Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno
Na to vážně nejde nereagovat :o)

Milý chlapče, tvé příspěvky spíše než o duševní invenci vypovídají o duševní impotenci.

1. Elektronika - že by třeba japonská Accuphase (pokud ti to vůbec něco říká) byla až tak špatná? Spíše bude problém v tom, že do hi-fi nejsi schopen investoval něco kolem milionu, viď?

http://www.accuphase.com/

A pokud ten milion náhodou máš a toužíš po kvalitním německém audiu, co zvolit Burmester?

http://www.burmester.de/english/welcome.html

2. Foto - proč si nekoupíš třeba Hasselbad? Že by ti opět chyběly znalosti nebo peníze?

Navíc nechápu, proč píše o digi zrcadlovkách. Kup si analog (kinofil). Třeba i střední či velký formát. Pokud preferuješ mechanické hodinky, kup si analogový foťák (tuto analogii snad chápeš i ty, ne?).

A nebo si na ten Hasselbad dej digi stěnu - Hasselbad H2D má 39 megapixelů (ale to už se zase bavíme o cenách nad milion Kč .o)

http://www.aving.net/de/news/default.asp?m...01&mn_name=news

3. Auta - nebudu rozebírat, to už udělali (a dobře) ti přede mnou.

Ale je pravda, že to tvé BMW bych chtěl vidět. Co máš? Starou pětku po nějakém kolotočáři nebo trojku v základní výbavě? :o)

Tím končím a ostatním se velice omlouvám, ale na toho "inteligenta" vážně nešlo nereagovat :o)

Sorry, ale opravdu nemám malé péro, abych se s Tebou poměřoval.

Takže celé to nechám bez komentu. (Snad jen pousmání nad tím, k čemu by běžnému uživateli, jen s trochu většími ambicemi na kvalitu fotografií byla digitální stěna s rozlišením v řádu desítek megapixelů)

Odesláno
S timhle bych si klidne troufnul nesouhlasit. Z tyhle poucky vychazej mozna ucebnice pro stredni skolu nebo nejaka prirucka z 19. stoleti. Zkus si prostudovat neco odbornejsiho. Nagenerovat v podniku pred koncem roku zisk je pekna vec, ale zkus vazat odmenu managementu svoji firmy ciste na zisk a uvidis, ze v kratky dobe splaces nad vydelkem. Metod jak "z niceho vytvorit neco na ukor firmy co vedu" je spousta...   Ziska je urcite dulezitej, ale parametry jako stabilni rust (naprosta nutnost pro vstup investora, vydavani dluhopisu, ziskani uveru apod) pripadne celkovej rust hodnoty podniku jsou dulezitejsi....  Ona i takova EVA (economic value added) rekne o podniku vic, nez samotnej zisk "ze vseho"...

Nesouhlasit jistě můžeš.

Skutečnost je taková, že primárním cílem každé firmy je maximalizace zisku. Samozřejmě, že firma v krátkodobém horizontu může upřednostnit jiné dílčí cíle, na úkor maximalizace zisku, ale ten zůstává klíčový. Firma nemůže dlouhodobě fungovat v červených číslech. Krátkodobě může být ve ztrátě, resp. pod bodem zvratu, jestli její zisk aspoň kryje fixní výdaje, jakmile klesne zisk pod fixní výdaje nazývá se to (pokud si dobře pamatuji) bod zavření firmy. Je faktem, že např. investor sleduje celou řadu ekonomickcýh ukazatelů. Těch je celá řada, jeden si zmínil, je to moc off topic, nebudeme do toho zabíhat. Ale trvám na tom, že cílem každé firmy je maximalizace zisku. Firma je stroj na peníze, jdou do ní vstupy, ona je transformuje na výstupy a přitom musí generovat zisk. To je přímo lexikální definice podniku!

Je to přece jen už pár let, co jsem četl podle tebe ty učebnice pro střední školu, nebo příručky z 19. století, ale zas tak složité, abych si nezapamatoval to gró z toho, to nebylo.

Skoro, abych šel vrátit diplom, když mi každý hejl na jednoznačný fakt, že každá firma tenduje k maximalizaci zisku, napíše, že nesouhlasí, abych si prostudoval něco odbornějšího ;) Z mé strany konec offtopicu. A dále už jen k hodinkám.

