accutron Odesláno 29. srpna 2016 Nahlásit Sdílet Odesláno 29. srpna 2016 (upraveno) Dovolím si podělit o svůj názor na význam sražených hran u PS2 a to včetně leteckých. Domnívám se, že se jedná o náhodnou věc, která nemá přímou souvztažnost k leteckým PS2. V dokumentaci k leteckým PS2 jsem totiž žádnou zmínku o sražených hranách nenašel. Proč některá pouzdra k PS2 mají sražené hrany a některá nikoliv je dle mého názoru důsledek ostřin, které se mohly objevit u některé výrobní dávky na hranách pouzdra. Pokud k tomu došlo, tak v Eltonu existovalo tzv. odchylkové řízení, kde technolog navrhl opatření k odstranění této závady ( v tomto případě mírné sražení hran) a pokud to konstruktér schválil, tak se celá výrobní dávka dle návrhu technologa upravila, aby bylo možné pouzdra použít pro finální montáž. Dle mého přesvědčení to je i případ sražených hran. Dovolím si přidat fotografii leteckých PS2 z doby než se začaly objevovat první skládačky a dále fotografii z vojenského skladu kde je několik těchto hodinek. Bohužel na té druhé fotce není příliš zřetelně vidět zda jsou rohy ostré, nebo sražené, ale každopádně mohu za sebe sdělit, že jsem nikdy otázku sražených hran na pouzdře nespojoval s autenticitou leteckých PS2. Tento svůj názor nikomu nevnucuji, ale zaroveň ho nehodlám ani měnit. Navíc přidávám detailní obrázek číselníku leteckých PS2 na kterém jsou markanty na které jste již v předcházející debatě upozorňovali. Tzn. provedení písmena M v nápisu PRIM a provedení státního znaku a vavřínového věnce. U čínské kopie je M jiné, lev nahrazen skrumáží kružnic a vavřínový věnec pneumatikou. Upraveno 29. srpna 2016 uživatelem accutron Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
JR_2010 Odesláno 29. srpna 2016 Nahlásit Sdílet Odesláno 29. srpna 2016 Ještě doplním, že jiná je číslice 5 a jak jsem tady někde v minulosti již uváděl, podle mého názoru cenu těch hodinek z valné části tvoří právě dýnko, v lepším případě navíc uvěřitelný (doložitelný) příběh, ostatní se dá tak nějak vždycky "doplácat". Vzhledem ke stavu dýnka výše uvedených hodinek to vypadá, že dostaly pěkně zabrat a tak není divu, že nezůstal kámen na kameni. Až si to tady ujasníte, tak je doplním do seznamu a možná by bylo i tak lepší ty příspěvky přesunout sem http://forum.chronomag.cz/index.php?/topic/30343-letecké-prim-automat/ , nejde ani tak o to, že by se to tady nějak plevelilo, ale tam to bude lépe zapadat do kontextu. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Karlos Odesláno 29. srpna 2016 Nahlásit Sdílet Odesláno 29. srpna 2016 accutron: Můžu se k tomu ještě zeptat, brala se pouzdra na kompletaci leteckých primek z běžné produkce sportů, nebo se pro ně vyrobila samostatná várka pouzder? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
financ Odesláno 29. srpna 2016 Nahlásit Sdílet Odesláno 29. srpna 2016 Ještě doplním, že jiná je číslice 5 a jak jsem tady někde v minulosti již uváděl, podle mého názoru cenu těch hodinek z valné části tvoří právě dýnko, v lepším případě navíc uvěřitelný (doložitelný) příběh, ostatní se dá tak nějak vždycky "doplácat". Vzhledem ke stavu dýnka výše uvedených hodinek to vypadá, že dostaly pěkně zabrat a tak není divu, že nezůstal kámen na kameni. Až si to tady ujasníte, tak je doplním do seznamu a možná by bylo i tak lepší ty příspěvky přesunout sem http://forum.chronomag.cz/index.php?/topic/30343-letecké-prim-automat/ , nejde ani tak o to, že by se to tady nějak plevelilo, ale tam to bude lépe zapadat do kontextu.nejen pětka, ale i dvojka je jiná Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
