JII. Odesláno 18. června 2012 Nahlásit Odesláno 18. června 2012 (upraveno) Dobré odpoledne, dnes jsem pořídil své první mechanické hodinky (Steinhart Nav. B. Uhr II, 44 mm, Unitas 6497-8). Jelikož jsem naprostý začátečník, mám dva základní (pro někoho jistě hloupé) dotazy. 1) Pokud se hodinky budou mírně předcházet, předpokládám, že při seřizování není vhodné (= je zakázané) posunovat ručičku směrem dozadu (proti směru). Je to tak? 2) Jak poznám, že mám při natahování přestat točit korunkou? Asi jsem poznal moment, kdy se objevil větší odpor (tehdy jsem přestal), je možné natahovat dál? Příp. existuje nějaká pojistka proti "přetažení"? Nebo prostě dojedou nadoraz, dále točit nejde a tím to hasne? Díky moc za odpovědi, rád bych se choval ke strojku, co nejšetrněji. Pročetl jsem zde poměrně hodně témat, ale tohle mě zřejmě minulo (našel jsem pouze téma o vhodnosti a technice natahování u automatů). Upraveno 18. června 2012 uživatelem JII.
patriknapr Odesláno 18. června 2012 Nahlásit Odesláno 18. června 2012 Ahoj 1) myslím, že posouvat ručičky můžeš dopředu i nazpět. Nevím proč by měl být problém s nimi točit na jakoukoliv stranu. 2) při natahování hodinek nastane okamžik, kdy je na korunce viditelně větší odpor, než při natahovaní. To je ten okamžik kdy přestat. A tím to hasne ))
FiXilVer Odesláno 18. června 2012 Nahlásit Odesláno 18. června 2012 @JII. - mal som Steinhart Nav-B Uhr Limited Gold Editon tiez s Unitasom 6497, takze ti viem presne opovedat 1 - Unitas 6497 nema hacking ( teda sekundovka sa aj po vytihanuti korunky do polohy nastavovania casu nezastavi ) to vylucuje moznosti nastavit hodinky na "sekundu presne" takze jedine co ta zaujima je nastavit si minutovu rucicku. Tou mozes kedykolvek lubovolne hybat dopredu, dozadu.. ako sa ti len zachce.. cize ked sa ti predchazaju trebars o 2 minuty, vytiahnes korunku, vratis minutovku o 2 indexy a mas zase spravny cas. a cele to netrva ani 5 sekund.. 2 - pri natahovani zistis, ze ked hodinky stali, tak pre otocenia korunkou idu velmi lahko, postupne sa jej otacanie stava narocnejsim.. ked sa dostanes do bodu uplneho natiahnutia, budes citit velmi velku zmenu v obtiaznosti jej otacania. Vtedy su hodinky plne natiahnute. Natahovat za tuto hranicu nema vyznam, nepredlzis si s tym rezervu natahu a hodinkam to nerobi "dobre" natahovat odporucam kazde rano, nie vecer, ani obden, ale kazde rano do plna.
Rs. Odesláno 18. června 2012 Nahlásit Odesláno 18. června 2012 natažení - dle typu pojistky buď nepůjde otáčet korunkou vůbec, nebo velmi ztuha, případně budou jemně lupat (zářezy uvnitř pérovníku po kterých přeskakuje konec pera) seřízení ruček - dozadu se nedoporučuje u "vystřelovacích" mechanismů datumu, je tam vypouštěcí ozub, kterému to nedělá dobře, má výrazně jiný úhel "náběžné a úběžné" plošky. Ale platí to jenom od cca 22 do 24:30 hod - prostě dobu, kdy se ten mechanismus natahuje a zvláště když má zrovna přeskočeno. Pokuď jsou komplikace jenom "obyčejným" převodem, je jim to jedno. Výrobce to u strojku vždy uvede.Jinak se traduje, že u určité konstrukce soukolí se správně utužený ručkový pastorek pozná podle toho, že se dají zpětným chodem zastavit. U Tvých to na směru seřizování záležet asi nebude ...
montemar Odesláno 18. června 2012 Nahlásit Odesláno 18. června 2012 ..."Tou mozes kedykolvek lubovolne hybat dopredu, dozadu.. ako sa ti len zachce"... ... kde se vzal ten mýtus, že ručičky posouvat zásadně a jen kupředu....
