Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno
  V 23. 5. 2013 v 19:24, PepeS napsal:

ETA začala vyrábět čistě kondenzátorové řešení Autoquartz už někdy v roce 1998.

Zaujímavé info, díkes! Pozriem si o tom viac.

• Odpovědi 59
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Odesláno

Jak psal Baker ve vláknu o Autoquartz:

Rekl bych, ze tento system ma v sobe vsechny nevyhody obou zpusobu pohonu. Vterinovka bude skakat jako u quartz, ale uvnitr budou nechanicke dily nachylne na narazy a poskozeni. Navic drive se do techto hodinek daval pro zachovani energie kapacitor (kondenzator) ale dnes jsou to obycejne dobijeci clanky, ktere maji rovnez svoji zivotnost a po nejakem case te stejne ceka vymena, pouze za nekolika nasobne vyssi cenu nez u klasicke baterie.     

Podepisuji: +1

Spring drive je unikátní plynulým pohybem sekundové ručičky. A je to celé odladěné a funkční. Jsou tady sice někteří, co tvrdí, že SpringDrive je slepá větev. Ale zatím se nikdo k té slepé větvi, ani nepřibížil ....

Prostě GS a SpringDrive patří u mne k vrcholům hodinařiny. :smile_anim:

Howk. Jsem se rozohnil .... :D

Odesláno (upraveno)

Pochopím aj toho kto tvrdí, že SD je slepá vývojová vetva. Lenže, ako som už spomenul, tou sa vdaka quartzu stali aj všetky mechanické strojčeky. Napriek tomu asi každého viac upúta dokonalý mechanický stroj než presne časovaný krokový motor quartzu.

U SD ma zaujala práve tá odlišnosť. Nie je to čistá mechanika ani elektronika, použitie magnetickej brzdy a magnetického feedbacku je úplne jedinečné.

Zaujímavé je, že hi-beat GS kalibre sú ešte asi o štvrtinu drahšie než SD. 

Upraveno uživatelem tico1
Odesláno (upraveno)
  V 15. 5. 2013 v 12:08, Frostie napsal:

jj, přesně tak jsem to psal, lze postoupit např. v materiálu poudra...

tak ked len v tom vidis ten rozdiel.. 

V 15. 5. 2013 v 12:59, tico1 napsal:

Inak nerád by som diskusiu ťahal smerom "kto má drahšie" (a.k.a. "kto má väčší"). Mám dojem, že cenová politka GS je vcelku príjemná. Technicky jedinečný in-house pod 5000? je vo svete "SWISS MADE" viac-menej sci-fi. Zato ETA s logom výrobcu na rotore je bežná realita...

takto, aby som uviedol veci na pravu mieru - ja mam najväčší, a vy ostatní si to riešte cez SZ :)

da sa kupit aj pod 5k pekny swiss made inhouse, ale nechcel by si to servisovat /JeanRichard atd/

V 19. 5. 2013 v 19:23, tico1 napsal:

Pri každom pokuse o nejaké foto bojujem so všadeprítomným prachom, tak iba jeden detail:

Čas bol nastavený a odchýlka prvýkrát zmeraná pred deviatimi dňami.

Pomocou Tyfovho serveru (tyfo.dyndns.org/time) s PC synchronizovaným na ntp.cesnet.cz (10 opakovaných meraní behom 5 minut) sa mi podarilo stanoviť odchýlku chodu na  +0,05 sec/deň (+/- 0,01), čo je v podstate COSC quartz. 

btw, este som u SD nevidel odreportovanu dennu odchylku vacsiu ako 1s /=to je asi tak to co dokaze clovek v amaterskych podmienkach "zmerat"/ a mesacne odchylky su obvykle pod dve sek..dy. slusnej oddil..

V 23. 5. 2013 v 15:10, tico1 napsal:

O povahe Spring Drive sa vedú neskutočne dlhé (a jalové) diskusie. Bežný je aj názor, že je to celé "gimmick". Ale tak sa po quartz revolúcii dá označiť prakticky každý mechanický strojček. Až velkosť čipových atómových hodín spadne na 1/4 dnešnej, tak to isté postihne quartz.

Dá sa ale povedať, že Spring Drive je zatial jediný quartz bez akéhokoľvek chemického zdroja energie.

Bežné je aj víno v tetrapacku, a čo s tým teraz urobíme.. SD su elektricky regulovane mechanicke hodinky. Pouzit slovo "quartz" v tejto suvislosti je ako povedat o Michaelovi Schumacherovi ze je "sofer"

V 23. 5. 2013 v 20:10, tico1 napsal:

Pochopím aj toho kto tvrdí, že SD je slepá vývojová vetva. 

Ja to napriklad nepochopim. Evolucia cohokolvek je v podstate sled slepych vyvojovych vetiev. Da sa to robit aj inverznou logikou, napr. aplikovat paretovo optimum tak, ze budem robit iba 20% casu... Alebo cakat s kupou na ten uplne najvykonnejsi pocitac.. :)

Upraveno uživatelem instant
Odesláno (upraveno)

Hm, zaujímavá reakcia, tušim to v tebe "bublalo" už dlhšie :)

V 24. 5. 2013 v 0:19, instant napsal:

Bežné je aj víno v tetrapacku, a čo s tým teraz urobíme.. SD su elektricky regulovane mechanicke hodinky. Pouzit slovo "quartz" v tejto suvislosti je ako povedat o Michaelovi Schumacherovi ze je "sofer"

len som napísal, ako to je, nie že s takým názorom súhlasím. O tých rádoby puristoch, ktorí by najradšej za quartz stínali hlavy, si myslím svoje.

