Přejít na obsah

Single malt

Doporučené příspěvky

Kluci, co rikate na tohle? Neni to single ani Skotsko, ale presto fajn distilerie (mam od ni Single Malt 10y).

nikka-blended-whisky-0.70l-1459.thumb_29

P. S. A ze jste kamosi, tak v Globusu (aspon na Cernaku) ji maji za 650 na stole v ceskych.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Novinka 2016 z palírny Laphroaig :

Laphroaig Lore

?Lore? is a stunningly complex marriage of the classical Laphroaig styles and many ages of Laphroaig. Drawing from the very best liquid from a range of cask types including ex-Bourbon, Oloroso Sherry hogsheads and quarter casks, Laphroaig Lore is the story of Laphroaig itself. The result is outstanding. It is the epitome of what one expects from a non-chill filtered Laphroaig single malt whisky, all delightful seaside minerals, smoke, fudge, vanillas and nuts on the nose, exceptionally rich, peaty and a spicy chili-like bite to taste, then dry and sweet to finish. Wonderfully balanced, it?s our story, bottled, the richest of the rich.?

Cena kolem 78,-? za NAS whisky je už hodně nadstřelená :-(

post-31583-0-41661900-1457497551_thumb.jpg

Upraveno uživatelem dabelM
Odkaz ke komentáři

Návštěvník LukeD

@Luke - a dojmy?

Ja prave Laphroaigom zapijam smutok ze vonku su 3°C a neda sa ist na terasu dat dutnik...

Zrovna jsem je po dalším panáku sepsal pro svoji diskusi o whisky.

Longrow Red Fresh Port Casks 51,8 %, nefiltrovaná, nebarvená

První dojem: Jednoduchá krabice v jednoduchém designu, stejně tak i flaška. Na nic si to nehraje, což je mi sympatické. Red je edice, pro kterou je typické omezené množství (údajně méně než 100 sudů ročně), dozrávání v sudech po různých druzích červených vín a - což je pro mne nejdůležitější - lahvování v sudové síle. Palírna Longrow je už dlouho zavřená, nicméně coby jistý druh whisky byla tato značka resuscitována palírnou Springbank, která tedy vyrábí tři různé značky whisky: Longrow (výrazně kouřové, dvakrát destilované), Springbank (lehce kouřové, dva a půl krát destilované) a Hazelburn (nekouřové, třikrát destilované). Palírna Springbank je jedinou plně soběstačnou ve Skotsku a její whisky se dají označit jako "hand-made". A ještě pár dalších důležitých věcí: ve Springbank jako jediní ve Skotsku používají k vytápění destilačního zařízení přímého ohně a ze zásady žádný ze svých produktů nefiltrují za studena a nebarví. Mimochodem, co jsem tak pochopil z videí, tak Springbank je oblíbenou palírnou Ralfa, který na ni nedá dopustit a považuji ji za vzor klasické skotské palírny.

Vůně: Jednoznačně kouř (ne však rašelinný), ale nedominuje, nýbrž je krásně sladěný se sladkostí a ovocitostí (červené ovoce). K tomu navrch probleskuje vůně máty, kávy a přezrálých třešní a/nebo višní. Vůně se přitom mění a při každém přičichnutí cítím něco jiného. Po přidání pár kapek vody vystupuje navíc vanilka, jemně pepřovitost, citronová kůra.

Chuť: Bezprostředně po ochutnání doslova levituje nad jazykem. Vysoký obsah alkoholu překvapivě takřka není znát. Čokoláda, možná višně v čokoládě. Mátová chuť. Výrazná sladkost. Karamel. Lehce tráva a květiny. Po pár kapkách vody kořenitost. Ještě víc houstne na jazyku. Třtinový cukr. Další a další chuťové vjemy. Mazec!

Dochuť: Velmi, velmi jemná, příjemně doznívající a dlouhá. Lehce nakyslá, lehce kouřová, lehce svíravá. Zase tam cítím tu mátu, přesněji řečeno mátový nebo mentolový bonbon. Díky tomu je neskutečně svěží. A trvá a trvá a trvá... nirvána!

Suma sumárum, nemám slov. A to si myslím, že ještě zdaleka neřekla poslední slovo...

Odkaz ke komentáři

Návštěvník LukeD

Doplním ještě jednou čerstvou, bohužel, ne právě pozitivní zkušeností.

