Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno (upraveno)

Zdar pánové, začínám uvažovat (a to začínám je hodně zvýrazněné)o využití hypotéky a postavení domu. Nikdy mně to ani nenapadlo, ale když jsem viděl nabídku firmy Ekonomické stavby, tak bych do toho s nima šel, ALE......ta nabídka je tak lákavá, že v tom musí být nějaký háček. Zafinancují pozemek, postarají se o všechny povolení, udělají projekt, postaví dům včetně základové desky, vyřídí veškeré hypotéky a to celé za relativně hodně málo peněz.

Teď co by mně zajímalo: na internetu jsem našel spoustu negativních zkušeností, ale u tak veliké firmy se dají nespokojení zákazníci čekat a Ti co spokojeni jsou, Ti nemají důvod o tom psát. Proto bych se chtěl zeptat, stavěl jste s někdo s touto firmou? Případně někdo z Vašich známých? A jak to vypadalo?

Prosím, psát věci "fakt to je divné, to bude podraz" není třeba, stejně jako odkazy na internetové diskuze (hledat celkem umím), jde mi hlavně o konkrétní zkušenosti za které budu vděčen klidně i formou SZ.

Předem dík všem, kdo nad tím zabijí trochu času :notworthy: .

Upraveno uživatelem sect
Odesláno

Hele, já se teď díval do té fotogalerie. A u spousty těch domů jsou tam grafické chyby, které odkazují buď k nedotaženým vizualizacím a nebo špatnému photoshopu. Moc solidně to nepůsobí, spíš mi to přijde "kašírované" celé.

Odesláno

Nebudu se vyjadřovat o kvalitě projektů. U všech takto strukturovaných firem jsou na velmi slabé úrovni. Ekonomicky to jinak nejde, tak jako není možné sestrojit perpetuum mobile. Celé to povídání je perfektně napsané, tak aby případný zákazník, neznalý stavební problematiky usoudil, že lepší nabídky není. Rychlá kontrola jednoho z "typizovaných" projektů mi řekne, že za 1 m2 užitný plochy zaplatím cca 30 120,- pravděpodobně bez DPH. Což zase takovej vejbuch není. Prostě pokud stavím klasickým způsobem, nemohu výrazně vybočit z cen "obvyklých" ve stavebnictví. Je dobré navštívit stránky Českých stavebních standardů klik (doporučuji hlavně cenové ukazatele) a udělat si aspoň přibližný přehled o čem to všechno je a až se to v hlavě trochu rozleží, začít úplně od začátku. O tom, jak v takových firmách vznikají samotné projekty, ani nechci mluvit. Stavba domu pro vlastní bydlení není jenom investice ekonomická. Hlavním přínosem by měl být kvalitnější život jako takový. Pak si položíme otázku, definuj kvalitu života, nebo jen samotnou kvalitu a je to celé v řiti. Takže toho raději už nechám a popřeji jen mnoho úspěchů v této a podobné činnosti.

Odesláno

Tuhle anabázi mám za sebou, není o co stát.

Výběr developera, vyřízení hypotéky, řešení papírů... cca 2 roky. Pak ukončení činnosti developera, naštěstí veškeré finance na notářské úložce ( děkuji andělíčku strážníčku) cca půl roku nespaní, výběr stavební firmy ( menší, regoinální) a za asi 9 měsíců stěhování.

Zděný dům, tipizovaný projekt + úpravy dle dohody... a bydlíme!!

Navýšení nákladů oproti projektu cca 30%, ale vždy dopředu avizováno a konzultováno metodou:

V projektu je to takhle, ale když tady přidáme a tu uberem, bude to uživatelsky lepší.., tohle doporučuju.., a tohle neber..

Odesláno

to sect:

jestli hledáš háčky, požádej je, ať ti pošlou vzor smlouvy, kterou s tebou budou chtít uzavřít a požídej právníka, ať ty háčky hledá. když se budou cukat poslat smlouvu, už to je znamení.

Odesláno

Chtěl bych pouze zdůraznit to, co už zmínil hciq. Hypotéka je možná zajímavá z hlediska investice. Primární motivací pro stavbu domu by ale mělo být něco jiného. Nevím v čem bydlíš teď a jaké jsou tvoje představy o ideálním bydlení. Pravdou však je, že jediné, co ti tyto katalogové domy zajistí, je střecha nad hlavou. O kvalitním bydlení by se dalo úspěšně pochybovat. Nejhorší varianta je pak pořídit malý (600-800m2) pozemek v nově zastavovaném území "satelitu", kde chybí i základní občanská vybavenost a za vším se musí dojíždět autem. Dostupnost MHD není samozřejmostí.

