cornholioo Odesláno 7. ledna 2011 Autor Nahlásit Odesláno 7. ledna 2011 Dobra prestanem se hadat a zkusme to jinak. Jsem zacatecnik a precetl jsem si ruzne clanky o tom jak funguji ruzne pohony, ale nemuzu se rozhodnout. Cekam na osobni nazor sberatele srdcare. Napr: kamo prd na quartz, nema to dusi i kdyz je to presnejsi. nebo: Nebud vul, mechaniky budes muset kazdou chvli serizovat. Nebo: Pod 50 litru bude mechanickej stojek brak. V 7. 1. 2011 v 21:39, 'vraby' napsal: Neblbni vždyť jsem jen internetovej plácal a plácám tu už nějaký rok.
cornholioo Odesláno 7. ledna 2011 Autor Nahlásit Odesláno 7. ledna 2011 V poho, ja se klidne pohadam. Hlavne kdyz to bude mit nejakej vysledek. ;-) V 7. 1. 2011 v 21:47, 'Hasňa' napsal: Stamgasti maji casto dost vyhranene nazory a drze nove prichozi, co nerespektuji mistni zvyky, casto vyhodej litackama, aby ses o tom jednou nepresvedcil. Nebo musis byt uberborec a pak to treba ustojis i bez servitku. Pekne cteni je tady. http://www.zeitgefuehl.de/mechquar.htm
bohus76 Odesláno 7. ledna 2011 Nahlásit Odesláno 7. ledna 2011 V 7. 1. 2011 v 21:39, 'cornholioo' napsal: Nevis clovece ani kolik mi je. mozna mi hori vajgl ale tobe treba jeste tece mliko po brade. To ze jsem nekam prave prisel neznamena, ze si pred lidma musim sednout na zadek. nejsem ten kdo zacal provokovat. Precti si muj prvni dotaz. Dokonce jsme mel tolik slusnotsi, ze jsem pozdravil, coz se u tech provokateru tady rict neda. Kdo je teda drzy jak opice ??? Dělej jak umíš,jsi čím dál víc populární.
cornholioo Odesláno 7. ledna 2011 Autor Nahlásit Odesláno 7. ledna 2011 Ano, protoze jsem tu novy musim si nechat vsechno libit. Takhle to tu jako chodi ? V 7. 1. 2011 v 21:50, 'bohumil.talak' napsal: Dělej jak umíš,jsi čím dál víc populární.
cornholioo Odesláno 7. ledna 2011 Autor Nahlásit Odesláno 7. ledna 2011 Dekuji za vase odpovedi a nazory. Vsechny. Preji dobru noc.
Gustaf Odesláno 7. ledna 2011 Nahlásit Odesláno 7. ledna 2011 dnes založí vlákno a už 3 papíry popsaný...to je fofr
skalis Odesláno 8. ledna 2011 Nahlásit Odesláno 8. ledna 2011 Mechanicky strojek v hodinkach za 50k brak urcite nebude, stejne jako nebude brak mechanicky strojek v dobre vybranych hodinkach za 10k ani za 4k. Mel bys zacit tim, ze napises, v jakym obleceni se treba nejcasteji pohybujes a tedy k cemu ty hodinky maji hlavne ladit. Pak pohledat, jakej styl se Ti bude asi nejvic libit -- sportovni, spolecenske, potapky, pilotky, atd. Pak nasadit cenovej strop a zacit se radit o vyberu. O strojcich se muzeme zacit bavit potom. V 7. 1. 2011 v 21:55, 'cornholioo' napsal: Ano, protoze jsem tu novy musim si nechat vsechno libit. Takhle to tu jako chodi ? Takhle to tu nechodi. Ale zaroven to neznamena, ze se posadime na p...l z kazdyho usmrkance, co se tu ukaze. To, ze jsi pozdravil je naprosto normalni. Alespon me tak vychovali, ze kdyz nekam nove prijdu, tak se to slusi a patri. Dam Ti jedno doporuceni: Chvili se tu porozhledni, jednak po chvili najdes odpovedi na svoje otazky ohledne hodinek (ver, ze odpovidat porad dokola na ty stejne dotazy obcas cloveka zveda ze zidle, ale n druhou stranu proc by clovek neodpovedel), pak si taky par kousku prohlidnes a zacnes tribit vkus a doladovat svoje preference a taky pochytis, v jakym duchu se tady spolu bavime. Je pravda, ze dost lidi se tu mezi sebou osobne zna a tak casto mezi sebou klabosi dost neformalne, ale celkove tady panuje docela slusna atmosfera a casem pochopis, proc jsi po svym druhym prispevku dostal po pravu kartac. Toz hodne zdaru pri vyberu hodinek a hlavne se tu porozhlidni. A s dalsi otazky sem pak klidne napis, urcite Ti na ne nekdo odpovi.
mischa Odesláno 8. ledna 2011 Nahlásit Odesláno 8. ledna 2011 V 7. 1. 2011 v 21:01, 'Josef01' napsal: Vsadím se, že mechanika dokáže v pohodě porazit i velmi slušný quartz - proč? Protože mechaniku lze polohou hodinek při nenošení velmi přesně řídit a kdyby si člověk dal záležet, tak udělaji mechaniky klidně pod 1s za rok. Dobrý, beru, jaká je výše sázky?
