Přejít na obsah

výběr kvalitního kompaktu

Matthew

Doporučené příspěvky

Chci zkusit poridit nejakou pouzitou bezzrcadlovku. Muzete mi doporucit nejaky internetovy foto bazar, pripadne forum, kde je vetsi "provoz", inzerce je ctenejsi a s vetsim poctem aktualnich nabidek? Diky

A proč chceš bezzrcadlovku? Můj názor... šel jsem z kompaktní do zrcadla, po jeho krádeži jsem koupil bezzrcadlo a brzo jej poslal dal, nebyl jsem spokojen s prokreslenim a obrazem a tak nějak blbě se držela ..jsem zpět u kompaktu Sony RX 100 a naprostá spokojenost

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

a není to jedno?

Jinak si myslím, že každá bezzrcadlovka s čipem minimálně 4/3 a raději APS-C, na tom bude lépe než RX100. Plus je hlavně můžnost vyměnit objektiv...

Pak je zde spíše otázka ochoty s sebou tahat ty objektivy. A subjektivně mi rx100 přijde výše než bezzrcadlo 4/3 který jsem měl. Rx100 má 1"cip
Odkaz ke komentáři

A proč chceš bezzrcadlovku? Můj názor... šel jsem z kompaktní do zrcadla, po jeho krádeži jsem koupil bezzrcadlo a brzo jej poslal dal, nebyl jsem spokojen s prokreslenim a obrazem a tak nějak blbě se držela ..jsem zpět u kompaktu Sony RX 100 a naprostá spokojenost

Kdysi davno, jako student, jsem si poridil kompakt, nebyl to zadny sunt, ale ani zadna vyssi trida. Z kvality fotek jsem byl tehdy lehce zklamany, navic po case zacal strasne "žrát" baterie, tesne po zaruce prestal fotit resp. jinde nez za slunecneho pocasi byly fotky tmave, proste mi to tehdy prislo jako vyhozene penize. Nehlede na to, ze o nejaky patek pozdeji fotily mobily lip, nez muj fotak. Zkratka touto epizodou jsem na kompakty zanevrel.

Nedavno jsem se potkal se znamym a ten mel zrovna u sebe Olympus PEN-5 (nebo tak nejak). Udelal nejake fotky nasich deti, ja jsem si ten fotak taky osahal, neco malo pofotil a potom kdyz mi ty fotky ukazal, tak jsem byl z toho nadseny. Jednak z kvality fotek a jednak z jednoduchosti ovladani fotaku a jeho rychlosti. Na zaklade toho jsem usoudil, ze asi bezzrcadlovka je to prave. Zrcadlovka je pro me velka a tezka, v kompakty jsem ztratil duveru po predchozi zkusenosti, ale mozna doba uz hodne pokrocila a pletu se. Co se foceni tyka, tak jsem uplny amater (jednak z duvodu foceni samotneho, jednak asi nedokazu ani poradne posoudit co je kvalita, ostrost, hloubka, barvy apod.). Duvod proc chci fotak je, abych hlavne mohl fotit maleho, tzn. nejaky vylet, turistika, hory, nejaka  oslava, pripadne sem tam si neco vyfotit neco co me zaujme. A chci aby ta fotka co z toho vyleze byla pekna - ostra, mela hloubku a pekne barvy.

Odkaz ke komentáři

Kdysi davno, jako student, jsem si poridil kompakt, nebyl to zadny sunt, ale ani zadna vyssi trida. Z kvality fotek jsem byl tehdy lehce zklamany, navic po case zacal strasne "žrát" baterie, tesne po zaruce prestal fotit resp. jinde nez za slunecneho pocasi byly fotky tmave, proste mi to tehdy prislo jako vyhozene penize. Nehlede na to, ze o nejaky patek pozdeji fotily mobily lip, nez muj fotak. Zkratka touto epizodou jsem na kompakty zanevrel.

