eskimak Odesláno 16. března 2016 Nahlásit Sdílet Odesláno 16. března 2016 @Ivan - diky, kvoli tvojmu popisu je uz Acnoc na nakupnom zozname. Ja slane whisky rad. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Návštěvník LukeD Odesláno 16. března 2016 Nahlásit Sdílet Odesláno 16. března 2016 ivan_989: Já bych ty slabé vůbec neředil. Nedělám to ani u těch v sudové síle. Nějak mi nepřišlo, když jsem to chvíli zkoušel, že by to mělo nějaký významný vliv. Ralf sice tvrdí, že ano, ale třeba Jim Murray v tom rozhovoru Na plovárně říká, že ono uvolnění molekul zodpovědných za nesení vůní a chuti lze provést pouhým zahřátím whisky ve skleničce na teplotu těla (molekuly při něm zrychlí, vzdálí se od sebe a whisky se tím zjemní), a že přidání vody je zcela zbytečné, toliko ředí whisky, nic víc. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
ivan_989 Odesláno 16. března 2016 Nahlásit Sdílet Odesláno 16. března 2016 Slabe ? Myslis slabe alkoholom alebo vonou ? Ja som to pri tychto dvoch vyskusal prvykrat, zopar kvapiek vody, ale zmena v chuti a voni bola znacna. Odpil som si pred chvilou ancnoc. Cistej. Ked to porovnam s glenlivet alebo glenfiddich, tak musim zabudnut na kvetinove vone, oriesky a neviemco. Proste whisky akokeby vyrobena z primesou morskej vody. Alebo do nej v palenici zlahka nacurali. Ale ja som laik a neviem to vyjadrit profesionalne. Na internete pisu ze "Light on the nose with hints of salt and herbal notes blending slowly. A lighter beginning on the palate, with lots of sweet fruit with a dash of salt nearing the end. Creates a long, smooth finish with a slight bitter end." No sweet fruit som tam nenasiel, ani lots, ani malo. Ale zato som na tu sol prisiel hned, aj nosom, aj jazykom. Glenfarclas mam prave v pohari. Vonu ako po madeire rozpoznavam hned. Na zaciatku je fakt sladka. A potom troska medu, a akokeby trosicka karamelu a potom klasika whisky chut (dub atd) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Návštěvník LukeD Odesláno 16. března 2016 Nahlásit Sdílet Odesláno 16. března 2016 (upraveno) Slabé pochopitelně alkoholem. Já už teď nakupuju v podstatě jen cask strength. A i z těch si vybírám hlavně ty, co nemají číslo nějak podezřele pěkně zaokrouhlené, ale mají i něco za desetinnou čárkou. Navíc už tak nějak z principu nechci kupovat filtrované a barvené. Tím se mi potenciální pole možného celkem slušně smrskává. Když porovnám třebas 16 yo Jura (bohužel filtrovaná a barvená) se 40 % alkoholu s nějakou cask strength typu Bowmore 16 Sherry Matured 1990 Limited Edition s 53,8 % alkoholu, tak ta Jura je vlastně hrozně nudná, plochá a fádní. Koupil jsem si ji, protože jsem dal na reklamní kecy výrobce. Moje blbost, moje chyba - ale víckrát ji opakovat nehodlám. Takoví Deanston 12 yo s 46,3 % nebo Talisker 10 yo s 45,8 % už jsou mnohem zajímavější, nicméně furt podle mě tak nějak nemají na ty vyšší "voltáže" cask strength. Zkus někdy namísto vody to pořádné zahřátí v dlani. Podle mě to bohatě stačí. A ten vysoký alkohol ti v pohodě během chvilky vyprchá a tím pádem neruší, když při degustaci po napití a "přežvykování" lehce pootevřeš pusu. Vodu už používám jen na neutralizaci chuti a vypláchnutí skleničky mezi jednotlivými whiskami, pokud děláme s kamarádem degustaci vícero flašek... Edit: Jo, a na ty deklarované vůně a chutě, o kterých ti píšou na flaškách/krabicích, klidně kašli. Každý má jiný rypák a každý si může navymýšlet svoje vlastní dojmy. Vlastně je to velmi žádoucí. Není špatné - obzvlášť když s tím začínáš - poslechnout/přečíst si, co v té které whisky cítí ostatní, ale nakonec si vždycky zkus vlastní hodnocení a nenech se svazovat tím, co ostatní řekli/napsali. Já pocházím z vinařské rodiny a navíc mám celkem citlivý čich, takže než jsem se dostal k whisky, už jsem měl celkem solidně degustačně natrénováno. Ale když se tomu budeš věnovat, tak se dříve či později také výrazně zlepšíš. Tomu věř! Upraveno 16. března 2016 uživatelem LukeD Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
