Přejít na obsah

Single malt

Doporučené příspěvky

@Filo: dakujem velmi pekne za exkluzinu review, som pocteny :).

Vcera a predvcerom som na Whisky feste ochutnal asi 30 novych veci a mam nejakych novych favoritov a jednu u nas nezohnatelnu flasu genialnej malt whisky. Ked sa dostanem k pc a svojim zapiskom tak podam kratky report.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ja mam za sebou tiez uspesne WhiskyFest a aj ochutnavku s Whisky Guru-om Jimom Murrayom - bola to paradicka..

Edit: A doniesol som si aj jeden lup - Gold Cock 22 :-)

Aj ja som mal v plane, za tych par korun to bolo pitne. Ale dosla im vsetka (v piatok) a vo stvrtok ma nenapadlo si ju vziat. V kazdom pripade si myslim ze ta whisky by bola lepsie ak by ju z tych sudov stiahli tak o 5-7 rokov skor, ono to uz ani aktualne nieje whisky ale dubovy odvar.

@Ivan: mas k tomu dovod. Zalez pod tu postel aspon na tyzden, bola to velmi inspirativna akcia.

Upraveno uživatelem eskimak
Odkaz ke komentáři

Tak ako som slubil, v skratke report co som vcera a predvcerom ochutnal. K niektorym mam poznamok viac, k niektorym len ze to nieje pre mna.

Stvrtok:
Strathisla 12yo: nic pre mna, v zavere mi pripominala Balvenie DW
Aberlour 18yo: jedna z najlepsich whisky co som na festivale ochutnal. Uz som bol pripraveny ze vezmem flasu no v piatok som objavil pokoritela. Inak velmi zrela, drevita (tak akurat) v pozadi velmi jemne sherry, uhladena, na prvy nadych aj ochutnanie stara whisky, nie vsak prezreta, optimalne vyvazena. Genialna.
Glenmorangie 18yo: ak niekomu chuti 10yo tak logicke pokracovanie. Presne tak si predatavujem ze ich zakladna 10yo chuti po dalsom zreni, ziadne prekvapenie. Menej svieza a ovocna ako 10ka. Pre mna je 10yo stale najlepsia Glenmorangie.
Glenrothes Special Reserve (NA): dobra vyrovnana whisky. Divny chlapik pri nej :). Kupovat to nebudem ale ked mi to niekto naleje tak neodmietnem.
Chivas 18yo: niet o co stat. Dobry blend za neadekvatnu cenu.
Clynelish 22yo (plnitel Ian MacLeod, Dun Bheagan): spickova zalezitost, vyrazne Porto zakoncenie, velmi zrela a komplexna whisky.

Redbreast 12yo: pre mna prekvapenie vecera, Irska whisky ktoru som nepoznal, lahka no korenista, urcite treba vyskusat. Vzal by som flasu ale stala podla mna neadekvatne kvalite, inak by som nevahal.

BenRiach Birnie Moss: lahka peated whisky, priemer. Nepotrebujem opakovat.

Gold Cock 22yo (1992): zaujimave. Velmi velmi velmi korenista a drevita whisky co je jednoznacne (teda, podla mna) dosledok neumerne dlheho zrenia v predtym nepouzitych (!) sudoch. Urcite pitne, no s dlzkou zrenia to znacne prestrelili. Z toho vyplyva aj dost nizka cena za ktoru sa tato whisky predava. Skor raritka nez zazitok. Ale nevadila by mi znova.

Ardbeg Uigedail: podla ocakavania. Ak som to nahodou este bol schopny posudit tak viac dymu a menej jodu ako Corryvreckan. Ak niekto pozna obe, potesi ma potvrdenie ci vyvratenie tohto nazoru.

Laphroaig 11yo (plnitel ASI Ian MacLeod, ale mozno to bolo aj Gordon MacPhail, musim pogooglit): menej vyrazny ako klasika 10yo, ID vsak jasne.

Benriach Curiositas 10yo: nezaujala

Jednoznacni vitazi vecera: Aberlour 18 a Dun Bheagan Clynelish 22.

Upraveno uživatelem eskimak
Odkaz ke komentáři

Este som zabudol zo stvrtku:

Octomore 6.1 - urcite vyborna whisky pre milovnikov dymu avsak podla mna nezmyselne nacenena. Vobec by som si nebol taky isty ci ju uprednostnim pred Ardbeg Corryvreckan ktory stoji o 40% menej... .

pokracovanie reportu z Whisky festivalu - piatok:

Aberlour 18yo - na rozbeh a potvrdenie ze je fakt spickova.

