Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno (upraveno)
V 26. 2. 2026 v 17:43, Koza_c napsal:

Nemá prosím někdo někde i třeba v zahraničí možnost mi koupit parfém Orto Parisi Megamare? 
Tady v ČR je skoro všude vyprodaný a od nedůvěřivých prodejců riskovat FAKE nechci. 
Diky za info. 👌👌.

Notino ho ma:

https://www.notino.ch/orto-parisi/megamare-parfum-unisex/p-16112785/?gad_source=1&gad_campaignid=1999251962&gbraid=0AAAAADCWUtWaWq9MipGb3IRR4Nr9Lh8fz&gclid=Cj0KCQjw1ZjOBhCmARIsADDuFTC40RcdC_Z7b8pHqpESDteEvGr-1HFpXB9wFQ5qS5V6nYzGL6mnttkaAirOEALw_wcB

Jeee sorac, nejak mi to nenacetlo posledni stranku. Nevidel jsem, ze odpovidam na stary prispevek.

Upraveno uživatelem Potkan
  • po 2 týdnech...
Odesláno

V náhlom rozmare som sa strekol zabudnutou vzorkou Santal Austral (Eau dP) a zisťujem ze dosť fajn a začal som rozmýšľať. A práve som zistil ze existuje aj Extrait 🤔 Nemáte niekto skúsenosť s oboma, zaujímajú ma rozdiely. Ďakujem 

Odesláno (upraveno)
před 36 minutami, ivan_989 napsal:

V náhlom rozmare som sa strekol zabudnutou vzorkou Santal Austral (Eau dP) a zisťujem ze dosť fajn a začal som rozmýšľať. A práve som zistil ze existuje aj Extrait 🤔 Nemáte niekto skúsenosť s oboma, zaujímajú ma rozdiely. Ďakujem 

Nikoliv osobní, ale studoval jsem to, když jsem chtěl, aby za mě někdo definoval rozdíl mezi klasikou a extrait verzí u Saffronu 🙂 A fragrantica říká:
Původní Santal Austral eau de parfum se točí kolem santalového dřeva z Austrálie. V extraitu je více zastoupeno, ale aniž by zatěžovalo složení, setkává se s novou složkou: černým kardamomem z Nepálu. Jedná se o specialitu společnosti Biolandes, která je exkluzivní pro Matière Première. Tato odrůda odhaluje úžasné kouřové, dřevité nuance, které dodávají akordu živočišný, plný rozměr, kde se santalové dřevo potírá s mléčnými, balzamickými tóny eau de parfum. Jak se vůně vyvíjí, tento nový aspekt snoubí kulatost santalového dřeva, balzámů a jistě i nádech veltolu (karamelu). Ačkoli je přítomná a neomylně dlouhotrvající, zdá se mi stopa Santal Austral "rezervovanější" než jiné, možná proto, že hraje na méně ostré tóny. Což není k mé nelibosti.

Obecně můžu říct, že ze dvou vyzkoušených mi extrait verze sedí víc než klasika (Saffron a Falcon), což je ale subjektivní - extraity jsou více zakulacené, ležérnější, decentnější. Naopak klasika Saffron je dravá, ostrá, to samé Falcon

Upraveno uživatelem Bukoowsky
  • Díky 1
Odesláno

Ďakujem! Skúsil som AI, celkom fajn reakcia:

Ak poznáš Matiere Premiere Santal Austral Eau de Parfum a zvažuješ Matiere Premiere Santal Austral Extrait de Parfum, ide o rovnakú DNA vône, ale úplne iný „štýl nosenia“. Vysvetlím ti to ako predajca v parfumérii – prakticky, pre muža, podľa sezón a príležitostí. 👌
🧴 Základný rozdiel: Eau de Parfum vs Extrait
Eau de Parfum (EDP) – ľahšia koncentrácia, vzdušnejšia, viac sa „hýbe“
Extrait de Parfum – vyššia koncentrácia olejov → hustejší, hlbší, intenzívnejší
Konkrétne pri Santal Austral:
Extrait má silnejšiu projekciu (sillage) a zanecháva výraznejšiu stopu
Extrait vydrží niekoľko hodín dlhšie než Eau de Parfum
Extrait je aj drahší, práve kvôli vyššej koncentrácii

