Přejít na obsah

Chilli


Doporučené příspěvky

Chtěl jsem se zeptat místních pěstitelů - je podle vás vhodné papričky sklízet?

My jsme je letos nechali na keřících a papričky dosychají postupně na nich - rostliny samotné přitom neuschly. Může to mít vliv na kvalitu papriček?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tenhle způsob se dá použít jen v případě tenkostěnných papriček pěstovaných v bytě. Ty bez problémů uschnou, mohou tam zůstat a na kvalitu to vliv nemá, pokud ti nevadí, že vyblednou, zhnědnou /podle druhu/. Já bych je asi ostříhal a kytku připravil na nové kvetení. Kdybys zkusil lusky ponechat na rostlině u masitějších druhů /třeba Habanero/, tak shnijí.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Děkuji za info. Papričky jsou ve velkých květináčích v domě, blednutí ani jinou změnu barvy nepozoruji, pouze schnou a to stejným způsobem, jako když je ostříhám. Myslel jsem, že papričky jsou jednoleté rostliny, ale zkusím teda jednu rostlinu cvičně zastřihnout (nějak radikálně?).

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Děkuji za info. Papričky jsou ve velkých květináčích v domě, blednutí ani jinou změnu barvy nepozoruji, pouze schnou a to stejným způsobem, jako když je ostříhám. Myslel jsem, že papričky jsou jednoleté rostliny, ale zkusím teda jednu rostlinu cvičně zastřihnout (nějak radikálně?).

Všechny druhy jsou trvalky /dokonce některý druh začíná naplno plodit po více letech/. Zajdou většinou proto, že substrát nemá už žádné živiny. Ostříhat, přesadit do nového vyhnojeného substrátu a opatrně vlhkčit. Kytky znovu obrazí a jede se na novo. Problém je v zimě, protože je málo světla. Je to třeba načasovat tak, aby "dospěly", když přibývá sluneční světlo, nebo jim svítit. Taky jsou z nich pěkný bonsaje.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud by odkvety, tak z těch plodů asi nic moc nebude - chybí světlo. Na ostříhání pozdě není. Ale můžeš ji ostříhat klidně v březnu-dubnu. Hlavně budeš muset přesadit.

Doplním pro ilustraci - oba snímky jsou z téže rostliny - ten větší - plod vznikal za většího přísunu světla, ty menší v zimním období. Ani nepálí, jen chutnají paprikově.

post-277-0-02187900-1453900921_thumb.jpg

post-277-0-08564100-1453900926_thumb.jpg

Upraveno uživatelem gandalf
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Díky moc, tu kytku jsem si nechal, protože na ní byl ještě jeden plod asi od prosince, přestal jsem jí hnojit a nechal jsem jí dojít.

Tak tedka, když jí na konci března ostříhám, přesadím, začnu zase hnojit tak bude vpohodě?

 

Ještě jednu otázku, loni jsem začal klíčit v ůnoru a přišlo mi to pozdě protože plody byly hotové až v říjnu.

Mám letos začít na začátku února? (klíčím to v akvárku s krytem a světlem první měsíc, dva)

 

Gandalfe díky moc, pěstuju teprve druhou sezonu.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No oranžové jolky, problém je, že jsem toho ochutnál více a jenom jsem se ujistil, že chci jenom tyhlety. Pálivé jsou akorát, ale mají

jinou, zvláštní chuť a vůni. 

Loni jsem měl 18 kytek, ale z každé jenom asi 5-6 plodů (a přitom květů byly mraky-zklamání)

Letos jenom přemýšlím jestli koupit znova semínka origoš nebo použít svoje z minulé sezóny. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jím je sušené, vždycky malý kousek k jídlu. Zvykl jsem si ale jde hlavně o tu vůni a chuť, proto je chci.

V prosinci jsem ji v opilosti omylem ukousl celou, následovala půlhodinová agónie, ležel jsem na čtyřech, plival pod

sebe, brečel jsem a pálely mě slzy, poblil jsem se. Vzal jsem to ale sportovně a vyhodnotil to jako odčervení organismu.

Zároven zmizel i chronický zánět močáku. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Chlapi, dá se dosáhnout těch maximálních SHU běžným pěstováním? Nebo pouze nonstop lampama, hydroponiíí

speciálním hnojivem? Zajímá mě jestli třeba ty moje Jolky mají tolik co by mít měly.

 

To v té hospodě vzniklo při výměně na konci sezóny, ani nevím jak, každopádně moje první nedokonaná sebevražda :D

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No, mám takový dojem, že pěstitelé-rekordmani si pomáhají všelijak. Pochopitelně, jak zmiňuješ, lampy i hnojení mají na výsledek vliv. V našich podmínkách, při "normálním" pěstování maxima asi nedosáhneš /stejně si test na SHU nedáš udělat, musel bys v laborce sehnat nějakýho magora, který by to spáchal/. Je jasný, že když ty nejnáročnější potřebují +- 130 dní, tak to nedáš, kdyby ses rozkrájel. Ale u těch 2 milionovek se můžeš přiblížit k milionu :-)

Ty jolky mohou mít tak kolem 400-500.000, maximálně 800 /víc nepřihodim/.

Upraveno uživatelem gandalf
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Před nějakou dobou jsem tady psal o omáčce Mučíto z Morugy, měla prý mít 2 mil SHU. Nevím teda, jestli samotná omáčka, nebo ta paprika coby vstupní surovina, tomu bych věřil spíš. Každopádně jsem si to dokázal namazat na kaiserku, přiložit dva plátky šunky a s požitkem to sbaštit. Samozřejmě se mi orosilo čelo i spodní záda, ale moc mi to chutnalo a jako úplný extrém mi to nepřišlo.

Pak jsem byl na nákupu v Tescu a přinesl si z oddělení zeleniny takovou plastovou krabičku se třemi čerstvými protáhlými červenými papričkami, popsanými jako "feferonky". Špička, ve které nejsou semínka, je normálně sladká, ale z té půlky plodu u řapíku mi stačí ukrojit tenké kolečko a praští to se mnou o zem. Vulgární rána do ksichtu, přes slzy nevidím, svíce z nosu, oloupaný jazyk, litr mlíka na ex a pořád to hoří.

Tak přemýšlím, jestli něco může dělat celkově trochu jiné chemické složení toho druhu papriky, čerstvost, nebo jestli je ta omáčka prostě ošizená...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...