Zhruba před týdnem jsem ve webovém obchodě Kratochvílovci objevil jednu poněkud raritní whisky, po které docela toužím, za velmi solidní cenu. Navíc u ní bylo uvedeno, že je skladem. Neváhal jsem ani chvíli a objednal dvě láhve. Navrch k tomu jsem zavolal kontaktní osobě pro webový obchod, což je pan Staněk, kolik že mají vlastně aktuálně lahví, a to kvůli případné další objednávce. Pan Staněk řekl, že mi to nedokáže říct, ale že mi zavolá zpět. Nezavolal. Nezavolal ten den, nezavolal ani další den, neozval se zkrátka a dobře vůbec. Na moji objednávku rovněž žádná odezva, žádné další emaily. Začínal jsem tušit cosi o mrtvé duši, nicméně i nadále jsem vyčkával, co se bude dít. Nedělo se nic.

Po týdnu jsem tedy zavolal já, ovšem tentokrát raději rovnou na vedení, tj. panu Kratochvílovi. Když jsem mu vylíčil situaci, tak měl tendenci akorát omlouvat p. Staňka, že toho má moc. Nicméně přislíbil, že zjistí, jak se věci mají, a že se mi ozvou. Nakonec mi zavolal p. Staněk, který se pro změnu vymlouval na to, že si mé číslo nepoznamenal, a že nevěděl, kam má volat.

Abych to shrnul, položka na webu skladem, kterou vůbec nemají k dispozici, nulová komunikace, nulové vyřizování objednávky, byť by se jednalo o zrušení objednávky z důvodu nulových skladových zásob. Tento obchod vřele nedoporučuju! A je to zároveň jediná má možnost, jak se jim "odměnit" za jejich přístup ke mně jako zákazníkovi...

Odkaz ke komentáři

Musím říct, že Kratochvílovci jsou dost předražení co se týče takových těch více známých značek a běžných tuctovek co má každý eshop mraky. Pokud porovnám např GlenLivet 15yo tak třeba cena 1600 vs net 750 cca. Na druhou stranu jsem tam jezdil s manželem od sestry... Dá se totiž na kamených prodejnách sehnat např dobrá lahev oldcask atd. asi moc neaktualizují ceny protože sem kupoval cca za 2800 lahev kterou v čr nikde neměli a v UK a DE byla cca o 1600 dražší.

Ještě taková perlička.. Jednou jsem tam došel a zrovna jim došla bedna ze skladu Clynelish Signatory lahve 19yo tuším. Ptal jsem se na cenu a prodavač to ověřoval a cena údajně 1059kč za lahev :-) vzal jsem jich 5 a večer přišel mail, že se omlouvá, ale prodal mi ji za nákupní cenu a cena za lahev je 3200... Prej jím mám doplatit 5x 2141 Kč. Odpovědel jsem v rámci slušnosti a kopii na šéfa... Ten napsal, že je to jejich chyba a je to tak v pořádku. Jak prodejce dopadl netuším :-)

Odkaz ke komentáři

tak som otvoril tu akcnoc. prisamvacku, tá whisky je slaná. to som ešte nepil. ale skusmo som pridal do pohára pár kvapiek vody. Doslova. a ten drink sa nádherne otvoril, úplne nový zážitok, už nebola slaná .dalej si už presne nepamätám lebo potom sme s9 ženou išli nwnabdyrvu ma návštevu a ona suifer9vsla čiže jasom mohol piť.ale c9 som pil už nestojí reč.

Odkaz ke komentáři

Novinka 2016 z palírny Laphroaig :

Laphroaig Lore

?Lore? is a stunningly complex marriage of the classical Laphroaig styles and many ages of Laphroaig. Drawing from the very best liquid from a range of cask types including ex-Bourbon, Oloroso Sherry hogsheads and quarter casks, Laphroaig Lore is the story of Laphroaig itself. The result is outstanding. It is the epitome of what one expects from a non-chill filtered Laphroaig single malt whisky, all delightful seaside minerals, smoke, fudge, vanillas and nuts on the nose, exceptionally rich, peaty and a spicy chili-like bite to taste, then dry and sweet to finish. Wonderfully balanced, it?s our story, bottled, the richest of the rich.?

Cena kolem 78,-? za NAS whisky je už hodně nadstřelená :-(

Tak jsem nakonec neodolal a dvě láhve jsem si do whiskybaru pořídil.

Dnes jsou odeslány z Glasgow do ČR a do pátku budou snad v Brně.

To budou zase brzký  :newyear:

Odkaz ke komentáři

Nakonec jsem do ní šel, protože mě zlákalo stáří použitých whiskybase ve věku 7 až 21 let.

Už je známo i letošní plnění Cairdeas 2016 :clap:

Tak se máme na co těšit, snad to budou letos distribuovat jiným formátem, než v roce 2015 :frusty:

post-31583-0-03501000-1457986144_thumb.jpg

post-31583-0-60161600-1457986805_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...