Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Návštěvník Kamil
Odesláno

bylo by možno připsat k jednotlivým předávkám alespoň rámcové datumy.......aby mi to nějak nezhatila dovovolená a nebo nějaká zahraniční cesta....díky

Spočítej si to sám, po zhruba 14 dnech. Ale někdo už psal, že by si je nechal déle (maximálně měsíc) a třeba Prischera je zase chce poslat dál za týden, pak jede na dovolenou. A chtít po někom půl roku dopředu nějaké termíny asi taky nejde.

• Odpovědi 264
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Návštěvník Kamil
Odesláno

Kamil: Jako na dratku...  zatim posledni predani bylo vcera odpoledne, ted jsou u mne.

Tak to je v pohodě. Já se domníval, že sem ta předání budete pokaždé psát. A taky jsem se domníval, že předávající napíše nějaké postřehy a zkušenosti s nošením a nějakou tu fotku, proto jsem celou akci dělal. Abych fungoval jen jako bezplatná půjčovna, to jsem si je mohl nechat a nemít s tím starosti.

Odesláno

Testovani pokracuje ve dne v noci, tentokrat v narocnych podminkach letoveho provozu. Kdyz je neco dost dobry pro svycarsky nadrazi, musi to obstat i u letadel...  :punk:

post-5784-0-04791100-1393146494_thumb.jpg

... bylo zjisteno, ze oproti centralnim hodinam rizeni letoveho provozu sly Mondaine o jednu vterinu napred. Takze to bylo vcera presne v 23:17, neboli v 22:17 UTC napraveno.

Odesláno

Takze Mondaine vyzkouseny, pripraveny k predani dalsimu v rade.

Nejdriv trosku historie, o vterinove rucce, ktera vlastne vteriny neukazuje.

V roce 1944 se svycarske drahy rozhodly vybavit vsechna svoje nadrazi stejnymi hodinami. Poverily tim konstruktera Hanse Hilfikera, ktery ve spolupraci s vyrobcem hodin firmou Mobatime sestrojil system centralne rizenych hodin, ktere vzdy po prijeti elektrickeho impulzu poskoci o jednu minutu dopredu. Ridici signaly pro hodiny byly prenaseny po telefonnich linkach.

Svycarske drahy si davaji pomerne dost zalezet na tom, aby jejich vlaky odjizdely presne podle jizdniho radu, a to tak, ze opravdu presne v celou minutu.

Aby bylo na hodinach lepe poznat, jak se blizi ten okamzik, kdy minutova rucka poskoci o jednu dopredu, bylo v roce 1954 rozhodnuto o pridani vterinove rucky na vsechny hodiny.

Bohuzel system centralne rizenych hodin pracne zavedeny v predchazejicich letech po celem Svycarsku ze sveho principu neumoznoval prenaset do kazdych hodin synchronizacni informace o vterinach. Tak byl opet Hans Hilfiker poveren ukolem, aby to nejak vyresil.

Vychazel z toho, ze presne zobrazeni vterin neni nutne, je jen potreba jednim pohledem na hodiny poznat, zda do odjezdu vlaku zbyva jeste skoro cela minuta, nebo jen par okamziku.

Proto nakonec zvolil takove reseni:

Do hodin pridal motor, ktery otoci cervenou ruckou priblizne jednou za minutu dokola. Protoze motor neni s nicim synchronizovan, otaci se tak nejak plus minus priblizne zpusobem, aby jedna cela otocka netrvala dele, nez cca 58 vterin.

Po jedne otacce dojede na zarazku a zakousne se, cervena rucka se tedy zastavi. Pak prijde z centralnich hodin impuls, ktery pohne minutovou ruckou a zaroven odblokuje pohon cervene rucky na jeden dalsi obeh.

Jako dobry, ale ve Svycarsku se tak nejak tradicne na presny cas dost dbalo, a ted jsou tady hodiny, kterym jdou sice minuty presne, ale vteriny ukazuji tak nejak jako jenom priblizne... to preci nejde, musi se nejak ujasnit, ze ta cervena rucka neznamena vteriny, ale ze to je jenom takove ?odmavnuti? cele minuty, casu odjezdu vlaku.

Hmnnn, odmavnuti... odmavnuti.... na perone stoji vypravci s placackou a mava masinfirovi ze ma jet... mava... odmavnuti.... mava..... uz vam to dochazi?

