Přejít na obsah

Multifunkční kleště

African

Doporučené příspěvky

Africo nesouhlasím úplně, mám v každým autě nějakou multitool sračku za pár Kč, kdyby něco a taky posloužily.

Člověk si musí dát pozor na prsty a tak, ale v nouzi na jedno použití dobrý.

Souhlasím s tím na jedno použití, to jsi napsal velmi dobře  :cheers: Samozřejmě je to jen o využití, a pokud to někde pouze leží a jednou do roka se s tím něco utáhne, budiž, ale je to prostě kvalitou na míle vzdálené normálním multifunkčním kleštím. Už jsem s nimi měl taky čest přes firemní dary od zákazníků, ale jak říkám, vyhozené prachy to jsou....

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

African má naprostou pravdu - tyhle srágory s různým provedením střenek čínské fabriky sekají už víc než dekádu, i za $10 je to drahé a k solidnímu multitoolu to má IMHO asi tak daleko, jak Tisselky k Rolbám (=kdo nezná, neřeší a má falešný vítězný pocit že ušetřil).

Pouzdro vyhodit rovnou, tenhle tkanej černej igelit (ala velké ťamanské kabely) se během pár týdnů začne dezintegrovat sám a zbude z něj akorát bordel. Hamatnej těžkej korpus s pidikleštěma radši včas odložit nějam do police, protože na nošení to stejně není - a pak si v klidu projet třeba tohle vlákno, nebo ekvivalent na knife.cz, ve finále to vyjde levněji...  :cool02:

Apropos, kterého asijského bezmozka asi napadla "inovace" se zdrsněním na úchopové straně těch rukojetí? Všichni ostatní se předhánějí jak ty kleště pohodlně a bez zranění držet v dlani - zatímco Číňan tam osadí originální škrabku na rybí šupiny...  :death:

Odkaz ke komentáři

Tak někdo má rád čínské hodinky, někdo značkové. I já vlastnil několik multitoolů a vozil je v autě, na motorce a tak. Sloužily, odpočívaje v kaslíku, dlouhá léta. Pak jsem potřeboval něco uříznout a protože "pojistky" moc nejistila, kudla se zavřela a řízla místo toho mě. Jindy jsem chtěl uříznout klacek na buřta. A vzpomněl si na multitool v autě. Pižlal jsem, pižlal, po chvíli začalo skrz kůru prosvítat dřevo, ještě chvíli, pak mne to přestalo bavit a zjistil jsem, že jsem, že zdánlivá pilka byl asi nástroj pro drbání, možná masáž, něco tak tupýho, dokonce ze zaoblenými zuby, se jen tak nevidí. Být to "Made in EU", už bych zjišťoval, zda není nějaký nový předpis na rádius břitu a špiček zubů, aby se někdo nemohl zranit. A já si vzpomněl, že jsem měl kdysi Leatherman Super Tool a uvědomil si, kam jsem klesl, ale hlavně, že mám několik nefunkčních věcí v souhrnné hodnotě 1000,-. A to je sakra drahý železný šrot. Tyhle krámy letěly s koupí Surge do popelnice (stejně jako 5 mých čínských svítilen, když jsem koupil prvního Fenixe). Ale na druhou stranu, možná ne všechny multitooly jsou tak tragické a někomu možná to kolečko salámu ukrojí a šroubek dotáhnou...

Odkaz ke komentáři

Hurá, kolekce Leatherman Style je kompletní. Po Style a Style CS mám i Style PS, ten má místo nůžek (CS) kleštičky, má kupodivu i nůžky, ale prťavé. Tady je má prozatímní kolekce leathermaních prcků, 3x řada Micra, 3x řada Style a zbytek různé modely Squirtů, tam mi chybí už jen jeden. A neodolal jsem a přihodil na fotku i větší Rebar a Super Tool 300, protože Micra je k nim jako doplňková snad přímo předurčena, stejně jako některý z modelů Style k Signalu, popř.  MUTu.

post-3283-0-59660000-1491399888_thumb.jpg

post-3283-0-73778000-1491399913_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři

Raptor, leathermaní transformer a dravec, se mnou ještě nikoho nezachránil, ale nastříhal a naštípal toho už dost. Drátky, plastové spony, kartonové krabice, PET lahve, hadry, gumu, všechno možné. Před dvěma týdny jsem si byl u jedné firmy pro kožená pouzdra na zbraně, Zippo a Leatherman Charge TTi/AL, která mi dělali na zakázku a poprosil jsem, jestli by mohli Raptora otestovat i na kůži. Vzali i tu nejsilnější, kterou už nestříhají, ale řežou a "týjo, on to stříhá jako máslo":-).