Kostra Odesláno 8. ledna 2011 Nahlásit Odesláno 8. ledna 2011 Původně jsem od tohoto vlákna čekal něco úplně jiného, ale výborně jsem se při čtení pobavil:-D Osobně mi připadá dost uhozené kupovat si hodinky za 40 táců, když ani nevíš, jestli mechaniku nebo quartz. Moje rada zní, kup si jedny quartzky a jedny mechaniky kolem pěti tisíc, prohlídni si je, odzkoušej, co ti víc vyhovuje a pak přemýšlej nad něčím dražším;-)
Josef01 Odesláno 8. ledna 2011 Nahlásit Odesláno 8. ledna 2011 V 8. 1. 2011 v 9:01, 'mischa' napsal: Dobrý, beru, jaká je výše sázky? Tak řekněme 50 tisíc?
mischa Odesláno 8. ledna 2011 Nahlásit Odesláno 8. ledna 2011 A kolikrát za noc si budeš moci dát quartzového budíka? abys je třeba ve 3:00 dal do polohy korunkou dolů a v 5:30 pro udržení správného času je dal do polohy, která bude neutrální. A taky bys k tomu v zimním období mohl přidat tepelnou "mikroregulaci" v podobě termostatické hlavice na topení, takové 3 stupně nahoru, nebo dolu, to už dělá divy. Venkovní tepelné rozdíly v létě a zimě také udělají svoje. A další vychytávkou je hodinky natahovat až před doběhem péra, to doženou to, co přes den ztratily.Není to příliš složité? Není jednodušší jednou za týden vytáhnout korunku a ručkami hýbnout? A kdyby tam byl hacking, stačilo by dát regulaci mírně do plusu a bylo by to vyřešené...To přeci nemá s přesností stroje nic společného, to je stále korigování nepřesnosti chodu, jen jiným způsobem, než korunkou. A je jasné, že bys ten přesný čas udržel na vteřinu. Já bych s quartzem nic nedělal, když by za měsíc udělaly třeba 5 vteřin, tak bych je dal na dobu potřebnou do lednice, nebo na topení a bylo by to. Také bych dokázal skončit na nule, jako ty, ale opět by to o přesnosti stroje nic nevypovídalo, pravda, nesměla by mi dojít baterka.Takže v obou případech, kdybychom si dali záležet, tak díky naší pilnosti, preciznosti a úsilí bychom oba skončili na nule. já bych té práce měl ale daleko méně. Mohl bych ale být swyně mazaná a kdybys měl na hodinkách datum, tak bych na konci roku tvrdil, že Tvé mechaniky ukazují sice na vteřinu přesný čas, ale o několik dní by se za rok opozdily, měl bys na nich na konci roku totiž dvacátého šestého, plus mínus něco, teď nevím přesně. A ještě mě napadá, kdybys neměl k dispozici přesný čas, třeba někde na pustém ostrově, neměl bys své hodinky podle čeho regulovat a musel se spolehnout na svůj odhad a podle toho regulovat /třeba bys mezi zásobami našel námořní sixtant/Zpět k tématu- kdyby si cornholioo koupil quartz, byl by asi levnější, než identické hodinky mechanické. byly by stoprocentně přesnější a pro něj, jako běžného uživatele daleko praktičtější. Zase by si neužil tolik legrace.
Josef01 Odesláno 8. ledna 2011 Nahlásit Odesláno 8. ledna 2011 (upraveno) Jasně, člověk to musí brát s humorem, nicméně jsem tím chtěl říci, že i mechanika (zvlášť špičková) umí být velmi přesná. Např. u mých Rolex jsem vysledoval, že stačí je jednou za tři dny na noc dát do určité polohy a to je vše, za 14 dní udělají tak 1-2s, více ne, podobně na tom jsou Omega PO tedy 1s týdně je v pohodě. Nechci porovnávat mechaniku s ultrapřesnými teplotně stabilizovanými quartzy apod., to je samozřejmě nesmysl. Na druhou stranu mechanické hodinky i za 10 tisíc mohou byt poměrně přesné ovšem v průměru jsou to spíše sekundy denně. V 8. 1. 2011 v 12:36, 'mischa' napsal: ak bych na konci roku tvrdil, že Tvé mechaniky ukazují sice na vteřinu přesný čas, ale o několik dní by se za rok opozdily, měl bys na nich na konci roku totiž dvacátého šestého, plus mínus něco, teď nevím přesně. Ano, pokud nemají "věčný kalendář", což nekteré mechaniky maji.... . Upraveno 8. ledna 2011 uživatelem Josef01
mischa Odesláno 8. ledna 2011 Nahlásit Odesláno 8. ledna 2011 No, třeba Seika za 2000 Kč dokáží chodit velmi dobře.A Rolády přeci jen nejsou hodinky kvalitativní a cenové kategorie obyčejných quartzů. A s věčným kalendářem, to by ses dostal do úplně jiné společnosti.Samozřejmě, že vím jak to myslíš. když své hodinky dobře znáš a jsou opravdu kvalitní, je možné je takto přiregulovávat, dělá to tu tak spousta lidí, já někdy také. Jenže každé hodinky mám na ruce jeden, nebo jen pár dní, tak to nemám tak vysledované. Když si udělám měření na vibrografu, praktický chod je pak stejně jiný. Jeden kus hodinek by na ruce jiného uživatele vykazoval trochu jiný chod, dle jeho zaměstnání, pohybových aktivit a podobně. Samozřejmě, největší rozdíly chodu jsoo právě v jednotlivých polohách, mám takové, které dělají ve čtyřech polohách 0, nebo +1 a pak pátou, která dělá -6 vteřin a nic s tím už nenadělám....Zase to drobné štelování a neustálé sledování, vždyť to je to krásné. Quartzy skoro žádné nemám, tak snad 10 kousků a stejně je kromě běžeckých digitálek vůbec nenosím. Ale když nevytáhnu korunku aby stály, občas nějaké vyndám, třeba po roce a fakt dělají pár vteřin. I proto mám raději mechaniky, nebo alespoň ladičky, aby bylo co štelovat, snaha je, aby šly co nejpřesněji, ale kdybych toho dosáhnul, tak bych byl smutný, nebylo by co vylepšovat a začím se pídit.
