Přejít na obsah

Jakou mate banku?

Doporučené příspěvky

Kamarád byl u rozjezdu mBank, tak občas pustí "veselé příběhy z natáčení" . Tehdy vlastně žádná banka nedodržovala standardy ČNB co se týče údajů v platebním styku, lidově řečeno variabilní, specifickým a konstantní symboly a zprávu pro příjemce si banky psaly do kolonek dle vlastní volby a zvyku a ne tak, jak by to dle pokynů ČNB mělo být. No a "nováček" (mBank) měl dvě možnosti - plnit standardy ČNB a snášet výtky klientů, že se jim správně nezobrazují údaje k platbám, nebo se podřídit a "dělat to blbě jako všichni ostatní" . Metodou pokus-omyl tak ladili formát dat pro příchozí platby jednotlivých bank :).

Standardní platební styk je velmi "robusní" , funguje i bez Internetu. Když měli výpadek, tak použili "kabelový přenos" - disketu (ano, ještě dlouho po roce 2000 přijímala ČNB data na disketách) do kabely a jelo se nahrát a stáhnout data do ČNB. 

Občas čtu stesky, proč vůbec máme klasické platby a nemáme jen okamžité, tak je to proto. Okamžité platby jsou mnohem méně odolné na různé výpadky, ať už na straně odesílání, přijímání nebo uprostřed (CERTIS - ČNB).

Okamžité platby berte vždy jako doplněk, něco co nemusí vždy spolehlivě fungovat. Pokud je to důležité pošlete to jako standardní (když je čas) nebo prioritní platbu. Ano, prioritní platba něco stojí, ale je to právě odměna za tu robusnost.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 50 minutami, childe napsal:

Já mám pozitivní zkušenost s Fio. Mám ji jako druhou banku už >10 let i kvůli přístupu na akciové trhy. Aplikace či přístup přes web jednoduchý a rychlý, nejsou to žádné omalovánky. Platby okamžité.

FIO mám také jako hlavní banku, ani nemám aplikaci, IB je tak jednoduché, že ho používám i na mobilu.

Na druhou stranu má řadu omezení - nejen, že okamžité platby jsou jen do 100 000 kč,  ale je jich možné poslat denně jen omezený počet - moje zkušenost je 2 x 100 na jeden účet a 2 x 100 na jiný (4 x 100 na stejný neprošlo), ale každý klient to má jinak, evidentně je někdo "na blacklistu" a pošle třeba jen jednu stotisícovou platbu denně. U jiných bank mi projde mnohem víc, třeba Air má sice limit jen 50 tisíc, ale není problém těch plateb poslat osm za sebou (a naopak kamarádovi blokují téměř všechny okamžité platby i mezi vlastními účty a rodinnými příslušníky) na stejný účet, u Partners mám také vyzkoušené několik stotisícových plateb.

Ještě jedna perlička. Kamarád si minulý týden zakládal účet u partners a hned mu do aplikace přišla zpráva, že jim nefungují karty. Tak si říkal "no, mám banku 5 minut, kartu ještě nemám a už mi nefunguje" . Přitom je to jen vstřícnost banky aktivně informovat, běžná praxe je, že banky o tom neinformují a když zavoláte na infolinku, tak "o ničem neví" nebo "problém není u nich" . Tak vzniká mylný dojem, že ty velké a tradiční banky jsou spolehlivější a bezpečnější. 

Odkaz ke komentáři

před 2 hodinami, Patrik napsal:

Přitom je to jen vstřícnost banky aktivně informovat, běžná praxe je, že banky o tom neinformují a když zavoláte na infolinku, tak "o ničem neví" nebo "problém není u nich" . 

Tohle se mi na Partners líbilo. Máme problém, tak pošleme info. Jak ho vyřešíme, pošleme info, že karty už fungujou. Tohle by měl být standard, bohužel není. Pokazit se může ledaco, důležité je, aby o tom zákazníci věděli a mohli počítat s problémem.

Odkaz ke komentáři

Partners snižuje na 5,03 %. VÚB od 20.5. snižuje na 5,45 % (jsem zvědav, jestli mi nechají můj 0,2 % bonus). Obě alespoň nemají horní hranici částky.
Přes 5 % pro vklad do alespoň pojištěných 2,5 milionu má ještě Trinity
0 – 250 000 5,58 %
250 000,01 – 10 000 000 5,08 %
nad 10 000 000 4,08 %
ale to jen pro nové zákazníky, stávající mají max těch 5,08 %
Pak jsou tu nabídky pro různé drobné částky, třeba mBank umí 5,5% na svém mSpoření, ovšem maximálně do 100 000 Kč na jeden "cíl", cílů lze založit celkem osm. Tedy, jde. Šlo. V diskusním fóru na Finexpertu někteří uživatelé píší, že mají problém se založením už třetího cíle.
Maxbanka (tam mi ale účet odmítají založit) umí 5,1 % do půl milionu a 5 % nad.
Fio 5 % do 200 tisíc.
Peklo je Moneta - člověk aby se vyznal v těch jejich různých "akčních účtech", musel jsem si je pojmenovat, abych se v tom vůbec vyznal.

