Přejít na obsah

výběr kvalitního kompaktu

Matthew

Doporučené příspěvky

sibirnaya: co od toho čekat? Fotí to jako zrcadlovka,ale je to menší. Takže ze začátku možná bude hoňka mít dobře zaostřeno.

Alda: s tou ostrostí jsem měl namysli, že delší ohnisko udělá větší míru rozostření pozadí, ale nemyslím hloubku ostrosti.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Udělal jsi dobře, fz150 je sice fajn, sám ji mám. Ale fakt si musíš hrát z nastavením aby byla pěkna fotka, na automatickej režim je to dost špatny..nebo možna jsem jen náročný. Ale kompakty od sonny za 4litry udělaj bez nastavování lepší foto. A hlavně to není foták kterej je malej, takže ho nedáš jen tak do kapsy. Olympus asi jo

Odkaz ke komentáři

asi už toho není moc co doříct, sám hledám správný vánoční dárek (pro sebe).. dlouhodobě nejlepší servery s recenzema jsou tyhle:

dcresource

imaging-resource

chce to prostě prolízt a pročíst...

dlouho jsem váhal, zda jít do bezzrcadlovek, ale nakonec to vidím na ultrazoom.. canon SX40 nebo již zmíněný panák FZ150, případně jeho menší sestřička FZ48 (na megapixelu je zrovna dobrá cena, vč. karty a brašny).. na výlety ultrazoom a na ostatní rychlo-fotky holt stačí mobil... makro to pravda úplně neřeší :-)

Odkaz ke komentáři

Tak sibirnaya si snad vybral, já byt ním dám se sice spíše cestou pana a palačinek, nedávno jsem řešil, jestli pana nebo oly 3/4 a ty palačinky od pana jsou prostě lepší, nakonec zvítězila varianta zápisníček hned (Ricoh GR III) a plnotučná zrcadlovka později. Docela mě zaujala diskuze kolem toho, co je na focení zásadní a ano je to čas a světlo. Vynechal jsem úpravy ve fotoshopu, to přijde na řadu později, proveden pouze ořez, ale po chvíli hraní na hotelovém pokoji, může cvak vypadat takhle... Foceno z ruky, manuální nastavení: ISO100, F4, S1/80, AF (to tam dělá asi největší problém). To už je snad s trošku přimhouřeným okem použitelné, prosím Aldu, Petu-Bikera i ggranda o komentáře. Podmínky focení na druhém obrázku.

post-3780-098842900 1323199588.jpg

post-3780-088252400 1323199608.jpg

EDIT: doplnění...

Upraveno uživatelem funf5
Odkaz ke komentáři

Můj osobní názor je, že třeba ten GR III(příp.4) jsou v dnešní době překonané. Olympus,Canon,Panasonic nabízí podobnou světelnost a ještě k tomu zoom. Chápu pevné ohnisko u zrcadlovek, tam když se mi nelíbí, vyměním objektiv. Tady ne. Bohužel ten foťák není ani nijak levný, ikdyž chápu, že konstrukčně na tom bude dobře,jenže dneska foťáky neumírají na to, že se rozpadnou, ale na to,že technologicky zestárnou nebo zoxidují po nesprávném užívaní a na to nemá vnější materiál vliv.

Ale zpátky k focení. Nejdůležitější je znát svoje náčiní. Vědět, jak se co ovládá a funguje, co a jak lze obejít či použít. Dál je důležité experimentovat. Nic to nestojí. Udělat si čas, utřít hodinky, nešahat na ně rukama, hrát si se světlem, s jeho odrazem o např. papír atd. Nejjednoduhší a nejnázornější je postavit foťák na stativ ať mě neomezuje čas a clona a hrát si s lampou až 2. S více světly začíná být problém ve zbytečné složitosti.

Ohlídat si vyvážení bílé(zejména je problém, pokud fotíš pod 2 lampičkama s rúznýma teplotama světla, to nejde nijak rozumně doladit(většinou pokud se z toho neudělá zajimavý efekt). Nejjednoduhší je fotit do RAWu a pak tohle řešit až v pc nebo si vyvážit bílou na šedou tabulku nebo alespoň na bílý papír-ale tady bacha, často jsou v něm různé příměsi,které nevnímáme,ale foťák ji ukáže v posunutí barevnosti. Je toho opravdu dost.

K fotce bych řekl, že bych zkusil dostat víc světla do ciferníku třeba přiložením A4 nad hodinky,mohly by tím změknout o něco stíny. Otázkou zůstává jestli by nepřibyl nějaký odraz na sklíčku. No a co je na první pohled vidět-vyvážení bílé není ok.

Jenže co já mám do toho kecat. Za poslední rok se až stydím, jak nemám na focení čas/chuť. Dřív jsem bez foťáku neudělal krok a teď to lajdám neskutečně :(

Odkaz ke komentáři

To ggrand a Alda :notworthy:

Nejdřív k přístroji GR III/IV jsou co se týká optiky a čipu naprosto totožné, rozdíl je v systému ostření. Bylo to velké dilema, jestli jít do Pana LX5 (měl jsem LX3, než mě opustila), nebo do GR III (IV ještě nebyla na trhu). Nakonec zvítězil GR III a to hlavně z důvodu, že jsem se chtěl vrátit k fixnímu ohnisku. Rozhodně jej neberu, jako univerzální foťák, ale jako zápisník se kterým se dá cestovat a má pevné místo v báglu s noťasem. Už z něj mám pár fotek, za které se nestydím, ale vždy jsem fotil spíše venku. Zvládám kompozici, vím co to je zlatý řez, třetiny i kompozice, jen mi to pořád skřípe u těch hodinek...

