Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

V sobotu 8.2.26 na Mountain Stream Teas objednány čtyři vzorky Oolongu, v pondělí v mailu celní deklarace a v dnes v pátek vyzvednutí na poště. za mě klobouk dolů. 

První degustace The Mayor´s Alishan Milk Oolong krásně svěží chuť, podle mých představ. 

Zato 29.1.26 na Yunnan Sourcing Tea Shop objednán též Oolong Tie Guan Yin of Anxi, přitom ještě placená doprava (uvidíme jaké bude clo), a do dneška po zásilce ani vidu ani slechu. Faktem je, že píší 2-4 týdny dodání, tak je stále ještě čas.

To jenom tak pro zajímavost🙂

• Like 1
Odesláno (upraveno)
V 7. 2. 2026 v 16:10, filltos napsal:

Má to cenu dále archivovat? Když už to má 15 let. Nevím, jestli se tohle hodí na archivaci, jestli to bylo dostatečné kvality. 

Nějaký znalec tuší?

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Poetry in Tea: 2010 LongFeng Blue Label Single Estate Xiao Beeng Cha

Všimnul jsem si minulého příspěvku (2021) ...takže jsi jej ještě nevypil 👍😎  Ochutnat můžeš vždy, ale u takto kvalitních bych viděl ideální dobu ke konzumaci po 20 - 30 letech. (archivace bez pachů + stabilní vlhkost. A vzduch potřebuje , tak bych to nechal v bedně někde v suchém skladu 🙂 . Na stránce 25 jsem dával video kde se vysvětluje skladování. 

Ps: ten kluk má i jiná videa, zde třeba home storage https://youtu.be/GoMtaA-AXlc

Upraveno uživatelem Jehlan
Odesláno

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Šípkový čaj piju v zimě pravidelně.

Má příjemnou chuť a spoustu vitamínu C
Obsahuje komplex i dalších látek na různé neduhy, ale to si už dohledáte 😉

Zjistil jsem, že spousta lidí připravuje šípkový čaj nevhodným způsobem. 
Vyšší teplota rozkládá (ničí ) vitamín C. A přes slupku se nedokáže vylouhovat.

Můj postup přípravy : 
Používám 30 ks na 0,7L vody, ale množství si každý zvolí sám.
Sušené šípky rozkrojím ostrým nožem , nebo rozdrtím (krájení minimalizuje uvolněné chloupky), abych penetroval ochrannou slupku a získal přístup k vnitřní dužině . 
Rozkrojené vhodím do termosky 0,7L a zaliju  45-50°C ! teplou vodou ... Ne víc! Hlavně nevařit, vylezla by z toho jen obarvená voda.
Uzavřenou termosku nechám stát přes noc, 10-12 hodin
Poté čaj zcedím přes velmi jemné síto, abych tekutinu zbavil chloupků. 
Při práci s šípky myslete na to, že se uvolňují chloupky a ulpí na všem. Vše je nutné důkladně opláchnout. 

Na zdraví 

Čaj má tmavou barvu a ta kyselá chuť, to je právě ten vitamín C  

• Dát hlas 2
Odesláno

Lidi to vážně kupujete, čaje, které ani dopředu neochutnáte? Kvalitní čaje jsou dost drahé a to i ty takzvaně cenově dostupné. Bez ochutnání bych do toho nešel. A pokud kupovat čaj na archivaci jedině celé tongy.

Já nakupuju tady: Banna House

Funguje to jako klasická Yunnanská čajovna, ochutnáváš a pak se rozhodneš co si koupíš. 

Odesláno
před 1 hodinou, Jehlan napsal:

Šípkový ča

zajimavy postup a urcite zkusim. Nejsem si jisty kolik C zbyde (imho bude degradovat i na tech 45’C, ale urcite ne tolik jako pri 100’C). Ja delam sipek (urcite se musi nakrajet, nebo pordtit), ale i jine bylinky na 2x. Nejprve luhuju pres noc v lednicce. Studeny nalev rano sleju a schovam, nasledne zaliju opet cistou vodou a povarim. Nektere latky degraduji teplem, jine se zase do studene vody neprebesou. Daji se pit bud oddelene, pripadne, kdyz horka cast schladne, tak nasledne smichat.

Je i zabavne zjistit, ze treba za studena luhovany sipek chutna a voni jinak, nez vyvareny.

V lete i spoustu caju delam na “studeno”, jen nejde luhovat pres noc - to uz je na caj prilis. Obvykle se mi v lednici “udela” caj tak do dvou hodin. V horku je to obzvlast super. Uz mam na to i vybrane cajove favority. 

