dan010 Odesláno 14. května 2016 Nahlásit Odesláno 14. května 2016 Díky, něco vyzkoušim. Rychlej dotaz - na zítřejší večer, pro tchána, k ohni, nepolíbenýho dobrou whisky - klasika Laphroig 10, Ardberg 10, nebo Caol Ila? Já bych největší chuť měl na Caol Ilu, ale nevim, jestli by nás celá flaška moc.. nevysušila:) Do čeho byste, z tědlech třech, šli? Ahoj, vím že reaguji pozdě, ale za mě Caol Ila zklamání, Laphroaig 10 je pro mě absolutní top poměr cena výkon, 18ka je o třídu výš, ale cenově 4x tolik, Ardbega bych doporučil Uiegeadail, to je taky totální bobma
dan010 Odesláno 14. května 2016 Nahlásit Odesláno 14. května 2016 Do Nemec je shipping 14,50. Kolik si uctujou za CR? Dík za super tip, taky si jednu objednám... kdyby někdo chtěl, tak můžu vzít tak jednu navíc a podělíme se o poštovné Budu objednávat do Německa k tátovi, který bydlí v Žitavě... jsem z Liberce a tak jednou týdně jezdím do Prahy, takže kdyby se chtěl někdo přidat, ale opravdu maximálně jeden dva lidi... Vzhledem k tomu, že to tak rychle nevypiju, tak pak nechci, aby mi to vzduch zničil. Kupují se do toho takové speciální skleněné kuličky, které se postupně sypou do lahve, jak se odpíjí, aby tam nebyl vzduch. Neví někdo, kde to koupit?
eskimak Odesláno 14. května 2016 Nahlásit Odesláno 14. května 2016 Podla mna ser na to. Neviem ako dlho to chces mat otvorene ale predpokladam ze nehovorime o 31yo Macallan a otvorenej flasi na 10 rokov. Inak by som sa na to vykaslal. Ja som este zvetranu whisky nepil.
Návštěvník Kamil Odesláno 15. května 2016 Nahlásit Odesláno 15. května 2016 ...aby mi to vzduch zničil. Kupují se do toho takové speciální skleněné kuličky, které se postupně sypou do lahve, jak se odpíjí, aby tam nebyl vzduch. Neví někdo, kde to koupit? Na to jsi přišel kde? Piju skotskou a převážně sladovou přes 30 let a v životě jsem neslyšel, že by v zavřené načaté lahvi zvětrala.
walter10 Odesláno 15. května 2016 Nahlásit Odesláno 15. května 2016 Obavy z možné oxidace jsem zaznamenal vícekrát (např.): Whisky oproti např. vínu nevyžaduje tolik náročné skladování, ale pár věcí je dobré si připomenout. Láhve se skladují na stojato. Protože se jedná o lihovinu, nehrozí jako např. u vína zkažení nápoje, ale určitá rizika zde jsou. Z již načaté whisky se přece jen trochu odpařuje alkohol a uvolňuje aroma. Čím je v láhvi menší množství whisky, tím více a rychleji ztrácí whisky ze své charakteristiky. Pokud si necháte v láhvi poslední doušek, aby jste si po letech připomněli chuť této whisky, budete si po pár letech myslet, že se jedná o jinou whisky. Ostatně si to můžete sami vyzkoušet - nechte přes noc vyprchat trochu whisky ve sklenici přes noc (raději bežnou blended, single malt je na to škoda) a druhý den porovnejte tento vzorek s jiným čerstvě nalitým.Tento proces lze využít i obráceně. Jim Murray doporučuje u whisky Benriach (toto doporučení se týkalo starého plnění, které již pravděpodobně nekoupíte) půl láhve přelít a nechat uležet půl roku až rok. Lehkou oxidací se charakteristika whisky částečně změní. Viz http://www.whiskyonline.cz/index.php?act=31&txt=text&ff=piti
eskimak Odesláno 15. května 2016 Nahlásit Odesláno 15. května 2016 Ked nechaz cez noc naliaty poharik s 5cl whisky je to diametralne nieco ine nez zatvorena flasa. Pri tom pohariku pojde primarne o stratu/odparenie alkoholu, nie o oxidaciu.
