Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Zdravím kolegy na chronomagu. Měl bych na vás celkem jednoduchou (nebo ne?), ale dle mého názoru zásadní otázku ohledně vintage hodinek. Už delší dobu totiž přemýšlím nad tím, kdy se vlastně z nových hodinek stává vintage kousek. Jestli je třeba nějaká obecně uznávaná doba stáří, nebo prostě je vinage každý model, kt. už se nevyrábí... Jestli už to bylo v nějakém vlákně probíráno, pak se omlouvám a uvítám odkaz na dané vlákno.

Odesláno

Většina se přiklání k 25-30 let. Pokud by to bylo to, co se nevyrábí, tak by bylo vintage skoro všechno starší 1 roku :)

Odesláno

Já mám hranici někde v roce 1980, ale logické vysvětlení pro to nemám. Prostě hodinky z osmdesátých let pro mě vintage nejsou, ze sedmdesátých jo. Možná je to "quartz"krizí druhé poloviny sedmdsátých, co bylo před ní, jsou pro mě prostě staré dobré hodinářské časy.

Odesláno

No a jak by to bylo např. u hodinek, které by se vyráběli prakticky v nezměněné podobě třeba od těch 70. či 80. let a jejich výroba skončila před pár lety? Vintage by tudíž byli i ty, co jsou staré 20 či 30 let a zároveň i ty co jsou 2 nebo 3 roky staré? Asi jde tedy spíš o teoretickou otázku, jelikož nevím, jestli se reálně takové hodinky vyskytují. Snad jen něco jako rolex submariner...?

Odesláno

Většina se přiklání k 25-30 let. Pokud by to bylo to, co se nevyrábí, tak by bylo vintage skoro všechno starší 1 roku :)

25-30 let od data výroby nebo od ukončení výroby?

Odesláno

No a jak by to bylo např. u hodinek, které by se vyráběli prakticky v nezměněné podobě třeba od těch 70. či 80. let a jejich výroba skončila před pár lety? ...

No právě - přesně takhle jsem dospěl já k hranici roku 80. Měl jsem Moonwatche z roku 84 a za vintage jsem je nepovažoval. A pak přijel Cyber a měl Moony z roku cca 70 (už si přesně nepamatuju) a nové se safírem. A jediné, které z těch tří byly pro mě vintage, byly ty z přelomu 60/70 let. Myslím, že je to jen o pocitu. Kdybych měl racionálně přemýšlet o tom, co vlastně hodinky vydrží a co by mělo pobírat naší zvláštní pozornost (snad úctu), zkrátka to, čemu my tady říkáme "vintage", tak mě připadá, že by to mělo být tak maximálně do WWII guitar.gif

Odesláno

Fakt zajimavy tema,vintage obecne mam rad,ale ta definice je opravdu k zamysleni,mel jsem dost hodinek,ktery jsem subjektivne povazoval za vintage,ale asi je to taky vekem.Ted mam na ruce dva roky starej model a lidi na me cumej,jako kdybych je vytahnul nekde ze stalety studny,nektery firmy retro umej paradne dodnes,jinym se to nedari.Ale k vintaznim hodinkam mam takovou zvlastni uctu,nahlizim na ne proste jinak...jako kdyz vidim projet krasnyho veterana,lehce me zamrazi:-)

Odesláno

1. druh delenia - podla veku (vintage nad 25r od r. vyroby)

2. druh delenia - podla datumu vyroby (1920-1940 Antique, 1950-1980 Vintage +- roky berte orientacne velmi)

Odesláno

... ja mam takovej myslenkove filosofickej problem chapat hodinky, ktery jsou stejne stary jako ja a nebo mladsi, jako vintazni ... treba speedmaster rok vyroby 1965 jsou na hranici vintazni hodinky a proste hodinky ... :whistle:

Odesláno

To je těžké, mně na náramkových vintážích zajímají "první" a neobvyklé konstrukce. Tj. třeba Felsa 690 a k ní už obvyklejší vývojovou řadu po F400x.

Nepohrdnu ani relativně novými, 70-90, pokuď je na nich něco zajímavého. Příkladem budiž něco podobného Diastar, mám oboje a oboje považuji za vintage, i když v těch druhých je zcela moderní 28k ETA.

Konec konců, i sbírkové hodinky se musí líbit a mít nějaký "sex-appeal", potom už je vcelku jedno, jestli je to rv. 1930 nebo 2000, dlužno uznat, moderní konstrukce velikosti okolo - nad 11,5 linek jsou téměř bezproblémové a nechají se vyladit na akceptovatelnou přesnost.

Tj. co tak kritérium, že skutečný vintage má strojek, který se už nevyrábí.

Odesláno

2. druh delenia - podla datumu vyroby (1920-1940 Antique, 1950-1980 Vintage +- roky berte orientacne velmi)

Taky to mám takhle nějak nastavený. Ještě bych přidal kategorii Kultovní hodinky, kam bych strčil určitý modely s výraznou story, bez ohledu na rok výroby (např. Rolex Submariner).

Odesláno

U mě to jsou třeba i hodinky, které jsou vyjímečné svým vzhledem (vybočují nejak z řady) a jsou staré třeba jen deset let.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...