Přejít na obsah

Výstup do b.c Mount Everestu a jiné krásné kopečky

Doporučené příspěvky

Trochu OT.

Mohl bych se zeptat jaký byste doporučili stan do hor. Ale do nižších jako jsou Pyreneje atd. Chtěl bych ho koupit  otci  k vánocům.

Předpokládám, že by to mělo být něco hodně lehkého  a hlavně, aby to vydrželo. A jen pro něj. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Asi nejdůležitější je ve výběru cena, protože to rozpětí dle využítí tam je obrovské. A co si myslím, že by si měl vzít tátu někam do pořádný prodejny a tam ať si to omaká, poradí s prodavačem a vybere sám, protože to bude právě on kdo ho bude stavět a spát v něm, tak ať ti pak zbytečně nepíská v uchu :-) Ty mu ho jenom kup, hezky zabal a uvidíš jak bude pod stromečkem spokojený.

Upraveno uživatelem African
Odkaz ke komentáři

• po měsících...

Tak si jdu z malého sezení a už se nám to letos začíná rýsovat kluci, černý petr dopadl na úchvatný a mohutný Grossglockner 3798m V 07/2017  :clap: A nějáké ty pěkné ferátky v jeho blízkosti, tak se trochu hádáme, jelikož bezdětný chtějí brutál a my tatínkové od rodin nějákou pohodu jazz. Ale asi přistoupím na brutál, jelikož se rýsuje pomalinku ale jistě na příští rok Aconcagua 6959 m n. m. v Argentině, takže to je asi fuk jestli zhebnu tady nebo tam :D Začínám hubnout, deset kilo musí z těla pryč....jak já se těším, budu fanoušky hor průběžně informovat a fanoušky hodinek samozřejmě také, jelikož si tam projdou Tissot T-touch ohněm  :cheers:

post-364-0-26787200-1487767263_thumb.jpg

post-364-0-81404200-1487767298_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři

Vlákno jsem nezval a super. Aconcagu vylezl kamarád když byl na výměnném pobytu v Argenitně a málem tam zařvali :) Ale taky lezli nějakou dost těžkou cestu. On taky když leze tak to vypadá skoro jako Adam Ondra, to pro nás obyčejné smrtelníky není. Já bych chtěl tento rok Mont Blanc, ale možná si to kvůli turistům rozmyslím a dám znovu Dachstein nebo něco jiného. Ten Dachstein jsme právě kousek pod vrcholem museli minule otočit, protože nebylo vidět na metr. Docela mě láka Elbrus a zatím jako svůj největší výkon beru Olymp a jeho tři hlavní vrcholy za jeden den nahoru a dolů, ale od moře. bylo strašné vedro a velkou část jsem běžel ať doženu zbytek skupiny, která šla z parkoviště v půlce kopce. Nahoru to bylo pokud si dobře pamatuju 60 km a strašné vedro. (pro porovnání z toho parkoviště 20 km) No musím říct, že jsem to z 0 do 3000 během pár hodin cítil na řídnoucím vzduchu poměrně hodně a těsně pod vrcholem už jsem měl trochu mžitky :) To jsem taky měl ještě fyzičku dnes mám problém vyběhnout Lysou v Beskydech od Šance :D 

Odkaz ke komentáři

Super :-) Na Mont Blanc ti můžu doporučit výborného horského vůdce pokud se rozhodneš, stačí Sz až to bude aktuální. Je to super kopec, kde bohužel počasí dokáže překazit i celou sezónu, znám nadupaný kluky kteří ho letos budou zkoušet na počtvrté. Nám štěstí strašně přálo, přesně pět dní okno a jako jedni z mála, vcelku slabých týmů jsme ten rok vylezli. Akorát kolem nás dost létali kameny, ale tam je to furt něco :-) Ale super. Říkám až se rozhodneš a nebudeš mít nikoho spolehlivého kolem sebe, napiš a já ti pár dobrých lidí doporučím...