Kdyby někoho zajímaly limity Partners ohledně okamžitých plateb. Takže dnes jsem po sto tisících postupně odčerpal přes 2,2 milionu a všechny platby dorazily.

Teda až na jednu - to je moje blbost, posílal jsem do mBank a zapomněl jsem na předčíslí. Platba se odepsala (podle mne chyba, mělo by to hodit chybu, ne, když číslo účtu neexistuje u okamžité platby?), ale do mBank nedorazila, tak doufám, že buď zítra dorazí, nebo se vrátí.

urok.jpg

Odkaz ke komentáři

S chování RB v Rusku jsem čím dál více vytočený a asi u nich vše zruším (mám účet převedený z Equa). Mám tam ale taky kreditku s 1% vratkou na vše. Existuje nějaká alternativa? Kromě toho mám ještě Monetu, která má ale vratku pouze pro jednotlivé balíčky.

Díky

Odkaz ke komentáři

Tohle téma jsem si taky řešil. Ale fakt je , že česká pobočka nemá vlastně žádné rozhodující pravomoci ohledně centrály ve Vídni.  Když by jsi šel do důsledku, tak by jsi musel ze svého spotřebního koše vyřadit další banky, které tam také působí, přestat kupovat benzín u části čerpacích stanic, .. Nehledě na to, že žijeme v zemi, která za minulé vlády i prezidentství byla hodně proruská i pro čínská. Možná i nyní do ČR proudí ropa a plyn původem z Ruska. Možná napřímo, možná prohnaná přes hromadu firem a zemí. 

A druhá otázka je, kolik z dnešních firem historicky podporovalo a modernizovalo ruský průmysl, IT atd a tím jim umožnili dnešní výkonnost zbrojního průmyslu.

Hodně IT firem, kde jsem působil, byly součástí mezinárodních firem které měly pobočku i v Rusku a to i po roce 2014. 

Odkaz ke komentáři

Mě píše Partners 5,06%, ale jestli 03 nebo 06 už je fakt detail 🙂 Ale část peněz jsem i tak přesunul do Trinity, u které mám 5,08%. Je to teda spíš jen pro pocit, že je tam o kapičku víc 😄  Trochu mě překvapil, že když jsem platbu z Partners posílal po 6 ráno, v Trinity byla už po 9 hodině.

Moneta je taky kapitola. Mají v Olomouci dvě pobočky s naprosto rozdílným přístupem k zákazníkovi. Co je na jedné problém je na druhé maličkost. Zrovna včera mě dost vytočili. Tak jsem tam zrušil všechny účty, a že těch spořáků bylo 😄 Nejhorší je, že zatím co založit jde vše online, na zrušení musí člověk na pobočku a ještě se objednat. Teda spořáky zrušit online jdou, ale běžné ne.

Odkaz ke komentáři

Před hodinou, Koci napsal:

S chování RB v Rusku jsem čím dál více vytočený a asi u nich vše zruším (mám účet převedený z Equa). Mám tam ale taky kreditku s 1% vratkou na vše. Existuje nějaká alternativa? Kromě toho mám ještě Monetu, která má ale vratku pouze pro jednotlivé balíčky.

Díky

No, přiznám se, že jak mě politika poslední dobou nezajímá, tak tohle mi trochu uniklo. A taky se mi to teda nelíbí. Já se k nim dostal zrušením ING pro fyzické osoby u nás.

Odkaz ke komentáři

před 2 hodinami, sibirnaya napsal:

Patriku, jak ti muze Maxb odmitnout zalozit ucet? To uz ses u Creditasu tak provarenej?