Nedavno jsem se potkal se znamym a ten mel zrovna u sebe Olympus PEN-5 (nebo tak nejak). Udelal nejake fotky nasich deti, ja jsem si ten fotak taky osahal, neco malo pofotil a potom kdyz mi ty fotky ukazal, tak jsem byl z toho nadseny. Jednak z kvality fotek a jednak z jednoduchosti ovladani fotaku a jeho rychlosti. Na zaklade toho jsem usoudil, ze asi bezzrcadlovka je to prave. Zrcadlovka je pro me velka a tezka, v kompakty jsem ztratil duveru po predchozi zkusenosti, ale mozna doba uz hodne pokrocila a pletu se. Co se foceni tyka, tak jsem uplny amater (jednak z duvodu foceni samotneho, jednak asi nedokazu ani poradne posoudit co je kvalita, ostrost, hloubka, barvy apod.). Duvod proc chci fotak je, abych hlavne mohl fotit maleho, tzn. nejaky vylet, turistika, hory, nejaka  oslava, pripadne sem tam si neco vyfotit neco co me zaujme. A chci aby ta fotka co z toho vyleze byla pekna - ostra, mela hloubku a pekne barvy.

V tom případě jsi ale ideální kandidát na koupi nějakého rozumného (ne zrovna toho nejlevnějšího) kompaktu nebo dobrého telefonu. Nad bezzrcadlovkou bych v Tvém případě uvažoval až ve chvíli, kdy budeš přemýšlet nad hloubkou ostrosti, kopozicí, volbou ohniskové vzdálenosti objektivu, expozičními podmínkymi apod. Pokud chceš na něco namířit objektiv, maximálně vybrat záběr (co na fotce má být a co už ne) a zmáčknout spošť, je zbytečné utrácet víc peněz a tahat větší železo a sklo než je nutné.

Odkaz ke komentáři

A jaky bazarovy kompakt byste doporucili?

Bazarový nevím. Podle nabídky bazaru.

Z nových bych doporučil něco podobného: Canon PowerShot G9 X, Panasonic Lumix DMC-LX15, Sony CyberShot DSC-RX100 II

Budeš se pohybovat v ceně kolem 10 000 Kč, a pokud použiješ nastavení na plnou automatiku, dostaneš téměř vždy použitelné rodinné fotky. Když si pak o focení něco přečteš a využiješ alespoň část toho, co ty kompakty umí, můžeš mít skvělé fotky.

Pokud do toho nechceš dát těch cca 10 000 za nový kompakt (bazarové ceny neznám, zkus se podívat, jestli není něco z výše uvedených na prodej třeba na Paladixu), kup si dobrý telefon a Tvůj účel to splní taky.

Odkaz ke komentáři

Kvůli dětem jsem taky zvažoval nákup lepšího foťáku. Měl jsem půjčené zrcadlo od nikomu i canonu se setovými objektivy. Fotky neurazili, ale ani nenadchly a to nemluvím o interiéru. Poměr velikosti foťáku a kvalita fotek mě od zrcadlovky odradil. Nakonec jsem rozhodl pro Sony ILCE 6000 a dokoupil pevnou 50/1,8. Původní setový objektiv leží bez využití doma, na interiér by byla možná lepší 35, to je asi pravda, ale jinak jsem naprosto spokojen. Abych to shrnul, mám ho rok, nejsem fotograf, ale obyčejný cvakač a když vidím reakce okolí, kteří se mě ptají, čím to fotim, ze se jim to líbí, ho mužů s klidem na focení do rodinného alba doporučit. Jednoduchý, rychlý a relativně malý foťák s APSC a hledáčkem.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Odkaz ke komentáři

• po 3 týdnech...

Pánové, dokázal by me nekdo nasměrovat..shanim foťák, ktery nebude velký a těžký a zároveň bude mit slušný výsledek fotek bez nějakého složitého nastavování, výměn objektivu atd. Zároveň je podmínkou wifi, aby byl mozny rychlý přenos do iPhonu pro úpravu fotek..fotit se bude nejčastěji v interiéru, kde není dokonale světlo, ideálně by mel tedy zvládnout i nějaký šum..cenove bych rad kolem 10-12k..na prvni dobrou me zaujal Olympus EPL-7..co si o tom myslíte?