Odkaz ke komentáři

Vojto - Elbrus doporucuju a vlastne celej Kavkaz. Pokud chces neco klidnejsiho na rozhejbani, zamir na vychod- rumunsko, bulharsko, albanie, makedonie. Vrele doporucuju, vracim se tam pravidelne ( alpam se vyhejbam prave kvuli lidem, proto Mt. Blanc nikdy nedam.

Odkaz ke komentáři

Vojto - Elbrus doporucuju a vlastne celej Kavkaz. Pokud chces neco klidnejsiho na rozhejbani, zamir na vychod- rumunsko, bulharsko, albanie, makedonie. Vrele doporucuju, vracim se tam pravidelne ( alpam se vyhejbam prave kvuli lidem, proto Mt. Blanc nikdy nedam.

Tak třeba Dachstein od doby co jsme vlezli na ledovec tak jsme potkali jednoho cloveka, co nas predbehl. Byl to cech a ukazalo se, ze to je nas chatar (Adamekhutte). Alpy jsou plne jen kolem sjezdovek atd... sli jsme v lete a musim rict, ze naprosta krasa. Elbrus uz mam v hlave dlouho, ale nemam moc s kym na MontBlanc nekoho mozna dokuopu. Jinak treba ten Olymp me strasne prekvapil, Makedonie je supr a moc hezka je Cerna Hora, ale tam teoreticky clovek po ceste nahoru porad muze rozhazovat rukama -nohama a to az neprijemne daleko :) Ja teda nebyl nikdy velky lezec. kdyz jsem jeste chodil pravidelneji tak jsem vylezl maximum 6+.

Super :-) Na Mont Blanc ti můžu doporučit výborného horského vůdce pokud se rozhodneš, stačí Sz až to bude aktuální. Je to super kopec, kde bohužel počasí dokáže překazit i celou sezónu, znám nadupaný kluky kteří ho letos budou zkoušet na počtvrté. Nám štěstí strašně přálo, přesně pět dní okno a jako jedni z mála, vcelku slabých týmů jsme ten rok vylezli. Akorát kolem nás dost létali kameny, ale tam je to furt něco :-) Ale super. Říkám až se rozhodneš a nebudeš mít nikoho spolehlivého kolem sebe, napiš a já ti pár dobrých lidí doporučím...

Diky Afri. Jinak ten Zeland vypada nadherne, jednou to taky zrealizuju a strasne me lakaji Himalaje, ale to mam jeste dost casu :) Ted mam jeste trochu jine sportovni ambice a na tohle se pripadne vrhnu po 30 :)

Odkaz ke komentáři

Himaláje sú o dosť ľahšie ako Alpy. Väčšie, dlhšie, vyššie - ale ľahšie.

Himaláje jsem sice navštívil jenom jednou, v Alpách jsem byl už nesčetněkrát ale připadnou my ty kopce tak moc jiné, celé to prostředí, že nelze dle mého názoru vůbec srovnávat. Třeba v čem myslíš lehčí?

Odkaz ke komentáři

Fyzicky aj technicky. Väčšinu chodníkov a trás v Himalájach (aj zimných) prejdeš pomaly v sandáloch - síce majú dlhokánsky nástup, ale hore sa dá pohybovať celkom bezpečne aj v suťoviskách či sedlách. Človek si ich viac užije, viac sa kochá. Alpy si zasa treba viac odmakať, na chodníkoch sú často (ľahšie) lezecké alebo exponované úseky.

Odkaz ke komentáři

Fyzicky aj technicky. Väčšinu chodníkov a trás v Himalájach (aj zimných) prejdeš pomaly v sandáloch - síce majú dlhokánsky nástup, ale hore sa dá pohybovať celkom bezpečne aj v suťoviskách či sedlách. Človek si ich viac užije, viac sa kochá. Alpy si zasa treba viac odmakať, na chodníkoch sú často (ľahšie) lezecké alebo exponované úseky.