Díky za rady, dnes jsem nebyl líný s vyvážením bílé, opět ISO100, F3.2, S1/40 (to ještě udržím z ruky), naproti lampy z pokoje jsem postavil bílou A4 (připíchnutou špendlíkem k polštáři), stejně je pořád ten stín moc výrazný, ano dvě stejná světla proti sobě budou nejlepší, dále mezi 8 a 9 mám okraj lampy, mezi 11 a 1 stín od soklu na stropu, líp jsem se tam nenacpal, abych neměl na sklíčku lampu případně tu A4. No a ten pravý horní roh, už jsem tam neměl co vrazit... Ale ano, tudy vede cesta, budu pilovat a snad jednou...

Díky moc za rady :smile_anim: Budu rád když řeknete něco i na tu dnešní, třeba to čtou i ostatní a uvidíme víc dobrých (mezi ně nepatří ta dnešní) fotek hodinek.

post-3780-042689600 1323287977.jpg

A jak se fotilo :whistle:

post-3780-005042600 1323288022.jpg

BTW, co vlákno "Jak fotit hodinky - tipy a rady" jestli tady tedy už není a já o něm nevím???

Odkaz ke komentáři

Přidám jeden zajímavý tip na kompakt Finepix X10

cenově se pohybuje kolem 13500-14000

Tak to je slovo do pranice o výběru kvalitního kompaktu... Průhledový hledáček, vzhledem k zoomu 28-114 (navíc manuálnímu, bez motorků), má vynikající světelnost 2-2.8... To je bomba. Na kompakt velký čip 2/3 palce. Dokonce chápu cenu :smile_anim: Ježíšku, mysli na mě :rolleyes:
Odkaz ke komentáři

Tak to je slovo do pranice o výběru kvalitního kompaktu... Průhledový hledáček, vzhledem k zoomu 28-114 (navíc manuálnímu, bez motorků), má vynikající světelnost 2-2.8... To je bomba. Na kompakt velký čip 2/3 palce. Dokonce chápu cenu :smile_anim: Ježíšku, mysli na mě :rolleyes:

Hezké, fakt hezké - i sklo vypadá výborně a design tomu dává korunu :smile_anim:

Jednu kapku bych na nem videl a tou je jak jsem nekde cetl,ze ten hledacek je opravdu jen pruhledový bez jakych koliv informaci.Jinak se mi hodne libi a navic ten retro look je super

Odkaz ke komentáři

Když byla řeč o Ricohu, většinu fotek jsem dělal s Ricoh GXR, který jako první na světě má nejen výměnné objektivy ale i čip (tedy výměna obojího najednou). Výhoda je, že 28 a 50mm objektiv již má čip formátu APS-C a přitom rozměrově je to kompakt. Měl jsem kdysi GRD II, ale pevné ohnisko mi nevyhovalo.

Odkaz ke komentáři

Za sebe musím konstatovat že X 10 vypadá hodně dobře a sleduju jí od prvních zpráv.Zatím v testech vychází velice OK a náhledy fotek vypadají opravdu skvěle,její objektiv dobře kreslí a jeho světelnost nemá chybu.V testech nevychází příliš dobře životnost aku,ale na trhu je dost baterek za docela nízké ceny.Díky vlastnostem optiky jsou velice pěkné i noční záběry bez blesku,ale i třeba portrétní fotografie.Na to že se jedná o kompakt opravu dobré.Sám už na něj mám připravené peníze,ještě čekám až ho dostanu na nějakou dobu na vyzkoušení.Jeho cena je pravda trochu vyšší,ale myslím že vlastnosti tohohle,,retro kompaktu alá dálkoměr'' tu cenu ospravedlňují.Zatím většina testujících hodnotí X10ku jako nejlepší ,,profikompakt" na trhu.Zatím se vyskytl jenom jeden větší problém,a to takzvané ,,bílé koule" jak je pojmenovali na některých amerických fórech.Při některých specifických záběrech (např.nočních kdy jsou na obrázku záběry třeba svítících lamp,nebo světel automobilů )se mohou objevit bílá místa (skvrny).Při denních záběrech se několika fotografujícím tyhle,(já bych řekl vypálené fleky)zobrazily např. v odrazu slunce na chromované části starého automobilu.Fujifilm informovalo,že připravuje opravu softu.Tak uvidíme.

Odkaz ke komentáři

• po měsíci...

Ozivim to - mate uz nekdo zkusenost s X10?

Sony NEX se po dvou dnech poroucel z domu, cekal jsem spatnou ergonomii, ale predcilo to ma veskera nejhorsi ocekavani.

Vzhledem k tomu, ze aktualne neni na trhu mirrorless s rozumnym portretnim sklem za rozumny penize (m43 ma sice skvely skla, ale zacina to na 9K - Oly 45/1,8; jeste bych mozna i zkusil Samsung NX s 30/2, neni to sice presne uplne ono, ale pouzit jde - jenze ten kit nikde nemaji a mit nebudou), tak premyslim o navratu k zrcadlovce a dobrymu kompaktu. A Fuji X10 mi prijde jako nejlepsi v dane cene...

Odkaz ke komentáři

ja furt cekal na S100, pac ja chci neco malyho, ale nakonec sem to nevydrzel a vcera objednal Nikon P300 za par susnu. hlavne me laka ta svetelnost a siroky ohnisko..

a koukam, ze jak na potvoru ty canony neska naskladnili..

http://www.megapixel.cz/canon-powershot-s100-titanovy

http://www.megapixel.cz/nikon-coolpix-p300

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...