Dalmore 18yo (Ian MacLeod/Dun Bheagan) - vyrazna, velmi zrela. O to viac by som chcel ochutnat Cigar Malt od Dalmore na ktory sa uz dlho chystam. Urcite odporucam.

Ka Va Lan Solist Ex-Bourbon Cask Strenght 59,4% - prve velke prekvapenie vecera. Taiwanska whisky, ABSOLUTNA SPICA!!! Mali ich tam vela, mal som vsak plan co chcem skusit a tak uz bohuzial nebol cas. V kazdom pripade zapisujem na whishlist. Podla pokecu s lokalnymi odbornikmi toto hodnotenie plati pre vacsinu produkcie Kavalan.

Aberlour 16yo - DNA je jasne, avsak sherry finish. Niektorim chutil viac nez 18yo, moja salka kavy to vsak nieje.

Inchmurrin 12yo - velke prekvapenie. Inchmurrin je ostrov v Loch Lommond. Whisky Inchmurrin nieje aktualne mozne kupit v SK ani CR. Chlapik (velmi sympaticky skot) tu bol vlastne preto aby zohnal zastupenie, podla jeho vlastnych slov je prenho Slovensko zaujimavejsi trh ako CR a v principe tak pokryje oba. Nejaky jednania v CR o zastupeni mu vraj uz zlyhali a tahaju sa tak dlho ze sa na to vykaslal. Vraj je to takmer upecene a coskoro sa tato whisky (spolu s Glen Scotia) bude dat na Sk kupit. V kazdom pripade - lahka, ovocna whisky. Vyborna.

Inchmurrin 18yo - najlepsia whisky a najvacsie prekvapenie co som pocas festivalu pil. Absolutne dokonale vyvazena, zrela, mohutna (nie vsak prilis tazka) whisky kde sa da objavovat snad 100 roznych chuti. Hned som si zarezervoval flasu a pri odchode aj vzal. Skot dodrzal slovo a aj ked mu uz whisky dosla tak moju flasu nepredal :). Odporucam, sam sa tesim na dalsie objavovanie tejto whisky.

Glen Scotia Double Cask (asi ~5yo) - preslo okolo vela ludi co tuto whisky velmi chvalili (po ochutnani). Pre mna vsak nie optimalne. Citil som v nej tu drsnost, chyba jej este zrenie.

Glen Scotia Victoriana (tipujem 7-9yo) - taka normalna whisky. Nemam bohuzial viac poznamok ale nezaujala ma.

Glen Scotia 15yo - z trojice Glen Scotia jednoznacne najlepsia, v kazdom pripade som zistil ze to nieje palenica pre mna

Aberlour 12yo - urcite ano, musim skonstatovat ze cokolvek od Aberlour bolo fajn. Aj tato zakladna 12 rocna. Netusim ako si stoji cenou no zaradujem na nakupny zoznam (aj ked niekam dozadu)

Islay (proste whisky z Islay :) - plnitel Ian MacLeod/Dun Bheagan seria) - podla ocakavani, velmi velmi dymova. Je to vsak hlavny atribut, vela komplexnosti by som v nej nehladal. Mozno by som prirovnal k Smokehead. Stoji za vyskusanie.

Gold Cock 20yo (1995) - pre mna prekvapenie, nie ale dobre, ani zle. Proste som cakal ze bude lepsia ako 22yo, co nebol pravda, v porovnani s nou bola taka "nedokoncena" co pri tomto veku dava otazku cim to je. Podla mna opat to iste - divne sudy. 22yo bola jednoznacne lepsia, ta stoji za ochutnanie. Toto neviem, znova to nepotrebujem skusat.

Bruichladdich The Classic Laddie - slusne pitie, komplexne zaroven lahke. Flasu kupovat nebudem, ale neurazim sa ak na nu este natrafim.

The Arran Machrie Moor (2014, Peated) - jemne raselinova a dymova whisky, na zaciatku trocha moc citit alkohol. Neurazi, urcite nieje zla ale nekupoval by som to.