No ale od určité výšky se to začíná obracet :) Ale nemám s tím žádné zkušenosti. Tady je kamarád na Lhotse, trochu smutný příběh. záběry jeho kamaráda o trochu níže jsou ty poslední.... Mimochodem Radovan je velký frajer vždycky mě pobaví jeho rozbor hor: "já jsem ten typ co by si nejraději vyvalil špeky na pláži v Thajsku, akorát musím mít ty debilní kamarády co potřebují pořád lézt někam kde je kurevská zima, já to nesnáším. No ale co mám dělat nebudu trhat partu" :D:D 

https://www.youtube.com/watch?v=ZwUta6I6eI4

Odkaz ke komentáři

To wawrik: Máš na mysli klasické treky, jasně už to chápu. V Alpách pracuje na chatách vcelku dost Nepálců a s těma když tam mluvíme tak prostě absolutně nesrovnávají, spíš mě ale připadá že tak nějak dávají najevo že Alpy jsou prostě malinké v malé nadmořské výšce, takže ani moc o nic nejde a to jak v chození tak i v seriózních výstupech :-) Ale samozřejmě Alpy nijak nehaní, strašně se jim tam líbí. Stejně si myslím aoe, že srovnáváme jabka s hruškama a navíc je to hrozně individuální.

Odkaz ke komentáři

Jo, myslím také tie normálne túry - vezmeš mapu a ideš. Alpy sú mladšie pohorie - sú členitejšie, menej zerodované (menej ?zarovnaný? povrch), aj menej mohutné, takže častejšie prechádzaš hrebene, exponované žľaby, traverzy zľadovatelých severných kuloárov, nestabilné suťoviská a podobne. Summa summarum - viac sa namakáš a potrebuješ viac technických pomôcok.

Nepálci z alpských chát sa na zimu vracajú domov. Spoznávam ich podľa toho, že majú na rukách Breitlingy :) Keď nejaké na ruke vidím, rovno sa pýtam ?Na ktorej chate v Európe pracuješ?", a zatiaľ mám stopercentnú úspešnosť :)

Odkaz ke komentáři

Panové, tak trochu kompromisu- co Pamír? Tam máte nástupy dlouhý jak týden, členitej, nezmapovanej terén- ojé, někdy padneš i na panenskou 5-ti tisícovku , o Nepálce tam nezavadíš :-)) a je to dost vysoko. Jsou tam hory co slezeš skoro v sandálích a pak kopce, co se mně osobně točí hlava jen na něj kouknu zdola. O lidi tam moc nezakopneš ( o turistech či lezcích nemluvě- potkali jsme tam jednu výpravu, co šla do údolí vedle a to bylo vše ).

Byl jsem tam sice pouze jednou, ale když bude možnost, byla by to volba č.1 ( pravda, v Himalájích jsem osobně nikdy nebyl ).

Odkaz ke komentáři

Tomu dosť rozumiem. Ja mám taký biznisplán, že sa odsťahujem na Island, a na zimu budem chodiť do Nepálu turistikovať. Len som ešte nenašiel sponzora (resp. sponzorku, ktorá by si ma vydržiavala ako mladého zajačika a väčšinu roka by mi dala pokoj :)) Ale už som bol dosť blízko tomu, aby som kúpil dom aj s pozemkom na Západných fjordoch.

U Nepálcov robí veľmi veľa budhizmus. Je to síce viera skôr horských oblastí pod Tibetom, ale ovplyvnila celú krajinu. Veľmi im to pomohlo napríklad po tom poslednom megazemetrasení. Neutápajú sa v slzách ani sebaľútosti, len mykli plecami a znova začali makať.

Ale už som ticho, lebo o Nepále rozprávam/píšem nekriticky veľa a rád. Nebudem Afrimu zasierať vlákno.

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...