Přejít na obsah

Nože

Doporučené příspěvky

před 11 hodinami, John_Lenon napsal:

Mám Awesome 33 s arizonou, je skvělý outdoorový nůž, do města jako EDC trochu těžký, zpracování skvělé a Michal mi nechal vybrat z několika špalíků arizony, který se mi bude nejvíce líbit

Upraveno uživatelem Conrad
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 14 hodinami, John_Lenon napsal:

kolik tak stojí nůž na zakázku? Zavirak. Řekneme z nějakých středních materiálů?

Od našich nožířů 5 - 100 000.

Tento model od Michala Dohnala je perfektní moderní zavírák, ze špičkových, zcela dostačujících, ale pořád cenově smysluplných materiálů, perfektně zpracovaný, vyladěný chod včetně POJISTKY (zdravíme příznivce cenově přepálených modelů s frame lockem), s poměrně širokou možností modifikací - materiál čepele od práškových nerezovek po damasteely a nerezové sendviče od Futuron Forge (tam ta cena už je pak nesmysl), s DLC nebo bez, s "dírou" v čepeli nebo kolíčkem, různýma materiálama ručky a detailů, dělá i plný tvar bez toho "oka" na konci ručky.

Nakonec nejlepší je oslovit ho přímo, je s ním perfektní domluva.

Nemít už letos objednaný jiný zavírák od nožíře tak už mám u něj zakázku...

Odkaz ke komentáři

@zceyee Zjednodušeně si řekněme že oproti Axislocku je Liner/Frame Lock mechanicky úplně blbě - počínaje třeba tím že v zavřeném stavu a při pohybu tlačí/dře do čepelky zboku a konče tím že při zavírání musíš dávat bacha na prsty. S odemčeným Axislockem (á la Benchmade nebo Michal Dohnal) navíc zavírák bezpečně otevřeš i zavřeš prostým pohybem zápěstí libovolné ruky, takže oko/kolík/nehetník k tomu v podstatě vůbec nepotřebuješ (viz výše). Ale obávám se že vysvětlovat tohle na fóru kde si lidi přes veškeré technické argumenty stejně na zavolání (v libovolnou denní dobu a bez ptaní na cenu) poběží koupit ROLEX je jak hrách na stěnu házet :whistle:

PS: Nebýt Mr. Awesome (jak zmiňuje i @Conrad) na každodenní nošení tak trochu macek, už bych ho taky měl, protože je to fakt parádní kousek kudly :cool02:

Upraveno uživatelem Radek124
Odkaz ke komentáři

před 1 hodinou, Radek124 napsal:

@zceyee Zjednodušeně si řekněme že oproti Axislocku je Liner/Frame Lock mechanicky úplně blbě - počínaje třeba tím že v zavřeném stavu a při pohybu tlačí/dře do čepelky zboku a konče tím že při zavírání musíš dávat bacha na prsty. S odemčeným Axislockem (á la Benchmade nebo Michal Dohnal) navíc zavírák bezpečně otevřeš i zavřeš prostým pohybem zápěstí libovolné ruky, takže oko/kolík/nehetník k tomu v podstatě vůbec nepotřebuješ (viz výše). Ale obávám se že vysvětlovat tohle na fóru kde si lidi přes veškeré technické argumenty stejně na zavolání (v libovolnou denní dobu a bez ptaní na cenu) poběží koupit ROLEX je jak hrách na stěnu házet :whistle:

PS: Nebýt Mr. Awesome (jak zmiňuje i @Conrad) na každodenní nošení tak trochu macek, už bych ho taky měl, protože je to fakt parádní kousek kudly :cool02:

Všechno má něco pro a proti, já mám ale framelock rád, když se obrousí hrot na frame locku, je vyměnitelný, co se týče zavírání jednou rukou tak to žádný problém není (nepleteš si to s back lockem? tam mam strach o prsty pokaždý). A hlavní nevýhoda toho axis locku .. mno .. nejsem úplně kancelářskej typ, nože používám nejen na otevírání krabic ... no a už vidim jak ten axis lock každou chvíli rozebíram abych ho vyčistil od prachu, mastnoty, písku a podobně. Tak to vůbec. :D Zlatej frame lock.