V 24. 5. 2013 v 0:19, instant napsal:

btw, este som u SD nevidel odreportovanu dennu odchylku vacsiu ako 1s /=to je asi tak to co dokaze clovek v amaterskych podmienkach "zmerat"/ a mesacne odchylky su obvykle pod dve sek..dy. slusnej oddil..

ano, všimol som si na iných forach, že špecifikácia Seika +-1 s/deň je velmi konzervatívna. Aj v amatérskych podmienkach je možné zmerať <<1s/deň, samozrejme že nie dvomi meraniami s odstupom 24h. Ak pred meraním zosynchronizujem PC na najbližší ntp server, tak mám ako referenciu v podstate atómový čas. Opakovaním meraní odstránim neistotu mojho reakčného času a konečne dlhším odstupom meraní "vytiahnem" odchýlku zo šumu. Vyšlo mi zhruba 0,5 sec za 11 dní. Skúsim to ešte sledovat a dám presnejšie číslo (pravdepodobne ešte nižšie). Musíš uznat, že u hodinára s vibrografom by som nepochodil  :lol2:

Upraveno uživatelem tico1
  • po 2 týdnech...
Odesláno

Moje posledné slovo k presnosnosti Spring Drive, 25 meraní denne počas 8 dní je dosť otrava :-)

w2Pr7Gz.png

Chybové úsečky sú 95% interval spolahlivosti aritmetického priemeru + navýšený o 10ms ako neistota sychronizácie. Vyzerá to, že týmto "wear patternom" bude problém aj za mesiac-dva dosiahnuť >1s odchýlku. Je zrejmé, že SD reaguje, podobne ako non-tc quartz, na teplotu.

Odesláno
  V 24. 5. 2013 v 6:41, tico1 napsal:

Hm, zaujímavá reakcia, tušim to v tebe "bublalo" už dlhšie :)

. Musíš uznat, že u hodinára s vibrografom by som nepochodil  :lol2:

nie nebublalo, len - na hanbu svojmu pohotovemu menu - sem uz nechodim tak casto tak niekedy musim reagovat na viac veci naraz, potom to vyzera ze rad argumentujem s davom, ale to nie je tak

inac fajn napad na skrytu kameru - SD na vibrografe. chcel by som to vidiet, treba vyhliadnut nejake jelito co servisuje cely zivot primky a poljoty a noviny prestal citat v roku 1989, co na to povie. WITCHKRRAFT!

Odesláno
  V 2. 6. 2013 v 19:11, tico1 napsal:

Moje posledné slovo k presnosnosti Spring Drive, 25 meraní denne počas 8 dní je dosť otrava :-)

...

Chybové úsečky sú 95% interval spolahlivosti aritmetického priemeru + navýšený o 10ms ako neistota sychronizácie. Vyzerá to, že týmto "wear patternom" bude problém aj za mesiac-dva dosiahnuť >1s odchýlku. Je zrejmé, že SD reaguje, podobne ako non-tc quartz, na teplotu.

ja by som to, s laskavym dovolenim, zhrnul pre kolegov vzdelanych prevazne v spolocenskych vedach: "su to ku.va presne hodinky!"

Odesláno
  V 2. 6. 2013 v 19:11, tico1 napsal:

Přesnost je velmi působivá, ale nerozumím technické stránce věci. Jakým způsobem jsou jednotlivá měření prováděná, tj. jak zjišťuješ přesnou odchylku hodinek od referenčního času na cesnet.cz ?

Odesláno

Ahoj Sorbus,

je to robené cez tyfov php skript na https://tyfo.dyndns.org/time/

Tam si zadáš čas, ktorý chceš odčítať a v okamihu keď ho ukážu hodinky to odošleš enterom. Tesne pred prvým meraním samozrejme PC synchronizujem na ntp server, keďže Tyfo používa interný čas PC (synchronuizujem cez NetTime, vstavanému syncu vo Win nedôverujem).

Rozptyl jednotlivých meraní mám približne 150 ms, teda 25 meraní mi dá neistotu 150/sqrt(25) = 30ms, a táto hodnota bola velmi stála (ako vidno z chybových úsečiek)

• po měsících...
Odesláno
  V 4. 10. 2013 v 6:35, Peta-Biker napsal:

Výborná recenze, doufám, že i já se pochlubím.

nuž keď myslíš... mne teda po čase príde dosť "čajová"  :)  Snáď polovicu údajov nájdeš lahko v špecifkácii od Seika. Ale chystám dačo s 9F vo vnútri, tak sa potom pokúsim rozpísať trochu lepšie a informatívnejšie. 9F nie je na fóre tak "prevarený" ako SD.

• po 2 týdnech...
  • po 3 týdnech...
  • po měsících...
Odesláno

Aj NATO strap im vcelku pristane, žial, jedine čierny, takže si človek velmi nezaexperimentuje :) Až som bol prekvapený, ako k sebe ide tento tvar puzdra a ručičiek, leštená luneta a NATO

post-28818-0-06437100-1411913153_thumb.jpg

post-28818-0-94362500-1411913163_thumb.jpg

post-28818-0-73753300-1411913173_thumb.jpg

Odesláno

Ono i nějaký veselejší a barevnější nato jim bude docela sedět. Taky jsem zaexperimentoval (i když na "nepatrně" nižším modelu) a překvapilo mě, jak nositelný to je. Momentálně ty svoje seika nosím převážně na tomhle, jenom do slušnějších hadrů přezouvám na kůži.

uJnyfFp.jpg

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...