Přejít na obsah

Chronoloď - návrat Chronolodi

Doporučené příspěvky

• Odpovědi 75
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Paráda :clap:. Při čumění na ty fotky a na záznam trasy se mi vybavila spousta vzpomínek, kdy jsme s perfektní bandou absolvovali cca před 4 lety něco podobnýho. Akorát jsem se trochu podcenil s Plzní, takže jsem musel poslední dva dny lemtat erární Gambáč :crying_anim02: .

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Trochu detailněji pro zdejší jachtaře. S vrtulí byl klasický problém, který vzniká kombinací větrného počasí, mooringového lana s tenkým pomocným lankem a nezkušené posádky. Při zajíždění zádí k molu nebylo lano mooringu taháno z vody zrovna optimálním způsobem a tak se jeho pomocné lanko nevyhnutelně zamotalo do běžící vrtule, která v tu chvíli svým tahem držela loď v bočním větru kolmo na molo. Než jsem si toho všiml, stačila řezná korunka u šroubu lanko pěkně rozcupovat a jeho kousky namotat a zapéct na hřídeli.

Po vyvázání se do vody hrdinně a dobrovolně vrhli gas a sect s rozličnými ostrými nástroji a jali se na problému pracovat.

Tímto jim veřejně děkuji za tuto pomoc při činnosti, která jinak obvykle padá na mou hlavu. Jsem jim za ni vděčný, protože bych musel do té docela slušně studené vody s právě doléčovaným pásovým oparem, který v tom případě hrozil návratem.

Večer lanko načali a většinu zbytků odstranili. V neděli ráno pak práci za asistence SCIFIho dokončili.

Tipy pro zdejší jachtařstvo, které ještě nemělo s namotaným lankem tu čest.

Nejlepší jsou pilkovitá ostří nebo rovnou pilka. Dobře kombinují řezání s odstraňováním zbytků.

Ve finálních fázích práce se osvědčily kleště, pomocí kterých bylo možné odstranit i lano zapečené do příruby do posledního zbytku.

Rozhodně nedoporučuju pokračovat v plavbě s lodí, která má na hřídeli jakékoliv zbytky lana. Hrozí spousta zajímavých komplikací a problémů.

Naše hrdinné potápěčské družstvo ovšem problém úspěšně zcela odstranilo a přitom zároveň prověřilo kvalitu potápěčských modelů značek Prim, Seiko i Rolex (a kapacitu svých plic).

Třikrát hurá chrabrým potápěčům (a Primkám nejvíce)!

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

• po 2 týdnech...
  • po 5 týdnech...

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...