Odkaz ke komentáři

Olympus je dobrá volba, nicméně to je přesně ten  případ s výměnou objektivů, resp. za těch 10-12k to moc na focení v interiéru nebude. A on ani není moc malý.

Podívej se na Sony RX100 první generace nebo Canon G9X, to jsou  kompakty s dobrou světelností, velkým čipem a pěkným výstupem.

Odkaz ke komentáři

Franus - přiznám, že nabízet Ti jako volbu lepší kompakt nebo mobil by mne nenapadlo. Mám teď dobrý mobil, ale opravdu pěknou fotku neudělá ani kdyby se rozkrájel, myslím ve srovnání s PEN-5, o kterém píšeš. Pokud se Ti líbil ten Olympus, tak proč ne, nicméně, pro vysvětlení, že už kompaktům nevěříš, existují i tzv. profikompakty, což jsou v podstatě bezzrcadlovky bez výměnného objektivu. Takže pokud nemáš ambice dokupovat další objektivy, můžeš si klidně koupit kvalitní profikompakt. Výběr je slušný, každý bude chválit ten svůj, i já - už 3 roky mám Sony RX100 III a považuji ho za naprosto dokonalý. Oproti jiným je opravdu malinký, ale se skvělou technikou a objektivem Zeiss, takže mne snad nikdy svou velikostí neobtěžoval, mám ho u sebe opravdu denně, protože nikdy nevím, na co, třeba cestou z práce, narazím a budu si to chtít vyfotit. Dobré jsou prý i předchozí verze RX100 a RX100II. Ale myslím, že kvalitní profikompakty mají i jiné značky, chtěl jsem jen rozptýlit obavu z kompaktních foťáků...

Odkaz ke komentáři

Taky pochvalim to sve:) Sony i Olymp super. Ja mam par let Ricoh GR, oproti vyse uvedenym ma APS-C cip, verze II ma wifi. Nevyhoda muze byt pevne ohnisko, me to neva. Rychlost ostreni slusna, super funguje zone focusing, ISO do cca 1500-2000 slusne pouzitelne, u B&W fotek je to zrno na vyssi ISO dokonce zajimave :)) ( je potreba si to nejak oduvodnit) . Je to fakt malicke, bytelne, paradne zpracovane. Da se k tomu dokoupit i hledacek. Pro me paradni masinka na kazdy den. Nevyhoda je vyssi cena.

Odkaz ke komentáři

Pebe, pod fotakem je 5" mobil, takze zadne velke padlo... Podle me muze byt GR vse, jen ne velkej fotak :) Ale jasne, je to vec nazoru a vkusu kazdeho. Stve me na nem taky par veci, ale pevne verim, ze vyleze verze III, jinak menit nebudu. Zoom me osobne vubec nechybi :)

post-26281-0-10483000-1507542707_thumb.jpg

Upraveno uživatelem TLD
Odkaz ke komentáři

Já to myslel jako že je větší než RX100 nebo ten Canon G9X. Ale čip je jasně větší, tak je to pochopitelné.

Já jsem momentálně bez foťáku a hledám kam dál. To je snad horší než hodinky. Už jsem měl zrcadlovku, bezzrcadlo i kompakt. Stejně jsem vždycky zkončil u pevného objektivu cca 30mm ohnisko po přepočtu na kinofilm. A stačí to. Plus je fajn nějaký makro objektiv.

Ještě byl dobrý Nikon Coolpix A, taky APS-C senzor, pevný objektiv. Ale ten už není moc k sehnání. 

Ricoh-GR-vs-Sony-Cyber-shot-DSC-RX100-II

Canon-PowerShot-G7-X-vs-Ricoh-GR-size-co

Nikon-Coolpix-A-vs-Ricoh-GR-II-size-comp

Upraveno uživatelem pebe
Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...