essencehydration.com
🌿 Charakter vône (pre oba)
krémové santalové drevo
jemná sladkosť (tonka, vanilkový nádych)
púdrový iris
elegantný „white wood“ efekt
EDP je vnímaný ako mierne projekčný, ale stále elegantný unisex s vyššou strednou výdržou. �
Parfumo
👔 Rozdiely v praxi (muž)
1. Eau de Parfum – viac univerzálny
Ako pôsobí:
jemnejší
čistejší
menej „ťažký“
menej dusivý v interiéri
Kedy ho nosiť:
🌸 jar
☀️ mierne leto (večer)
🍂 jeseň (denné nosenie)
👔 práca / kancelária
☕ bežné stretnutia
✈️ cestovanie
👉 Ideálny ak chceš „signature scent“, ktorý nikoho neudusí.
2. Extrait – výraznejší, luxusnejší
Ako pôsobí:
hustejší
krémovejší
viac sexy
výraznejšia stopa za tebou
menej „vzdušný“, viac intímny
Kedy ho nosiť:
🍂 jeseň
❄️ zima (top voľba)
🌙 večer
🍷 rande
🕴️ formálne príležitosti
🎩 spoločenské akcie
👉 Extrait je „power move“ – menej univerzálny, ale viac charizmatický.
📊 Rýchle porovnanie

Eau de Parfum
Extrait
Projekcia
stredná
silná
Výdrž
6–8 h
8–12 h
Univerzálnosť
vysoká
stredná
Sezóny
jar / jeseň
jeseň / zima
Príležitosti
každodenné
večer, rande
Vekový vibe
elegantný čistý
sexy, hlboký
🧠 Ako si vybrať (jednoducho)
Chceš signature scent do práce → Eau de Parfum
Chceš večerný sexy parfum → Extrait
Chceš len jeden univerzálny → Eau de Parfum
Máš už viac parfumov → Extrait ako „luxusný kus“
💡 Tip skúseného predajcu
EDP: 3–4 streky
Extrait: 1–2 streky stačia
Extrait je paradoxne ekonomickejší – minieš menej.

Odesláno
V 30. 4. 2024 v 21:06, KFL napsal:

Gris Chanel od BDK

V 30. 4. 2024 v 21:06, KFL napsal:

Gris Chanel jsem si vzal vzorek

Prosím ta, nebol to Gris ChaRnel ? Ak ano, asi si už nepamatas ako ti zaslapal... ? Hlavne by ma zaujímalo porovnanie so Santal Austral Extrait. Diky moc !

Odesláno
Před hodinou, Karussell napsal:

Gris Charnel je top, za me best of BDK. Se Santal Austral neumim porovnat.

EdP alebo Extrait? S ktorým máš skúsenosti? Ja som celkom náchylný skúsiť ten Gris Extrait. Santal Austral mi  chvilami začal "vonat" jak múka nasypana do zľahka skysnuteho mlieka, tak ma aj prešla chut skúšať jeho Extrait verziu. 

Odesláno

Mam EdP, extrait jsem netestoval, ale urcite stoji za vyzkouseni, ten fik je tam skvelej. Vyzkousel jsem toho od BDK opravdu hodne a tohle radim porad na spici, spolecne se Sel D’argent, ale to je uplne jinej typ vune. 

• Díky 1
Odesláno

Nakukol som na parfumo.com, ci souk nema pre mna nieco zaujímavé. A mal :) . Zabrzdil som sa pri dvoch veciach, pud sebazáchovy funguje ...

1. Neodolal som Clive Christian, X for Men

Vzorku som mal dávno a zanechala stopu. Malému zanovnemu flakónu som neodolal. 
https://www.parfumo.com/Perfumes/Clive_Christian/x-for-men

Nie je to Crivelli, ktory vôňu kope a striela do diaľky. Príjemná  projekcia tak akurát , 3 streky na krk som pri chôdzi cítil aj po 7 hodinách. Vôňa je komplexná a ťažko sa mi opisuje.  Okrem teplého leta mi pride celoročná. Trošku korenia, Trošku dreva, Trošku vanilky, trosku kardamónu, niečo svieže...  Majstrovsky namiesana, nič nepreráža. Celkom opatrná a decentná a zároveň INÁ , myslim ze nikoho neurazí a zároveň odliši v dave parfémov.   V čase sa mení, ale každá fáza bola pre mňa príjemná.  Univerzálna, cez den aj večer, práca aj večera v reštaurácii , aj divadlo či koncert.  Na drydown viac drevo a,  hm, papraď ci rašelina v pozadí, ale stale aj niečo jemne sladke...proste super, 9/10.

