Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Neporadí někdo, zda a kde by se dal nechat udělat nový smalt na číselník kapesních hodinek ? Kdysi jsem narazil na netu na nějakého hodináře, který to nabízel - tehdy tam měl vyfocené dva mustry, které byl schopen dělat okamžitě, s tím že jiné po dohodě - ale bohužel jsem si odkaz neuložil a teď to nejsem schopen najít. Byl by nějaký tip ?

• Odpovědi 63
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Odesláno

Neporadí někdo, zda a kde by se dal nechat udělat nový smalt na číselník kapesních hodinek ? Kdysi jsem narazil na netu na nějakého hodináře, který to nabízel - tehdy tam měl vyfocené dva mustry, které byl schopen dělat okamžitě, s tím že jiné po dohodě - ale bohužel jsem si odkaz neuložil a teď to nejsem schopen najít. Byl by nějaký tip ?

Radím abys to vzdal, momentálně myslím není nikdo k dispozici. Jeden pán v Anglii, cena hrozná, termín taky.

To, co jsi viděl byly fotopapíry.

Odesláno

Když je už řeč o smaltu, moc by mě zajímalo jak se tenkrát ty smaltované ciferníky vyráběly. Jak se nanášel smalt, jak potisk, jak dělali ten prolis vnitřní části ciferníku, jak třeba malované vzory, nebo pozlacené indexy...

Odesláno

Díky za tipy, se Škvorem momentálně jednám, tak uvidím bude-li z toho co.

To Mechano - to, že to byly fotopapíry tipuješ nebo víš že přímo u oné konkrétní firmy to tak bylo ? Já tehdy neměl důvod to nějak studovat, jen mi to utkvělo v paměti.

Odesláno

Díky za tipy, se Škvorem momentálně jednám, tak uvidím bude-li z toho co.

To Mechano - to, že to byly fotopapíry tipuješ nebo víš že přímo u oné konkrétní firmy to tak bylo ? Já tehdy neměl důvod to nějak studovat, jen mi to utkvělo v paměti.

Ne, kdybych tipoval, tak to tam napíšu. :smile_anim:
  • Po roku...
Odesláno

Panove a damy, dovolim si vytahnout na svetlo bozi toto zaprasene vlakno.

Ukecal jsem jednoho znameho, ktery mimo jine vyrabi kovove smaltovane nadoby, ze zkusime nejake ty ciferniky, protoze je zrejme, ze pokud by to bylo cenove unosne,

zajem by o renovaci, pripadne vyrobu novych urcite byl. Sami vite, ze to tady nikdo nedela...

Jeho prvni pokusy naznacuji, ze je pomerne velika nadeje na uspech (takze drzte palce).

Takze ted jsem na aukru koupil takovy jedny rozbity stopky s rozmlacenym smaltakem s tim, ze se pokusime vyrobit kopii.

Ty stopky jsem bral ciste proto, ze cifernik je dost velkej a bez prolisu, protoze pro zacatek se chcem vyhnout velkym titernostem a technologickym komplikacim.

Uvidime, jak to dopadne...

Nicmene oba mame radu otazek, na kterou nezname odpovedi. Nechceme zbytecne tapat a proslapavat slepe cesticky, jak jiste chapete.

Ani po intenzivnim googleni nezname odpovedi na dve zasadni otazky:

1. Jak se drive na ty ciferniky provadel tisk indexu? Kdyz se clovek na takovy cifernik podiva z blizka, je ta absolutni presnost tisku az neuveritelna. Takze jak to sakra delali?

2. Jak se delaji ty prolisy v cifernicich? Vite co myslim? Typicky takova ta kruhova prohluben okolo mimostredne vterinovky.

Pokud byste nekdo o tom cokoliv vedel, nebo mate nejake informace o tom, jak se to tehda delalo, nebo jak by se to delat melo, budu za ne velmi vdecny.

Az budou nejake prvni pokusy s uspokojivym vysledkem, tak se tu pochopitelne pochlubim, abyste videli, jak se situace vyviji, ale v tuhle chvili ze vseho nejvic potrebujeme

nacerpat know how.

Odesláno

K bodu 2.:

Ty zahloubené části nejsou vlastně prolisy. Je to díra vyříznutá v ciferníku, pod kterou je připájeno kolečko.

(Tedy pokud se nepletu. Třeba se to dělalo i jinak.)

Odesláno (upraveno)

Já bohužel neznám odpověď ani na jednu z těch dvou otázek, ale prolisy jsou skutečně prolisy. Občas je sice k vidění i varianta otvoru v číselníku a v něm vsazeného menšího kolečka, ale jinak jsou běžné ty prolisy. A taky by mě zajímalo jak se to dělá.

Držím palce, ať se dílo podaří.

EDIT: jen doplním, že ty prolisy jsou jen ve smaltu, číselník je rovný.

No a někdy je ciferník rafinovanou kombinací prolisů a vložených částí, jako třeba tady: http://aukro.cz/iwc-schaffhausen-pallweber-ve-stribre-nekompletni-i2482044430.html

Ale právě takové ciferníky by se nejvíc vyplatilo vyrábět. Vyrábět jednoduché ciferníky pro běžné hodinky asi nebude finančně zajímavé (ani pro výrobce, ani pro zákazníka)

Upraveno uživatelem Karlos
Odesláno (upraveno)

No dobre, tak jsou to prolisy ve smaltu, ale jak se to dela? Ten kluk mi rikal, ze kdyz se napatla glazura v urcite vrstve a da se pect, ze se jeste trochu roztece. Tak jak to delali, ze se jim a) nezmensil prumer toho prolisu B) maji na tech prolisech krasne ostre hrany c) kdyz to prolisuji do nevypaleneho smaltu, jaktoze se jim ten smalt nenalepi na to kolecko, kterym to tam obtiskuji, cimz by se to cele pojebalo?

