Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

z toho pálí oči jen z fotek :D

A co se chiližrouta týká, prý bylo letos o dost víc lidí (a vyhrál nějakej Pražák :D :D)

Já se byl podívat a loni bylo kolem 500 lidí a letos snad 2500, takže to bylo znát, fronty všude...

Soutěž vyhrál mladej týpek - pořád úsměv od ucha k uchu, kterej porazil loňskýho vítěze Honzu, kterému se bohužel dostal extrakt do oka. V prvních kolech všichni v pohodě, od habaner se to začalo pomalu vyklízet a finále bylo pekelný a byly jen extrakty, který se násobily, protože většina se držela... Jinak pěkně je tam drtila jedna mladá paní, která bohužel nevydržela, ale i tak respekt!

Měl bych dotaz na zkušené pěstitele - mám doma asi 20 rostlin různých odrůd habanero v květináčích, ale protože počasí moc nepřálo a většina má zelené plody až teď, tak je chci dát do bytu. Myslíte, že když je nechám přes zimu v bytě - teplota 20-24 stupňů, že rostliny vydrží? Budou mít přes zimu dostatek světla? Nebo je lepší je "oškubat" a přezimovat? Díky

Odesláno

Jde o to, jestli to chceš na ovocném základě /ananas, jablka, hrušky, borůvky, švestky ..../ nebo kapiovém ......... Hlavně tam necpi kečup. Loupaná rajčata jsou OK, snad lepší je přidat rajčatové pyré /nezapomeň na cibuli, česnek, zázvor, neuškodí koriandr/. Pochopitelně do ovocného základu nedáš rajčata. Hlavně tam necpi vodu a ocet bych dal rýžový, protože není tak výrazný, příp. limetky. Nejprve si umixuj základ, chilli přidávej nakonec /ochutnávej/. Doporučuji udělat toho víc najednou a zavařit. Čím je to starší, tak je to chutnější /chutě se spojí a chilli se rozjede/.

edit.: překlep

Díky moc za recept. Ten ovocný základ určitě nechci, to mi nechutná :-) Rýžový ocet mám, pyré taky, cibule, česnek, to by se mělo doma najít.

Odesláno

Hodím tu foto asi 1/3 své sklizně. Něco málo jsem rozdal, ale skoro polovina je ještě  venku a moc neroste. Asi nejhůře jsou na tom biskupské koruny - ty se ani nezabarvily.

Jiank bych potřeboval identifikovat to, co je na obrázku: nahoře ty malé mám od kolegyně, pálí asi jako Jalapenos (to jsou podle mě ty v pravém horním rohu). Pod nimi by mohly být červené Habaneros a uprostřed taky Habaneros? Vlevo pak nějaké Jolokie (jedna utekla k Habaneros)- mám semínka od Gandalfa, ale obaly jsem někam zašil a ani v SZ to není jednoznačné.

Jinak letos počasí na nic, bylo jim zima a já nemám ani kousek foliovníku. Asi 40 rostlin jsem rozdal, tak aspoň sklidím něco tam :-)

post-2312-0-38803500-1379356374_thumb.jpg

Odesláno

Ty mi dáváš :-) Jo, vpravo nahoře to budou drobnější Jalapeňa z chudší půdy, vlevo by to mohly bejt Jolky, zbytek buď Habanera, nebo nevyvinuté jamajské červené /jinak voní i chutná/. Ty dronný plody jsou slabší, protože rostlina nebyla ještě v plné síle /nebo chudá půda/ a tak nemají charaktristický tvar /neštípal jsi květy/. Nebo taky Savina, či křížení. Vlevo dole by mohlo bejt Fatali /taky není charakteristický tvar/??

Já mám taky kvanta zelených plodů, vlastně většinu. Snad to do zimy dojde. Ale i tak jsem za to rád, protože podle toho jara a opakovanému vyplavení jsem ani nedoufal, že něco naroste. Biskupský mám parádní, obrovský, ale většina je ještě zelená.

Odesláno

Jsem zvědavý, co bude doma ve skleníku po návratu z Kalábrie. 14 dní se stará syn a soused. Tady jsou k dostání jen dva druhy paprik: piccante a dolce. Ty drcené piccante plní do papírových balíčků vzhledu útočného granátu s nápisem "Calabrese dynamit".

• Dát hlas 1
Odesláno

Ve skleníku to i v naší nadmořské výšce (530 m.n.m.) dopadlo dobře. Po návratu z Kalábrie se pěkně červení u všech odrůd. Nejvíc se mi líbí Joe's Long, jsou voňavé a i za syrova poživatelné. A narostly na délku pravítka, samotné "rostlinky" mají 180 cm.

post-3826-0-00728400-1379964602_thumb.jpg

Odesláno

Mě se osvědčilo to chilli mlít postupně, podle potřeby, protože sušené lusky uložené v suchu a temnu neztrácejí barvu, ani chuť. Ale barvu má to tvoje parádní. Já asi taky něco už sklidím, ale hlavní sklizeň by měla přijít tak za 2-3 týdny. Bude to slabé, ale i tomu budu rád /stejně to většinou rozdám/. Kde jsou ty doby, kdy jsem měl na jedné rostlině kolem 130 lusků a spotřeboval kvanta latexových rukavic :furious:. Snad příští rok.

Letos bych chtěl hlavně vyzkoušet na chilli meristemové množení a když se zadaří, tak nebude problém s geneticky identickými druhy, které se mi osvědčily, případně od jiných pěstitelů chilli. Pochopitelně to nezaručí genetickou "čistotu", ale i náhodné křížení může přinést /a přináší/ zajímavé pěstitelské výsledky - jde o stabilitu.

Odesláno

Já celé papričky nikdy nesušil (asi ze strachu, že by mi zplesnivěly), vždy jsem je nakrájel a pak usušil. Nemám sušičku, takže suším na starší síťce proti hmyzu  a dosušuji v troubě :)

Odesláno

Já celé papričky nikdy nesušil (asi ze strachu, že by mi zplesnivěly), vždy jsem je nakrájel a pak usušil. Nemám sušičku, takže suším na starší síťce proti hmyzu  a dosušuji v troubě :)

Pochopitelně u masitých druhů jako třeba Habanero se musí alespoň rozpůlit. Jde o to, že u mletého /drceného/ na to více působí vzdušný kyslík /nejen/ a vlhkost. /mám to vyzkoušený/

Odesláno

Na příští rok se chystám na zahrádce založit pekelný záhonek - ca. 1x 0,8 m. Čím ho nadkrýt/zakrýt  a co do něj?

Já mám dobrou zkušenost s Jalapeňem - mám ho volně na záhonu a je velice výnosné. Když kolem toho natáhneš foliii /stačí z návětrné strany/ tak to bude luxus. Ale narostou ti tam i Habanera a pod. /tak 8 kytek, záleží na výživě/ .

Odesláno

Vypadá to, že dnešním dnem skončila letošní papriková sezona. Ráno venku -2°C, ve skleníku +3°C. Papriky mají svěšené, namodralé listy, prostě konečná.

Odpoledne všechno oberu a začnu přemýšlet, co se zelenými a načervenalými papričkami podniknu.

Odesláno

Stále doufám, že  se sluníčko ještě ukáže. Každý den se počítá. Na předposlední fotce mám 7POD ještě zelný, po pár slunečných dnech se už vybarvil. Ale o ty, co jsou stále venku asi přijdu. No co, čekal jsem, že to bude horší.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...