Hansovi to taky takhle seplo, takze tu cervenou rucku nakonec udelal ve tvaru placacky, kterou pouzivali svycarsti vypravci. Zamerne je o kousek kratsi, aby nezasahovala ani tim cervenym tercikem do indexu na ciselniku a nematlo to cestujici, kteri by si snad mohli myslet, ze to ukazuje vteriny...

Hans Hilfiker vsak nebyl jen konstrukter, ale i prumyslovy designer, takze si na vzhledu hodin dal zalezet. Design hodin byl natolik vydareny, dostalo se mu nekolika oceneni a dokonce i umisteni do muzei.

Tim padem na sebe dlouho nenechal cekat napad pouzit tento design i na naramkove hodinky. Toho se ujala nam vsem znama firma Mondaine. Dnes vyrabi tyto hodinky v mnoha verzich a velikostech.

Bohuzel at uz je v nich strojek quartz nebo mechanicky, nedokazi verne napodobit svoji predlohu, totiz cervena placacka u nich funguje jako uplne normalni prachobycejna vterinova rucka.

Nastesti jsem nebyl sam, komu zrovna tohle opravdu strasne vadilo, tak se par chytrych hlav dalo dohromady (a neni to nahoda, ze zrovna ve Svycarsku...) a vyrobilo maly zazrak. Mondaine Stop2Go.

Quartz strojek, ktery jiz TEMER dokonale simuluje funkci placacky. Jsou to vlastne dva quartz strojky v jednom. Jeden pohani hodiny a minuty, druhy pohani placacku.

Placacka poskoci priblizne 3x za vterinu tak, aby behem 58 vterin obkrouzila cely ciselnik, pak na 12 na dve vteriny zastavi, pocka az druhy strojek pohne s minutovou ruckou a pokracuje znovu od zacatku. Iluze zatim stale neni dokonala protoze na originalu se placacka pohybuje plynule, ale je to urcite krok spravnym smerem.

Moje dojmy ze zapujcenych hodinek:

Jsou krasne. Mam slabost pro prumyslovy design a tohle se fakt panu Hilfikerovi povedlo. 

O vyslednem dojmu rozhoduji vzajemne pomery velikosti jednotlivych prvku, a to se fakt povedlo... Prirovnal bych to k rozdilu mezi Speedmaster Moonwatch a temi stejnymi v automatu... rozlozeni ciferniku a rucek a jejich velikosti je u Moonu dokonale a skvele. Speedy v automatu jsou skoro uplne stejne, lisi se jenom o desetiny milimetru... subciferniky jsou kvuli jinemu strojku posunute o kousicek vic ke krajum a uz to proste neni ono, staci opravdu malo a ten oku lahodici design moonu je najednou pryc...

Stejne tak bych mohl porovnat nadrazni hodiny Elektrocas nebo Pragotron s Mondaine... Jsou to vsechno proste normalni nadrazni hodiny, ale Mondaine maj neco navic... proste se na ne hezky kouka.

Kdyz lezej na stole, pokazdy kdy o ne zavadim okem, musim se chvili divat... fakt se to povedlo. I to Big Date tam sedi. Mechanicka verze s day/date uz se mi zda horsi.

Jelikoz jsem zvykly na ruce tahat poctiva vintage chrona, pripadne PO, kdyz si nasadim Mondaine na kozenem reminku, je to jak kdybych nemel na ruce nic. Jsou skutecne lehoucke. Jak uz jsem psal vyse, z jejich designu vyplyva dokonala citelnost.

Tedy na svetle. V kine jsem mel trosku problem, logickou absenci luminiscence a lesklych casti je pri nedostatecnem osvetleni trosku problem... ac rozdil cerna/bila je kontrastni, povrch rucek i ciselniku je matny a tim padem fakt neni videt nic.

Idealni by bylo nejake indiglo, aby se cele hodinky rozsvitily jak vecer na nadrazi... :-)

Jsem rad, ze jsem si je mohl vyzkouset. Pokud bych uvazoval o koupi, jednalo by se urcite o model Stop2Go.

Timto se s nimi loucim, dekuji mnohokrat Kamilovi za super napad a zapujceni, posilam dal.

post-5784-0-56848200-1393536021_thumb.jpg

Odesláno

Tak tys to pojal poradne dukladne, to jsem zvedav co budou psat ostatni, tohle nejde prebit!

Přesně tohle mě po přečtení toho krásného příspěvku taky napadlo.

Odesláno

Takže hodinky jsou u mne, teď jsem si je převzal. Hodinky jsou krásně čitelné, až budu mít čas, pokusím se je nějak originálně vyfotit ( i když po fotkách a popiscích, co tu jsou, to bude těžký ).

