Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Gratuluju k úlovku tyhle "velký ryby" Posted Image doufám, že se brzo objeví řádně vycíděné na fotografii na Tvojí ruce v chlubící sekci!

Odesláno (upraveno)

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Záručáky a účtenka hezké. Jen tam nějak nevidím ten inzerovaný záručák na Elton sporty. To je všechno na Igeny. A navíc se mi nezdá, že by Elton sporty byly volně prodávané či i jen distribuované provozovnami Klenoty. :sad01_anim: Ty dle mého nebyly nikdy ve volném prodeji. Ta hlavička je dle mého jen na novou řadu Sport firmy Elton.

Edit: chybka

Upraveno uživatelem Honza.manta
Odesláno (upraveno)

Záručáky a účtenka hezké. Jen tam nějak nevidím ten inzerovaný záručák na Elton sporty. To je všechno na Igeny. A navíc se mi nezdá, že by Elton sporty byly volně prodávané či i jen distribuované provozovnami Klenoty. :sad01_anim: Ty dle mého nebyly nikdy ve volném prodeji. Ta hlavička je dle mého jen na novou řadu Sport firmy Elton.

No vypadá to pěkně ale je to ranec. Jinak ty záručáky má asi dobře. Je to i v nadpisu 2x záručák (Igen), ty sporty jsou bez záručáku - možná k nim patří ten paragon, ale to nevím přesně.

Upraveno uživatelem booker007
Odesláno

Nevím, snad by to mohl rozlousknout Accutron. Je tam jasně Elton sport, jen jestli to není na první vyráběné Prim sporty, možná se mýlím a pak gratuluji novému majiteli. Jen mi tam nesedí ta účtenka - třeba je k těm Igenům, ty stály 590,- a ne k záručáku Elton, vedle kterého je umístěna.

Odesláno

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Přikláním se k Honzovo verzi, že Elton Sporty v prodeji přes Klenoty nikdy nebyly. Rozhodně ne číslované a o nečíslovaných jsem nikdy neslyšel.

Pobočný závod Chronotechny v NMnM se osamostatnil a přejmenoval na Elton v r. 1969 , záručák je z doby těsně po - r.1970 a zřejmě v té době panoval zmatek v přesném označení.

Odesláno

Nevím, snad by to mohl rozlousknout Accutron. Je tam jasně Elton sport, jen jestli to není na první vyráběné Prim sporty, možná se mýlím a pak gratuluji novému majiteli. Jen mi tam nesedí ta účtenka - třeba je k těm Igenům, ty stály 590,- a ne k záručáku Elton, vedle kterého je umístěna.

Na účtence je "pán. hod. Prim Sport", datum prodeje 23.12.1973 sedí s datumem na záručáku Prim Sport. V Rakovníku měl někdo v tom roce krásný vánoce.

Není v tom druhým záručáku nálepka z dýnka?

Odesláno (upraveno)

Dovolil jsem si zde použít výřez záručáku na "Eltony" z dané aukce a dále jsem si půjčil(čímž se omlouvám a zároveň děkuji kolegovi Staník73) a ořízl záručák od Orlíků.

Při srovnání obou je patrný rozdíl ve formulaci bodů záruky. Vojenské Orlíky mají záruku jasně specifikovanou jako pro hromadný prodej celé řady jinému subjektu, zatímco Elton záruka nese všechny znaky prodeje civilního do soukromých rukou. Z toho usuzuji, že se jedná jen o první označení řady Prim sport názvem výrobního podniku a ne o záruku na vojenský model pro potapěčě "Elton sport".

Edit: a ještě maličkost, v záručním listu je nalepena cenovka z dýnka hodinek s typovým označením "68 150 1", což je typové označení modelu Prim sport Igen a ne řady Elton sport.

Upraveno uživatelem Honza.manta
Odesláno

PS1 měly stejné typové označení "68 150 1" bez ohledu na to, zda na číselníku byl nápis Elton Sport a nebo Prim Sport.

A typ 68 150 1 bylo typové označení pro všechny barevné varianty nebo to bylo odlišené jako např. u PSII?

Odesláno

Edit: a ještě maličkost, v záručním listu je nalepena cenovka z dýnka hodinek s typovým označením "68 150 1", což je typové označení modelu Prim sport Igen a ne řady Elton sport.

Ten paragon podle stejného data je k tomu zaručaku k Igen-úm, i když je psaný jinou rukou protože je tam jinak psaná číslice 2 i jiný rukopis ale je možné že paragon psala prodavačka a záručák vedoucí :smile_anim: . Taky těžko zjistíme že nebyly do prodeje nešly nějaké Igeny s číselníkem Elton a obráceně. Nakonec i ty co jsi vydražil (asi vojenské) nemají ciferník Elton. Kamarád co byl u potapěčů na vojně říkal že měl Prim Sporty ale neví jestli to byly PSI nebo PSII takove maličkosti neodlišoval není totiž chronomagor. :smile_anim:

Odesláno

PS1 měly stejné typové označení "68 150 1" bez ohledu na to, zda na číselníku byl nápis Elton Sport a nebo Prim Sport.

