Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Pani, ja som sa dnes ( tak trochu z nudy ) pustil do anodizacie titania. Mam lesteny Ti Spine a bol dost nudny, tak som sa rozhodol, ze mu pomozem. Robil som to po domacky, asi po 10 minutach studia. Ako roztok som pouzil voda+ocot+soda bikarbona. Pustil som do toho 32V@750mA a vysledok na seba nenechal dlho cakat :) . Nevyslo to na 100%, mam tam male skvrnky, ale som nadmieru spokojny :) 

Hezkyyyy, vypada to fakt dobre, hodne zajimavy a povedeny pokus. Mas foto i pred, jak vypadal?

Odesláno

Pani, ja som sa dnes ( tak trochu z nudy ) pustil do anodizacie titania. Mam lesteny Ti Spine a bol dost nudny, tak som sa rozhodol, ze mu pomozem. Robil som to po domacky, asi po 10 minutach studia. Ako roztok som pouzil voda+ocot+soda bikarbona. Pustil som do toho 32V@750mA a vysledok na seba nenechal dlho cakat :) . Nevyslo to na 100%, mam tam male skvrnky, ale som nadmieru spokojny :)

WOW! Hezkej nožík a super customizace! Takhle by měly jít nabarvit i titanový hodinky, že?  :lol:

Odesláno

Tak to je bomba ! To by úžasně rozsvítilo můj Spyderco Sage 2.....

Odesláno

Ještě poprosím, mohl by jsi to nějak více rozepsat ? Jak jsi to prováděl atp. ?

Odesláno

Hmmmm, tak to je rozdil jako prase :) Teda tedka ma nozik fakt stavu, jak rikam, moc povedena uprava... taky jsem zvedavy, na podrobny postup...

Odesláno (upraveno)

Takze kratky popis anodizacie titanu.

Budete potreboval nejaky zdroj jednosmerneho prudu, podla pozadovanej farby ako chcete dosiahnut. Vacsinou sa to robi tak, ze sa do serie zapoja 9V baterie a dosiahne sa pozadovane napatie. Mne sa nechcelo vrazat peniaze do 9v baterii tak som doma vyhrabal stare 32V trafo. Dalej budete potrebovat nejaky roztok, v ktorom sa to anodizuje. Je toho viacej, da sa to robit vraj so Savom a podobne, ale v domacich podmienkach sa odporucala Coca Cola Light ( nie zero, s tou to nejde ) alebo roztok octu+vody+sody bikarbony. Ja som zvolil sodu, pretoze pri pouziti Coly nevidite aky to ma odtien a co sa vlastne deje.

Takze, mame cca 0.7l doby + 50ml octu + polievkova lyzica sody bikarbony. Zmiesat, nechat postat. Najlepsie pouzit teplejsiu vodu, 40-60C. vodu nalejeme do nadoby.

Dalej vam bude treba nejaky kov, najlepsie rovnakej plochy ako anodizovany kusok. Ja som pouzil alobal, cca 10x10cm na ktory som pripojil negativny ( minus ) pol a ponoril do vody. Pozor, tento kus kovu sa nesmie dotykat anodizovaneho prvku, inac bude skrat... Plusovy pol sa pripoji na anodizovany predmet. POZOR, drot sa nesmie ponorit do vody ( ten vodi ) takze to treba anodizovat na 2x ( prva polovica, zmenit polohu a potom zvysok ). Ked to vsetko mame pripravene, pripojime to k prudu a po cca 3 sekundach to v kupeli zacne bublat a za dalsich 5-10 sekundach titan anodizuje. Ja som ho tam nechak 30s, otocil na druhu polku a zase 30sekund. Chytilo to na rovnaky odtien.

Pripajam tabulku pouziteho napatia a aky odtien chyti titan pri danej voltazi... Staci do googlu zadat anodizing titanium a je tam toho spusta. Este jedno upozornenie, vzdy sa da vrstva prekryt len vyssim napatim. Teda ak nieco anodizujem na 20V, potom to viem prekryt 25,30V a podobne. Opacnym smerom to nefunguje. Preto je vyhoda mat 9V baterie pretoze sa da pridavat po 9V.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Upraveno uživatelem huhu4d
Odesláno

Můj první pořádný nůž.

Buck.

Děkuji kamarádům, prezent k polojubileu.

...pjekný je! Vezmeš ho na příští sraz, kam půjdeme oba?

Provedu, jde ho tahám všude...

Odesláno

Bead blasted = povrchová úprava tryskáním (matná)

Je i otázka jak dobře to půjde oxidovat...může to jít hůř.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...