Odkaz ke komentáři

Jednou rukou... no jo, pokud je to zrovna pravačka. AxisLock si "vůli pojistky" vymezuje sám, žádné rozborky za účelem servisu ožužlanejch patek a štelování tlakem zboku vybočené čepelky netřeba. Na provozní bordel (dřevo, houby, lepenka) mi u všech tří doteď stačila jarová voda a stlačenej vzduch, selhání/rupnutí (ať už omega a nebo vinuté) pružiny jsem zatím nezaznamenal. No a místo strkání palce do dráhy ostří s ním zde (spolu s ukazováčkem) bezpečně odsouváš západku nad/za čepem a zbytek práce dokoná zápěstí. Stačí na chvilku vynechat vychvalování všudypřítomného sloníka 🐘

Odkaz ke komentáři

Já ti nevím hele, tohle jsem čistil pár týdnů zpátky, od tý doby jsem s tim řízl jednu pet lahev (protože jsem potřeboval nádobu na kapající olej), takže bordel jen z kapes. No a ještě abych to při čištění rozebíral. :))) Používejte si co chcete, já zůstanu u frame locku pokud to půjde. :) Já měl axis lock v nějakym noži od Mata, ale jeho Matax mě bavil víc, když už jsme u těch českých nožířů.

7dIYdFX.jpg

gsDsFO3.jpg

Odkaz ke komentáři

Potřeboval bych poradit. 
chodim už 14 dni koukat na tohle, trosku mi to tady nasadilo brouka do hlavy a říkám si, ze potrebuju finální nůž. 

crky mám momentálně 4 a další už rozhodne kupovat nechci.
https://www.knife.cz/DesktopModules/YetAnotherForumDotNet/resource.ashx?ab=847367
jenže, není to úplně moje barevná kombinace. Jako ke v pohodě, ale asi bych si dokázal představit lepší.

kolik tak stojí nůž na zakázku? Zavirak. Řekneme z nějakých středních materiálů?

Dostal jsem jej loni od přítelkyně na 40tiny
Měl jsem v hledáčku jiný od Michala a popravdě se mi tento tak nelíbil,ale co jej mám,tak ho mám v kapse pořád a jsem naprosto spokojený.
Zpracování perfektní,materiály také a rezivost perfektní
A velikostně do kapsy tak akorát,vůbec o něm nevím. Je ale fakt že dříve jsem tahal ZT03003b8540dda45f8238a93d41d393c64f31.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk
Odkaz ke komentáři

@Juraj11 Gratuluju - takovou empatickou přítelkyni Ti může většina zdejších pacientů jenom tiše závidět :speak_cool:

@zceyeeNo jo - jenže tenhle svinec je důsledek naprosto stupidně vyfrézovaného "nehetníku" (hádej proč ho většina výrobců dělá hladký/kulatý?), který by tam s výše zmiňovaným řešením pojistky ostatně ani nemusel být, protože k otevření bys nepotřeboval překonávat "detent" zarážku. A průchozí "ďouru" bys buď profouknul a nebo vytřel přímo o tu kapsu.

Upraveno uživatelem Radek124
Odkaz ke komentáři

před 8 minutami, Radek124 napsal:

No jo - jenže tenhle svinec je důsledek naprosto stupidně vyfrézovaného "nehetníku" (hádej proč ho většina výrobců dělá hladký/kulatý?), který by tam s výše zmiňovaným řešením pojistky ostatně ani nemusel být, protože k otevření bys nepotřeboval překonávat "detent" zarážku. No a ďouru bys buď profouknul a nebo vytřel přímo o tu kapsu.

To jo, souhlasim, ale je to jeden z nožů co můžu mít v DE protože nemá vůbec pojistku. Nehetník je řešenej takhle protože se na to dá ještě přidělat takovej pin pro otevírání jednou rukou. Je to XM Slippy od Hinderera. Ale ten bordel mam všude.

Odkaz ke komentáři

Máš recht že s Germanistánem a Blitanistánem je každá rada drahá. Mimochodem, já se teď vrátil z Číny - tam Ti rentgenujou veškerou bagáž nejen na letišti, ale i při každém vstupu do prostor metra, nádraží, muzeí (kde žádný "úklid hraček do ocheckovaného zavazadla" nehrozí), kolegu na proskleným Šanghajským vajglu obrali i o zapomenutej zapalovač (e-cigáro nevadilo). Fór je že mýho vercajku (oživení dodané výrobní linky si bez věcí jako MT ani neumím představit) si ofrčkovaní soudruzi všimli až při odevzdávání kufru při odletu, kdy už jim to blbounům mělo být úplně putna. Tak mě troubelíni "pro zachování tváře" zbuzerovali aspoň za skládací deštník v báglu, ale i ten mi nakonec nechali... :whistle:

Odkaz ke komentáři

před 16 hodinami, zceyee napsal:

Všechno má něco pro a proti, já mám ale framelock rád, když se obrousí hrot na frame locku, je vyměnitelný, co se týče zavírání jednou rukou tak to žádný problém není (nepleteš si to s back lockem? tam mam strach o prsty pokaždý). A hlavní nevýhoda toho axis locku .. mno .. nejsem úplně kancelářskej typ, nože používám nejen na otevírání krabic ... no a už vidim jak ten axis lock každou chvíli rozebíram abych ho vyčistil od prachu, mastnoty, písku a podobně. Tak to vůbec. :D Zlatej frame lock.