Zvláštní - byl bych očekával, při preciznosti typového značení primek, že to bude odlišeno. PS1 byly dány do výroby 1968 - proto označení "68" a dle mých informací(muzeum v NMnM) byl model "Elton sport 6at" dán do výroby 1969. Očekával bych typ "69", nebo nějaké jiné odlišení. Tak vím zase o kousek víc. :notworthy:
Odesláno

Jsem zvědavý, jestli Accutron letos vydá svoji slíbenou publikaci o PRIM Sport. Pak budeme moudřejší asi všichni. :smile_anim:

Upřímně řečeno, jsem lehce zmatený ze zdejší diskuse velevážených superznlaců Primek. Hodně jste mě znejistěli. Já jsem to dosud chápal tak, že označení ELTON vs. PRIM nebylo dáno technickou stránkou hodinek, ale spíše tehdejší ambicí nově vzniklého národního podniku ELTON přijít po osamostatnění od Chronotechny s vlastním brandem ELTON a ponechat značku PRIM jen budíkům mateřského koncernu (jak by se to při privatizaci v 90. letech hodilo). Koncoví zákazníci prý ale byli zmateni, a tak si Klenoty (možná i Merkuria) vynutily návrat k zavedené značce PRIM.

Proto jsem se dosud domníval, že časově vznikly nejdříve ELTON SPORT a teprve později výrobce přešel na označení PRIM SPORT. A že technické úpravy zaváděl "více méně" nezávisle na tom, co je napsáno na ciferníku. Obě verze jsem chápal tak, že byly normálně v běžném prodeji (jak jinak by byly zákazníci zmateni) a ten prodávaný záručák ELTON SPORT s razítkem pardubických Klenotů to asi potvrzuje.

Co se týče zakázky pro Ministerstvo národní obrany (" 68 150 1 pro MNO") s vyšším/přeraženým zkušebním tlakem a sériovými čísly, tak Accutron už kdysi na Chronomagu psal, že šla "mimo" civilní produkci - vzorky objednány v roce 1968, ale sériová výroba byla až později v letech 1970-71.

Jak to tedy bylo? :helpsmilie:

Odesláno (upraveno)

Jsem zvědavý, jestli Accutron letos vydá svoji slíbenou publikaci o PRIM Sport. Pak budeme moudřejší asi všichni. :smile_anim:

Upřímně řečeno, jsem lehce zmatený ze zdejší diskuse velevážených superznlaců Primek. Hodně jste mě znejistěli. Já jsem to dosud chápal tak, že označení ELTON vs. PRIM nebylo dáno technickou stránkou hodinek, ale spíše tehdejší ambicí nově vzniklého národního podniku ELTON přijít po osamostatnění od Chronotechny s vlastním brandem ELTON a ponechat značku PRIM jen budíkům mateřského koncernu (jak by se to při privatizaci v 90. letech hodilo). Koncoví zákazníci prý ale byli zmateni, a tak si Klenoty (možná i Merkuria) vynutily návrat k zavedené značce PRIM.

Proto jsem se dosud domníval, že časově vznikly nejdříve ELTON SPORT a teprve později výrobce přešel na označení PRIM SPORT. A že technické úpravy zaváděl "více méně" nezávisle na tom, co je napsáno na ciferníku. Obě verze jsem chápal tak, že byly normálně v běžném prodeji (jak jinak by byly zákazníci zmateni) a ten prodávaný záručák ELTON SPORT s razítkem pardubických Klenotů to asi potvrzuje.

Co se týče zakázky pro Ministerstvo národní obrany (" 68 150 1 pro MNO") s vyšším/přeraženým zkušebním tlakem a sériovými čísly, tak Accutron už kdysi na Chronomagu psal, že šla "mimo" civilní produkci - vzorky objednány v roce 1968, ale sériová výroba byla až později v letech 1970-71.

Jak to tedy bylo? :helpsmilie:

Bylo to přesně tak jak popisuješ.

Pro Honzu.Mantu: Číslice 68 neoznačuje rok výroby, ale kalibr použitý v hodinkách. Jedinou vyjímkou je Prim Orlík z roku 1965, kdy skutečně první dvojčíslí označuje rok výroby.

Upraveno uživatelem accutron
Odesláno (upraveno)

Jsem zvědavý, jestli Accutron letos vydá svoji slíbenou publikaci o PRIM Sport. Pak budeme moudřejší asi všichni. :smile_anim: :helpsmilie: [/b]

Nevydá. Jsem lenoch líná a navíc mám spoustu jiných zájmů, které mi berou čas.

Upraveno uživatelem accutron

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...