Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno (upraveno)

No já chtěl spíš říct, že dřív sis koupil úplně obyčejný levný model od Seika čas datum, a měl jsi kvalitní strojek. Dnes abys furt pátral co kde je abys náhodou nekoupil nějakou srágoru, a nebo připlácel za dnešní high end, kterej byl dřív téměř standardem. Vyfotil jsem Ti jeden vrak běžných hodinek, které tehdy frčely, v ceně nevím, do 100 USD. Zkus se podívat, co tam uvidíš u Seika za ty prachy dnes.

prilozim pre ukazku, co v r.1973 stali slusne Seiko mechaniky.. hovorim, nie som macher na quartz, ale debata co stalo v r.1974 kolko a co stoji dnes je vo finale o zruseni zlateho standardu a vseobecnej virtualizacii penazi /vice versa povedane, absolutneho oddelenia pojmov cena a hodnota/. a to je uplne ina debata konciaca seppuku o stvrtej rano. tak to si ale radsej vypime - na zdravie :)

aby som to vyjadril rukolapnejsie - v r.1974 stal Rolex Submariner in SS..... olé, 394,- USD v cenníku. Co si u rolexu kupis za tie peniaze dnes? zelenu kozenkovu sprcku na plastovu kreditku? :D

edit: navyse v tej dobe bol quartz prémiová technológia. nie ako dnes.. Posted Image

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Upraveno uživatelem instant
Odesláno

Řeknu to jinak

Seiko - SWISS 10 USD

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Seiko - SWISS 20 USD

Seiko - SWISS 30 USD

Odesláno

tak samotne kalibre si ludia prilis nekupuju, takto som schopny akurat povedat ze za 10usd maju japonci radsej plastove šasi - ak to čierne je teda plast.

ale keď porovnávame hodinky v cene 2000-2500usd

napr.: omega seamaster quartz, vnutri eta 255.461

a

grand seiko, vnutri 9F61..

• po 2 týdnech...
  • po měsících...
Odesláno

Za mě Japan. Mám asi už tři měsíce Seika se strojkem 8F56 a vlastně od té doby podle nich seřizuji všechny hodinky. Za ty tři měsíce dělají +2s. Takže jestli jde o přesnost tak ano. Ale hodinář mě upozorňoval strojek super, ale opatrně při manipulaci s hřídelkou (natahovací, což tady vlastně neplatí) korunky je tam mnoho plastu. Ale zase s korunkou budu dle všeho hýbat max. dvakrát do roka a až někdy u nás zruší letní a zimní čas, tak asi jen tak jednou za deset let při výměně baterie. Ale asi taky rozhoduje cena. Tak třeba nějaký SWISS bude taky super, ale cenově už asi jinde. Nevím neměl jsem. Prostě za mě JAPAN.

Foto z netu.

Než jsem to sesmolil, tak jsem to napsal už jako druhý, vlastně skoro to samé co CHUMPUS.

Odesláno

Deset let mám Festiny Megaquartz,za tu dobu byla jednou měněna baterie,cena byla cca.9OOkč a měsíc čekací doba ale podstatné je že je v nich japonský strojek Miyota a vůbec žádný problém.

• po měsících...
Odesláno

Stara tema, novy ucastnik. Napriek drvivej vacsine pro Japan nazorov davam svoj hlas ETA Swiss.

