Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Dovolím si ještě jednu fotku s 60 sek. expozicí. Venku je -15°C a hodinky osvětluje pouze Měsíc, který je vysoko na obloze. Tak se střetává světlo Měsíce s hodinkami, které k němu mají hodně blízko....

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

• Odpovědi 96
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Odesláno (upraveno)

Venku je -15°C a hodinky osvětluje pouze Měsíc, který je vysoko na obloze. Tak se střetává světlo Měsíce s hodinkami, které k němu mají hodně blízko....

Před půlnocí, za hlubokého mrazu a v naprostém tichu pod svitem luny, tak tomu říkám poetický způsob fotografování hodinek! Nádhera.

Upraveno uživatelem Sorbus
Odesláno (upraveno)

Radsej uz nech toto vlakno upadne do zabudnutia, nech ma to denne neprovokuje a nepripomina mi to, co asi nikdy nebudem mat (koli cene, musel by som predat aspon 3 ine moje hodinky, a to nespravim)

ozaj paradny kusok :)

Upraveno uživatelem vrcan
Návštěvník cecil
Odesláno

Gratuluji jsou krasne ta lumi je nadherna.Schaumburg jsem take mnel maji velmi dobrou kvalitu a jsou neotrele.

Odesláno (upraveno)

dovolím si tvrdit,že tato foto by patřila na nej pozici :-) co zde jsem měl možnost vidět ,,,to se opravdu moc povedlo,gratulace ....a to nejen k foto ,ale hlavně vyjímečným hodinkám

Upraveno uživatelem 01standa
Odesláno

Na posledním srazu se více lidí ptalo, jak je to s tou měsíční fází. na hodinkách. Vyrobit něco takového není vůbec jednoduché a již jsem psal, že Martin Braun si s tím dal hodně práce, aby udělal naprosto dokonalý vjem Měsíce a jeho fází na hodinkách. Obraz je tištěn na skle (600dpi), pod kterým je plocha s lumi a mezi těmito dvěma vrstvami se posunuje terčík, který zakrývá pouze lumi a tím vzniká dojem tzv. popelavého svitu Měsíce.

Tyto hodinky jako údajně jediné na světě dokáží pracovat s lunární fází s přesností na minuty, tedy lze opravdu přesně hodinky seřídit např. podle TOHOTO výpočtu velmi přesně. Samozřejmě další problém, který je potřeba eliminovat je, že Měsíc mění fázi neproporciálně, tedy stín na Měsíci "cestuje" proměnou rychlostí". Jako příklad uvedu velikost zatemněné plochy v průběhu 15 dní v čase 15h 32 minut.:

11.3. 0%

14.3. 3,7%

17.3. 30.9%

20.3. 58,8

23.3 84.6%

26.3. 99.3%

Z tohoto vidíte, že zobrazit věrně fáze Měsíce není žádná sranda, protože to nelze udělat plynulým pohybem terče, ale musí tam být mechanismus kompenzace rychlosti jeho pohybu.

Odesláno

Obdivujem ich uz dlho. Teraz som si obzeral zvacsene foto a rozmyslam nad fontom ktorym je napisane slovo "moon". Tento typ fontu na nieco odkazuje? Nejako mi do celej tej nadhery nepasuje. Alebo som len prilis konzervativny?

Odesláno

Obraz je tištěn na skle (600dpi), ...

Když jsem je viděl na vlastní oči, trochu mi kazilo dojem, že je zřetelně vidět tiskový rastr. Na odstíny šedi v takhle malém obrázku je 600 dpi prostě málo.

Tyto hodinky jako údajně jediné na světě dokáží pracovat s lunární fází s přesností na minuty, tedy lze opravdu přesně hodinky seřídit např. podle TOHOTO výpočtu velmi přesně.

To by mě tedy zajímalo, jak se na těch hodinkách dá nastavit fáze měsíce s přesností na minuty - tedy podle odkazovaného výpočtu např. to, že právě teď je fáze měsíce 4,67%. Něco jiného je, jak přesně se pohybuje. Ale jde tak i nastavit?

Samozřejmě další problém, který je potřeba eliminovat je, že Měsíc mění fázi neproporciálně, tedy stín na Měsíci "cestuje" proměnou rychlostí". ... Z tohoto vidíte, že zobrazit věrně fáze Měsíce není žádná sranda, protože to nelze udělat plynulým pohybem terče, ale musí tam být mechanismus kompenzace rychlosti jeho pohybu.

To tam opravdu je? Nepopírám to, jen se podivuji, o takovém mechanismu jsem ještě neslyšel.

Věrně se toho dá dosáhnout otáčející se kuličkou (jako třeba De Bethune), ta se může pohybovat plynule. Akorát ten měsíc pak vychází dost malý.

Odesláno

To by mě tedy zajímalo, jak se na těch hodinkách dá nastavit fáze měsíce s přesností na minuty - tedy podle odkazovaného výpočtu např. to, že právě teď je fáze měsíce 4,67%. Něco jiného je, jak přesně se pohybuje. Ale jde tak i nastavit?

Nastaví se tak, že se počká na čas, kdy je přesně NOV (100% ve stínu) a pomocí nastavovacího mechanismu se umístí terč přesně do výřezu, aby ho celý zakrýval.

To tam opravdu je? Nepopírám to, jen se podivuji, o takovém mechanismu jsem ještě neslyšel.

Věrně se toho dá dosáhnout otáčející se kuličkou (jako třeba De Bethune), ta se může pohybovat plynule. Akorát ten měsíc pak vychází dost malý.

Musí tam být, jinak by vycházel v zobrazení správné fáze nesmysl. Samozřejmě problém je, že mechanicky nelze ve 2D vytvořit přesně zobrazující se fázi, tak jak ji vidíme na skutečném Měsíci.

Odesláno

Ty hodinky nevypadaji nudne ani pod matnym osvetlenim u hospodskeho stolu.

Podle me maji ty hodinky "datumove" kolo na 29,5 dne. Nic vic, jen je to kolo precizne zpracovyn, takze lze dosahnout te zanedbatelne odchylky.

Presne jak pise Josef, seridi se v novu a pak to frci samo.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...