accutron Odesláno 29. srpna 2016 Nahlásit Sdílet Odesláno 29. srpna 2016 accutron: Můžu se k tomu ještě zeptat, brala se pouzdra na kompletaci leteckých primek z běžné produkce sportů, nebo se pro ně vyrobila samostatná várka pouzder?Já u toho nebyl :-)Je mi líto, ale fakt nemohu sloužit. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
JR_2010 Odesláno 29. srpna 2016 Nahlásit Sdílet Odesláno 29. srpna 2016 Tak pro osvěžení paměti to dám vedle sebe... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Karlos Odesláno 29. srpna 2016 Nahlásit Sdílet Odesláno 29. srpna 2016 accutron: I tak díky. Jen mě zajímalo jak tehdy probíhala výroba a kompletace. Přece jen tohle byla asi dost důležitá zakázka a jistě byla mnohem víc na očích, než obyčejné sériové sporty. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Honza.manta Odesláno 29. srpna 2016 Nahlásit Sdílet Odesláno 29. srpna 2016 Já mám pocit, že v té době už se nedělaly PS2 s armovákem s indexy, takže neměly ani výřez v pouzdru na armovák s indexy. Takže to musela být samostatná várka pouzder a možná že přesně podle Accutronova popisu došlo ke grotům a tak je zabrousili.Čistě moje spekulace. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Ivan Lelák Odesláno 29. srpna 2016 Nahlásit Sdílet Odesláno 29. srpna 2016 accutron - dnes mi bylo bývalým zaměstnancem Eltonu (skvělé 2 hodiny strávené u něj doma) vysvětleno, že otázka zkosenosti se v Eltonu nikdy neřešila, ale někdy v roce 1977 se změnila technologie výroby pouzder z víceoperačního obrábění na technologii, kdy se pouzdro "objelo" kolem dokola v jediné operaci a výsledkem rozdílu obou technologií nejspíš byla (sám jsem technolog a jakmile mi pán technologie vysvětlil, začalo mi svítat) pouzdro s hranami ostrými nebo zkosenými. Nicméně to prý neznamenalo, že by se od určitého momentu dělala jen pouzdra dělaná novou technologií, byla prý období, kdy se honil plán atd. a do výroby se mohl zapojit i stroj obrábějící pouzdra postaru. Další věc je černá otočná luneta, která na všech zde vyfocených hodinkách má vždy stejný font číslic, např, číslo 3 má zaoblená obě bříška nebo číslo 1 má krátkou horní nožičku. Pán, co jsem u něj byl, to nechápal, ale byl hluboce přesvědčený, že luneta je originální. Nakonec, po dlouhé době, se nám podařilo v jedné super knize (accutron - díky!) najít fotografii s popisem hodinek, omlouvám se, fotil jsem mobilem. A bingo, stejná luneta jako na mých hodinkách, aspoň při zkoumání na nekvalitní malé fotce. accutron - na téhle fotce jsou všechno armádní hodinky? Narážím na vnitřní minutové indexy, které moje hodinky nemají, ale po dnešním setkání (viz. výše) jsem přestal házet flintu do žita předčasně. Na Vaší foto je několik hodinek a jak koukám, jedny rovněž bez indexů a jedny dokonce s indexy na světlém pozadí. Můžete k tomu něco napsat? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
p3k Odesláno 29. srpna 2016 Nahlásit Sdílet Odesláno 29. srpna 2016 (upraveno) Svádí to k odpovědi: Pokud byla pouzdra ocucaná nebo poškozená (nebo netěsnila...), udělala se oprava výměnným způsobem, nové pouzdro se vzalo to co bylo na skladě.Moc vědy bych v tom nehledal. Upraveno 29. srpna 2016 uživatelem p3k Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Honza.manta Odesláno 29. srpna 2016 Nahlásit Sdílet Odesláno 29. srpna 2016 Ta luneta s lomenou trojkou byla vyráběná že začátku vyroby, cca do roku 1976. Je to jen odhad, ale o.vic než rok by rozptyl být neměl. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Popelář Odesláno 29. srpna 2016 Nahlásit Sdílet Odesláno 29. srpna 2016 Tak by tam měla být s trojkou kulatou asi. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
