Přejít na obsah

ČAJ

Doporučené příspěvky

• po měsících...

Trochu oživim tohle vlákno zprávou pro fajnšmékry: 

U AD francouzských čajů Dammann Fr?res (Masarykovo nábřeží 4) mají aktuálně lahůdku v podobě Thé Blanc Ephém?re z čajový zahrady Singtom. Vyrobí se ho ročně pouze 10 kg a jedno z nich bylo určeno právě pro zastoupení v ČR.

Tak kdyby měl někdo chuť na čaj, ke kterýmu se jen tak nedostanete...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

cize, kde kupujete napr. kvalitny zeleny caj?

Taky už jen v http://whitegrant.eu/ . Což mi připomíná, že se tam budu muset stavit. V těhlech vedrech je doma dělanej ledovej čaj záchrana. A poslední zbytek Bali právě padl :wacko: ..

Posunuli se blíž k Tančícímu domu, č. 4. Je to o 50 m dál...

Odkaz ke komentáři

Posunuli se blíž k Tančícímu domu, č. 4. Je to o 50 m dál...

Jéé, když jsem v Praze tak bydlím kousek od tam a prakticky denně jdu okolo - a nic jsem o nich nevěděl.

Jinak přidám tip: Kdo má rád Darjeeling, tak v Dobrých čajovnách mají teď docela solidní ze zahrady Rohini. Bral jsem tam i Hilton, ten taky celkem jde.

Odkaz ke komentáři

cize, kde kupujete napr. kvalitny zeleny caj?

Já piju převážně zelený čaj a nakupuju u Spolku milců čaje, buď přímo v Dobré čajovně na Václaváku nebo mají i eshop. Zatím spokojenost.

Odkaz ke komentáři

Himalájské a japonské čaje zcela jistě nakoupíte nejlépe v obchodě TeaMountain v Křižíkově ulici (a hned vedle i dobrá vína od autentistů z Veltlínu) v Praze. Firmu vlastní kolega a kamarád Martin Špimr, za jeho čaje mohu ručit vlastní (snad dobrou) čajovou pověstí a mohu za ně dát ruku do ohně.

Brněnským mohu vřele doporučit Čajovnu Skleněná louka na Kounicově a Čajovnu Probuzený slon na Bratří Čapků.

Odkaz ke komentáři

• po 4 týdnech...
  • po měsících...

Tak jsem se neuhlidal a objednal neco na ebay:

http://www.ebay.de/itm/230940755666?_trksid=p2057872.m2749.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT

http://www.ebay.de/itm/231162353979?_trksid=p2057872.m2749.l2649&var=530373850806&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT

http://www.ebay.de/itm/231240199828?_trksid=p2057872.m2749.l2649&var=530463496414&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT

http://www.ebay.de/itm/330824255154?_trksid=p2057872.m2749.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT

Dneska jsem si to vyzvedl a jako prvni udelal salek jasminovych perel. Moc prijemne, krasna vune a prijemna sametova chut. Pripravoval jsem jej podle doporuceni, ca 95°C (asi trochu min), kratka (5s) koupel a pak asi 2 minuty louhovani. 

post-3194-0-23330900-1426163293_thumb.jpg

post-3194-0-33984800-1426163316_thumb.jpg

post-3194-0-90679700-1426163304_thumb.jpg

post-3194-0-39478100-1426163331_thumb.jpg

Trochu mam obavy, aby ty caje nebyly plne pesticidu. Co na to zdenek.prachar a ostatni zkuseni? Mate nejake overene zdroje z ebay?

Odkaz ke komentáři

Návštěvník LukeD

Tak jsem to tu pročetl a dovolím si také pár vlastních poznámek.

Ad teplota vody pro zalévání čaje: Teploměr jsem v životě nepoužil. Vždycky jsem to tak nějak odhadoval. No, a pak jsem dostal tip na tenhle odkaz, kde už si s tím někdo vyhrál. Jsou tam v tabulkách různé objemy vody a různé teploty spolu s časem, za který to na tu kterou teplotu klesne plus nějaké povídání k tomu. Nenáročné, snadno zapamatovatelné a pro mě tudíž ideální. Možná se to bude hodit i někomu z vás.

Ad voda na čaj: Používám běžnou vodu z vodovodu. Kdysi jsem četl rozhovor (tuším, že) s majitelem Dobré čajovny, který mimo jiné říkal, že tu měl na návštěvě nějakého Číňana (nebo Japonce - to už si fakt nepamatuju), který měl možnost porovnat kvalitu vody u nás a v různých okolních státech. Prý se vyjádřil v tom smyslu, že nám tady z vodovodu teče tekuté zlato. Pochopitelně věřím, že nějaká ta voda z čistého pramene by byla lepší... ale kde ji brát, když člověk shodou okolností nemá nějaký v dosahu, že ano.

Ad kde kupovat kvalitní čaj: V Brně doporučuji - kromě těch dvou Zdeňkem výše zmiňovaných - také čajovnu Cesta čaje na Novobranské 80/10 v centru Brna (kousek od Měnínské brány).

Ad oblíbené čaje: Já mám nejraději sypané zelené, konkrétně Pi Lo Chun a Genmaichu (díky té pražené rýži je opravdu mimořádně osobitá a jen tak někomu nechutná). Rád mám třebas i Tuareg s pořádnou dávkou medu (jinak piju čaje zásadně neslazené), jakož i různé bylinné čaje. Poslední nový čaj, který jsem vyzkoušel je červený Da Ye Hong... a můžu doporučit.

Jinak kvalitnější sypané čaje piju už desítky let, ale na nějaké ty čajové obřady moc nejsem. Doma si čaj připravuju normálně do hrnku, popř. v menším objemu do takové hezké malé misky, kterou jsem kdysi dostal darem. Nicméně zajdu rád i do čajovny a tam už to pak beru se vším všudy.

Ostatně, vždycky, když vidím, jak někdo na netu sáhodlouze řeší drobné nuance kolem přípravy čaje, vzpomenu si na to, jak mi kdysi kdosi říkal, že spousta Číňanů prostě jen ráno hodí trochu čaje do flašky, zaleje horkou vodou a valí do práce. A v průběhu dne už jen dolévají vodu.

A pak je tu ještě jeden můj oblíbený citát: Uvařte vodu, zalijte čaj, a vypijte ho. Nic víc vědět nepotřebujete. /Sen no Rikjú/

Někdo prostě rád čaj, a někdo i ty tanečky kolem. Ale hlavní je, že nám všem chutná. ;)

A vůbec, jdu si udělat čaj. Jak jsem to tu tak sepisoval, dostal jsem chuť na Genmaichu. :)

Odkaz ke komentáři

• po 2 týdnech...

Tak jsem sebral odvahu a uvařil si svůj první puerh.  :) Asi 3g na větší šálek, dvakrát jsem opláchnul a pak asi půl minuty první nálev a pak druhý, ten byl barevně o hodně intenzivnější, než ten první. Krásná barva a hodně zvláštní vůně a chuť. Dva šálky pro dnešek stačí, uvidím, co to se mnou udělá. :D

post-3194-0-55500200-1427039517_thumb.jpg

post-3194-0-95597700-1427039513_thumb.jpg

post-3194-0-71067800-1427039515_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři

Neovoněný, desetiletý. Kupoval jsem zde:

http://www.ebay.de/itm/330824255154?_trksid=p2057872.m2749.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT

Ale jak píšu, jsem puerh novic, tak nedokážu posoudit, jestli je ten čaj ok, nebo nějaký odpad. Ale chutná svěže, příjemně, žádná zatuchlina, nebo něco podobného. 

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...