2. BDK Gris Charnel extrait

Toto bol blind buy lebo ste to tu viacerí vychvalovali. :)

https://www.parfumo.com/Perfumes/bdk_Parfums/gris-charnel-extraithttps://www.parfumo.com/Perfumes/bdk_Parfums/gris-charnel-extrait

Ta vôňa mi príde skôr na zamračené jesenno - zimné dni alebo na dnešný deň  :) Zatiaľ sa len čerstvo zoznamujeme, ale dymovo - figovo - whisky vôňa je sľubna. Na chvíľu mi pripomenula Iris Malikhân, ale potom iris ustupil do pozadia. A začalo sa tlačiť dopredu drevo, trosku vanilky a liehu / whisky a do toho v pozadí iris a figy a trosku mokraď... vo výsledku mi to pride ťažšia vôňa. Pochopiteľne, je to extrakt. Uvidíme...

Odesláno

Krásně se otepluje, přišel tudíž čas na kousky, které na člověku neleží jako kus betonu🫠

Celou mimosezónu jsem se těšil, až zase s ohledem na stupně začne dávat smysl kousek, na který jsem se těšil od listopadu...Thomas de Monaco - Ultima Storia.

Jasně - ne že by to tam nešlo poslat, i když má člověk krk omotanej šálou, ale...je to takové...no, křečovité, s ohledem na povahu té vůně🥰

Citrusy, hruška, káva...výrobce říká, že to tam cítím a tak to tam cítím - fakt mi to evokuje vyhřátou Itálii, kterou naprosto miluju, jejich obrázek mi k tomu naprosto sedí a říká všechno :)

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

• Like 3
Odesláno
Před hodinou, Bukoowsky napsal:

Krásně se otepluje, přišel tudíž čas na kousky, které na člověku neleží jako kus betonu🫠

Celou mimosezónu jsem se těšil, až zase s ohledem na stupně začne dávat smysl kousek, na který jsem se těšil od listopadu...Thomas de Monaco - Ultima Storia.

Jasně - ne že by to tam nešlo poslat, i když má člověk krk omotanej šálou, ale...je to takové...no, křečovité, s ohledem na povahu té vůně🥰

Citrusy, hruška, káva...výrobce říká, že to tam cítím a tak to tam cítím - fakt mi to evokuje vyhřátou Itálii, kterou naprosto miluju, jejich obrázek mi k tomu naprosto sedí a říká všechno :)

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Máme doma jak Ultima Storia, tak Sol Solgado - obojí za mě skvělý a mám to rád, ale u obojího si pořád říkám co na to řekne okolí, protože to jsou asi víc dámské vůně - i když v této kategorii nic takového neexistuje. Jak to vnímáš? US byla primárně pro manželku SS jsem si koupil sám pro tu slanost. Ale souhlasím, že věci jako Falcon leather a Royal Tobacco od Amouage co běžně nosím budou za chvíli muset čekat do podzimu :-))

Odesláno
před 4 hodinami, xcmaniax napsal:

Máme doma jak Ultima Storia, tak Sol Solgado - obojí za mě skvělý a mám to rád, ale u obojího si pořád říkám co na to řekne okolí, protože to jsou asi víc dámské vůně - i když v této kategorii nic takového neexistuje. Jak to vnímáš? US byla primárně pro manželku SS jsem si koupil sám pro tu slanost. Ale souhlasím, že věci jako Falcon leather a Royal Tobacco od Amouage co běžně nosím budou za chvíli muset čekat do podzimu :-))

Hele, já jsem třeba poměrně odpůrce tahání jemných vůní - jakmile mám pocit, že by to mohla dost dobře nosit i ženská, necítím se v tom dobře, nedejbůh vyloženě sladší vůně...