accutron Odesláno 29. srpna 2016 Nahlásit Sdílet Odesláno 29. srpna 2016 Svádí to k odpovědi: Pokud byla pouzdra ocucaná nebo poškozená (nebo netěsnila...), udělala se oprava výměnným způsobem, nové pouzdro se vzalo to co bylo na skladě.Moc vědy bych v tom nehledal.Ocucaná pouzdra nemohla při výrobě pouzder PS2 z mosazi vzniknout. Ocucanosti docílíš nešetrným leštěním, nikoliv diamantovým nástrojem, který se v Eltonu používal. Pokud pouzdro netěsnilo, tak se hledalo kudy teče a závada se opravila. Výměna kus za kus by byla nehospodárná. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
accutron Odesláno 29. srpna 2016 Nahlásit Sdílet Odesláno 29. srpna 2016 accutron - dnes mi bylo bývalým zaměstnancem Eltonu (skvělé 2 hodiny strávené u něj doma) vysvětleno, že otázka zkosenosti se v Eltonu nikdy neřešila, ale někdy v roce 1977 se změnila technologie výroby pouzder z víceoperačního obrábění na technologii, kdy se pouzdro "objelo" kolem dokola v jediné operaci a výsledkem rozdílu obou technologií nejspíš byla (sám jsem technolog a jakmile mi pán technologie vysvětlil, začalo mi svítat) pouzdro s hranami ostrými nebo zkosenými. Nicméně to prý neznamenalo, že by se od určitého momentu dělala jen pouzdra dělaná novou technologií, byla prý období, kdy se honil plán atd. a do výroby se mohl zapojit i stroj obrábějící pouzdra postaru. Další věc je černá otočná luneta, která na všech zde vyfocených hodinkách má vždy stejný font číslic, např, číslo 3 má zaoblená obě bříška nebo číslo 1 má krátkou horní nožičku. Pán, co jsem u něj byl, to nechápal, ale byl hluboce přesvědčený, že luneta je originální. Nakonec, po dlouhé době, se nám podařilo v jedné super knize (accutron - díky!) najít fotografii s popisem hodinek, omlouvám se, fotil jsem mobilem. A bingo, stejná luneta jako na mých hodinkách, aspoň při zkoumání na nekvalitní malé fotce. accutron - na téhle fotce jsou všechno armádní hodinky? Narážím na vnitřní minutové indexy, které moje hodinky nemají, ale po dnešním setkání (viz. výše) jsem přestal házet flintu do žita předčasně. Na Vaší foto je několik hodinek a jak koukám, jedny rovněž bez indexů a jedny dokonce s indexy na světlém pozadí. Můžete k tomu něco napsat? Tvůj příspěvek dle mého potvrzuje to co jsem zde napsal, což mne samozřejmě těší. Hodinky zachycené na hromadné fotografii jsou kusy určené k vyřazení z armádní evidence pro opotřebovanost. Všechny jsou autentické, focené přímo v armádním skladu. Jak je vidět jsou nejen v různém stavu opotřebení, ale mají i různé korunky, ručky a obruče. To dokládá, že opraváři si za socíku příliš nelámali hlavu s tím, aby vadné díly nahradili stejnými, ale použili to co měli po ruce a co pasovalo. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
p3k Odesláno 29. srpna 2016 Nahlásit Sdílet Odesláno 29. srpna 2016 Ocucaná pouzdra nemohla při výrobě pouzder PS2 z mosazi vzniknout. Ocucanosti docílíš nešetrným leštěním, nikoliv diamantovým nástrojem, který se v Eltonu používal. Pokud pouzdro netěsnilo, tak se hledalo kudy teče a závada se opravila. Výměna kus za kus by byla nehospodárná.Ano to jsem taky v příspěvku neřekl :-). Asi jsem se nevyjádřil přesně, ale myslel jsem to ocucání jako opotřebení pouzdra, vyplývající z jeho permanentního používání.Ale nechci tady věštit z kávové sedliny Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Ivan Lelák Odesláno 29. srpna 2016 Nahlásit Sdílet Odesláno 29. srpna 2016 (upraveno) Tak by tam měla být s trojkou kulatou asi.Možná ne, viz. foto z knihy, viz. výše, i když nevím, jaké hodinky byly pro fotku do knihy použity, to by asi mohl vysvětlit accutron... Mimochodem, to dýnko přeleštil pán, co mi hodinky předával. Upraveno 29. srpna 2016 uživatelem Ivan Lelák Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