Návštěvník Kamil
Odesláno

Pirx to napsal moc hezky, část jeho textu jsem použil na článek na titulce včetně jeho a prischerových fotek.

Odesláno

Ahoj, mrzí mě, že jsem nemohl reagovat hned. Můj dojem i okolních pozorovatelů byl pozitivní, až na výjimku, kde známému připadaly moc obyčejné. Na mě naopak působily dost jedinečným dojmem a pod košili sedí jak víno. Dokonce se divím, že nejsou mnohem více rozšířené, univerzální velikost, kvalita zpracování v dané cenové kategorii je velkým nadprůměrem a časem bych je rád zařadil mezi hodinky, které budu točit, akorát to budou automaty :-)

Rád bych poděkoval Kamilovi za tenhle skvělý projekt, chtěl jsem původně po přeinstalování compu některé svoje nahrát, ale Prischera a Pirx Mondainy nafotili takovým způsobem, že bych se za ty svoje výtvory musel stydět :-) Doufám, že některé vyjdou do příštího kalendáře.

Odesláno

...a pouť hodinek MONDAINE úspěšně pokračuje. Uživatel kuncák7 byl tak laskav a s Kamilovým svolením se se mnou podělil o svůj vymezený čas. Takže nyní dorazily na mé zápěstí. 

Chvíli je na sebe nechám působit a pak samozřejmě sdělím své dojmy. Ale mám dojem, že vše podstatné tu už řečeno bylo  :D

Den 1. - otevření krabičky a srovnání s mými současnými hodinkami:

post-437-0-59730500-1394114559_thumb.jpg

Balení odpovídá dané cenové kategorii. Krabička je vyrobena asi z hodně tvrdého papíru s pěknou povrchovou úpravou. Absence cestovního pouzdra nejspíše nikoho nepřekvapí.

post-437-0-69183200-1394114568_thumb.jpg

Hodně jsem byl zvědavý na to, jak mi bude sedět jejich velikost. Udávaných 40 mm je v dnešní době spíše méně. Ale z obrázku je patrné, že díky absenci lunety zbylo více místa na samotný ciferník, což hodinky činí subjektivně většími. Srovnávané Archimedy mají průměr 41,5 mm bez korunky.

Co můžu dále napsat hned je, že hodinky se příjemně nosí. Díky koženému řemenu jsou lehoučké, na zápěstí si okamžitě našly své místo, ze kterého se nehnou. Mám je na ruce chvilkou, ale vůbec o nich nevím. Občas se budu muset přesvědčit, jestli jsem je neztratil. Čitelnost je samozřejmě vynikající, a když to řeknu já se svými 11ti dioptriemi, můžete tomu věřit  :D Ciferník prostě není třeba směrovat k lepším světelným podmínkám. V noci to bude horší.

Jo, a zalíbila se mi velká datumovka.

Odesláno

Naopak, vojta ( siwi ) nemá zač děkovat, dík letí i k tobě Kamile, žes to povolil. Já se vyznám- od začátku jsme věděl, že to mezi náma nebude láska na první pohled a ani na jinej ( myšleno já a hodinky ) není to prostě můj šálek kávy, ale chtěl jsem se zapojit do kolotoče a udělat zářez do "příběhu", kterej teď ty hodinky budou mít ( snad budu i příště vybrán, i když je trochu pohaním ). Zaujal mě i samozřejmě příběh značky, ale prostě , já bych je nenosil. Po převzetí jsem je měl na ruce asi 2 hodiny a přesvědčil jsem se o tom, že fakt nic pro mě, zpracování docela slušné, ale nezvykl bych si na ten přeskok vteřinovky ( zhýčkanost mechanikou ), nezvyk zvuku hodinek, nedostatečná vodotěsnost a naprostá absence lumi ( u mě základní požadavky na hodinky ), navíc mě nezaujala ani datumovka ( tak nějak je pro mě humpolácká, ani jsem nezkoušel , jestli je datum opravdu do 39 ) a pro mě malé rozměry hodinek.

Na druhou stranu, čitelnost času je příkladná ( ověřeno u starších kolegů v práci i u mých rodičů ).

Abych to uzavřel a neplkal, hodinky bych nenosil, ALE, tenhle kousek bych na konci koloběhu měl hrozně rád doma, prostě jen pro ten příběh, kde všude a u koho všeho se tahle "hračka" ukázala.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...