S tím co píšeš souhlasím, taky mám radši framelock, ale s tou výměnou hrotu jak Ty píšeš - tím myslíš asi vložku z trvdého kovu, že? Čistě hypoteticky, jak by jsi řešil tu výměnu? Kde by jsi tu novou vložku koupil? Na každém noži má jiný tvar a rozměr... Nevšiml jsem si u žádného výrobce možnost si ten díl objednat.

Odkaz ke komentáři

Návštěvník Mate

Dnes se budu nepokrytě chlubit zcela překopaným Mataxem II generace. 7 let co Matax dělám, mě irituje frézování kanálů ve střenkách pro boční perka. Typově podobné Axis, ale jiné koncovky. S tímto řešením se peru ve volných chvílích skoro rok, než se podařilo vše odladit. Největší zásek v realizaci byla nerezový pružinka přesného průměru (tl. drátu a průměr s celkovou délkou) Samotná konstrukce se obejde bez kovových příložek. Což neznamená, že nemůže být verze s nimi. Vahadlo jsem konečně odladil tak, že pasuje i na model Spectra. Váhu jsem chtěl dostat do 100g což se mi bohužel nepovedlo. Má 110g při tl. čepele 3,5mm v RWL a carbonu 5mm. Pro klip jsou lisovaná nerez pouzdra s M3 závitem na obou stranách střenek. Klip je též sjednocený s modelem Spectra. největší radost mám z toho, že systém šel udělat s druhou pojistkou. Vahadlo na sobě nese druhý zámek čepele. Laicky, pokud by selhal primární zámek, je zde druhý záchyt pro čepel aby nedošlo k úrazu. Je to řekněme bonus. Prostě se to tam vešlo. Video bude, zatím nebyl čas. 

IMG_3522.jpeg

IMG_3520.jpeg

IMG_3524.jpeg

IMG_3526.jpeg

IMG_3527.jpeg

IMG_3528.jpeg

Odkaz ke komentáři

před 5 hodinami, obrbobr napsal:

S tím co píšeš souhlasím, taky mám radši framelock, ale s tou výměnou hrotu jak Ty píšeš - tím myslíš asi vložku z trvdého kovu, že? Čistě hypoteticky, jak by jsi řešil tu výměnu? Kde by jsi tu novou vložku koupil? Na každém noži má jiný tvar a rozměr... Nevšiml jsem si u žádného výrobce možnost si ten díl objednat.

Nemam tyhle kanaly zatim overene, ale prvne bych napsal primo vyrobci. Pokud by nechtel poslat do Evropy tak neco jako shipito, druhe kde bych to poptal je bladesforum.com, dlttrading a podobne. https://www.dlttrading.com/rick-hinderer-parts-accessories

Nicmene jeste jsem nikoho nevidel to nekdy menit.

edit: bavim se o tech Hindererech co mam, pripadne o tom Koenigovi, tam bych napsal primo vyrobci (odepisuje do druheho dne).

Upraveno uživatelem zceyee
Odkaz ke komentáři

před 1 hodinou, Quarantine napsal:

Spyderco cricket ocel vg 10

Po letech noseni relativne velkych nozu uz nosim tenhle nebo kersaw leek. A sem spokojen

20230519_163605.jpg

Je parádní ale na EDC mám parametr aby ukrojil krajíc chleba 

Odkaz ke komentáři

Vidíte - já svého (celoocelového) Leeka předloni poslal dál, protože na to jak byl prťavej tak jsem měl furt pocit že mi klouže v ruce, hlavně při "asistovaném otvírání" - a k tomu měl trochu jinak tvarovanou špičku (ostří bylo v podstatě rovné, takže spíš na napichování oliv než na klasické řezání/krájení "přes bříško"), laminované provedení  na obrázku výše už vypadá trochu šikovněji. No prostě tisíc lidí, tisíc chutí... :whistle:

PS: Chleba a klobásu si dovedu ukrojit i Matriarchem, akorát teda v ruce a ne s použitím prkýnka :rolleyes:

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...