malda Odesláno 29. srpna 2016 Nahlásit Sdílet Odesláno 29. srpna 2016 Ivane sorry, ale trochu se v tom ztrácíš. Na jednu stranu napíšeš, že "Hodinky jsou od jedné paní z pozůstalosti po manželovi, který byl voják a sloužil na letišti, hodinky prý kdysi dostal, ale nosil je jen na slavnostní vojenské události, jinak ležely v šuplíku." Pak přijdeš s informací, že "Mimochodem, to dýnko přeleštil pán, co mi hodinky předával". Z toho dovozuju, že buďto někdo vydrbal s tebou, nebo sis trochu přikrášlil tu první informaci s pozůstalostí. Ta je ostatně v kontextu dalšího stejně uvěřitelná jako legenda o bazarovém osmiletém nebouraném mondeu dovezeném z Francie po prvním majiteli - důchodci - nebouraném a se 130 tisíci kilometry... Každopándě bych ti přál, aby ti i takhle tyto hodinky dělaly radost. Já sám jsem hrdým majitelem leteckých primek a jsou to super hodinky. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
decebal Odesláno 29. srpna 2016 Nahlásit Sdílet Odesláno 29. srpna 2016 Ivane sorry, ale trochu se v tom ztrácíš. Na jednu stranu napíšeš, že "Hodinky jsou od jedné paní z pozůstalosti po manželovi, který byl voják a sloužil na letišti, hodinky prý kdysi dostal, ale nosil je jen na slavnostní vojenské události, jinak ležely v šuplíku." Pak přijdeš s informací, že "Mimochodem, to dýnko přeleštil pán, co mi hodinky předával". Z toho dovozuju, že buďto někdo vydrbal s tebou, nebo sis trochu přikrášlil tu první informaci s pozůstalostí. Ta je ostatně v kontextu dalšího stejně uvěřitelná jako legenda o bazarovém osmiletém nebouraném mondeu dovezeném z Francie po prvním majiteli - důchodci - nebouraném a se 130 tisíci kilometry... Každopándě bych ti přál, aby ti i takhle tyto hodinky dělaly radost. Já sám jsem hrdým majitelem leteckých primek a jsou to super hodinky.Cože? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Jan_Jan_2006 Odesláno 29. srpna 2016 Nahlásit Sdílet Odesláno 29. srpna 2016 Pěkné počteníčko!!! Konečně to tady má "koule"!!! Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Ivan Lelák Odesláno 29. srpna 2016 Nahlásit Sdílet Odesláno 29. srpna 2016 malda - neztrácím, paní se obrátila na hodináře, od kterého jsem před časem koupil několik hodinek, jestli by jí nepomohl s prodejem. Primky, které jsem kupoval dříve, patřily jemu a s jeho přístupem jsem byl spokojen, v tomto případě si na mne vzpomněl, kvůli minulým obchodům, mému zájmu o mechanické hodinky i proto, že jsme mluvili o tom, že můj táta, vojenský pilot, létal na letišti v HK stejně jako majitel těchhle Primek. Mohu získat kontakt na majitelku, ale žádnou konspiraci nehledám, podstatné jsou hodinky. Je mi 56 a už jsem slyšel spoustu příběhů o prodávaných autech, motorkách nebo hodinkách - nakonec je podstatné auto, ne příběh. Je fakt, že když jsem mu dnes kvůli pochybnostem volal, spustil pátrací akci, jejíž výsledkem byl skvělý dvouhodinový "workshop" se spoustou dokumentace a zasvěcování do tajů tehdejší výroby v Eltonu, kde pracoval. Díky za přání, budu dál pátrat, ta problematika mne zajímá a mám domluvenou další schůzku, je to napínavé:-). Jsem připraven i na to, že na hodinkách proběhly úpravy, to snad vypátráme. Hodinky v každém případě zaujmou místo vedle tátových Lemanií MVS, se kterými létal, a mými Primkami z roku 1967, které jsem dostal, když jsem šel do školy:-). Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se