walter10 Odesláno 17. března 2016 Nahlásit Sdílet Odesláno 17. března 2016 Nějak se s těmito skleničkami nemůžu plně sžít (z části vzhled, držení). Je to sice po funkční stránce prověřená klasika, což uznávám; a v mnoha ohledech nemůžu říct ani "popel" (např. jejich stabilita je výborná), ale mnohem víc mě to táhne k "tulipánkům" z tenčího skla na úzké dlouhé nožce. Ale na svátečního pijáka asi moc remcám... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
dan010 Odesláno 20. března 2016 Nahlásit Sdílet Odesláno 20. března 2016 (upraveno) Tak jsem se právě vrátil z lyží z Livigna... proč ta 18ka stojí u nás, tam kde je dostupná, přes 3000??? Bohužel jsem si vzal jen tři lahve, protože jsem bral ještě nějaká vína a proseca a kdyby mě náhodou kontrolovali celníci, tak mi všechno seberou... Asi tam zase brzo vyrazím pro další zásoby edit: a jdu si hned nalejt panáčka... ať to mizí a je důvod tam zase jet Upraveno 20. března 2016 uživatelem dan010 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
eskimak Odesláno 24. března 2016 Nahlásit Sdílet Odesláno 24. března 2016 (upraveno) Slabe ? Myslis slabe alkoholom alebo vonou ? Ja som to pri tychto dvoch vyskusal prvykrat, zopar kvapiek vody, ale zmena v chuti a voni bola znacna. Odpil som si pred chvilou ancnoc. Cistej. Ked to porovnam s glenlivet alebo glenfiddich, tak musim zabudnut na kvetinove vone, oriesky a neviemco. Proste whisky akokeby vyrobena z primesou morskej vody. Alebo do nej v palenici zlahka nacurali. Ale ja som laik a neviem to vyjadrit profesionalne. Na internete pisu ze "Light on the nose with hints of salt and herbal notes blending slowly. A lighter beginning on the palate, with lots of sweet fruit with a dash of salt nearing the end. Creates a long, smooth finish with a slight bitter end." No sweet fruit som tam nenasiel, ani lots, ani malo. Ale zato som na tu sol prisiel hned, aj nosom, aj jazykom. Glenfarclas mam prave v pohari. Vonu ako po madeire rozpoznavam hned. Na zaciatku je fakt sladka. A potom troska medu, a akokeby trosicka karamelu a potom klasika whisky chut (dub atd)Ivan, Ivan, hned po tvojej recenzii som objednal An Cnoc (a dalsie 4 - Knockando, Ileach, Glenkinchie a Glenfiddich 15 solera - mimochodom asi jedina whisky vyrabana solera systemom), nedockavo som nacal An Cnoc a ako spravny namornik som ocakaval slanu pecku v style Talisker. A prd. Kvetinky, med, kvetinky, citrusy. Sol jedine na tricku z celeho dna. Ale naozaj ma zaujala, velmi vynimocna whisky (aj ked u mna je aktualne top Ardbeg Corrywreckan). A po piatom odpiti a par kvapkach vody to prislo - fakt sol . V kazdom pripade je vyborna, dakujem za tip, doteraz som neznalcov obracal na spravnu vieru panakom Glenmorangie (uspesnost asi 70%), teraz zacnem pouzivat aj toto. Na zdravie. Upraveno 24. března 2016 uživatelem eskimak Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
ivan_989 Odesláno 25. března 2016 Nahlásit Sdílet Odesláno 25. března 2016 Ivan, Ivan, hned po tvojej recenzii som objednal An Cnoc (a dalsie 4 - Knockando, Ileach, Glenkinchie a Glenfiddich 15 solera - mimochodom asi jedina whisky vyrabana solera systemom), nedockavo som nacal An Cnoc a ako spravny namornik som ocakaval slanu pecku v style Talisker. A prd. Kvetinky, med, kvetinky, citrusy. Sol jedine na tricku z celeho dna. Ale naozaj ma zaujala, velmi vynimocna whisky (aj ked u mna je aktualne top Ardbeg Corrywreckan). A po piatom odpiti a par kvapkach vody to prislo - fakt sol . V kazdom pripade je vyborna, dakujem za tip, doteraz som neznalcov obracal na spravnu vieru panakom Glenmorangie (uspesnost asi 70%), teraz zacnem pouzivat aj toto. Na zdravie.Kokso ten karavy ton zo zaciatku, skoro som si cvrkol ze som nieco total pohnojil a teraz si to odskacem Ale som rad ze chuti. Mne zo zaciatku neslapala vobec, ale cim dlhsie ju pijem, tym viac mi smakuje. Ona neni drsna, to nie...ale ta slana prichut je pre mna natolko specificka, ze som ju asi prilis zdoraznoval Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Bob Odesláno 25. března 2016 Nahlásit Sdílet Odesláno 25. března 2016 Vcera Laphroaig QA Cask - musim rict ze bez pripravy jako prvni panak whisky to byl docela mazec, rikal jsem si ze je ten kour fakt moc silnej, ale ke konci uz si jazyk zvykne a dalsi panak by byl v pohode. Ale jelikoz bylo uz pozde a my toho meli pozehnane tak neprobehl. Nevim ale jestli to neni na doma uz moc intenzivni, asi radsi neco mene kouroveho na start :-) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