JII. Odesláno 19. června 2012 Autor Nahlásit Odesláno 19. června 2012 Chlapi, díky za odpovědi. Posouvání ručiček směrem dopředu jsem vyčetl z návodu. Resp. není tam přímo zakázáno posunovat ručky směrem dozadu, ale píše se tam o nastavování času ve směru hodinových ručiček.
JHonza Odesláno 20. června 2012 Nahlásit Odesláno 20. června 2012 Asi někomu někdy přišlo příliš složité vysvětlovat, jak je to s datumkou přes půlnoc, tak to raději nedoporučil obecně. To je univerzální evropský způsob, raději zakázat úplně všechno a nezatěžovat prostý lid přemýšlením, proč někdy jo a někdy ne.
Vit Odesláno 20. června 2012 Nahlásit Odesláno 20. června 2012 ... kde se vzal ten mýtus, že ručičky posouvat zásadně a jen kupředu.... Některé nástěnné hodiny mají otáčení proti směru hodinových ručiček zakázáno.
Jay Doll Odesláno 20. června 2012 Nahlásit Odesláno 20. června 2012 A nejen nástěnné, stačí aby hodinky měly více datových komplikací, než datum. Třeba měsíc a den v týdnu a měsíční fázi, nebo roční nebo věčný kalendář. Např. u mých JLC je přísně zakázáno hýbat ručkami dozadu o více než 10 minut. A i čas vhodný pro nastavování je dost omezený
JHonza Odesláno 21. června 2012 Nahlásit Odesláno 21. června 2012 Měl jsem samozřejmě na mysli běžné hodinky, nikoli zmenšeniny orloje.
U.turn Odesláno 1. července 2012 Nahlásit Odesláno 1. července 2012 A jak se pozná úplné natažení u automatů, které nemají ukazatel rezervy nátahu? Všiml jsem si, že je jakoby ztuhlé otáčení natahovacího závaží.Myslím si to správně?
Dee Odesláno 1. července 2012 Nahlásit Odesláno 1. července 2012 Trochu ztuhne (záleží na hodinkách). ale korunka půjde protáčet dál. Ruční natahování se všeobecně u automatů moc nedoporučuje, takže já je jen nastartuji a dál se natahují samy na ruce...
rejan Odesláno 3. srpna 2012 Nahlásit Odesláno 3. srpna 2012 Asi někomu někdy přišlo příliš složité vysvětlovat, jak je to s datumkou přes půlnoc, tak to raději nedoporučil obecně. To je univerzální evropský způsob, raději zakázat úplně všechno a nezatěžovat prostý lid přemýšlením, proč někdy jo a někdy ne. Ono se to má asi takhle, hodinky nenosíš pár dní,zastaví se. Je na nich třeba za 5 min.11 a starý datum,tak co s tím? V tomto případě je nutné!!!! Vytáhnout korunku do druhé polohy a přejet ve směru pohybu ruček přes 12 hodin aby jsi zjistil jestli ukazují poledne nebo půlnoc. Když jde jen o den dojede se to ručkami a pokud je to více dní tak si nastavíš nějakou hodinu dopoledne,kdy je to bezpečné třeba 8.00. Pak korunku do první vytažené polohy,nastaví se datum a potom reálný čas. Tenhle postup je bezpečná ochrana proti poškození strojku.
svobod3 Odesláno 1. března 2015 Nahlásit Odesláno 1. března 2015 Ahoj, využiju toto téma k dotazu - u Longines HQ se v návodu píše, že se datum mění otáčením korunky dopředu. Co přesně znamená dopředu? Pokud se koukám na korunku zepředu (tj. vidím její předek s logem), tak je to po směru hodinových ručiček? Díky
Návštěvník Kamil Odesláno 1. března 2015 Nahlásit Odesláno 1. března 2015 Myslí se otáčení korunky tak, aby se ručky točily dopředu. Většinou to bývá ve směru, který jsi popsal.
svobod3 Odesláno 1. března 2015 Nahlásit Odesláno 1. března 2015 Děkuju.Zajímavé je, že v reálu to nakonec bylo právě naopak. No teď si to už budu pamatovat:)BTW stane se strojku něco, když jsem to zkoušel jednou omylem naopak? Točil jsem špatně jen chvilku, pak jsem to rovnou zkusil naopak. Mám to nějak řešit nebo na to kašlat?
Mzhanel Odesláno 26. března 2015 Nahlásit Odesláno 26. března 2015 Tuhá korunka, a nebo to nejde vůbec.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se