Ale blíží se Velikonoce a doma jsme pletli minipomlázky. A Raptor pomáhal...:-). 

post-3283-0-24080600-1491400383_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři

Jak jsem psal, do sbírky přibyl PST 2 a Charge TTi s původními střenkami, z roku 2008. Jsem z něj nadšen, moc se mi líbí ty surově zpracované, titanové střenky. Taky se líp drží než Wave (ale to Charge AL také), oproti Wave je lépe čitelná stupnice pravítka atd., podrobnější srovnání těchhle tří multitoolů, které jsou funkčně téměř shodné, najdete v leathermaní skupině na FB. Můj TTi má také horší špičku nože, není takhle ulomená, na první pohled vypadá jen jako méně špičatá, ale nemyslím, že je to z výroby, prostě se asi pár desetin milimetru ulomilo. Na pohled nic nepoznáte a bodat se s ní dá, ale k oceli S30V jsem už obezřetný, je křehčí, otupí se o kdejaký karton a údajně se hůř brousí (zatím nemám zkušenost).

Na FB jsem psal, že s Wave si kupujete základní, relativně levný model, s Charge AL eleganci vhodnou i k obleku a s Charge TTi  maximální výbavu, výjimečnost, exkluzivitu a v očích některých lidí i trochu snobství. S exkluzivitou to asi poopravím, Charge TTi je dnes tak rozšířený, že snad už ani není exkluzivní. I když jeho cena zaručuje, že si ho určitě nekoupí každý, tak vlastně určitým způsobem exkluzivní je:-). Rozhodně je ale výborný - ale ne dokonalý! - a chápu lidi, co si ho i za ty peníze koupí, zvlášť když je v ceně kvalitní, kožené pouzdro, platíčka bitů, očko a klip. Tyhle věci cenový rozdíl, např. mezi Wave, výrazně  sníží, i když ho nesmáznou úplně a stále není malý. Ale i to k vlajkovým lodím patří:-). Na druhou stranu, majitelé Wave, pokud si bity dokoupí, zvládnou z 99% stejnou práci, i když o něco méně komfortně. A proč myslím, že je TTi výborný, ale ne dokonalý? Je to jen můj subjektivní názor, ale třeba právě kvůli té oceli S30V. A rozhodně kvůli krimplovacím vybráním v čelistech kleští. To považuji za dost zásadní mínus pro 95% uživatelů, kteří nekrimplují. A poslední výtka - když už je to vlajková loď, proč nemají kleště výměnné břity štípaček? Je to výborná věc a mají to i levnější modely, dokonce i Rebar, který stojí něco přes 2000,-. A zcela by to opticky smázlo cenový rozdíl oproti levnějším modelům. A udělalo by to z TTi ještě vlajkovější loď. A vydělal by na tom víc i Leatherman, aniž by TTi o korunu zdražil, protože teď mění při reklamaci otupených štípaček celý multitool, zatímco by stačilo vyměnit jen břity...

Tak musím se přidat ke chvále na Leatherman, mám jej cca 8 let a spokojenost je opravdu maximální. Doma s ním dělám většinu běžných, udržbových prací. Samozřejmě ho beru na každou cestu s sebou. Mám původní verzi Charge Ti, je stejný jako TTi, jen má druhý, zubatý nůž v kuse bez páráku a hlavní čepel je z 154 CM oceli. To mě dlouhou dobu mrzelo, že nemám S30V.... na druhou stranu po přečtění jsem docela rád. Já nemusel nuž brousit za celou dobu, co ho mám. A ocel zatím vydržela všechno možné i nemožné.

Jediná lehká vada je pružina u hodinářského šroubováku, která je volnější, ale "napružil" jsem ji a zatím dobrý.

Výsledek..... multitool je to opravdu výborný, jsem rád, že mám verzi Charge Ti a ještě větší, že je to nalezenec, který jsem původně (neznalý firmy a výrobku) ani nechtěl brát... říkal jsem "no jo, jen ňáký blbý kleště", ale bylo mi líto ho házet zpět do sněhu.... a jaká byla radost, když jsem doma objevil o co se vlastně jedná :-))

post-20230-0-33171300-1491474049_thumb.jpg

post-20230-0-62300600-1491474052_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři

...ale jinak se přiznám k tomu, že v "druhém" autě mám v kaslíku hozen "multitool", který jsem kdysi dávno koupil na benzině manželce s tím, že se jii do nového auta hodí a určitě ho někdy použije.... o kvalitě provedení se nezmiňuji.