Takže bych to shrnul asi následovně. Pokud chceš investovat, kup byt. Pokud chceš bydlet v domě, je dobré si uvědomit, že tam budeš bydlet nejspíš dlouhodobě a možná tam budou bydlet jednou i tvoje děti. Proto se určitě vyplatí do něj investovat víc času a energie a oslovit architekta.

Odesláno

Proč všichni začínáte výběrem obchodu, kde si koupíte konfekci? To vám tak málo záíleží na tom, kde žijete ? Tyhle věci jsou fakt pro jenom pro lidi, co přijeli z ciziny a mají ladem flek a rychle zase vodjedou a potřebují někde rychle na pár let složit hlavu a pak to pokud bůh dá s co nejmenší ztrátou prodat.

Pokud chceš investici, nikdy nestav rodinný domek, ale kupuj prázdný pozemky - každý dům cenu pozemku sníží, nebo byty ve městě - to je jako pozemek.

Pokud chceš bydlet, v klídku jdi za nějakým architektem a řekni mu, co potřebuješ a jak to cítíš. Nemyslím, stejně jako hciq, že výsledná cena bude o moc jiná oproti těm cca 30.000 Kč/m2, ale kvalita může být jen vyšší a bude ti to sedět.

Odesláno

Môj známy plánoval s nimi stavať na Slovensku, je to už asi 8 rokov, prisieľ "len" o 170 tis. Sk za projekt, problémom bola brutálne zvýšená cena oproti prvej ponúkanej cene na ktorú už nemal peniaze. Ďaľším negatívom je kvalita prevedenia samotných stavieb, firma ako taká nemá vlastných pracovníkov a najíma sa rôzne stavebné partie, takže i riešenie reklamácií je problematické...

Tak ako už bolo spomenuté, skôr by som to riešil nejakou regionálnou stavebnou firmou s dobrými referenciami a vlastným fundovaným stavebným dozorom, veci okolo stavby (pozemok, hypotéku, stavebné povolenie ) riešiť vo vlastnej réžii... Venujem sa predaju domov 11 rokov, ES by som nikomu nedoporučil...

Odesláno

Keď sa nad tým logicky zamyslíš, tak vybavenie hypotéky kúpa pozemku vo vlastnej réžii atď. ťa nemôže vyjsť drahšie ako keby to hľadala a vybavovala iná firma. Teba to bude stať iba čas a ver, že ten čas je lacnejší ako čas firmy. A hlavne takéto firmy majú kopec skrytých poplatkov. Každú zmenu projektu, či už iba dispozičnú si dajú zaplatiť a ver, že to nestojí malo. Vo väčšiny prípadov sa navýši projekt aj o 40%. ( keď vtáčka chytajú, pekne mu spievajú)

Keď si nájdeš sám architekta, ktorý ti urobí projekt podľa tvojej vysnenej predstavy, tak ťa to vyjde určite lacnejšie.....a hlavne budeš mať dom šití na seba, alebo svoju rodinu. Po projekte by som už iba hľadal regionálnu stavebnú firmu z dobrými referenciami.

Ľudia majú vsugerovanú predstavu, že architekt musí byť drahý, ale opak je niekedy pravdou.

A to mi môžeš veriť :rolleyes: :rolleyes:

Odesláno

Už jen samotný název firmy "ekonomické stavby" (i bez jakékoliv zkušenosti) ve mě navozuje dojem - kvalita na prd, ale naší výhodou je to, že patříme k těm levnějším. Nebo-li za málo peněz málo muziky.

Ad kvalita projektu, už řadu let sleduji tuhle stránku pro inspiraci:

contemporist.com

Když si odmyslíš ty exotické destinace a soustředíš se na projekty v podobném podnebí, tak tam nejdeš stovky super projektů k inspiraci.

Odesláno

Ak chce niekto sledovať architektúru a inšpirovať sa www.archdaily.com www.mocoloco.com (skor na design) www.europaconcorsi.com

...mohol by som tu ešte kopec odkazov dať.... :)

Odesláno

Neznám ten příběh zcela přesně,je to už pár let,ale můj kamarád v tom projektu(nemyslím jen vlastní projekt)s nimi projel včetně soudu minimálně k půl milionu!Vše mají ošéfované,jak už psali kluci,smlouvy,vícenáklady,právníky,subdodavatele....Pokud tě to bude zajímat víc,přeptám se ho a dám ti tel,ať ti vše rád barvitě vylíčí.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...