Odesláno
he he ..... už chápu pro Lexus vyrábí hybrid drive pohon ..... přechází na quartz :-))))))

Gratuluji k tak bryskní myšlenkové konstrukci. Každá firma chce maximalizovat zisk. Jestli v krátkodobém horizontu upřednostní jiný cil, než maximalizaci zisku, je to možné a je to proto, jako například v tomto případě, aby získala v budoucnu technologický náskok, který opět promění v zisk. S ohledem na zkušenost, že zásoby zemní ropy se tenčí a bude třeba přecházet na alternativní zdroje, či obnovitelné zdroje, jako pohon do spalovacích, či alternativních pohonů.

Odesláno
Na to vážně nejde nereagovat :o)

Milý chlapče, tvé příspěvky spíše než o duševní invenci vypovídají o duševní impotenci.

1. Elektronika - že by třeba japonská Accuphase (pokud ti to vůbec něco říká) byla až tak špatná? Spíše bude problém v tom, že do hi-fi nejsi schopen investoval něco kolem milionu, viď?

http://www.accuphase.com/

A pokud ten milion náhodou máš a toužíš po kvalitním německém audiu, co zvolit Burmester?

http://www.burmester.de/english/welcome.html

2. Foto - proč si nekoupíš třeba Hasselbad? Že by ti opět chyběly znalosti nebo peníze?

Navíc nechápu, proč píše o digi zrcadlovkách. Kup si analog (kinofil). Třeba i střední či velký formát. Pokud preferuješ mechanické hodinky, kup si analogový foťák (tuto analogii snad chápeš i ty, ne?).

A nebo si na ten Hasselbad dej digi stěnu - Hasselbad H2D má 39 megapixelů (ale to už se zase bavíme o cenách nad milion Kč .o)

http://www.aving.net/de/news/default.asp?m...01&mn_name=news

3. Auta - nebudu rozebírat, to už udělali (a dobře) ti přede mnou.

Ale je pravda, že to tvé BMW bych chtěl vidět. Co máš? Starou pětku po nějakém kolotočáři nebo trojku v základní výbavě? :o)

Tím končím a ostatním se velice omlouvám, ale na toho "inteligenta" vážně nešlo nereagovat :o)

Sorry, ale opravdu nemám malé péro, abych se s Tebou poměřoval.

Takže celé to nechám bez komentu. (Snad jen pousmání nad tím, k čemu by běžnému uživateli, jen s trochu většími ambicemi na kvalitu fotografií byla digitální stěna s rozlišením v řádu desítek megapixelů)

Kdepak je někdo soudný s administrátorskými právy. Tohle sem opravdu nepatří.

Toto bylo, je a doufám že ještě chvíli bude, forum milovníků hodinek. Ať se jde TomášEu poměřovat s kýmkoli, kamkoli, ale prosím ať vynechá Chronomag. Díky.

Odesláno
Kdepak je někdo soudný s administrátorskými právy. Tohle sem opravdu nepatří.

Toto bylo, je a doufám že ještě chvíli bude, forum milovníků hodinek. Ať se jde TomášEu poměřovat s kýmkoli, kamkoli, ale prosím ať vynechá Chronomag. Díky.

tiež sa prihováram... pobavili sme sa a už to zamkni ((moderator)) ... napln topicu bola splnena dostatocne

Odesláno
S timhle bych si klidne troufnul nesouhlasit. Z tyhle poucky vychazej mozna ucebnice pro stredni skolu nebo nejaka prirucka z 19. stoleti. Zkus si prostudovat neco odbornejsiho. Nagenerovat v podniku pred koncem roku zisk je pekna vec, ale zkus vazat odmenu managementu svoji firmy ciste na zisk a uvidis, ze v kratky dobe splaces nad vydelkem. Metod jak "z niceho vytvorit neco na ukor firmy co vedu" je spousta...   Ziska je urcite dulezitej, ale parametry jako stabilni rust (naprosta nutnost pro vstup investora, vydavani dluhopisu, ziskani uveru apod) pripadne celkovej rust hodnoty podniku jsou dulezitejsi....  Ona i takova EVA (economic value added) rekne o podniku vic, nez samotnej zisk "ze vseho"...

Nesouhlasit jistě můžeš.

