Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Jsem rád, že se to chytlo, ze začátku jsem měl pochybnosti :)

Moucha už tu jednou byla v jiném vlákně, pár podzimníchy, jedna hra světla (kdo ví, kde je to foceno?) a jedna netradiční :)

post-15884-0-19046700-1383763207_thumb.jpg

post-15884-0-02614200-1383763300_thumb.jpg

post-15884-0-62212700-1383763429.jpg

post-15884-0-45821300-1383763448_thumb.jpg

post-15884-0-26216000-1383763460_thumb.jpg

post-15884-0-59675000-1383763476_thumb.jpg

• Odpovědi 221
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Odesláno

Díky za názor, já z toho chtěl dostat 4:3 a pořád mi to nějak nesedělo, tak přichází na řadu jiný rámeček ;)

Já bych teda neořezával, mi se ta fotka líbí, ale když už, tak se mi tam nezdá to useknuté písmeno vpravo.

Trojan: vlakové nádraží ;) a tohle jedna kancelářská budova

post-3780-0-58558100-1383763976_thumb.jpg

Odesláno

No původně jsem neměl v úmyslu dělat profilové fotky, emisivita triček se navíc měří špatně...

Odesláno (upraveno)

Původní snímek a výsledek... Ořezávali by jste jinak?

attachicon.gif1.JPG

attachicon.gif2.JPG

Hmm, orez to skôr poškodil. Bordel sa zle fotí, je tam všetko a je problém napchať to do kompozície. Myslím, že ti tam chýba niečo dominantné, čoho by sa oko chytilo a potom išlo plynule ďalej. Plus ti na oreze vychádza človek von z fotky, to obyčajne fotku kazí, ak nesleduješ presný úmysel. Ja som sa s podobným chaosom pokúsil vysporiadať, ale ideálne to zďaleka nie je.

post-957-0-63966200-1383771655_thumb.jpg

post-957-0-03270500-1383771661_thumb.jpg

Upraveno uživatelem McStinger
Odesláno

Původní snímek a výsledek... Ořezávali by jste jinak?

attachicon.gif1.JPG

attachicon.gif2.JPG

Mě napadá jedině to zespoda zůžit, ten boční ořez tomu nepomáhá, netradiční formát s černym rámečkem by mohl, rámečkem si nejsem jistej (vzhledem k obsahu).

Odesláno

Máte ty fotky moc pěkný. Ty makra hmyzu jsou super. Přidám taky zvířátka :) Foceno v Zoo Praha.

attachicon.gifA8160130.jpgattachicon.gifrichard.jpg

K Richardovi: stredová kompozícia tu nič nerieši, dotyk hlavy s krajom fotky (buď nechať miesto hore, alebo ho reznúť cez čelo), nejaký chaos vpravo, rámik foto degraduje (rámikmi sa dá veľa pokaziť).

Skúsil som ti to trochu zmeniť podľa mojich pripomienok, snáď sa nenahneváš. Trochu som pohýbal kontrastom, nech s tou slamou v hube vyzerá nebezpečnejšie :) Mohol som orezať viac, ako na to pozerám.

post-957-0-63888400-1383773274_thumb.jpg

Odesláno

Od nějákého profesionálního fotografa jsem slyšel, že hlavní objekt, který ho právě zaujme, by nikdy neměl být ve středu hledáčku, pak prý celá fotká ztrácí smysl, nevím co je na tom pravdy, já když fotím, tak to něják neřeším :cheers:

Odesláno

Pokud neuhlídám kompozici při focení (u makra dost časté, musí se hlídat lecos jiné) tak vždy ořezávám focený předmět do boku (obvykle levý spodní, nevím proč).

Odesláno (upraveno)

Od nějákého profesionálního fotografa jsem slyšel, že hlavní objekt, který ho právě zaujme, by nikdy neměl být ve středu hledáčku, pak prý celá fotká ztrácí smysl, nevím co je na tom pravdy, já když fotím, tak to něják neřeším :cheers:

Je to pravidlo třetin,ale není to tak jednoduchý....když se to poruší,nic se neděje,ba naopak.

http://cs.wikipedia.org/wiki/Pravidlo_třetin

Upraveno uživatelem panedge
Odesláno

Ok, díky za vysvětlení :cheers:  Pak je tento osamělý jezdec celkem zprávně, když mě zaujal hlavně on, jak tam čumí do krásných dálek" Ale našel jsem jednu fotku ze sta, jinak všechno na středu. Zkusím ode dneška fotit jinak, dobrý vlákno a hlavně krásné fotky :notworthy: Omlouvám se, pokud to tady kazím"

Je to pravidlo třetin,ale není to tak jednoduchý....když se to poruší,nic se neděje,ba naopak.

