Igicz Odesláno 10. března 2014 Nahlásit Odesláno 10. března 2014 Gratuluji k pilce:) Jo, ten retez na cca 5 mm. Neni treba to merit suplerou. Proste aby tam byla nejaka rezerva. Pocitej s tim, ze jak cosi porezes, trochu ti jeste povoli. Olej na retez pouzivam ze zbytku toho, co liju do auta. No a jestli ho nemas opacne poznas pri prvnim zarezu:) Hodne stesti a bacha na koncetiny.
Návštěvník YPO Odesláno 10. března 2014 Nahlásit Odesláno 10. března 2014 díky díky všem --- po víkendu poreferuju jak to dopadlo (jestli bude čím psát)
PepaSFI Odesláno 10. března 2014 Nahlásit Odesláno 10. března 2014 ještě k tomu nasazování řetězu, je taky potřeba pohlídat si ab řetěz dobře zapadl do hnacího unašeče neboli řetězky. Některé, hlavně menší a slabší pily tam mají jen takové jednoduché, poměrně široké ozubené kolečko, to je bez problémů. U větších je tam drážkovaná hřídel a na ní je nasazené, celkem volně, to hnací kolečko. To se může posouvat po hřídeli proto aby se samo vystředilo proti liště. Ale při nasazování řetězu mrcha uhýbá, je tam blbě vidět a může se stát že řetěz nezapadne do drážky v kolečku ale je vedle. Pozná se to hned při protočení řetězu rukou, řetěz nejde plynule, drncá. Ale někdo kdo s tím nemá zkušenosti to nemusí zjistit a po nastartování by poškodil řetěz a hnací hřídel. Ještě k tomu mazání, brácha používá ten BIPOL, pila se moc často nepoužívá a ještě to nezaschlo. Ale i tak, kdyby to mělo stát pár měsíců tak bude lepší tam nalít nějaký normální olej a nechat to chvíli proběhnout. Já dávám do pily libovolný motorový, co se sežene levně, M6A, M6AD, občas mám z práce použitý strojní neboli ložiskový když se dělá výměna v nějakém soustruhu. Je to skoro jedno, jen to nesmí být moc husté aby to utáhla mazací pumpička. Některé malé pily mají to mazání řešené všelijak kvůli jednoduchosti. Někde je ruční pumpička na kterou se musí občas zmáčknout. Já mám malou pilu Homelite kde se maže přetlakem do nádržky. Zkrátka to maže podle momentální hustoty oleje, v mrazu málo, až se pila zahřeje tak víc. A když se neřeže tak se musí odšpuntovat jináč udělá loužičku. A jeden přírodovědec mi jednou řek že příroda s tím olejem celkem nemá problém, pokud se teda nepřekotí flaška do potůčku. Část oleje zůstane ve dřevu a těch pár kapek co se rozpráší kolem prý půdní bakterie v pohodě sežerou.
hciq Odesláno 10. března 2014 Nahlásit Odesláno 10. března 2014 Ty voe tos to tomu Ypoušovy to víkendový vodpanění pily možná pěkně zesral. Já předpokládal, že když ho ten dýler čeknul, tak mu vnutil takovej ten blbuvzdornej basmek s rychloupínacím systémem řetězu.ještě k tomu nasazování řetězu,....
Kairos Odesláno 10. března 2014 Nahlásit Odesláno 10. března 2014 Nejsou spatny brejle a spunty do usi
hciq Odesláno 10. března 2014 Nahlásit Odesláno 10. března 2014 ne nic .....jen mě pobavil ten "sofistikovanej přístup kolegy pepči, kterýho si jinak vážím, za některý, tady presentovaný znalosti z jeho oboru.
Návštěvník YPO Odesláno 10. března 2014 Nahlásit Odesláno 10. března 2014 OK. Dalsi report za tejden.
PepaSFI Odesláno 10. března 2014 Nahlásit Odesláno 10. března 2014 no já holt už viděl různý případy. Ještě jedna rada, nejdůležitější: Vyhnat všecky čumily a hlavně pomocníky do bezpečné vzdálenosti. Ideálně do takové kdy nejsou vidět, slyšet a nemůžou se vůbec nijak projevovat. Není nic lepšího než když ti někdo ve snaze pomáhat nečekaně upustí kus dřeva pod nohy, něčím drcne do ruky nebo ti zezadu houkne do ucha že máš jít na oběd.
hciq Odesláno 10. března 2014 Nahlásit Odesláno 10. března 2014 no já holt už viděl různý případy. Ještě jedna rada, nejdůležitější: Vyhnat všecky čumily a hlavně pomocníky do bezpečné vzdálenosti. Ideálně do takové kdy nejsou vidět, slyšet a nemůžou se vůbec nijak projevovat. Není nic lepšího než když ti někdo ve snaze pomáhat nečekaně upustí kus dřeva pod nohy, něčím drcne do ruky nebo ti zezadu houkne do ucha že máš jít na oběd.no zase přeháníš.......já bych to viděl na max. výron kotníku na nějakým tom krtinci, .......co Ypouš presentoval.....
