Přejít na obsah

Nože


Doporučené příspěvky

..určitě budeš mít z nabroušení lepší pocit, když ho zvládneš bez přípravků.

Souhlas, ten pocit za to stoji. Parkrat se to ze zacatku nepovede, ale to se casem podda...

 

Teda já mám dobrej pocit i když si nůž nabrousím na Spydercu ;)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud mohu, tedy ad ostření:

Osobně po vystřídání všech možných brousků včetně diamantových, ocílek, řemenů, brusných past a dalších jsem zakotvil u brusných papírů.
Viz http://www.knifeforums.com/forums/showtopic.php?tid/751826/tp/1/
Brusné papíry musí být ty na kov, z karbidu křemíku, korundu, a tak podobně. Začínám obvykle na zrnitosti 400, případně až na 800, občas ještě končím na 1200, případně až 2500. Podložka buď tvrdá, nebo měkká (Idun a pod.). Nový papír bere krásně i práškové oceli s HRC přes 60. Ostří počmárám fixem, a postup broušení stále kontroluji lupou (15x). Moc mi to nejde, ale jsem trpělivý.

Jak vypadá broušení pod mikroskopem:

http://www.bushcraftuk.com/downloads/pdf/knifeshexps.pdf

Experiments on Knife Sharpening
John D. Verhoeven
Emeritus Professor
Department of Materials Science and Engineering
Iowa State University
Ames, IA

 

No, to je všechno. Pokud opakuji již vyřčené, tak se omlouvám a prosím o shovívavost, celé vlákno jsem nečetl, přeskakoval jsem. 

 

M.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ostření počmárané fixem je pro začátečníky dobrá pomůcka!!


Já jsem to zkoušel minulý týden, pomůže to, když člověk nemá nůž "v ruce" (né doslovně)

 

Btw jsem taky koukal pod mikroskopem na svou krásně holicí RAT 1...no, řeknu vám, pila hard...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jen ještě dodám. Ze začátku jsem také zkoušel ostření pomocí kamene, černění fixou a tak. Ale ve výsledku jsem měl spíš pocit, že to je celé nějaké nepovedené, trvá to dlouho a vlastně zas takový požitek s toho nemám.

Proto jsem po vyzkoušení vodního kamene skončil u Spyderca.

Chce si to holt zkusit a každému sedne něco jiného no, jako ve všem.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mnozstvo detailnych informacii o bruseni a kamenoch je na http://knife-life.sk/viewforum.php?f=21

 

Zacinal som s brusenim na hrane taniera, neskor keramika a kamene, diamant a nakoniec som skoncil pri keramickej ocielke a brusnom papieri :)

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk - now Free

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak už je konečně doma. S velikostí jsem naprosto spokojen - přeci jen, když je potřeba přeříznout větší haluzku, nakrájet poličan nebo zastavit rozjetýho rotvajlera tak je prostě kus čepele navíc jenom přínosem. Zpracování na jedničku, ostrost také. Co mi jediný trochu vadí, tak že to vroubkování na střence brutálně rozedírá kapsu u jeansů. To budu muset nějak poléčit, akorát ještě nevím jak.

post-17600-0-69409900-1383135750_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Kde se to dá sehnat ? :-)

 

U Hanese, ale netuším kolik to tak přijde, ale jelikož je to i na nožích kolem tisícovky, tak snad to nebude 100% pořizovací ceny nože :) nějaký černěný vroubkovaný titan by tomu slušel, nebo klidně i hliník

 

http://www.knife.cz/Default.aspx?tabid=53&g=posts&t=7101

 

http://hanesknives.rajce.idnes.cz/Custom/

 

toto je titan: http://img99.rajce.idnes.cz/d9902/8/8697/8697586_6c38102fcb0bd017a397bf2cd3d3e55a/images/P1230770.jpg?ver=2

 

http://img99.rajce.idnes.cz/d9902/8/8697/8697586_6c38102fcb0bd017a397bf2cd3d3e55a/images/P1230772.jpg?ver=2 a mohl bych asi i zjistit cenu od majitele

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Líbilo by se mi toto: http://hanesknives.rajce.idnes.cz/Custom/#P1190656.jpg

 

akorát místo černá/červená ve variantě černá/šedá....

 

Něco podobné tomuto:

http://hanesknives.rajce.idnes.cz/Custom/#P1200823.jpg

Upraveno uživatelem Tomas_2002
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...