walter10 Odesláno 15. května 2016 Nahlásit Odesláno 15. května 2016 Nevím. Nedokáži říct, zdali jde o reálnou obavu, nebo spíše doporučení "pro jistotu". Opakované otevírání láhve, navíc s postupným úbytkem obsahu, by nějaký vliv, hádám, na whisky mělo mít. Otázkou je, nakolik, a za jakých možných podmínek, významný. Ale je vidět, že nad tím přemýšlí více hlav. Viz např. (i pohledy "nad věcí"): http://www.alcoholmanac.com/index.php/blogs/77-grains-of-wrath/390-whiskey-and-big-bad-oxidation http://whiskyscience.blogspot.cz/2013/02/bottle-maturation-obe.html
Návštěvník LukeD Odesláno 15. května 2016 Nahlásit Odesláno 15. května 2016 Ona se tou oxidací ta whisky prostě mění. Ralf dokonce v jednom z videí doporučoval ty mladší whisky několikrát přelít z láhve do džbánu a nazpět, aby ten proces urychlil. Jinými slovy, ono to té whisky spíše prospívá. I když to samozřejmě platí také jen do určitého objemu v láhvi. Kámoš to vidí takhle: Uisky neředit, a cask strength už vůbec ne! Jestli štípe, tak postupem flašky určitě přestane, často se uiska potřebuje "nadechnout". Chce jí to dát čas, ne do ní lít vodu. Nejlepší uiska je většinou okolo středu flašky.Po otevření bejvá uiska leckdy trochu ostrá nebo špiritózní, hlavně cask strength (já nic jinýho už skoro nepiju, ty čtyřicítky jsou ředěný už z výrobny a mají půl chuti), takže jí prospěje, když se trochu nadechne, aby se ztratila ta čerstvost. Chuť whisky se v průběhu jedné láhve mění a má na to vliv čas a poměr kapaliny/vzduchu ve flašce, co jsem vypozoroval. Je to jak gaussova křivka, whiska je v nejlepší kondici od nějakých pěti centimetrů pod rozšířením pod hrdlem až do nějakých pěti cáků ode dna. Pak už zase začíná slábnout. Ale důležitej je čas, takže flaška vyslopaná za týden nemá možnost se proměnit a probudit. U mě doma flaška vydrží průměrně tři měsíce až třičtvrtě roku, a první a poslední měsíc to málokdy je tak dobrý, jako uprostřed láhve. Sral bych tudíž na nějaké kuličky. Akorát zbytečně vyhozené prachy...
dan010 Odesláno 15. května 2016 Nahlásit Odesláno 15. května 2016 No já běžně piju Laphroaiga 10ku, toho jsem si dávám večer tak obden a láhev za chvíli pryč, tak to neřeším, ale mám i Laphroaiga 18ku, což je láhev dneska za 4 tisíce a tam jsem lehce za půlkou během cca půl roku a ztrátu aroma tam zcela jednoznačně pociťuji, když si naleju panáka tak už necítím tolik kouře jako když jsem načnul láhev.
Návštěvník dabelM Odesláno 16. května 2016 Nahlásit Odesláno 16. května 2016 (upraveno) Dnes jsem si objednal na e-shopu palírny dvě lahve plnění v sudové síle Laphroaig Cask Strenght 008Včera jsem obdržel číslo zásilky a dnes bude objednávka převzata doručovací společností k přepravě, ve čtvrtek ji čekám v ČR. Upraveno 16. května 2016 uživatelem dabelM
straspol Odesláno 16. května 2016 Nahlásit Odesláno 16. května 2016 Vzhledem k tomu, že to tak rychle nevypiju, tak pak nechci, aby mi to vzduch zničil. Kupují se do toho takové speciální skleněné kuličky, které se postupně sypou do lahve, jak se odpíjí, aby tam nebyl vzduch. Neví někdo, kde to koupit?Tohle jsem nikdy nedělal, myslím že naopak pro destiláty je lepší poloprázdná láhev, nějak se zakulatí a rozvinou osobnost. Jediné, co jsem kdy viděl přidat do flašky, byla štěpina z moruše a nebo z dubu, ale vždycky se jednalo o ovocné destiláty. Jestli nutně potřebuješ skleněnky, mají je v každém hračkářství
