Patrik Odesláno 17. srpna 2013 Nahlásit Sdílet Odesláno 17. srpna 2013 Neporadil by prosím někdo, v které bance u nás rozměnit 200 ? bankovky na menší, ideálně bez poplatku? Česká spořitelna mi mé platné 200 ? eurobankovky neakceptovala pro příliš vysokou hodnotu... maximálně mi 100 ?ura byli ochotni rozměnit na 50 ?urovky.I když je to celkem běžné, stejně je podivné vydávat bankovky, které následně nejsou přijímány (praxe z Francie, Německa...) nebo je neměnit...Pokud je chceš směnit na české koruny, tak zkus některou z arabských směnáren, ti vymění cokoliv, tipy na některé jsem dával v mém článku: http://www.mesec.cz/clanky/ctyri-myty-ktere-budou-vasi-penezenku-na-dovolene-mrzet/ Pokud je chceš jen směnit na menší, tak to můžeš zkusit taky, ale nadšeni z toho nebudou. No vzhledem k tomu, že dobré směnárny mají spread (rozdíl mezi nákupním a prodejním kurzem) tak 15 haléřů, tak to ani není taková ztráta.Ale jak psal kolega, příště takové bankovky nebrat. Já, když jedu do zahraničí, tak si kupuji jen 5 eurovky a 1 dolarovky. Zrovna minulý týden jsem kupoval 250 euro v 5 eurovkách Takový tip - koho to baví sledovat pohyb bankovek po Evropě,může se zaregistrovat na http://sk.eurobilltracker.com/. Já už mám dva "zásahy" Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
straspol Odesláno 17. srpna 2013 Nahlásit Sdílet Odesláno 17. srpna 2013 Pokud je chceš směnit na české koruny, tak zkus některou z arabských směnáren, ti vymění cokoliv, tipy na některé jsem dával v mém článku: http://www.mesec.cz/clanky/ctyri-myty-ktere-budou-vasi-penezenku-na-dovolene-mrzet/ Ale jak psal kolega, příště takové bankovky nebrat. Já, když jedu do zahraničí, tak si kupuji jen 5 eurovky a 1 dolarovky. Zrovna minulý týden jsem kupoval 250 euro v 5 eurovkách Hahaha, to je dobrá rada nad zlato. Já s tím mívám problém dost často. Dostávám po Evropě často honoráře v Eurech a pravidelně nějakou dvoustovku schytám, pořadatele konzertů netuší jaké je s tím trápení, už se mi stalo že jsem dostal jen dvoustovky. Co s tím? Honorář dostanu v deset večer po konzertě, mám fůru peněz ale nekoupím si za ně ani litr nafty, v hospodě s tím nezaplatím, musím hladovej přespat a ráno stepuju před bankou a pak se tlačím ve stau na přecpaných dálnicích, místo abych přespal na předem objednaném hotelu na další štaci. ABSOLUTNĚ nechápu, proč se vydávala bankovka, kterou lze-prý LEGÁLNĚ- odmítnout. ZAS.ANÝ EURA, BOŽE, VRAŤ NÁM MARKU !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Patrik Odesláno 17. srpna 2013 Nahlásit Sdílet Odesláno 17. srpna 2013 Tak to jsem netušil, že je problém s akceptací i v Německu. A když přijedeš na benzinku, natankuješ a řekneš, že nic jiného nemáš, tak udělají co? Nechce se mi věřit tomu, že na benzince opravdu nemají na vrácení na 500 ? nebo dokonce na dvoustovku.Zkoušel jsi nějaký fastfood? Koupit si hambáče za euro a dáte jim pětikilo?Pak mě napadají takové obludnosti, jako založit si účet u nějaké německé banky, která má dostatečně hustou síť bankomatů a umožňuje i vkládat. No a pak vložit ty dvoustovky a obratem zase vybrat.Určitě má problém nějaké řešení. V ČR bych to řešil devizovým účtem u banky, která má zdarma vklady a výběry hotovosti. Opět vložit peníze a zase vybrat. Ale určitě se musí najít nějaké řešení na německé půdě. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Frostie Odesláno 17. srpna 2013 Nahlásit Sdílet Odesláno 17. srpna 2013 (upraveno) Tak to jsem netušil, že je problém s akceptací i v Německu. A když přijedeš na benzinku, natankuješ a řekneš, že nic jiného nemáš, tak udělají co? Nechce se mi věřit tomu, že na benzince opravdu nemají na vrácení na 500 ? nebo dokonce na dvoustovku.Zkoušel jsi nějaký fastfood? Koupit si hambáče za euro a dáte jim pětikilo?Pak mě napadají takové obludnosti, jako založit si účet u nějaké německé banky, která má dostatečně hustou síť bankomatů a umožňuje i vkládat. No a pak vložit ty dvoustovky a obratem zase vybrat.Určitě má problém nějaké řešení. V ČR bych to řešil devizovým účtem u banky, která má zdarma vklady a výběry hotovosti. Opět vložit peníze a zase vybrat. Ale určitě se musí najít nějaké řešení na německé půdě.na 99% německých benzínek mají už u stojanu ceduli, že 200 a 500 ? bankovky neakceptují. Stejně tak v B a NL. Já také dostávám honoráře v eurech a hned po první negativní zkušenosti s akceptací těchto bankovek před více jak 10 lety jsem postavil pořadatele před volbu: buď mi to dejte v max. 100 eurových bankovkách nebo bankovní převod nebo směnka. Až na pár vyjímek po tomto vysvětlení akceptovali vydání v menších bankovkách, které jako zázrakem měli hned ve vedlejším šuplíčku... P,S. Fastfoody ti to nevezmou. Tam zase mají ceduli, že obnosy do 20 euro můžeš platit maximálně 100 eurovou bankovkou... Myslím, že při předložení 500 by jsi zablokoval celý fastfood na půl hodiny a ještě si nejsem jist, jestli bys to s nimi uhádal... Patrik: řešení se mi zatím nepodařilo najít. Mám i účet v německé raiffeisence, ovšem ne všechny její bankomaty fungují třeba i v noci, nehledě na to, že opět ne všechny mají možnost si zvolit, v jakých bankovkách chceš nějaký větší obnos vydat. Tzn. může se stát, že vložíš třeba 5000 ? ve 200 a 500 ? bqankovkách a dostaneš zpět podobné složení bez toho, aby mezi tím byly 50 a 100 ? bankovky... (osobně několikrát odzkoušeno) Upraveno 17. srpna 2013 uživatelem Frostie Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
straspol Odesláno 17. srpna 2013 Nahlásit Sdílet Odesláno 17. srpna 2013 (upraveno) Opakuju, Euro které neslouží jako platidlo je nám na , je čas vrátit národní měny. Bohudíky za to že jsme to svinstvo ještě nezavedli. Svým pořadatelům to dávám už rovnou do smlouvy. Ale na mnoha místech německého území se původní inteligence a akurátnost národa poněkud vytratila... Hambáče za Euro a chtít takhle rozměnit pětikilo? Turek u kasy s Tebou luxusně vyjebe. Upraveno 17. srpna 2013 uživatelem straspol Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Patrik Odesláno 17. srpna 2013 Nahlásit Sdílet Odesláno 17. srpna 2013 Frostie: jestli máš výběry z jejich bankomatu zdarma, tak pak to můžeš vybrat zpět v několika drobných výběrech, ne?Každopádně díky za rozšíření obzorů, netušil jsem, že i v Německu je s tím takový problém Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Frostie Odesláno 17. srpna 2013 Nahlásit Sdílet Odesláno 17. srpna 2013 (upraveno) Frostie: jestli máš výběry z jejich bankomatu zdarma, tak pak to můžeš vybrat zpět v několika drobných výběrech, ne? Každopádně díky za rozšíření obzorů, netušil jsem, že i v Německu je s tím takový problém hmm, tak už vidím, jak budeš 5.000 Euro vybírat na 30x... /aby jsi vyloučil riziko obdržení bankovky 200 ? nebo vyšší/. Mám 5x výběrů z jejich bankomatu měsíčně zdarma, ostatní