Ak posudzujeme presnost chodu (co teda ine u quartz?), rada SEIKO 8Fxx ma udavanu presnost +/- 20spy (sekund za rok), 9Fxx a 9Jxx +/-10spy, The Citizen +/- 5spy (Chronomaster, caliber A660, najvyssia presnost udavana vyrobcom). Cenovo prijatelna rada Seiko 8Fxx je v sucasnosti takmer nedostupne, na eBayi sa este najdu modely Seiko SLLxxx osadene 8F32 (povodne ceny USD400, dnes USD 120 - 190). Pre dosiahnutie uvedenej presnosti Seiko predpisuje u rady 8Fxx "wearing pattern" (dobu nosenia) tusim 12h denne, strojceky nie su tepelne kompenzovane, pouzivaju vsak vyssiu frekvenciu oscilatora. U vsetkych quartz strojcekov sa prejavuje starnutie krystalu (aging), co znamena zmenu presnosti hodin. Preto Seiko aj Citizen u vyssich modelov pouzivaju pre-aged krystaly (Grand Seiko 3 mesiace), avsak aj tieto casom podliehaju starnutiu. Rada Seiko 8Fxx sa da uzivatelsky kalibrovat celkom 2x, nevratne mechanicky odstranenim tzv. patterns (domnienka: co mozu byt kapacitory na doladovanie oscilatora). Starsie modely Grand Seiko boli osadene strojcekmi 8J56 bez moznosti kalibracie, Grand Seiko (9Fxx, 9Jxx) umoznuju digitalnu kalibraciu v obmedzenom rozsahu, po jeho prekroceni musia do fabriky (cena > 500 USD), The Citizen sa uzivatelsky kalibrovat nedaju, musia do fabriky. Naproti tomu rada ETA Thermoline (TC, teplotne kompenzovane strojceky) umoznuje digitalnu kalibraciu seriou korekcnych impulzov (1 imp. = 0.33s/mesiac), ktore sa uchovavaju v EEPROM (aj pocas vymeny baterie). Pocet kalibracii ani fakticky rozsah nie je obmedzeny. Kalibraciou sa daju hodinky nastavit na realnych +/- 4spy, dokonca stretol som sa este s presnejsim chodom dlhodobo. Kalibraciu TC ETA 251.232 som uz robil, bez problemov. ETA Thermoline je dostupna v hodinkach od 450 - 500 EUR (eBay cena Maurice Lacroix Miros Chrono Diver, cena u AD dnes od 800 EUR tusim) az po Breitling Colt 44, na eBayi sa daju este obcas kupit stare Longines s TC ETA (digitalne kalibrovatelne!) za 200 - 300 USD, Grand Seiko je tusim od 2000 USD, Citizen Chronomaster este vyssie (> 4000 USD?).

Moje stare hodinky Certina s ETA 955.112 bez TC po kalibracii trimrom a noseni 24/7 (nosim hodinky stale) dosahuju presnost 0.7s/mesiac.

Zdroj: WUS, sekcia HAQ, rozne vlakna, ktorym som sa dlhodobo venoval a moje skusenosti. Ospravedlnujem sa, ak som nieco uviedol chybne, pisem z pamati.

• po měsících...
Odesláno

Já mám ohledně quartzu osobní zkušenosti s levnými strojky miyota řady os(chronografy). Jedná se vesměs o bezkamenové strojky s udávanou přesností +/- 20s za měsíc za normálních okolností. Měl jsem několiko (4) hodinek s uvedenými strojky a žádné neměly odchylku větší, než 2 s za půl roku (seřizováno vždy jen při změně času) - teda ty poslední co jsem si nechal dělají 0- +1 s/ půlrok. Takže nemožnost nějakého manuálního kalibrování mi byla a je fuk. Výrobce to valí už z fabriky precizní a jestli nějaký "tvůrce" hodinek osadí sekundovou ručku ze železa, nebo jiného matroše než je předepsán, tak přesnost už není bojem strojku. Ještě mám quartz 7N43 seiko, ale ten dělá asi 5-10 s za půlrok, ale i tak dobrý. Se švýcarama osobní zkušenost nemám, jen od známého, kterému ronda 715 i s kamenama dělala 1 s/den :crying_anim: -samozřejmě nevím, jaké psí kusy s tikadalama prodáděl.

• po měsících...
Odesláno

Moje zkušenost je taková..., měl jsem Invicty se strojkem Quartz Miyota chronograph a dělaly -1 sekundu za měsíc, dále Citizen Eco Drive s odchylkou +5 sekund za měsíc, takže záleží jak člověk natrefí...

Odesláno

Co se týče přesnosti, tak Japonci mají hodně modelů řízených radiem, takže pak je otázka přesnosti v civilizovaném světě vyřešena, protože za jeden den se nejspíš žádný quartz nezpozdí nebo nepředběhne natolik, aby to běžný uživatel nějak zaznamenal. Řízení radiem asi má větší odběr elektřiny, ale to se dá vyřešit nějakým dobíjením typu solár, kinetic apod.

Odesláno

Radiem rizeny Kinetic jsem jeste nevidel.. nemas odkaz?

Při psaní příspěvku jsme myslel na řešení toho většího odběru proudu při řízení hodinek radiem a napadlo mě řešení i kineticem, ale reálně to bohužel Seiko zatím nekombinuje (respektive nevím o tom, i když jsem po tom docela pátral, protože takové řešení by mě docela oslovilo). Takže ten kinetic je spíše v rovině teoretické. V praktické rovině je to zatím bohužel jen kombinace soláru a řízení radiem.

• po měsících...
Návštěvník JN1276
Odesláno

Podle fotek vypadá ten Seiko quartz pěknější. Ale co je lepší celkově, těžko říct.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...