Přejít na obsah

Single malt


Doporučené příspěvky

Návštěvník LukeD

Tomsn: Můžeme někdy domluvit koštovací seanci. To by možná mohlo být i přínosnější než jen výměna vzorků. ;)

 

nickolas: Tak měsíc ještě jde - i když i to je podle mě hrozně málo. Já to z toho tvého popisu pochopil tak, že jsi to vypil za pár dnů. Obecně jsem slyšel doporučení, že by se měla flaška whisky vypít zhruba do jednoho roku, maximálně dvou let. Ovšem já tu mám některé, co mám otevřené už pěkných pár let, pravidelně je ochutnávám a nepřijde mi, že by nějak znatelně ztrácely.

 

Skoro každá láhev má tzv. sweet spot, tj. místo, ve kterém je zážitek z pití nejlepší. A troufám si tvrdit, že to nikdy nenastane dříve než po cca odpité čtvrtině až třetině objemu a minimálně pár týdnech, někdy ale i měsících od otevření. Toliko má osobní zkušenost. Mimochodem, aktuálně tu mám rozpito 17 flašek. :)

 

Jinak můj kámoš na to má teorii, že "whiska je v nejlepší kondici od nějakých pěti centimetrů pod rozšířením pod hrdlem až do nějakých pěti cáků ode dna." A dodává: "Ale důležitej je čas, takže flaška vyslopaná za týden nemá možnost se proměnit a probudit. U mě doma flaška vydrží průměrně tři měsíce až třičtvrtě roku, a první a poslední měsíc to málokdy je tak dobrý, jako uprostřed láhve."

 

Jo, a Ralfy u mladých, hodně drsných a ne moc pitelných whisky doporučoval vzít jinou nádobu a pomocí trychtýře do ní obsah přelít. Pak zase nazpět do flašky. A takhle klidně několikrát. Urychlí se tím právě ta oxidace a otevření. Po téhle "rozcvičce" je ale samozřejmě zapotřebí nechat tu whisku tak minimálně týden až 14 dní v klidu srovnat. A teprve pak zase pokračovat v degustaci.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 3 týdnech...
Návštěvník dabelM

Laphroaig Four Oak (40%)

Matured in four different types of casks: bourbon barrels, quarter casks, virgin American oak barrels and European oak hogsheads. Kind of a Laphroaig Triple Wood on steroids, with new oak aromas? I?m afraid it might end up being a bit of everything and nothing in particular.

 

Laphroaig The 1815 ? Legacy Edition (48%)

1815 refers to the founding of the distillery. This whisky was first placed in first-fill bourbon barrels was finished in new European oak hogsheads. That probably means more spices but without any sherry?

post-31583-0-77662900-1487567709_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník dabelM

Není, výše uvedenou etiketu jsem našel na webu, který čerpá z US certifikačních údajů.

 

Asi je na co se těšit.

 

Jen jsem zvědavej na cenu a alokaci tohoto plnění  :frusty:

Upraveno uživatelem dabelM
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 2 týdnech...
Návštěvník LukeD

Já jak vidím "finish", tak mi naskakuje vyrážka. Byť tedy netvrdím, že některý "finish" výjimečně nemůže být dobrý. Ale obecně je to - co jsem tak pochopil - spíš znamením toho, že se nějaké to zrání moc nepovedlo, tak se whisky na poslední chvíli pokusili zachránit rychlo pobytem v nějakém jiném sudu, který by jí vyrobil lepší ksicht...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

 

Já jak vidím "finish", tak mi naskakuje vyrážka. Byť tedy netvrdím, že některý "finish" výjimečně nemůže být dobrý. Ale obecně je to - co jsem tak pochopil - spíš znamením toho, že se nějaké to zrání moc nepovedlo, tak se whisky na poslední chvíli pokusili zachránit rychlo pobytem v nějakém jiném sudu, který by jí vyrobil lepší ksicht...

Absolutny suhlas.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tuhle kritiku vubec nechapu. Dozravani v ruznych sudech je uplne normalni vec a to, ze se zrani nepovedlo a neco se "narychlo" zachranuje, to jsou jen nicim nepodlozene spekulace. Nebo jsi Luku mluvil s nekym z Tullibardine? ;)

 

Ale at je to jak je to, whiska je bud dobra, nebo neni (rozumej chutna mi, nebo ne) a tady master blender odvedl dobrou praci, vyrobil dobrou single malt. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

A sotva jsem jednu flasku hodil do kose, uz zvoni postak a... je to limitka, Islay, nic pro LukeD a eskimaka, bo dobarvene, beztak jenom domrvene blede sudy zachranovane narychlo v sherry a zredene vodou na mrzkych 40%. ;) Ale neni to NAS. Kdo uhodne? 

 

post-3194-0-82175900-1488461426_thumb.jpg

Upraveno uživatelem filo-boxer
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...