Přejít na obsah

Výstup do b.c Mount Everestu a jiné krásné kopečky

Doporučené příspěvky

Och, to je veľmi smutná správa. Dosiahli úspešne vrchol a teraz toto...pripomenulo mi to podobnú tragédiu z Gasherbrumu Zdeňka Hrubého, ktorej poriamym svedkom bol aj Mára Holeček.

Akurát vždy som vychádzal z toho, že hodiny do ľadu sa snažíme vrtať pod 60° uhlom, vzdialenosť otvorov 15-20cm, aby to lepšie vydržalo zaťaženie pri zlaňovaní. Nie je 45° málo? Rozhodne si netrúfam hodnotiť situáciu, len táto jeho poznámka ma zaskočila. Alebo ako to myslel?

Nikdy mi nesedel Márou štýl písania, mám od neho dve knihy, po prečítaní sa už k nim nevraciam, čo v prípade iných ako Orolin, Rakoncaj, Bonatti neplatí. Tie jeho neustále poeticko-popisné prirovnania mi trochu vadia a v prípade opisu tejto tragickej smrti kolegu duplom. No beriem to tak, že je to aj spôsob, ako sa s tým vysporiadať.

Marek Holeček je borec, pán lezec. Je to strašné, ak ti takto odíde kolega, spolulezec, mladý chalan.

Pridám Ondrejov blog, kde všade liezol, stojí to za to.  http://www.ondrejhuserka.sk/

Upraveno uživatelem StanoBare
  • Dát hlas 1
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Smutné. Horolezectví ve velehorách je vždy na hraně a nikdy nevíte, co se podělá a to můžete být sebelépe připraveni. Nikdy jsem ve velehorách nelezl, ale předpokládám, že ti chlapi, ženské s tím rizikem, že se už nevrátí, musí počítat. 

Odkaz ke komentáři

To je teda hodně smutné probuzení. Včera jsem neměl absolutně čas cokoliv v médiích sledovat, rádio v autě jsem pořádně nezapnul, ale pamatuju si, jak mi večer probleskla hlavou otázka:"jestli už jsou ti chlapi konečně na pivu?" A teď mě z toho trochu mrazí. Stejně tak mě napadá, proč jsem pár příspěvků nazpět maličko zapochyboval o tom sestupu. Po této šílené zprávě o úmrtí se mi všechny tyhle zážitky propojily a trochu se jich děsím. Tak to bude teda hodně blbá neděle! Upřímnou soustrast pozůstalým a hodně sil Márovi.

Odkaz ke komentáři

před 14 hodinami, StanoBare napsal:

Akurát vždy som vychádzal z toho, že hodiny do ľadu sa snažíme vrtať pod 60° uhlom, vzdialenosť otvorov 15-20cm, aby to lepšie vydržalo zaťaženie pri zlaňovaní. Nie je 45° málo? Rozhodne si netrúfam hodnotiť situáciu, len táto jeho poznámka ma zaskočila. Alebo ako to myslel?

Nikdy mi nesedel Márou štýl písania, mám od neho dve knihy, po prečítaní sa už k nim nevraciam, čo v prípade iných ako Orolin, Rakoncaj, Bonatti neplatí. Tie jeho neustále poeticko-popisné prirovnania mi trochu vadia a v prípade opisu tejto tragickej smrti kolegu duplom. No beriem to tak, že je to aj spôsob, ako sa s tým vysporiadať.

Mára je velmi upřímný a otevřený člověk, vyprdnul bych se na cokoliv okolo a četl pouze jeho příspěvky... všichni víme jak se to všechno nabalí a začnou různé nesmyslné, kolikrát velmi zákeřné báchorky, jelikož lidi hledají senzace. Proto to možná podal jak to podal, aby různým spekulacím předešel.

Ohledně technických otázek jak zavrtat správně šroub, jak bezpečně slanit, a další se můžeme bavit u lezení kopečků běžného smrtelníka. Tyhle kluci jedou extrém a většina slézání se nese v duchu absolutního vyčerpání a na pokraji smrti, takže si myslím že jedou v módu nějakým způsobem se zajistit, sjet, ale určitě už nejde o 100% jištění, to v tom stavu si myslím je nemožné, mozek už to nedovolí. Tím nechci říct že by šlo o jejich chybu, mohlo se stát úplně cokoliv. Výstup na Langtang Lirung je extrém všech extrémů, mnoha nejlepších lezců světa by mohla vyprávět.... obrovský výkon a strašná ztráta fajnového kluka 😪

Odkaz ke komentáři

Vubec bych nebral v potaz ty technice veci, jen ze se proste objevili dve protichudne informace, ale neminim se v tom placat. Pockam na oficial, a jinak by me ani nenapadlo, ze bych v takove chvili nastal nejaky sobecky hyenismus. A k tomu stylu psani, jaky ma Mara, ten se mi naopak moc libi. Jen doufam, ze ho tato udalost nesemele uplne, treba ze sekne s lezenim, protoze takovy zazitek, to uz je hodne silny kafe.

Odkaz ke komentáři

Marek Holeček má dnes 50. narozeniny. Nemá zrovna lehké období, i proto se hodí popřát "hodně štěstí, zdraví a sil" do dalších let. Prostě vše NEJ Máro👍 Play hard, life is short…🤞🤞🤞

• Dát hlas 2
Odkaz ke komentáři

před 35 minutami, Jone napsal:

Marek Holeček má dnes 50. narozeniny. Nemá zrovna lehké období, i proto se hodí popřát "hodně štěstí, zdraví a sil" do dalších let. Prostě vše NEJ Máro👍 Play hard, life is short…🤞🤞🤞

Jop, jsme stejný ročník s Márou a upřímně nechápu co v jeho letech ještě zvládne, týpek asi z jiné planety 😆 Každopádně už hledám letenky a na jaře jedeme s kámošem mrknout na Lirung....škoda jen že není moc co slavit 😟

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...