dan010 Odesláno 16. května 2016 Nahlásit Odesláno 16. května 2016 (upraveno) Tohle jsem nikdy nedělal, myslím že naopak pro destiláty je lepší poloprázdná láhev, nějak se zakulatí a rozvinou osobnost. Jediné, co jsem kdy viděl přidat do flašky, byla štěpina z moruše a nebo z dubu, ale vždycky se jednalo o ovocné destiláty. Jestli nutně potřebuješ skleněnky, mají je v každém hračkářství No jenže jsou jisté láhne u kterých o jakoukoliv změnu jejich chuti nestojím... třeba výše zmiňovaný laphroaig 18ka a nedávno jsem koupil i 25ku, kterou jsem zatím nenačal a kuličky z hračkářství tam určitě hrdlem nedostaneš. Jsou na to takové speciální whisky kuličky. nebo si koupit tuhle vychytávku... http://www.beveragefactory.com/wine/preservation/keeper.shtml Našel jsem k tomu tenhle skvělej popis (viz níže), takže jak jsem psal, po půl roce se chuť lehce změní, za rok je to už špatné, když je v láhvi jen půlka.. přesně to pozoruji u načnutého laphroaiga 18ky a budu to tedy také řešit přeléváním do menších lahví For me decanting is the way to go. Once an open bottle reaches the halfway mark I look to decant it into smaller bottles (keeping out as much air as possible. And then when that bottle reaches the half way mark it goes into smaller bottles.I have done a few experiments (and I have one still going) where I take two of the same bottle (and batch) and pour of samples starting with the day the bottle is opened, then 6 months, then a year (and now two years).I did this with two bottles of Ardbeg Uigeadail L11 028 a while back. One year after opening the first bottle I opened the second bottle and compared it with 50mL samples I poured off on the first day the bottle was open, 6 months later, and finally the last two fingers left in the 1st bottle.My experience is that the 50mL sample poured off on the first day the bottle was opened retained over 95% of the original character that a fresh bottle has after one year. The 6 month sample was very close to the original . . . but by the time a bottle had been open a year (and over half that time it was less then 1/2 full) it had really mellowed out and lost much of its vibrancy.That is just one personal experiment with a heavily peated malt at 54.2%. Your experience might vary. Upraveno 16. května 2016 uživatelem dan010
walter10 Odesláno 16. května 2016 Nahlásit Odesláno 16. května 2016 Nebo k tomu ještě diskuze viz níže: http://whisky.nethar.cz/forum/viewtopic.php?f=10&t=543 http://whisky.nethar.cz/forum/viewtopic.php?f=10&t=921&start=10
walter10 Odesláno 16. května 2016 Nahlásit Odesláno 16. května 2016 Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Popíjím, hloubám, průběžně zapisuji poznámky, zbývají poslední doušky... Přiznávám, že je to takto mnohem víc zajímavější, než když jsem měl otevřenou jen jednu lahev. Sice si nejsem jistý, zdali single malt whisky někdy plně nahradí mé oblíbené domácí ovocné destiláty v síle nad 50 %, spíše ne, ale... Každopádně intenzivní rozšiřování obzorů v praxi je fajn. P. S. Láká mě něco na způsob zmíněného Laphroaigu Cask Strength 008.
dan010 Odesláno 16. května 2016 Nahlásit Odesláno 16. května 2016 (upraveno) Jak jsem psal, budu si láhev možná dvě objednávat, pokud by někdo chtěl, tak jednu až dvě lahve vezmu k tomu, poštovné na půl. edit: mám na mysli Laphroaig Cask Strength 008 Upraveno 16. května 2016 uživatelem dan010
MarcelG Odesláno 21. května 2016 Nahlásit Odesláno 21. května 2016 Včerejší nákup :-)Už jsem je včera prubnul a jsem spokojený. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.
Návštěvník dabelM Odesláno 10. června 2016 Nahlásit Odesláno 10. června 2016 (upraveno) Včera večer jsem obdržel e-mail z palírny s gratulací, že jsem jedním z "vylosovaných" a mohu si tedy objednat dvě lahve Laphroaig Cairdeas 2016. Dvě lahve jsou již tedy objednány a příští týden budou odeslány na moji adresu. Jsem zvědavej na barvu, chuť a nakouřenost tohoto letošního plnění, které dozrávalo v sudech po víně z Madeiry... Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Upraveno 10. června 2016 uživatelem dabelM
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se