Od Thomas de Monaco mi většina věcí nevyhovuje právě pro ten sladký nádech - zde oblíbený a milovaný Raw Gold je pro mě třeba naprosto neuchopitelný. Ale Ultima mi prostě nějak sedla - neříkám, že je to ostrá vůně a že v ní není nádech sladkého, to ne...ale nějak jsem si v hlavě vyprojektoval to prostředí, ve kterém jsem mockrát byl a kam mi to naprosto přirozeně zapadlo...a jak nemusím citrusové vůně, tady mi to strašně vyhovuje a je mi příjemné.

Jasně, vždycky narazíme na sto lidí = sto chutí... Za mě je v tom podstatná message - nemusím unisex/vícedámské vůně, ale tady to tak nevnímám :)

• Dát hlas 2
Odesláno
před 20 minutami, Bukoowsky napsal:

Hele, já jsem třeba poměrně odpůrce tahání jemných vůní - jakmile mám pocit, že by to mohla dost dobře nosit i ženská, necítím se v tom dobře, nedejbůh vyloženě sladší vůně...

Od Thomas de Monaco mi většina věcí nevyhovuje právě pro ten sladký nádech - zde oblíbený a milovaný Raw Gold je pro mě třeba naprosto neuchopitelný. Ale Ultima mi prostě nějak sedla - neříkám, že je to ostrá vůně a že v ní není nádech sladkého, to ne...ale nějak jsem si v hlavě vyprojektoval to prostředí, ve kterém jsem mockrát byl a kam mi to naprosto přirozeně zapadlo...a jak nemusím citrusové vůně, tady mi to strašně vyhovuje a je mi příjemné.

Jasně, vždycky narazíme na sto lidí = sto chutí... Za mě je v tom podstatná message - nemusím unisex/vícedámské vůně, ale tady to tak nevnímám :)

Koukám, že kromě nožů máme i tohle podobně. Mě u téhle značky ale vyloženě nadchlo fuego futuro. Kombinace oblíbených složek, hezky se vyvíjí a výdrž taky super.

• Like 1
Odesláno
před 22 minutami, runner napsal:

Koukám, že kromě nožů máme i tohle podobně. Mě u téhle značky ale vyloženě nadchlo fuego futuro. Kombinace oblíbených složek, hezky se vyvíjí a výdrž taky super.

To je taky moc fajn vůně, na mě už trochu víc orientální, ale skvělá. Raw Gold k ní má docela blízko, ale tu mám třeba v oblibě daleko víc. 

Odesláno

KFL mi raz pisal nieco v zmysle, ze rozdiel medzi Fuego a Raw je ako prirovnat plachetnicu k velkotonaznemu tankeru. Raw je super truper, milujem tu vonu. Ale na moje osobne vnimanie je Fuego nieco totalne TOP, absolutno a mne sedi ovela viac. Aj ked mozno je to vona "jednoduchsia". 

• po 2 týdnech...
Odesláno

Borci, leto se blizi a ja bych uvital nejake tipy na letni parfemy.
Rad bych se vyhnul citrusum, protoze mi prijde, ze ty prd vydrzi. V tomhle me ted strasne zklamal Aventus. Dokazu si predstavit nejake stredomori, mozna drevite tony. Neco zajimaveho, se silnejsi projekci (at to na sobe citim), co vydrzi aspon pracovni den 8-10h.
V soucasne dobe mam Lalique White, ten je takovy zvlastni a hodne jemny. Pak mam jeste Encre Noire Sport. Ten mam hodne rad a v podstate splnuje moje podminky, ale rad bych zkusil neco noveho do komba. Obecne parfemy od Lalique mi prijdou zajimave a za par korun. Mam i drazsi parfemy, ale ne vzdy je vetsi cena zarukou lepsiho parfemu.
Mam tu treba jeste Sauvage a Explorera, ty mi prijdou fajn ted na jaro.
Bud rad za jakekoliv tipy at muzu neco vyzkouset. Dik!

Odesláno

Jeste takovej point mimo. Jak tu KFL kdysi sepsul parfemy od Filippo Sorcinelli - Opus1144 nebo Contre Bombarde, tak za me jsou tyhle dva totalni pecky na obdobi adventu :)

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...