Odkaz ke komentáři

Delawer - po Charge Ti pasu, ale zatím jsem žádný nenašel. Je stejný jako Charge Al, ale s titanovými střenkami jako má TTi. Jak říkáš, 154 CM bych dal na denní nošení přednost a párací hák nevyužiju, navíc mám vždy po ruce Raptora a ten ho má skvělý.

Zrovna včera jsem si uvědomil, že mám Leatherman skoro denně kvůli něčemu v ruce. Asi proto, že poslední týden jsem ho používal opravdu denně a někdy i víckrát. Většinou drobnosti, ale je příjemné sáhnout na opasek a vyřešit to. 

Odkaz ke komentáři

Tak to já jsem měl štěstí, já jsem Charge Ti našel a to doslova :-). Občas se nějaký objeví na ebay, ale je to vždy ze států (USA) a nejdou pod 3 tis. Když si pak k tomu vezmu poštovné a DPH + clo.... je to mazec. Ta ocel 154 CM je fakt super, nakonec jsem fakt rád, že mám tuhle "starší verzi" ani nevím proč ji měnili na S30V.

To já po přehlídce tvoji sbírky uvažuji o koupi něčeho dalšího, pohotovějšího a menšího. Třeba leatherman micra :-).

Jinak já svůj Leatherman Charge nosím opravdu často, jen ho nenosím v pouzdru, ale na klipse v kapse. Sice je docela težkej, ale zvyknul jsem si.

Odkaz ke komentáři

Delawer - Micra je výborný doplňkový "mikrotool", pinzeta, malinký šroubováček a hlavně skvělé nůžky.

Proč po Ti udělali TTi? Myslím, že chtěli luxusní vlajkovou loď s prémiovými materiály jako je titan a S30V. Já si o té oceli nemyslím nic zvláštního, ale hodně lidí ji bere jako exkluzivní a vyjímečný materiál a je to i jeden z argumentů pro koupi. Roli Ti převzal AĹ, který se dělá dodnes.   

Odkaz ke komentáři

Idealní by bylo objednat micru z USA, tam je na ebay za pár šupů, ale clo a dph to ruší... i tak si ho asi nadělím :-). Tak ona má Ti titan taky, jen má rozdíl oceli 154 CM. Měl jsem za to, že AL se prodávalo už za výroby Ti, s tím, že to byla prostě jen levnější a dostupnější varianta.

Následně, když vydali TTi, byla variantou ALX....

Odkaz ke komentáři

Kdosi se tady ptal, jak by vypadal vytuněný Charge ve dřevě - tož mrkejte, co dovedou zlaté české ručičky mistra Rahmeda! :speak_cool:

Rahmed_Charge.jpg

(včetně samodomo damaškové čepelky - víc obrázků na Knife.cz)

Mě se líbí hodně, ale musel bych ho dát do vitríny :-) Asi tisíckrát mě spadl na zem, furt s ním do něčeho tluču, prostě hardcore, na to by ho bylo škoda....

Odkaz ke komentáři

Tak dnes sem vzal cinana na 3h do tanku T-34, kdyz uz je to na jedno pouziti, at to ma rychle za sebou. Opravoval sem nejake drobnosti na olejovem vedeni.

Pouzil sem ho v podstate misto kombinacek, takze nejake spony, zavlacky, apod. 4x sem nozikem prerizl olejovou hadici. Nekde udelali soudruzi z ciny chybu, nerozpadl se.

Zdrsnene rukojeti v miste uchopu jsou super, zivim se rukama, nemam na dlanich kuzicku jako kdejaka kancelarska mys, takze to pekne drzi, neklouze ani kdyz je od oleje. Rukavice sem pozdeji, uz notne prochcane olejem, odhodil. Foto hned z kraje, pak uz sem si nechtel svinit fotak. Po pouziti sem cinana umyl WD-eckem, otrel a schoval.

Takze z druheho pouziti, kde se uz urcite rozpadne, dam vedet ;-).

post-39943-0-15099900-1491662308_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři

Ani celym vagonem Leathermanu se nedaji opravovat tanky :-D.

jak jsem jiz psal, jde o test pouzitelnosti. Ja mam doma kompletni rucni naradi a multitool sem nikdy nepotreboval a to ze se hrabu v masinach cely zivot (od motorky po tank). 

Takze kdyz zjistim, ze je to vec, kterou potrebuju, pujdu do neceho "normalniho". A nez tenhle zlikviduju, tak budu mit jasno ;-).

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...