eskimak Odesláno 25. března 2016 Nahlásit Sdílet Odesláno 25. března 2016 Kokso ten karavy ton zo zaciatku, skoro som si cvrkol ze som nieco total pohnojil a teraz si to odskacem :D Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Traveller Odesláno 28. března 2016 Nahlásit Sdílet Odesláno 28. března 2016 Sobotní nákup v UK: Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Návštěvník LukeD Odesláno 28. března 2016 Nahlásit Sdílet Odesláno 28. března 2016 Ha, ten Glen Garioch mě zajímá! Doufám, že se podělíš o dojmy z ochutnávky. Jo, a na kolik tě přišla, není-li to tajností? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
ivan_989 Odesláno 28. března 2016 Nahlásit Sdílet Odesláno 28. března 2016 Ha, ten Glen Garioch mě zajímá!No aj ja som zvedavy co povies. Hlavne preto lebo pre mna bola prva sladka whisky vcelku sklamanie. U nas v Petrzalke maju len 12y a 8y a founders reserve. Ceny vid svetnapojov.sk Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Traveller Odesláno 28. března 2016 Nahlásit Sdílet Odesláno 28. března 2016 (upraveno) Já obě ochutnal přímo na letišti a chutnaly mi, tak jsem je koupil. Cena byla 55 GBP každá, ale chtěl jsem se odměnit za hrozný let :-) Měli na ochutnání asi 15 druhů, i tyhle - ale tam jsem dal jen tu světlejší Bowmore. Upraveno 28. března 2016 uživatelem Traveller Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Toams Odesláno 29. března 2016 Nahlásit Sdílet Odesláno 29. března 2016 Sobotní nákup v UK:Glen Garrioch je parada, mne chuti ... 15y som len ochutnal, 12y mam doma a je jedna z oblubenych. Na Hibiki som sa este nedopracoval, zatial len Nikka a Yoichi. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
ivan_989 Odesláno 29. března 2016 Nahlásit Sdílet Odesláno 29. března 2016 Glen Garrioch je parada, mne chuti ... 15y som len ochutnal, 12y mam doma a je jedna z oblubenych. "mne chuti" mi nejako nedava predstavu co je to za whisky, neviem sa rozhodnut ci ma toto hodnotenie pritahuje alebo odradza. Vedel by si tu chut aspon zhruba opisat pripadne prirovnat k nejakej inej whisky? Dmoc Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Návštěvník dabelM Odesláno 2. dubna 2016 Nahlásit Sdílet Odesláno 2. dubna 2016 (upraveno) Novinka z palírny Lagavulin k 200letému výročí palírny bude dalším novým kouskem v mojí whiskotéce. Upraveno 2. dubna 2016 uživatelem dabelM Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Toams Odesláno 2. dubna 2016 Nahlásit Sdílet Odesláno 2. dubna 2016 "mne chuti" mi nejako nedava predstavu co je to za whisky, neviem sa rozhodnut ci ma toto hodnotenie pritahuje alebo odradza. Vedel by si tu chut aspon zhruba opisat pripadne prirovnat k nejakej inej whisky? Dmoc holt musis ochutnat niekde dojem je neprenositelny.Ale napriklad starsie Glenfiddichy sa tomu, myslim, trochu podobaju Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
ivan_989 Odesláno 2. dubna 2016 Nahlásit Sdílet Odesláno 2. dubna 2016 holt musis ochutnat niekde dojem je neprenositelny. nejde mi o dojem, ten si spravim sam ale aspon zhruba ze aka je to chut. A flasu si kvoli ochutnaniu kupovat nebudem...aj ked...hm...no uvidime @eskimak An Cnoc mi chuti stale viac jak to pijem. Vedel by si poradit nieco pribuzne ? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
eskimak Odesláno 3. dubna 2016 Nahlásit Sdílet Odesláno 3. dubna 2016 @eskimak An Cnoc mi chuti stale viac jak to pijem. Vedel by si poradit nieco pribuzne ?Ani moc nie, ja som skor na tie nemocnicne a dymove chute, rad ale vyskusam akukolvek whisky. Z nedymovych mi najrychlejsie z baru zmizla Glenmorangie 10. Z posledneho nakupu musim uznat ze Knockando je zaujimava vec, aby som ti k nemu ale nieco napisal tak si budem musiet este dat panaka, nejak cekom zabudam.Mozno by si mal skusit Dalwhinie (ci tak nejak). Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se