Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

No je taková drsnější, nakyslá, plošší, ale že by se to nedalo pít, to né. Možná ti zhořkla tou vzpomínkou?

Ale co se whisky týče, mně ještě teče portské po bradě, takže nemám tucha. Vzal jsem ji na košt jako jednu ze severu. Proces mapování, no. :)

Odesláno

Na vanoce jsem koupil Clynelish 14 a Laphroaig Select. Po dvou sklenkach Laphroaigu, jsem s radosti vyzungnul tu Clynelishku na spraveni chuti :D

No a uz jsem si na ten jod zvyknul a vychutnavam :)

• po 2 týdnech...
Odesláno

Tak... předně bych rád pozdravil místní osazenstvo a dále připsal něco k tématu...

Do nedávné doby jsem byl takřka výhradně rumový, do kontaktu s whisky jsem se dostal pouze zprostředkovaně a to k různým blendům. Ty mě nijak neuráželi, ale obilí mi moc neříkalo. Přelouskal jsem toto téma zde, načetl pár informací i z jiných zdrojů a pojal nápad zakoupit nějakou tu single malt, esi pak v tom tedy bude nějaký ten rozdíl (kvalitativně asi určitě, ale co chuť?).

Z více zdrojů je doporučováno něco svěžejšího až ovocnějšího, jak se rádo říká - nenáročného. Zakoupil jsem Glenfiddich 12. Hrozný čajíček, a že to musím takhle hnusně říci - ne nepodobný lepším, hojně rozšířeným blendům. Nuda, šeď. Není sice z nejdražších, ale na takové to klasické "sprosté" popíjení bych za tu cenu měl tři blendy (nebo samozřejmě dobrý rumík).

Naopak nebývají pro začátek doporučovány těžké, kouřové, tzv. "složité" whisky s chutí po rašelině a pitevně. Zakoupil jsem tedy zde tolik opěvovaný a tolik nenáviděný Lafrojg desítku. Natočili jsme ho a co myslíte... měl ho tam. Vlká hlína smíchaná s jodovou tinkturou u táboráku ze zapálených pneumatik nemá chybu. Takhle si představuji dobré pití na temné zimní večery. Přidal bych ještě více kouře. Ne, vážně, vůbec to není takový bubák, jak je mnohdy uváděno a je to asi tak 1000x lepší než různé květinkové variace pro hipíky.

Ještě mám tedy gebír zkusit Lagavulin 16, kterážto měla hodně lichotivý popis ala sušení trampských fuseklí (nebo tak nějak...). Ale v poměru cena / výkon asi jasně víteží Lafrojg deset, nebo?

Odesláno

A ještě bych se rád zeptal, jako skorem whisky novic... Jakýpak je vhodný nápoj do páru k whisky? Obyč. voda, nějaký čajík...?

Odesláno

Ja davam stridave vodu, nebo cerny caj. Nesladim. Obe kombinace mi chutnaji. V zime, kdyz mi zacina byt nedobre z unavz, takovy ten pocit tepelne nepohody, je maltka z Islay a cerstve udelany Yorkshire caj idealni kombinace. Nalada jde pak bleskove nahoru.

Odesláno

Jj, suhlas s Hasnou. Takmer vylucne voda ale ak je zima da sa aj dobry cierny caj - samozrejme bez sladenia, bez citronu, bez mlieka.

Skus este Ardbeg ak Ti Laphroaig takto slape.

Návštěvník LukeD
Odesláno

Navíc dle Ralfyho jediné dva Ardbegy, u nichž je rozumný poměr cena výkon.

Odesláno (upraveno)

Dneska jsem otevřel darovaný mauricijský rum Arcane Extraroma a z těch banánových plantáží skřížených s vanilkou a broskvema jsem se musel po panáku hned přesunout do kraje Land Roverů zasraných blátem až po okna, tam je mi tak nějak líp.

post-36157-0-54756600-1484765327_thumb.jpg

post-36157-0-78676200-1484765853_thumb.jpg

Upraveno uživatelem cuborg
Návštěvník LukeD
Odesláno (upraveno)

Zdravim panove, 

jaky je vas nazor na dobarvovani whisky e150???

Že se to dá pochopit u blended whisky, které se povětšinou prodávají hlavně s supermarketech, a které kupují hlavně lidé, kteří whisky nijak zvlášť neřeší. A pro ty je konzistentní vzhled důležitý. Ale u single malt je to obecně spíše hřích. Bohužel, je to obdobná situace jako s dobarvováním potravin. Lidi si prostě vždycky vyberou whisky tmavší barvy, protože si selským rozumem myslí, že toho v ní bude víc, že bude kvalitnější a chutnější. Analogicky najdeš ve višňové zmrzlině šťávu z červené řepy, aby to ve výsledku vypadalo jako zralé višně.

Navíc E150a v podstatě ani není karamel, ale nějaká chemická obdoba, takže vlastně ještě o to horší pro výsledek.

Edit: Proto je svým způsobem dobrým znamením zelená láhev whisky. Ačkoli na ní nemusí být přímo deklarováno, že je nebarvená, existuje dost velká pravděpodobnost, že tam toho barviva bude minimum, pokud vůbec nějaké, protože díky barvě skla nemůže být barva whisky logicky rozhodujícím faktorem při výběru zákazníkem.

Upraveno uživatelem LukeD
Odesláno

Laphroaig 10ka je skvělá, ještě si k tomu kup pořádné sklenice... když už ne rovnou firemní http://www.laphroaig.com/shop/product.aspx?ShopItemID=47 (tam je za nesmysl poštovné, chce to spojit s větší objednávkou), tak aspoň tyhle zde:

http://www.skotska-whisky.cz/doplnky/sklo/

Ta s pokličkou je super na cask strength - kápneš do toho trochu vody, zakryješ pokličkou a necháš čtvrt hodiny být - takhle piju Laphroaiga 10ku cask strength :)

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...