klaucz Odesláno 8. ledna 2011 Nahlásit Odesláno 8. ledna 2011 V 7. 1. 2011 v 21:55, 'cornholioo' napsal: Ano, protoze jsem tu novy musim si nechat vsechno libit. Takhle to tu jako chodi ? Nevím co čekáš. Stejně ti tady odpoví někdo, kdo jde kolem. Předpokládám, že budou řeči o nějakých mechanikách s duší a qurtzkách bez duše. Pokud chceš radu, tak běž do nějakého dobrého hodinářství. Tady je to spíš o tom, co má kdo na ruce nebo v šuflíku. Nebo hledej v jiné sekci, než se radí s nákupem. tam jistě najdeš dost zajímavých inspirací a rad.
babaq Odesláno 9. ledna 2011 Nahlásit Odesláno 9. ledna 2011 (upraveno) Ahoj v novém roce. Trošku jsem přemýšlel, jestli chci v tomhle neomaleně vedeném tématu něco připsat, ale cornholioo je zelenáč, takže informace se mu jistě hodí. A třeba časem dospěje a pak poradí nějakému dalšímu zelenáči Já mám radši mechanické hodinky a to především ze dvou důvodů: Pracuju v IT a elektr(on)ických věcí kolem sebe mám plnou pr*el - doplnit to něčím staromódním, mechanickým, co nepotřebuje elektřinu, je pro mě velké osvěžení.U quartzek mě štve, že sekundová ručička skáče po celých sekundách a že je zřídkakdy hezky zarovnaná s indexy - prostě se mi ho opravdu hodně nelíbí! U mechanických hodinek sekundovka "plave" a jednotlivé skoky není vidět.Bonusový důvod - u některých mechanických hodinek se dá koukat i přes zadní kryt na strojek, což spolu s tikáním dokáže opravdu uklidnit (aspoň mně).Uznávám, že quartz je přesnější a je s ním méně starostí, ale ty výše uvedené důvody jsou pro mně teď důležitější. Upraveno 9. ledna 2011 uživatelem babaq
Dr.Watson Odesláno 9. ledna 2011 Nahlásit Odesláno 9. ledna 2011 Já začínám "třetí období". Do cca 23 let automaty, pak mne zblbnuly možnosti quartzů+digitálek - různé budíčky, databanky, paměti. Po dalších cca 15-ti letech návrat k mechanikám, spíše automatům, protože rád vnímám čas na zápěstí i bez pohledu vč. občasného seřízení, dává mi to pocit, že jsem "součástí času". Asi to blbě popisuji ale je to hlavně o vnitřním pocitu z hodinek. Quartz mi přijdou "studené", prostě veškerá moje spoluakce je ve výměně baterky a dvakrát za rok přetočit LT/ZT. Mechaniky se mnou žijí, jsou jako živý organismus na ruce vč. nepřesnosti-stejně jako u člověka. V tomto je asi poněkud blbé (tím myslím základní rozdělení quartz vs. mechanika) ptát se na osobní zkušenosti. Je to nepřenosné stejně jako první pohlavní styk, řízení auta, přečtení první knížky. Základní info bych hledal zde nebo třeba zde BTW, při nákupu současných "všedno/každodenních" hodinek jsem skoro dva týdny pročítal nejen toto forum, je fakt, že jsem postarší člověk, tedy rychlost a kvantitu potlačuji kvalitou informací. Pravdou je, že je to časově náročné a pracnější. Zato vím, že jsem se pokusil sehnat maximum ke svému rozhodnutí. Hodinky nejsou (většinou) záležitost na pár dnů... Ale nechci býti Mentorem.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se