Axel Odesláno 25. května Nahlásit Odesláno 25. května V 15. 4. 2025 v 11:48, stando napsal: Ahojte chalani. Jedna otazočka. Ako a s akým pripravkom odvapnujete svoje mašinky. Mam mlynček Eureka Mignon Specialita 55 a kavovar mam Gaggia New Classic. Mam ho rok a pol a prestala mi tiect voda pri vyrobe pressa. Cerpadlo išlo, ale voda netiekla. Kavovar som zaniesol do obchodu, kde som ho kupoval(maju tam aj servisne stredisko) Mal som tam zavapneny nejaky ventil, ktory museli vymenit(samozrejme sa na to zaruka nevztahovala) Akurat ma sralo, to, že kavomat mesacne odvapnujem nejakou tou "tekutinou" co kupujem v NAY(podla navodu z YT) a paku tiez cistim slepym sitkom. Neviem, ako sa to mohlo stat. Normalne som rozmyslal, že to budem odvapnovat nejakou nariedenou potravinarskou kyselinou citronovou...Co VY na to? Dakujem za postrehy Doporučuji dodržet tento postup - Zmiňovaná Cafiza slouží k čištění od kávových usazenin hlavy, sítka a příslušenství (páka, filtry).. Předokládám, že Ti odešel přetlakový ventil, shodou okolností řeším stejný problém u Rancilia Ideální je používat měkkou vodu, filtry do zásobníku vody na její změkčení apod.
Radek124 Odesláno 27. května Nahlásit Odesláno 27. května @Bert Děkuju za výše opakovaně zmíněný tip na Nivonu. Drahé se včera na domácí Juře podařilo semlít plastovou ucpávku průchodky na mlíko tak kvalitně, že z mlýnku za příslušných zvukových efektů vyskákaly kuličky, které (prakticky ve všech automatických kávovarech) chrání převody před poškozením při zakousnutí. No a protože rozborka/sborka nebude na počkání, doma už se mi s tím nechce mordovat (když jsem se ten zázrak jemné švýcarské mechaniky před pár měsíci uvolil vyčistit a promazat, došlo i na tak precizní nástroje jako palice a polínko) a prognóza úspěšné repase je u 7 let starého veterána nejistá, při debatě s technikem mě na výstavce zaujala vystavená nová mašinka kterou jsem si nakonec rovnou naložil. V podstatě je to přesně jak popisoval Bert: srovnatelná rozměrová řada / srovnatelné nebo lepší parametry (povedenější ovládání, lepší přístup k čištění, při stejném rozměru větší zásobníky, zas o kousek promyšlenější práce s mlíkem) / akční cena zhruba o třetinu nižší než Jura. Kafe i capuccino z toho zatím teče pitelné a drahá je spokojená (musí - a běda jí jestli to podělá týden po záruce!)
Axel Odesláno sobota v 11:36 Nahlásit Odesláno sobota v 11:36 (upraveno) Dnešní zkouška úpravy extrakčního poměru.. Z 1:3 pomalu přecházím na cca 1:2,5.. Chuť je výraznější Čas extrakce nechávám stále stený (30s).. Jaký máte recept vy na klasické espresso? Upraveno sobota v 11:38 uživatelem Axel 2 1
bronas_k Odesláno sobota v 17:00 Nahlásit Odesláno sobota v 17:00 Nemám to pevně dané. Záleží hodně na kávě a na momentálním rozpoložení. Světle pražené rozhodně delší extrakce a méně kávy v šálku a u tmavěji pražené naopak. Z 15 g dělám 30-50 ml espressa, dle toho na co mám chuť. 1
redd Odesláno sobota v 17:32 Nahlásit Odesláno sobota v 17:32 18 g kávy, 40 g nápoje (doppio) Časově většinou 25-30 sekund, podle aktuální suroviny a požadované chuti. (Čas měřím od první kapky v hrnku) 1
blackwhit Odesláno neděle v 09:49 Nahlásit Odesláno neděle v 09:49 Přešel jsem na italské míry, tj. 7g single a 14g doppio kávy. Snažím se extrahovat (v gramech) blízko poměru 1:2 - 1:2.2 za 25-30s. Čas měřím od puštění pumpy, tj. extrakce… 1
Axel Odesláno neděle v 19:37 Nahlásit Odesláno neděle v 19:37 (upraveno) před 9 hodinami, blackwhit napsal: Přešel jsem na italské míry, tj. 7g single a 14g doppio kávy. Snažím se extrahovat (v gramech) blízko poměru 1:2 - 1:2.2 za 25-30s. Čas měřím od puštění pumpy, tj. extrakce… Taky tak. Dřív jsem používal VST košík 18 g, teď zkouším originální Ascaso 14 g (dávám 15 g), případně 18 g (19 g), a občas single 7 g (8 g). Čas měřím od spuštění extrakce – maximálně těch 30 s. Pozorujete u těch filtrů nějaký rozdíl? Mně to přijde snad stejné. Upraveno neděle v 19:40 uživatelem Axel
blackwhit Odesláno pondělí v 07:05 Nahlásit Odesláno pondělí v 07:05 před 11 hodinami, Axel napsal: Taky tak. Dřív jsem používal VST košík 18 g, teď zkouším originální Ascaso 14 g (dávám 15 g), případně 18 g (19 g), a občas single 7 g (8 g). Čas měřím od spuštění extrakce – maximálně těch 30 s. Pozorujete u těch filtrů nějaký rozdíl? Mně to přijde snad stejné. Míněno chuťově? To asi ani tolik ne. Přešel jsem na to ze 2 důvodů. Jednak kávy piju dost - většinou si dělám minimálně 6-8 espress nebo ekvivalent v doppich, tak jsem si říkal,že mi neublíží snížit dávku zrn a druhak jsem si všiml, že když dělám z menší dávky kávy, tak kolikrát mě nastřelí chvilkově (do další kávy) možná víc než ta třeba 9gr. (u single shotu). Nejspíš je to placebo, ale zjistil jsem, že takhle mi to vyhovuje nejvíc
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se