http://cs.wikipedia.org/wiki/Pravidlo_třetin

post-364-0-57278300-1383777324_thumb.jpg

Odesláno

Hmm, orez to skôr poškodil. Bordel sa zle fotí, je tam všetko a je problém napchať to do kompozície. Myslím, že ti tam chýba niečo dominantné, čoho by sa oko chytilo a potom išlo plynule ďalej. Plus ti na oreze vychádza človek von z fotky, to obyčajne fotku kazí, ak nesleduješ presný úmysel. Ja som sa s podobným chaosom pokúsil vysporiadať, ale ideálne to zďaleka nie je.

attachicon.gifIMG_4702.jpg

attachicon.gifIMG_4706.jpg

Asi ta původní kompozice byla nejlepší, někdo se tam pořád coural ;) Na těchto jdou pryč v rámci úmyslu, nejen panu otci se fotograf evidentně cizák nelíbil, zase origo a ořez.

post-3780-0-19793000-1383779638_thumb.jpg

post-3780-0-44693500-1383779654_thumb.jpg

Mě napadá jedině to zespoda zůžit, ten boční ořez tomu nepomáhá, netradiční formát s černym rámečkem by mohl, rámečkem si nejsem jistej (vzhledem k obsahu).

To zase dostanu tu ženskou moc dolů a bez rámečku.

A jedna opička :)

post-3780-0-96253300-1383779883_thumb.jpg

Odesláno

Ok, díky za vysvětlení :cheers:  Pak je tento osamělý jezdec celkem zprávně, když mě zaujal hlavně on, jak tam čumí do krásných dálek" Ale našel jsem jednu fotku ze sta, jinak všechno na středu. Zkusím ode dneška fotit jinak, dobrý vlákno a hlavně krásné fotky :notworthy: Omlouvám se, pokud to tady kazím"

Je docela spávně, jen bych ubral té tmavé plochy, asi takto ;)

post-3780-0-87521300-1383781560_thumb.jpg

Odesláno

Pri fotení samozrejme existujú pravidlá, tak ako pri všetkom. Niektoré platia všeobecne, niektoré sú špecifické pre určitý druh fotografie. Ak sa aspoň tie základné my amatéri pokúsime dodržiavať, fotky začnú tak nejak samé od seba vyzerať lepšie. Potom pravidlá môžeme začať cielene porušovať.

Ak už sa človek nechce zaoberať pravidlami, je dobré pri fotení si dať pozor na niektoré časté chyby. Napríklad stĺpy a veže vyrastajúce z hláv fotených nešťastníkov. Fotografie osôb, kde nadšený fotograf smelo namieri stred hľadáčika na tváre osôb a výsledkom je foto oblohy a chudákov s nekompromisne nad lýtkami useknutými nohami. Nedodržiavanie horizontu pri fotení vodnej plochy, kde sa záliv vylieva z fotografie. Portrét osoby, poctivo umiestnenej v zlatom reze, ale pozerajúcej sa von z fotografie. Makro, kde nič nie je ostré. Objekt natlačený vo fotke. Do záberu trčiace nepatriace predmety. Tieto fotky obyčajne nevyzerajú dobre a človek mnohokrát nevie, prečo. Opäť platí, že všetko sa dá porušiť, ak človek vie, prečo to robí. V dnešnej dobe máme výhodu, že sa veľa chýb pri fotení dá v pecku zachrániť. Vyrovnať horizont, orezať, niečo odretušovať a tak.

Tak ako sa často tu na chronomagu objavuje výraz hodinky a príbeh, tak aj fotografia by mala mať príbeh. Niečo len tak vycvaknúť bez zámeru obyčajne fotke na zaujímavosti nepridá.

Odesláno

Jinak i úplným začátečníkům doporučuju naučit se fungovat v RAW, to co se tam dá zachránit je opravdu neuvěřitelné, s JPEG se to nedá srovnat. Například doostřování bez RAW si nedokážu představit.

A druhá věc, která mě pomohla, bylo začít jinak přemýšlet o fotografii, řikám tomu "analogové focení" - přemýšlejte o fotce jako kdyby ste měli v foťáku šestatřicetipolíčkový film, né kartu na několik tisíc fotek.

Ono jen probírat se třeba ve 2k fotek z dovolené je hrůza, před pár roky jsem si tím prošel takže vím, o čem mluvím :D

Odesláno

Ono jen probírat se třeba ve 2k fotek z dovolené je hrůza, před pár roky jsem si tím prošel takže vím, o čem mluvím :D

Na to mám ženu, já bych neměl ty nervy.

Odesláno

Tak jsem se chtěl včera nejakou fotkou pochlubit, ale nějak jsem nenašel odvahu. Jsou tu super fotky a rady zkušenějších jsou k nezaplacení. Super vlákno.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...