Co se tyce toho, zda se to vyplati, ci ne, to zatim nechavam konovi, ted je nejdulezitejsi zvladnout tu technologii. Az bude zvladnuta technologie, da se vyroba optimalizovat (vyrobit si pripravky, ktere pomohou snadno, presne a predevsim rychle, tzn. v dusledku i levneji, protoze cas jsou prachy, ciferniky vyrabet), cimz se cena alespon nejak zkrouhne dolu.

I kdyz to cenove to nebude trebas uplne privetive, myslim, ze kdyz by se trebas tady z chronomagu seslo vic lidi, kteri by chteli jeden, dva ciferniky a udelala by se takhle trebas serie dvaceti ciferniku, uz by to ufinancovatelny bejt melo.

Jasne, ze chapu, ze to neni nic idealniho, protoze clovek na svuj cifernik bude cekat trebas pul roku, ale furt je to lepsi, nezli dratem do oka a nezli soucasny stav, kdy muze cekat klidne na soudnej den a cifernik nikde. :-)

Ja myslim, ze kazdymu je jasny, ze kdyz to v podstate bude kusova vyroba co kus, to original, ze to uplne za hubicku bejt nemuze. Ale i tak si myslim, ze minimalne tady, na chronomagu, je hromada lidi, ktera to bude ochotna zaplatit, trebas jen proto, ze k dotycnym hodinkam ma citovy vztah.

Ale jak rikam - tohle je v tuto chvili vec, ktera me zajima uplne nejmin.

Upraveno uživatelem JeromeHeretic
Odesláno

A to ještě u některých cifrů má ta prolisovaná část o něco hrubší povrch.

Smaltování jsem nikdy ani neviděl, ale napadá mě, že se třeba do upečeného a chladnoucího cifru, ve chvíli kdy smalt začíná tuhnout, obtiskla nějaká matrice (případně se tam nechala až do ztuhnutí) a tím se vytvoří ten prolis. Matrice ale asi musí být nějak impregnovaná, aby se nepřilepila (netuším ani jestli tuhnoucí smalt je nebo není lepivý). V každém případě tenkrát tu výrobu měli zmáknutou naprosto dokonale a nikdy mě nepřestalo překvapovat, že tyhle znalosti za pár desítek let úplně zanikly a ztratily se.

Jinak majitel hodinek z mého předchozího odkazu by za nový cifr určitě rád zaplatil jakoukoliv částku.

Odesláno

ad 1) co jsem měl možnost vidět smaltované ciferníky, tak "potisk" vypadal jak malovaný. Kdysi jsem měl nějaké video, kdy bylo vidět, jak nějaká "starší" paní ty ciferníky na kapsáče ručně popisuje, jestli to byla skutečně běžná praxe, tak potom klobouk dolů.

Odesláno

Co se tyce toho, zda se to vyplati, ci ne, to zatim nechavam konovi, ted je nejdulezitejsi zvladnout tu technologii.

Abych ti ušetřil zbytečné fantazírování, řeknu ti, že příprava na výrobu jednoho (každého) typu číselníku vyjde orientačně cca na 100000,- Kč.

Odesláno

Abych ti ušetřil zbytečné fantazírování, řeknu ti, že příprava na výrobu jednoho (každého) typu číselníku vyjde orientačně cca na 100000,- Kč.

Jak si na to cislo prisel?

Mimochodem, ty bys trebas ocenil cifernik za protisluzbu? Napriklad vim, ze si kluk sikovnej, soustruh mas, takze vytocit hridel, skompletovat a vyvazit setrvacku, na kolik to dnes cloveka prijde? Odhaduju, ze to muze stat tak pet tisic?

(Naposledy, kdyz sem si nechaval soustruzit hridel, stalo to tusim nejakych dva a pul, ale to uz je takovejch let, ze tehdy sem si celkem spokojene zil s desetitisicovou vejplatou... dnes pocitam, ze cena musi byt nejmene dvojnasobna)

Ja hodinarskej soustruh nemam, soustruzit stejne neumim a i kdyby ano, nemam dost know how na to, abych to udelal spravne a vsechno spravne zalestil atd., tudiz jsem odkazanej na takovy lidi, jako ses ty.

Pro tebe to znamena par hodin prace, pro me ten cifernik znamena taky par hodin prace. Pokud na to neni spech, je to IMHO akceptovatelna cena pro oba...

Odesláno

Keby to bolo také jednoduché, tak sa tu dávno do toho niekde pustí. Všade je plno krásnych strojov so zničenými ciferníkmi. Keď dcéra chodila na strednú umeleckú a vedel som, že majú pece a robia smalty, chcel som majstra navnadiť na niečo podobné, ale vyvolal som len úsmev. Chce to nespočetné množstvo pokusov, teplota, chemické zloženie a ai. Niektorí dcérini splužiaci chodia na VŠVU, zameranie keramika a sklo, tam by mohli mať skúsenosti so smaltami, ale pochybujem, že by sa na to niekto dal. Pre väčšinu umelcov je to zrejme remeselná práca a nie žiadne veľké umenie. :D

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...