Přejít na obsah

Nože

Doporučené příspěvky

Chlapi zkusím si ještě tady dojít pro radu. Hledam potápěčský/river rescue nůž s poměrně specifickými požadavky, prolezl jsem kde co, ale moc se mi nedaří. Nůž bude sloužit jako rescue nůž na vestě (sea)kajaku.

Best-Dry-Suits-Buying-Guide-e1669401584963.jpg.b62d3ef56e5f2144b639ec929f2d48a1.jpg

Požadavky nutné:

- Pevný (pod vodou není čas zdržovat se s otevíráním)

- odnímatelné střenky (pro další upravy a jistotu, že čepel je opracovana i tam, kam "není vidět")

- odolnější materiál (ideálně titan)

Požadavky silné preferované (ale zatím jsem nic, co by kombinovalo vše, nenasel)

- ostří z obou stran, ideálně jedno hladké a jedno zubaté

- plochá špička (byla must have, ale z tohoto parametru je bohužel asi nutné ustoupit)

- řezák

Na co jsem zatím narazil

1) GearAid AKUA - v podstatě přesně to, co hledám, ale obyčejná ocel, která ve slané vodě okamžitě zrezne

2) GearAid TANU - stejný ideální tvar čepele, ale pevné střenky

3) Aqualung squeeze titan - aktuálně celkem favorit, ale zřejmě komplikovane z pohledu modifikace, nevím, jak jsou ubchycene střenky a zároveň úpravou přijdeme o squeeze systém, ale to je asi vzhledem k potřebě nového pozdra jedno. Taky titanová verze nema pochou špičku (ale možná jenom blbě hledám)

4) x-cut (https://www.potapeni-kladno.cz/katalog/545/noze/2076/potapecsky-nuz-x-cut-tech-knife-titan-scubapro/) - v podstatě asi nejschůdnější cesta, trochu mi vadí, že není tak hezky symetrický jako předchozí varianty, ale jako volba rozumu dává asi největší smysl

5) CRKT Bear Claw - zajímavé, ale taky bude asi problém s materiálem čepele

6) NRS Titanium Pilot - v podstatě tohle je přesně ono, ale je otázka, jak půjde sundat střenky a hlavně dostupnost v Evropě se zdá krajně problematická

Kdyby vás ještě něco napadlo, budu rád za každý tip, třeba jsem něco zajímavého přehlédl.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jezdím taky na kajaku. Sice jenom přehrady tady v okolí a ještě na rekreačním od Delsyk, ale i tak jsem pro jistotu pořídil i nůž "do vody". Člověk nikdy neví. Nechtěl jsem to hrotit (zas tak často to člověk nevyužije), proto jsem sáhl po Decathlon (fakt levný shit, ale lepší než drátem do oka). Nicméně jak píšeš ostří z obou stran, tak to je podle mne blbost. Když budeš potřebovat řezat v blízkosti těla (ať už svého nebo kolegy atd.), je velké riziko, že se pořežeš, což v krizové situaci fakt nechceš (nějaké nouzové vyproštění atd.). Obecně bych obešel specializované prodejny pro potápěče a tam si nechal poradit 😉

Odkaz ke komentáři

Nejnovější přírůstek WE KNIFE Seer.

Moje filosofie je, že nůž je pracovní nástroj a tomu odpovídá celá moje sbírka.

Ale zachtělo se mi nějakého exkluzivnějšího kousku a volba padla právě tady na toho fešáka.

Sice Čína, ale high-end s vlastním originálním designem.

Čepel prášková ocel CPM 20CV

Tělo z titanu 6AL4V

Ložiska samozřejmě keramické 

Je to pro mne oku velice lahodící dílo 😊

IMG20240619141106.jpg

• Dát hlas 1
Odkaz ke komentáři

Já všechno mohutně prostříkávám WD40 a pak tam po otření kápnu trochu motorového oleje.

Dělám to tak už více jak 20 let a Glocky, CZ858 a další šlapou jak šicí stroje 😁

A co je dobré pro kvér, noži uškodit nemůže 😄

PS: u OTF to bylo jenom WD40 kvůli viskozitě a spolehlivosti chodu (ty nože jsou dost choulostivé)

Upraveno uživatelem Pozorovatel
Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...