Ještě v době Expobanky měli takovou akci - sbírej kliente body, můžeš je vyměnit za letenky nebo ubytování v hotelu. Jenže systém byl navržen tak, aby nikdo nemohl nasbírat dost bodů na cokoliv. Levnější odměny v katalogu objednat nešly (končilo to různými chybovými hláškami) a na dražší normálním chováním nešlo naspořit (byla totiž stanovena krátká doba expirace).
Jenže já nemám normální chování, zejména co se týče typického bankovního klienta, takže jsem naspořil dost bodů na jednu letenku a chtěl ji "zakoupit". Ale ouha, ono to nešlo, systém vůbec nebyl doprogramován, prostě se nepočítalo s tím, že by si někdy někdo chtěl ty body proměnit. No, bylo z toho trochu "haló" museli to doprogramovat, letenku jsem dostal (vlastně dvě. letěl jsem s kamarádem do Petrohradu), ale obratem mi vypověděli účet. Krátce poté byl celý systém zrušen. Jsem si naprosto jist, že jsem byl jediným, kdo z toho systému objednal letenku - a to díky mému kamarádovi, který se umí vyznat v různých systémech leteckých společností, protože ta letenka byla navíc úmyslně zmršena tak, aby nebyla v objednacím systému aerolinky vidět 🙂.
Z Expobanky se stala Max banka, ale ani on-line, ani osobně na Pankráci se mi nepodařilo si tam účet založit. Na té pobočce to bylo docela komické, seběhla se tam celá pobočka a všichni koukali do počítače, co že to za hrůzy je napsáno u mého jména a všichni se tam shodli, že mi účet rozhodně nezaloží 😃. Hádám tam bylo něco jako "na místě zastřelit", ale bylo tam moc svědků 😃.
Legrace je, že před pár dny převzala pobočku jejich mateřská Banka Creditas a zvou mě na stejno pobočku, aby mi představili možnosti privátního bankovnictví 🙂.
Před hodinou, Locky napsal:

@Patrik Prosím tě, kam si přelil peníze z Partners? Zpět na Trinity? 

Něco do VÚB, něco do mBank (8 x 100 000 Kč na 5,5 %), něco do Monety (akční účet 5,5 % do 30.6.), něco na příruční do FIO (5 % do 200 000 Kč)

Před hodinou, Koci napsal:

Díky

Jestli jsi podnikatel, tak Moneta nebo KB, mají 1 % na vše. Ale jen pro podnikatele.

Pak je tu trio bank Air, Unicredit a ČS, které používají databázi firmy Dateio, kde jsou také výhody u partnerů. Za mne je ale použitelný jen super/hyper Albert. Výše bonusů je různá, nejen že každá banka má jinou výši každý měsíc, ale i jednotliví klienti mají různou výši ve stejný měsíc u stejné banky. Nejvíc jsem měl 15 % (ČS na Velikonoce), běžně mívám 2-3 %, někdy omezeno minimální výší nákupu, někdy bez ohledu na výši nákupu. Vzhledem k tomu, že tam stejně nakupuji, tak proč nevyužít.

před 34 minutami, Vorel napsal:

Mě píše Partners 5,06%, ale jestli 03 nebo 06 už je fakt detail 🙂

Máš pravdu, moje chyba. Na druhou stranu výhodou Partners jsou okamžité platby, takže něco málo jsem si tam nechal - potřebuji koncem a začátkem měsíců točit obraty i zůstatky na účtech u různých bank, tak je na to použiji, plus jako příruční rezervu.

Odkaz ke komentáři

před 28 minutami, Patrik napsal:
Pak je tu trio bank Air, Unicredit a ČS, které používají databázi firmy Dateio, kde jsou také výhody u partnerů. Za mne je ale použitelný jen super/hyper Albert. Výše bonusů je různá, nejen že každá banka má jinou výši každý měsíc, ale i jednotliví klienti mají různou výši ve stejný měsíc u stejné banky.

Jo, na tohle jsme se ženou koukali v Air u Alberta, ona měla slevu 2% a já 5% 😄 

A jo, taky jsem v Partners něco nechal kvůli okamžitým platbám. Přece jen se to hodí.

Odkaz ke komentáři

Unicredit nemám (po dvou vyhraných sporech před finančním arbitrem mi vypověděli účet, než definitivně zanikl, stihl jsem ještě jeden, takže 3:0) a hned tak mi ho nezřídí, ale mám Air a ČS a vždy na začátku měsíce mrknu, kde mám lepší podmínky a tou kartou u Alberta platím. Pokud někdo u Alberta pravidelně nakupuje, tak není špatná varianta mít všechny tři účty a na začátku měsíce mrknout kde má kolik, v případě manželů má pak hned 6 možností. Když je jo výhodná vratka, tak koupím dárkovou kartu (vyřeším tím i podmínku minimálního nákupu) a platím tou (dá se to spojit s bonusem v aplikaci "utraťte 700 Kč dostanete 50 bodů (korun). Vhodnými kombinacemi jde pak získat až nějakých 25 % z nákupu zpět :D. Albert není zrovna levný, ale pokud tam člověk stejně nakupuje, proč ne.

Odkaz ke komentáři

Jj taky jsme s tím trochu bojovali, nešla načíst. Ale přiložení ke čtečce na zboží a bylo, pro změnu já s app. musel přiložit ke čtečce na mobil, čtečka na zboží mi DK v mobilu nebrala. A ještě, před placením vybrat platbu DK, né platbu platební K.

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...