Lion Odesláno 10. března 2014 Nahlásit Odesláno 10. března 2014 (upraveno) řetěz by měl jít volně (prostě ani ne rvaním, ani aby plandal) povytáhnout po zub z lišty, po utáhnutí rukou protočit v liště...ono stejně při těch 10 tis. otáčkách je tam takovej hukot, že to dostředivá?? nebo odstředivá?? síla pobere... na řetězu je vyznačeno směr otáčení, je tam šipka, stejně jako např. na pneumatice.... olej levnej motorák, někdo lije i vyjetej, někomu vstávají vlasy na hlavě krz zadřený čerpadlo, usazeniny, saze, karbon a co já vim ještě... mě ten bipol humus ucpal pilu po týdnu stání, to fakt nekecám, po týdnu z husqvarny nevytekla ani decka, dolil sem to motorákem a ok... doporučuji rovnou klidně i levnej štít z obi/baumaxu apod se sluchátkama, sluchátka udělají cca 30 db, je to fakt poznat, doporučuji přečíst specifikaci, měl jsem i špunty do uší a tam je rozptyl 23-35 db.... jsou i rukavice proti vibracím no a k tomu ještě jeden řetěz, tyhlety oregony umí i to ostření, že to člověk prožene kamenem... ostřička řetězů stojí pár stovek, dá se upnout do svěráku... http://brusky.heureka.cz/woodster-cs-03/ Upraveno 10. března 2014 uživatelem Lion
Lion Odesláno 10. března 2014 Nahlásit Odesláno 10. března 2014 (upraveno) si kup pro blbuvzdornost tenhle typ.... http://hobby.idnes.cz/novy-zpusob-ostreni-retezu-motorovych-pil-fef-/hobby-dilna.aspx?c=A120321_110114_hobby-zahrada_bma Upraveno 10. března 2014 uživatelem Lion
odjinud Odesláno 11. března 2014 Nahlásit Odesláno 11. března 2014 A někdy i helma... zrovan mi o víkendu spadla větev na hlavu (naštěstí od jabloně). Ad olej na řetěž - dával jsem motorový do felicie (nevyjetý, pochopitelně) ale po čase mi to přestalo mazat, jak byl hustý. Levná pila na elektriku Oregon. Tak jsem tam cpal normální kuchyňský olej, ale pozdě, mazání odešlo, nějak se to ucpalo či co. Takže jsem odlil olej do piksly a každou chvíli přetřel řetěž štětcem. Pak odešel motor - samozřejmě podle otce moje vina, jelikož to málo mazalo (podle mě už měla své za sebou, měli jsme ji asi 10let). Nově jsem koupil elektrickou Bosh a už mažu poctivě tím, co se má, tj. olej na pily (nějaký od Narexu). Samozřejmě profík - dřevorubec se tomu asi zasměje, ale na ty levný pily s mazáním de facto samospádem je asi určitá opatrnost třeba. Nejsou spatny brejle a spunty do usi
organic Odesláno 11. března 2014 Nahlásit Odesláno 11. března 2014 Dobrý téma. Přikládám foto mé noční můry - dřevěná část staré chaty na pořezání. Příští týden jsem si vzal 3 dny dovolenou na to, abych to s otcem pořezal na 20cm kousíčky. Rozměr tá hromádky je cca 15x5x3 metry. Já mám elektro Narex 40cm lišta, tatík myslím benzínovou Husquarna 50cm. Tak snad si s tím poradíme. Nejblbější je, že v každým kusu dřeva je hromada hřebíků. Riziko, že zatnu do železa je vysoké, proto jsem koupil 2 náhradní řetězy. No a taky se mi osvědčila tahle koza.
Pavlucha Odesláno 11. března 2014 Nahlásit Odesláno 11. března 2014 No a taky se mi osvědčila tahle koza. No - tak přesně o tuhle blbost jsem si zlikvidoval řetěz (ale to bude rukama) ...
klobadysek Odesláno 11. března 2014 Nahlásit Odesláno 11. března 2014 (upraveno) Při zvýšeném nebezpečí hřebíků a jiného sajrajtu ve dřevě bych pouvažoval nad tímhle: http://www.mountfield.cz/lista-powersharp-14-brousici-pouzdro-1PIZ2024.html samozřejmě plus adekvátní řetěz. http://www.mountfield.cz/retez-powersharp-ps52e-brousici-kamen-1PIZ1019.html Nabrousíš to rychleji než vyměníš obyčejný řetěz. Vloni jsem s tím opracovával velký pařez a přežila to - normálních řetězů bych potřeboval tak 10. Neřeže to tak čistě a při řezání je to trochu pomalejší, ale na takovýhle joby to je dobrý. Upraveno 11. března 2014 uživatelem klobadysek
organic Odesláno 11. března 2014 Nahlásit Odesláno 11. března 2014 Jojo, to znám. Když to nepůjde klasicky, vyzkouším, jako plán B
Návštěvník Alda Odesláno 11. března 2014 Nahlásit Odesláno 11. března 2014 YPO jde valit motorovkou. Na ten report se moc tesim. Ale jeste si to Ypousi rozmysli. Pilka je to pekna a na okne u kvetinacu ji to taky slusi
odjinud Odesláno 11. března 2014 Nahlásit Odesláno 11. března 2014 Na tohle je nejlíp pojistit a zapálit... :-) Dobrý téma. Přikládám foto mé noční můry - dřevěná část staré chaty na pořezání. Příští týden jsem si vzal 3 dny dovolenou na to, abych to s otcem pořezal na 20cm kousíčky. Rozměr tá hromádky je cca 15x5x3 metry. Já mám elektro Narex 40cm lišta, tatík myslím benzínovou Husquarna 50cm. Tak snad si s tím poradíme. Nejblbější je, že v každým kusu dřeva je hromada hřebíků. Riziko, že zatnu do železa je vysoké, proto jsem koupil 2 náhradní řetězy. No a taky se mi osvědčila tahle koza.Snímek 021.jpg
organic Odesláno 11. března 2014 Nahlásit Odesláno 11. března 2014 Neblbni, já tím topím v novým baráčku, a ještě dlouho topit budu....
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se