BenRiach 16yo (Ian MacLeod) - mam len poznamku ze slusna whisky :)

Bladnoch 19yo (1993 - 2013, Gordon&McPhail) - vynimocne dobra, komplexna, tazka

Ballentines 17yo - neviem preco som si to dal naliat

Odkaz ke komentáři

Návštěvník LukeD

eskimak: Díky moc za sdílení zážitků! Krásný seznam. Škoda jen, že neuvádíš i procenta alkoholu. Zároveň klobouk dolů před tím, kolik jsi toho stihl za dva dny. ;)

Od Aberlour bych po A'bunadh hrozně rád vyzkoušel jejich Warehouse. Ta je ovšem bohužel dostupná toliko přímo v palírně.

Tu Redbreast mi kdysi doporučoval kámoš jako jednu z nejlepších irských whiskey. Ovšem pokud bych si ji kupoval, tak bych šel raději do 15 yo (oproti 12 yo má navíc vyšší voltáž 46 %). V Maneu ji mají za 17 stovek, což mi přijde jako hodně dobrá cena.

Odkaz ke komentáři

filo-boxer, eskimak: Škoda to pro mě je, to bezpochyby :). Samozřejmě ale nevyměním - jednak Chivas mám v zásobě (a považuji ho za docela dobré pití, tak mě, prosím, hned nekamenujte), zejména ale proto, že to je dárek od skotského zetě. Stálo mě to tedy nějaké emocionální úsilí, takto daleko dát dceru. Ale to je život... (btw můj dárek byly renovované Igeny, přijaty s nadšením...). Každopádně se v této oblasti musím dovzdělat - a toto vlákno je k tomu naprosto perfektní a Vaše osobní příspěvky zvlášť... Díky.

Odkaz ke komentáři

Díky za recenzi, mám se na co těšit :notworthy:

Jsem zvědavej, s čím letos Lagavulin ještě přijde :)

Tak co, uz ji mas? :) Zvedavy jsem taky, ale obavam se, ze ceny budou nad muj limit. 

Tak ako som slubil, v skratke report co som vcera a predvcerom ochutnal. ...

Este som zabudol zo stvrtku...

pokracovanie reportu z Whisky festivalu - piatok...

Brutus, tomu rikam power tasting. Diky za postrehy. 

filo-boxer, eskimak: Škoda to pro mě je, to bezpochyby :). Samozřejmě ale nevyměním - jednak Chivas mám v zásobě (a považuji ho za docela dobré pití, tak mě, prosím, hned nekamenujte), zejména ale proto, že to je dárek od skotského zetě. Stálo mě to tedy nějaké emocionální úsilí, takto daleko dát dceru. Ale to je život... (btw můj dárek byly renovované Igeny, přijaty s nadšením...). Každopádně se v této oblasti musím dovzdělat - a toto vlákno je k tomu naprosto perfektní a Vaše osobní příspěvky zvlášť... Díky.

Provdat dceru do Skotska, to je genialni! Jak se ti to povedlo, prosim te? Ja jen abych vedel jak na to, az to bude za 20-30 let aktualni. :D

Odkaz ke komentáři

Návštěvník dabelM

Tak co, uz ji mas? :) Zvedavy jsem taky, ale obavam se, ze ceny budou nad muj limit. 

Ano, v pátek ke mě dvě lahve dorazily, ale ještě jsem je neotevřel, musím nejdříve dorazit BenRiach Latadu a pak její místo zaujme Lagavulin 8yo  :D

Cenu Lagavulinu nad 100,-EURO už taky nedávám. Navíc mám jako každý rok odložený finance na několik plnění, který budou letos vydaný pro Feis Ille 2016, snad se na mě u Cairdeas 2016 letos usměje štěstí :angel:  

Lagvulin DE 1999/2015 jsi už měl možnost vyzkoušet ?

Upraveno uživatelem dabelM
Odkaz ke komentáři

Návštěvník dabelM

:eek:  To bych nemohl takhle monogamne. Aktualne mam rozpitych 14 lahvi. 

Jo, taky mam neco stranou... :D

attachicon.gifna whisku.jpg

Úplná monogamie to není, mám rozpité čtyři láhve whisky a dvě lahve rumů, a jsem spokojenej parchant  :guitar:

Upraveno uživatelem dabelM
Odkaz ke komentáři

Otvoril som tretiu z tej serie malych flasiek a uz videm ako chuti Talisker 10y. Chuti hnusne (povedal som si po prvom upiti). Nie je to az take zle (vravim po druhom). Na zimu pri krbe to bude celkom fajn popijanie (konstatujem po viacerych uchlinutiach). Nesmrfi po jode ani po ajatine, drevena tak akurat, dymu primerane.

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...