Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno (upraveno)
  V 31. 10. 2014 v 13:51, spineshank napsal:

Makitu/Dolmar můžu jen doporučit,prodáváme a servisujem a zkušenosti naprosto kladné,když ti můžu doporučit UC3530A nej volba

Tak jsem koupil a řežu. Nakonec jsem šel do novější verze UC3041A. Nemá sice motor v ose a ani není tak robustně sestavená jako UCXX30, ale je opravdu lehčí a hlavně má rychlejší pohyb řetězu 14,5 m/s (zde nedostupná Makita 5012B má 28 m/s). S řetězem Microlite a krátkou lištou to krájí akátové dřevo jako máslo. Venku sníh a zima a já si v dílně řezbařím  :smoke:

Upraveno uživatelem klobadysek
  • Po roku...
Odesláno

dotaz...zase nastalo období řezání dřeva a tak je pila opět v provozu. Jen mi štve, pokaždé nechávat v místním obchodě brousit řetězy. Tak jsem si řekl, že bych ostřičku koupil domů. Nechci do toho zase moc investovat a vůbec tomu nerozumím. Má smysl kupovat ty nejlevnější? Např. toto: 

http://www.fortel-katalog.cz/bruska-retezu-hecht-9.htm

Víc se mi za to dávat nechce, tak jen, jestli to bude fungovat pro mé hobby účely....

Odesláno

Mam doma neco pobobnyho, kupovano v obi... Beztak stejny streva jen jinej štítek, Pri dodrzeni úhlu, je retez jako novej, ale ubira to materialu jak prase, ale mas to za 15 minut hotovy... U nas ve vesnici je chlap, těžař, jednou za čas mu to dám, at to srovna (i omezovaci zuby) a nepoznam rozdil... Ma vodítka, pilniky, ale ja to v ruce neumim... Ale jak das blbej úhel, tak to rezat nebude... U ta bruska chce cvik

Odesláno

Ja som to este na slovensku robieval tak ze som kupil 4 retaze a az som ich zatupil vzal som flasku a siel to do krcmy dat niekomu kto to z ruky pilnikom nabrusil lepsie nez ja s voditkom.

Odesláno

Gustav: Vypadá to spíš na tvoji pohodlnost. Průběžně přelíznout řetěz pilníkem je záležitost chvilky. Stejně musíš občas nalít benzin a odpočinout si.

Z broušení se zbytečně dělá věda. Kdo dokáže řezat, dokáže i nějak nabrousit řetěz.

Bruskou ti to bude trvat stejně dlouho, zato tě to bude stát mnohem víc peněz (cena brusky plus mnohem rychlejší odbroušení řetězu)

Odesláno

Tak to mame rozdielne informacie, ja som este ako stredoskolak cca mesiac pracoval ako pomocnik v manipulacii kde sa pili cely den prakticky nonstop a ti chlapi nic ineho nez pilniky nepouzivali

Odesláno

no ti pilcici v manipulacii neboli sice ziadni myslitelia ale ak mali nieco vychytane tak to boli motorovky a jejich udrzba,... som nakloneny verit tomu ze ak oni brusku nepouzivali tak pilnik staci.

Odesláno (upraveno)

Jasně že pilník stačí. Ostrý pilník správné tloušťky, občas snížit omezovací zuby a musí to řezat jako vítr.

S řetězem je to jako třeba s kuchňskými noži - když je brousíš průběžně, je to mnohem snadnější (stačí jen přelíznout), než čekat až budou jako poleno a pak se je snažit nabrousit "hned".

Já bych si na tvém místě nechal od někoho ukázat jak správně brousit a jak má vypadat nabroušený řetěz, a na nějaké udělátko bych se vykašlal. Ale třeba to jen vidím jinak.

Upraveno uživatelem Karlos
Odesláno (upraveno)

Muzes doporucit nejaky "ostry" pilnik? Letos uz mam druhej, kupuju v krámu s pilama a stejne to casem nebere... Nebo vydrzi tak malo? Rezu nula nula nic, sou slaby zimy, rekneme max. 10 kubíků ročně... Jinak pilnikem to nabrousit opravdu jde...

Retez .325 1,5 mm 66 zub tuším...

Upraveno uživatelem Lion
Odesláno

Ostrým pilníkem jsem myslel pokud možno nový, ne nějaký už letitý a oklouzaný. S takovým se fakt brousí blbě.

Že se pilník opotřebovává a zanáší je jasné, ale nejsem profi, ani nemám zkušenosti, tak porovnat různé neumím.

Odesláno
  V 29. 9. 2016 v 18:42, Gustaf napsal:

dotaz...zase nastalo období řezání dřeva a tak je pila opět v provozu. Jen mi štve, pokaždé nechávat v místním obchodě brousit řetězy. Tak jsem si řekl, že bych ostřičku koupil domů. Nechci do toho zase moc investovat a vůbec tomu nerozumím. Má smysl kupovat ty nejlevnější? Např. toto: 

http://www.fortel-katalog.cz/bruska-retezu-hecht-9.htm

Víc se mi za to dávat nechce, tak jen, jestli to bude fungovat pro mé hobby účely....

toto bych ti asi moc nedoporucil, moc ekonomický to broušení nebude,navíc bych s tím brousit jen malou 3/8 na ostatních řetězech ty kotouče nevydrží moc dlouho
Odesláno

Pokud se zanáší piník pilinama/šponama z řetězu, je dobré ho před broušením protáhnout přes školní křídu. Ta se zachytí v pilníku a špony z broušení snadněji vypadnou. Jinak brousím od nova pouze piln?kem a vždy bez problémů. Jen je třeba si zjistit, podle typu a rozměru řetězu, pod jakým ůhlem a jakým průměrem se má brousit. Já např. mám průměr pilníku 4,8mm a ůhel 25 st. Pokud je však část zubu obroušena, je třeba ubrat plochým pilníkem omezováky síly třísky dřeva a ještě s ubývajícím zubem si volím i menší průměr pilníku. Pilníky používám Stihl, řetězy Oregon nebo Husquarna. A pilu Jonsered turbo 2155. Mám vyzkoušený, že se dá na dvě přebroušení udělat na polomech ve dvou za víkend i 15kubíků v metrech na Tatru.

Odesláno

Co se týče broušení pilníkem, tak pokud je člověk zručnej řetěz si dobře nabrousí,kdo to nemá tolik v ruce doporučuju začít používat vodítka broušení.

Pilník je spotřebák tzn.5-6 broušení a ´vzít novej.

Tip co jsem dal skodna jsem chtěl taky písnout,takže opravdu křída funguje.

to skodna......myslím že máš model buď CS2150 nebo CS 2255......2155 byla jen sekačka :cheers:

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...