Skutečnost je taková, že primárním cílem každé firmy je maximalizace zisku. Samozřejmě, že firma v krátkodobém horizontu může upřednostnit jiné dílčí cíle, na úkor maximalizace zisku, ale ten zůstává klíčový. Firma nemůže dlouhodobě fungovat v červených číslech. Krátkodobě může být ve ztrátě, resp. pod bodem zvratu, jestli její zisk aspoň kryje fixní výdaje, jakmile klesne zisk pod fixní výdaje nazývá se to (pokud si dobře pamatuji) bod zavření firmy. Je faktem, že např. investor sleduje celou řadu ekonomickcýh ukazatelů. Těch je celá řada, jeden si zmínil, je to moc off topic, nebudeme do toho zabíhat. Ale trvám na tom, že cílem každé firmy je maximalizace zisku. Firma je stroj na peníze, jdou do ní vstupy, ona je transformuje na výstupy a přitom musí generovat zisk. To je přímo lexikální definice podniku!

Je to přece jen už pár let, co jsem četl podle tebe ty učebnice pro střední školu, nebo příručky z 19. století, ale zas tak složité, abych si nezapamatoval to gró z toho, to nebylo.

Skoro, abych šel vrátit diplom, když mi každý hejl na jednoznačný fakt, že každá firma tenduje k maximalizaci zisku, napíše, že nesouhlasí, abych si prostudoval něco odbornějšího ;) Z mé strany konec offtopicu. A dále už jen k hodinkám.

Ten diplom klidně vrať, mám dojem, že ty bys měl mít na hlavu úplně jiné papíry.

Odesláno
Hele, TomasEU, tušíš, jak dlouho Seiko vyrábí hodinky, že je nazýváš firmou bez tradice?

Souhlas.

A vubec nevim z ktere planety TomasEU pise, ale japonske technologie patri vetsinou k absolutni spicce. Design jejich vyrobku nemusi byt vzdy vsem po chuti, ale to je vice veci jinych tradic a vkusu. Originalni vsak dokazou byt (viz posledni Civic hatch). Ze jsou netalentovani a antitechnicti? Viz posledni inovace hodinarskeho prumyslu: Kinetic, Ecodrive, Springdrive etc. Halo, kde je v tomto ohledu s vyvojem Svycarsko? (Panove nic proti Schweizu, je to reakce na TomasEU)

Odesláno

Hoši, neblbněte už. Přeci si tu nebudem léčit nějaký mindráky.

Téma tohohle vlákna je Proč dělají Omega, Breitling atd. i quartz?.

Pokud k tomu už nikdo nic nemá a je vůle pokračovat jen s tím "novým tématem", tak to aspoň přesuňte do rubriky "jiná diskuze".

Odesláno

Tak jsem právě dočetl celou diskusi a jsem opravdu rád,že jsem stále asi málo postiženej nějakou konkrétní značkou,výrobcem,systémem nebo stylem hodinek na to abych se pustil do obhajoby,protěžování nebo hanění ke kterému došlo po příspěvku pana TomaseEU a nejen jeho.Příspěvek pana TomaseEU je vskutku pozoruhodný,to je myslím bez debat. Nyní vím moc dobře,jak bych nechtěl skončit. Pan T.EU je opravdu hrubého zrna,ale s podstatou jeho názoru se myslím ztotožňuje dost lidí. Nemyslím samozřejmě ty nenávistné bláboly ke všemu z Východu. Myslím tím například jednoznačné protěžování všeho swiss made,nebo nahlížení na jiný hodinky než mechanické s despektem. Myslím,že je škoda nechat se natolik ovlivnit subjektivním názorem na nějakou značku či systém,že si k němu člověk ani nenajde cestu. nevím,jestli jsem to napsal dost srozumitelně,ale jistě mnozí z vás pochopí co jsem tím chtěl říct.

Odesláno
...Osobně mi dnes tolik zprofanovaná věta "Trh si to žádá" připadá dost hrůzostrašná, asi jako dříve "Strana to po tobě chce, soudruhu"...

No tohle je hodně nebezpečná demagogie.

"Trh si to žádá" sice zní blbě, ale znamená to, že nakupující ze své svobodné vůle něco chtějí..

"Strane chce.." znamená, že parta blbců nutí svůj názor hromadě lidí pod pohrůžkou trestů..

Ty dvě věci mi tedy nejen nepřijdou podobné, ale vastně jsou přesně na opačných stranách škály..