na území BRD jsou zpoplatněny od 0,5 - 1,5 ?, v cizině již od 3,99 ? za výběr... V Německu a Rakousku je jinak problém i s platebními kartami. VISA jen někde a málo, Mastercard pouze pokud je označena souběžně i Eurocard /není to automatické a naší KB se podařilo vydat správnou, v Německu akceptovanou MC/EC kartu až na potřetí metodou pokus/omyl, poté co jsem jim přinesl přesné podmínky z německé banky.../. Jak píše Straspol, zlatá marka a gulden... Upraveno 17. srpna 2013 uživatelem Frostie Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
kaliw124 Odesláno 17. srpna 2013 Nahlásit Sdílet Odesláno 17. srpna 2013 vysvetlete mi prosim, k cemu ty bankovky tedy jsou(2+5kil)? a kde se s nimi skutecne plati? hodinky venku tedy jedine kartou? nebo snad cekaji, ze toho clovek bude mit plny kapsy? kolik to je, si dokazi spocitat. vzdycky jsem ale ve smenarne a ne ze bych tam chodil tak casto, dostal mensi bankovky. a co je s nimi za takvoy problem? preci ty bankovky nemaji tak spatnou ochranu. kdyz bude nekdo chtit padelat, tak padela i mensi. jasne je to pro takovy hrazly snazsi s jednou bankovkou nez se dvema, ale o to vic bude podezrely. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Frostie Odesláno 17. srpna 2013 Nahlásit Sdílet Odesláno 17. srpna 2013 vysvetlete mi prosim, k cemu ty bankovky tedy jsou(2+5kil)? a kde se s nimi skutecne plati? hodinky venku tedy jedine kartou? nebo snad cekaji, ze toho clovek bude mit plny kapsy? kolik to je, si dokazi spocitat. vzdycky jsem ale ve smenarne a ne ze bych tam chodil tak casto, dostal mensi bankovky. a co je s nimi za takvoy problem? preci ty bankovky nemaji tak spatnou ochranu. kdyz bude nekdo chtit padelat, tak padela i mensi. jasne je to pro takovy hrazly snazsi s jednou bankovkou nez se dvema, ale o to vic bude podezrely.rozumné vysvětlení moc není, ale praxe v Záp. Evropě je taková. Prostě se všude bojí je brát, u nákupu hodinek za třeba 3.000 éček už by to takový problém asi nebyl a museli by ti to chtě nechtě vzít... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
filo-boxer Odesláno 17. srpna 2013 Nahlásit Sdílet Odesláno 17. srpna 2013 Vcera v supermarketu (REWE) zenska predemnou mela veci za asi 80E, platila 500E bankovkou a nic. Akorat musel nejaky vedouci prinest penize, protoze pokladni nemela tolik v pokladne. Kdyz jsem jeste pred par lety brigadnicil na benzince (TOTAL) tak taky nebyl problem - pokud jsem mel dost v pokladne. Vzhledem k tomu, ze se pokladna po dosazeni ca. 1000E vyprazdnuje do trezoru, je ta pravdepodobnost docela velka, ze v te pokladne proste dost nebude. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
montemar Odesláno 17. srpna 2013 Nahlásit Sdílet Odesláno 17. srpna 2013 a co teprve menit todleto Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
straspol Odesláno 17. srpna 2013 Nahlásit Sdílet Odesláno 17. srpna 2013 vysvetlete mi prosim, k cemu ty bankovky tedy jsou(2+5kil)? a kde se s nimi skutecne plati?Jsou úplně na H O W N O . Jako celé Euro. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
sibirnaya Odesláno 17. srpna 2013 Nahlásit Sdílet Odesláno 17. srpna 2013 ja platim normalne 500eurovkama. v hotelech, v obchodech, na benzince 200eurovkama taky. ono, nadrz do X5 je tak za 130, takze mi zas tolik nezbyde. zakaznici mi platej 500eurovkama, nesnasim, kdyz mi nekdo vysklada deset tis v dvackach desitkach a petkach.. a smenuju u arabu, kurz mam lepsi jak vip a ziad to nijak nehroti.. btw, v UFU v blave sem taky platil 500kou a taky v cajku.. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
