Návštěvník LukeD Odesláno 2. února 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 2. února 2017 Tomsn: Můžeme někdy domluvit koštovací seanci. To by možná mohlo být i přínosnější než jen výměna vzorků. nickolas: Tak měsíc ještě jde - i když i to je podle mě hrozně málo. Já to z toho tvého popisu pochopil tak, že jsi to vypil za pár dnů. Obecně jsem slyšel doporučení, že by se měla flaška whisky vypít zhruba do jednoho roku, maximálně dvou let. Ovšem já tu mám některé, co mám otevřené už pěkných pár let, pravidelně je ochutnávám a nepřijde mi, že by nějak znatelně ztrácely. Skoro každá láhev má tzv. sweet spot, tj. místo, ve kterém je zážitek z pití nejlepší. A troufám si tvrdit, že to nikdy nenastane dříve než po cca odpité čtvrtině až třetině objemu a minimálně pár týdnech, někdy ale i měsících od otevření. Toliko má osobní zkušenost. Mimochodem, aktuálně tu mám rozpito 17 flašek. Jinak můj kámoš na to má teorii, že "whiska je v nejlepší kondici od nějakých pěti centimetrů pod rozšířením pod hrdlem až do nějakých pěti cáků ode dna." A dodává: "Ale důležitej je čas, takže flaška vyslopaná za týden nemá možnost se proměnit a probudit. U mě doma flaška vydrží průměrně tři měsíce až třičtvrtě roku, a první a poslední měsíc to málokdy je tak dobrý, jako uprostřed láhve." Jo, a Ralfy u mladých, hodně drsných a ne moc pitelných whisky doporučoval vzít jinou nádobu a pomocí trychtýře do ní obsah přelít. Pak zase nazpět do flašky. A takhle klidně několikrát. Urychlí se tím právě ta oxidace a otevření. Po téhle "rozcvičce" je ale samozřejmě zapotřebí nechat tu whisku tak minimálně týden až 14 dní v klidu srovnat. A teprve pak zase pokračovat v degustaci. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Tomsn Odesláno 2. února 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 2. února 2017 Tak určitě není problém Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tommas4 Odesláno 4. února 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 4. února 2017 Znáte někdo? Dostal jsem darem, podle popisu to sedí na to co mám rád, jsem zvědavý. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
eskimak Odesláno 4. února 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 4. února 2017 Znáte někdo? Dostal jsem darem, podle popisu to sedí na to co mám rád, jsem zvědavý. 5348.jpgPoznam. Spica, nikdy nevynecham prilezitost ochutnat. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tommas4 Odesláno 4. února 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 4. února 2017 Super, díky. Nechám si ji na teplejší část roku pěkně k večernímu dlouhému dýmu Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Chumpus Odesláno 19. února 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 19. února 2017 Ochutnal už jste někdo Slivovitz finish? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
eskimak Odesláno 19. února 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 19. února 2017 Ochutnal už jste někdo Slivovitz finish?To je 22yo? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Chumpus Odesláno 19. února 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 19. února 2017 Spíš 24 yo... 1992-2015, plus pak na půl roku do sudu po slivce. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
eskimak Odesláno 19. února 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 19. února 2017 Hmmm. Zaujimave. Myslim ze presne toto som pil ale 22yo. Nebolo to zle, ale nebola to whisky, len drevo. Cisty dub, chlapci to nechali prezriet v nevhodnych sudoch (novych?) veeelmi dlho. Ale za 20-30e za flasu co vtedy ponukali to stalo za test. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Chumpus Odesláno 19. února 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 19. února 2017 To byla ta úplně první edice. Tohle je trochu něco jiného. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Návštěvník dabelM Odesláno 20. února 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 20. února 2017 Laphroaig Four Oak (40%)Matured in four different types of casks: bourbon barrels, quarter casks, virgin American oak barrels and European oak hogsheads. Kind of a Laphroaig Triple Wood on steroids, with new oak aromas? I?m afraid it might end up being a bit of everything and nothing in particular. Laphroaig The 1815 ? Legacy Edition (48%)1815 refers to the founding of the distillery. This whisky was first placed in first-fill bourbon barrels was finished in new European oak hogsheads. That probably means more spices but without any sherry? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Návštěvník dabelM Odesláno 20. února 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 20. února 2017 Laphroaig Cairdeas 2017 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Hasňa Odesláno 20. února 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 20. února 2017 Cairdeas 2017 je v shopu? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Návštěvník dabelM Odesláno 20. února 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 20. února 2017 (upraveno) Není, výše uvedenou etiketu jsem našel na webu, který čerpá z US certifikačních údajů. Asi je na co se těšit. Jen jsem zvědavej na cenu a alokaci tohoto plnění Upraveno 20. února 2017 uživatelem dabelM Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Pitris.k Odesláno 20. února 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 20. února 2017 S kapickou vody je to dobry, jednu jsem si taky koupil :-) Ochutnal už jste někdo Slivovitz finish? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
filo-boxer Odesláno 2. března 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 2. března 2017 Vcera jsem dorazil tuhle Tullibardine Burgundy Finish a celkove muzu rict, ze jsem si fakt pochutnal a doporucuju dal. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Návštěvník LukeD Odesláno 2. března 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 2. března 2017 Já jak vidím "finish", tak mi naskakuje vyrážka. Byť tedy netvrdím, že některý "finish" výjimečně nemůže být dobrý. Ale obecně je to - co jsem tak pochopil - spíš znamením toho, že se nějaké to zrání moc nepovedlo, tak se whisky na poslední chvíli pokusili zachránit rychlo pobytem v nějakém jiném sudu, který by jí vyrobil lepší ksicht... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
eskimak Odesláno 2. března 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 2. března 2017 Já jak vidím "finish", tak mi naskakuje vyrážka. Byť tedy netvrdím, že některý "finish" výjimečně nemůže být dobrý. Ale obecně je to - co jsem tak pochopil - spíš znamením toho, že se nějaké to zrání moc nepovedlo, tak se whisky na poslední chvíli pokusili zachránit rychlo pobytem v nějakém jiném sudu, který by jí vyrobil lepší ksicht...Absolutny suhlas. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
filo-boxer Odesláno 2. března 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 2. března 2017 Tuhle kritiku vubec nechapu. Dozravani v ruznych sudech je uplne normalni vec a to, ze se zrani nepovedlo a neco se "narychlo" zachranuje, to jsou jen nicim nepodlozene spekulace. Nebo jsi Luku mluvil s nekym z Tullibardine? Ale at je to jak je to, whiska je bud dobra, nebo neni (rozumej chutna mi, nebo ne) a tady master blender odvedl dobrou praci, vyrobil dobrou single malt. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
filo-boxer Odesláno 2. března 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 2. března 2017 (upraveno) A sotva jsem jednu flasku hodil do kose, uz zvoni postak a... je to limitka, Islay, nic pro LukeD a eskimaka, bo dobarvene, beztak jenom domrvene blede sudy zachranovane narychlo v sherry a zredene vodou na mrzkych 40%. Ale neni to NAS. Kdo uhodne? Upraveno 2. března 2017 uživatelem filo-boxer Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se