Odesláno
...Skutečnost je taková, že primárním cílem každé firmy je maximalizace zisku....

Ten diplom klidně vrať, mám dojem, že ty bys měl mít na hlavu úplně jiné papíry.

No jakkoli pan TomášEU má radikální slovník a s lecčím, co řekl, nesouhlasím, tak v tomhle má pravdu.

Decebale, co je tedy podle Vás primárním cílem firmy?

A není to zas takový off topic, protože:

- ty hodinářské firmy doopravdy začaly vyrábět quartzové hodinky proto, že po nich byla poptávka a skutečně to jeden čas vypadalo, že mechanické půjdou do kopru. Tzn. kdyby se to stalo, majitelé těch firem by neměli radost, tudíž managementy zahrnuly do výroby i quartzky

- podle mě například dnešní Breitling Co-Pilot nebo dřívější B-1 jsou elegantním spojením funkčnosti, které by u mechanických jen těžko přehledně dosáhli (několik časových zón, několik budíků, stopky.. a co jí vím, co tam ještě je) s kvalitním řemeslným zpracováním. Tj zpátky k "trhu a k firmám" - je to něco, co nemalá část zákazníků požaduje

- takovéto pro omezence "svatokrádeže" jsou bohužel nutné, jinak by firma mohla i zaniknout - Vyrábělo by Porsche dneska ty své 911 kdyby nevydělalo na Cayennech? Třeba jo, třeba ne.. Byl by Breitling Breitlingem bez B-1, které jsou podle mě podobně kultovní jako Navitimery? Těžko říct.

Ještě mi to nedá a doplním, že ten samý cíl bohužel platí í pro neziskové organizace. Tj. maximalizovat zisk, který lze ještě přerozdělit svým zaměstnancům a "přidruženým služby dodávajícím ziskovkým firmám" bez toho, aby vyschly příjmy celé "neziskovky". Jen by na konci roku měl být součet nula. Asi existují někde i idealistické neziskovky, kterým se omlouvám, ale nějak si na žádnou nemůžu vzpomenout.

Odesláno

Ale Jeremy, můj vkaz pro TomasEU ohledně vrácení diplomu se přece netýkal žádných ekonomických teorií. A když už jsme u toho, to, co je tady nazýváno radikálním slovníkem já osobně považuji za hulvátství.

Odesláno

Každá firma má ve své "stáji" výrobky vyšší i nižší kvality (nebo vyšší a nižší cenové hladiny, aby to bylo formulováno přesněji).

Automobilky vyrábí vozy v různých cenových kategoriích.

Stejně je to s elektronikou či fototechnikou.

Nebo třeba s vanou do koupelny.

Tak proč by to mělo být s hodinkami jinak?

Vždyť právě prodej masovějších produktů často generuje firmě zisk tolik potřebný na to, aby mohla investovat do inovace, kterou pak často použije na dražších výrobcích.

Další důvodem je třeba to, že pokud si někdo koupí BMW1, tak časem může přejít na trojkovou řadu a pak třeba na pětkovou či sedmičkovou. Samozřejmě jen tehdy, pokud byl s předchozím vozem spokojen. Firma si tak vlastně vychovává věrné a loajální zákazníky.

U hodinek bych volil podobnou analogii...

Začneš levnými hodinkami co dostaneš od rodičů k narozeninám. Za čas se prokousáš ke kvalitnějším. Pak si koupíš své první (levné) Omegy a pak třeba TOP model v automatu.

Odesláno
...Skutečnost je taková, že primárním cílem každé firmy je maximalizace zisku....

No jakkoli pan TomášEU má radikální slovník a s lecčím, co řekl, nesouhlasím, tak v tomhle má pravdu.

Decebale, co je tedy podle Vás primárním cílem firmy?

...

Ještě mi to nedá a doplním, že ten samý cíl bohužel platí í pro neziskové organizace. Tj. maximalizovat zisk, který lze ještě přerozdělit svým zaměstnancům a "přidruženým služby dodávajícím ziskovkým firmám" bez toho, aby vyschly příjmy celé "neziskovky". Jen by na konci roku měl být součet nula. Asi existují někde i idealistické neziskovky, kterým se omlouvám, ale nějak si na žádnou nemůžu vzpomenout.

Tady bych si trochu dovolil nesouhlasit. Ale je to off topic, tak mě nesežerte (a eventuelně to nečtěte :) ).