kaliw124 Odesláno 17. srpna 2013 Nahlásit Sdílet Odesláno 17. srpna 2013 jop v x5 je nadrz myslim jako vetsi ve w124 okolo 90 litru. takze koukam, ze to neni tak zly... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
sibirnaya Odesláno 17. srpna 2013 Nahlásit Sdílet Odesláno 17. srpna 2013 je fakt, ze na benzince te s 500kou vetsinou poslou nekam. ale tak to je, s tim uz sem se naucil zit.. v turecku v hotelu sem doplacel nad all inclusive co sem mel jeste navic a petikilo taky nebyl problem.. obecne nerad platim kartou.. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
straspol Odesláno 17. srpna 2013 Nahlásit Sdílet Odesláno 17. srpna 2013 V Německu nevezmou na pumpě dvoustovku, ani kdyby jsi ji opravdu prolil nádrží. Konkrétně poslední dobou: Nürnberg, Mannheim, Stuttgart, Tübingen, Amberg, Reutlingen, Aachen, München, Karlsruhe. S markou nebyl nikdy jediný problém. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
filo-boxer Odesláno 17. srpna 2013 Nahlásit Sdílet Odesláno 17. srpna 2013 Asi vypadáš podezřele. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
straspol Odesláno 17. srpna 2013 Nahlásit Sdílet Odesláno 17. srpna 2013 Asi vypadáš podezřele. Tuhle nechutnou poznámku přejdu bez povšimnutí . Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Patrik Odesláno 18. srpna 2013 Nahlásit Sdílet Odesláno 18. srpna 2013 hmm, tak už vidím, jak budeš 5.000 Euro vybírat na 30x... /aby jsi vyloučil riziko obdržení bankovky 200 ? nebo vyšší/. Mám 5x výběrů z jejich bankomatu měsíčně zdarma, ostatní na území BRD jsou zpoplatněny od 0,5 - 1,5 ?, v cizině již od 3,99 ? za výběr... V Německu a Rakousku je jinak problém i s platebními kartami. VISA jen někde a málo, Mastercard pouze pokud je označena souběžně i Eurocard /není to automatické a naší KB se podařilo vydat správnou, v Německu akceptovanou MC/EC kartu až na potřetí metodou pokus/omyl, poté co jsem jim přinesl přesné podmínky z německé banky.../. Jak píše Straspol, zlatá marka a gulden...A zkoušel jsi takové ty nízkonákladovky, které mají všechny výběry z určitých bankomatů zdarma, napr. DKB.DE? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
straspol Odesláno 18. srpna 2013 Nahlásit Sdílet Odesláno 18. srpna 2013 (upraveno) A zkoušel jsi takové ty nízkonákladovky, které mají všechny výběry z určitých bankomatů zdarma, napr. DKB.DE?Hele, mně by tedy přišlo spíš normální akceptovat oficiálně vydané hodnoty bankovek. Kam jsme se to dostali? O čem to tady uvažujem? Vám už přijde jako přijatelné, že tyhle peníze někde MŮŽOU NEPŘIJMOUT? Všechna řešení budou mít improvizační charakter. Normální snad je položit na pult pětikilo a odejít s tím kýženým hamburgerem a vráceným zbytkem peněz, ne? Na co teda potom celá ta měna je? Proč bych se měl nechat přinutit k založení nějakého pomocného účtu u banky, kterou vlastně potřebuju jen proto, že prachy nefungujou jak mají? Oukej, Euro jsme zkusili, ani po x letech nefunguje, tak nazdar bazar, zrušit, zavést zpátky původní měny, ale taky nastavit zpátky původní ceny, které Euro totálně rozmetalo. To by byla úleva! Upraveno 18. srpna 2013 uživatelem straspol Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se