PS pokud caj luhuju na studeno, tak jde sice zalit vicekrat, ale nekombinuju to s horkou fazi, jako u bylinek a sipku. Vlastne ani nevim proc, ale nehodi se mi to

• Dát hlas 1
Odesláno (upraveno)
před 40 minutami, ohrenstein napsal:

Lidi to vážně kupujete, čaje, které ani dopředu neochutnáte? Kvalitní čaje jsou dost drahé a to i ty takzvaně cenově dostupné. Bez ochutnání bych do toho nešel. A pokud kupovat čaj na archivaci jedině celé tongy.

Já nakupuju tady: Banna House

Funguje to jako klasická Yunnanská čajovna, ochutnáváš a pak se rozhodneš co si koupíš. 

Bral jsem v objednávce  mimo jiné 2 koláče 2025 Yunnan Sourcing "Xin Ban Zhang" Ripe Pu-erh Tea Cake Yunnan Sourcing Tea Shop které neznám a budu pít od 2030, myslím, že se dá předpokládat podle minulých ročníků daného producenta určitá kontinuita. Kupoval jsem hned 2025, protože je ta sklizeň jen 100kg. 

Z Yunnan Sourcing už ale objednávat nebudu - jsou to US které mají v ceně nejen vlastní marži, ale také výpalné PRC-USA + USA-EU. Teď se snažím nakupovat pouze u zdroje. Ovšem pozor na dovoz ( viz. můj minulý příspěvek zde)

PS: někdo zkušenosti s Cha Wang Shop - Home for TEA ? 

Upraveno uživatelem Jehlan
Odesláno

Cha Wang Shop je z Kunmingu, Yunnan Sourcing taktéž a ano všimnul jsem si, že YS mají sklady i v US. Oba eshopy mají široký záběr. Tím nechci říct, že Cha Wang je špatný. 

Yi Wu Shan se zdají jako býti solidní obchod, probíral jsem to se ShanShan je rodačka z You Le 攸乐山 .( mají tam popisky i v čínštině, to bývá dobré znamení, člověk pak si pak může něco najít)

Každopádně, když člověk neumí čínsky, nejezdí do pěstitelských oblastí ( Pražák to má do pálavských vinohradů o dvě třetiny blíže než-li Kunmingský obchodní do Mengly), tak je stejně odkázaný na svého dealera ať žije v Praze nebo v Kunmingu.

Mně by definitvně chyběl pokec o čaji, farmářích a místních zvycích.

Btw farmáři v zásadě popíjejí mladé nelisované shengy. To až obchodníci a sběratelé to nechávají uzrát. 

• Díky 1
Odesláno
před 15 hodinami, Jehlan napsal:

Poetry in Tea: 2010 LongFeng Blue Label Single Estate Xiao Beeng Cha

Všimnul jsem si minulého příspěvku (2021) ...takže jsi jej ještě nevypil 👍😎  Ochutnat můžeš vždy, ale u takto kvalitních bych viděl ideální dobu ke konzumaci po 20 - 30 letech. (archivace bez pachů + stabilní vlhkost. A vzduch potřebuje , tak bych to nechal v bedně někde v suchém skladu 🙂 . Na stránce 25 jsem dával video kde se vysvětluje skladování. 

Ps: ten kluk má i jiná videa, zde třeba home storage https://youtu.be/GoMtaA-AXlc

No zatím sem vydržel :)

Na videa kouknu, díky za odkazy. 

Přemýšlím o nějaké keramické nádobě pro skladování...

• Like 1
Odesláno

Kluci dá se pít Ahmad Tea ? Kolega má rád černé sypané ( English Breakfast) čaje. Bere to jako spotřební zboží, takže spíše kvantita nad nějakou vyšší cenou. Zkrátka do čaje mrskne citron a med a fértig. Proto se ptám na teho Ahmeda 😋

Odesláno

Chtěl jsem se tu taky optat na čaj - ale zareaguji dříve na tvou otázku :0) 

Neber mě jako znalce, jen jako běžného spotřebitele -  Ale když by ses koukl u mě doma , Ahmad vyhrává na plné čáře. Jak v kombinaci citron , cukr/med ; tak i mléko, pepř …

Ahmada jsem ji hodně oblíbil ! 
 Cejlon, Earl grey a hlavně Breakfast 

A teď k mému čajíku 

Nazev / druh Sencha,

surovina Zelený čaj ,

výrobce Haibara Co 

ma někdo vyzkoušené čaje  tohoto výrobce ? 

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...