Obecně existuje celá torie ohledně toho, co je vlastně vrcholným cílem firmy. Prý je to "naplnit účel, kvůli kterému byla založena", pokud se to firmě daří, je efektivní, pokud ne, není. Tím cílem může být cokoli - poskytnutí veřejné služby (městská doprava) nebo přinést prospěch (ne zisk!) zakladateli (vlastníkovi - shareholder), společnosti (stakeholder). Někde tady se to taky štěpí na business a non-for-profit. Business firmy mají jako hlavní cíl obvykle optimalizaci kriterií, které jsou lépe či hůře vyjadřitelná ekonomicky (ROA, EVA, ...). Non-for-profit naproti tomu (ty správné non-for-profit, ne skořápky za účelem praní peněz!!) se do ekonomických kriterií skládají velmi těžko. Pokud už, tak spíš se používají nákladová kriteria (kolik stojí jedno lůžko na den, jak drahý je jeden km ...), ale hlavní jsou neekonomická (úmrtnost, úspěšnost resocializace narkomanů, počet dětí, které přišli na dětský den ...).

Zpátky k business. Tam jde o prachy. Ale ... když vlastníte barák, můžete vydělávat dvěma způsoby - jde vám z něj úžasný nájem a bohatnete nebo ten barák stojí na zajímavém místě a roste jeho hodnota (nedávno experimentálně ověřeno s pozemky, tuším někde za Prahou si kdosi koupil pole lána pak došlo ke změně územního plánu ...), tedy opět bohatnete. Takže buď se dá vydělat přímo nájemným (to je jakási obdoba zisku) - v praxi to znáte jako dividendy. Odčerpáte peníze společnosti kterou vlastníte a zbohatnete. Nebo je neodčerpáte a rozvíjíte společnost a roste hodnota té společnosti - v praxi roste hodnota akcie. Prospěch vlastníka se tedy dá měřit dividendovým výnosem (peníze) a kapitálovým výnosem (hodnota toho, co vlastní). No a cílem je, aby součet těchto dvou veličin byl optimální.

Navíc, kdo chce vydělat, musí nejdřív "pustit chlup".

Která firma je lepší, ta která má zisk 1 000 nebo ta která má zisk 1 000 000?

Ani jedna. Co když ta první k tomu potřebovala náklaďák za 500 000 a ta druhá k tomu potřebovala deset náklaďáků každý za 500 000? Takže zisk sám o sobě nestačí, je dobé ještě vědět, jak drahý ten zisk byl ... Proto se používají např. relativní kriteria - ROA je zisk / aktiva (ty náklaďáky). A ukazatel ROA se dá zvýšit buď růstem zisku, nebo poklesem zdrojů, které jsme k tomu zisku potřebovali. To co nepotřebuju, můžu roztočit někde jinde ... :).

Čili maximalizace zisku se používá jako základní model v obecné mikroekonomii (a i ta ve vyšších stupních používá i jiná kriteria a cíle) a to jenom proto, že je to didakticky účinné. A navíc je to záležitost stará stovky let ... V manažerských disciplínách se nepoužívá, naopak čím dál tím víc se začínají zajímat i to, jestli firma negeneruje ten zisk na úkor okolí (externality a pod.) - ekologická zátěž, pauperizace zemí třetího světa, ... .

Zisk je důležitý, ano, ale rozhodně to není vrcholové kriterium firmy.

Add idealistické neziskovky - v jedné jsem dělal ekonoma. Existují, je jich dost, jsou spíše malé (ekonomicky, počty členů v nich sdružené jsou vysoké) a chudé. A dělat tam, to je boj s větrnými mlýny ... ale perfektní příprava do tvrdé praxe.

• po 2 týdnech...
Odesláno

xmenm05: Jojo souhlas, akorat jsem to nechtel rozepisovat, kdyz vidim, ze maximalni ziska povazuje TomasEU za hlavni cinnost firmy... Ale jak uz jsem rikal, doporucuju mu odvijet odmeny managementu na zisk. Prvni rok sice bude mit ziska uplne uzasnej, ale druhej zjisti, ze mu management rozprodal pulku podniku a uz nikdy zadnej ziks mit nebude... V tomhle treba povazuju idealni vazat odmeny treba na EVA, coz podle me, na rozumnym trhu, nejlip vypovida o tom, jak se management snazi...

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...