Přejít na obsah

Omega Speedmaster Automatic Chronograph Moonwatch


Kudla007

Doporučené příspěvky

Dobrý den,

mohl bych Vás zde poprosit o radu ohledně těch klasických "moonwatch" ?

Jaký je rozdíl v těchto referenčních číslech:

3570.5000

3573.5000

3510.5000

A proč některé mají na zádech ten nápis The first watch worn on the moon a některé ne?

 

Mockrát děkuji za vysvětlení.

 

Vladimír

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

3570.50 - plný dýnko, hesalit sklíčko

3573.50 - safírový sklíčko,průhledný dýnko, opět safír (tzv. double safír)

3510.50 - tzv reduced model, automaty, menší průměr - tohle nejsou Moony, nemají tedy nápis

 

A aby to nebylo jednoduchý, existují ještě 3572.50, navrchu hesalit a dole průhled se safírem.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Rozdiel je v strojku:

tie posledne tam maju ETU s DD modulom a preto su to automaty.

Naopak prve dvoje maju klasiku, ktora do moonov patri takze manual.

Plus tie druhe maju tusim priehlad ale tym si nie som isty.

 

Inak viz moj podpis :D

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 3 týdnech...

Plánoval jsem nákup klasických moonwatchek (3x70), ale... Zkousl bych, že mají manuální nátah, zkousl bych, že nemají nějak vyřešený ukazatel datumovky. Proč tam ale pořád cpou plastové sklíčko? Četl jsem v nějakém článku v angličtině, že to to při misích Apollo mělo nějaký účel. Pochopil jsem, proč ne automat, to dá rozum. Ale proč ne safír?

Proto se teď poohlížím po 3x76 (čtyři budíky, mimo chronometru s datumovkou a měsíčními fázemi). Má je tu někdo? Nechce se jich případně zbavit:)??

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Proč ne dvojtej safír? Nahoře i dole?

To je na modelu 3x73. Ten je o něco dražší než "základní" model 3x70. Ale i ty nejlevnější moonwatchky jsou pořád hodinky za nemalé peníze a mají plastové sklíčko.

 

Jen k těm číslům, jak je píšu. Pokud rozumím Omega referenčním číslům, pak v tomto formátu značí první trojka řadu Speedmaster, druhá pozice je pro druh řemínku (např. pětka je pro ocel, osmička pro kůži) a další dvě pozice jsou pro konkrétní typ. Co jsem pochytil, 70 značí klasické moonwatchky, 71,72 jsou limitky odvozené od 70tky, 73 je model s dvojitým savírem, 74, 75 jsou opět limitky k tomuto modelu, 76 jsou pak ty čtyřbudíkové s ukazatlem data a měsíční fáze. Je to tak? Klidně mě opravte.

 

Moje první Omegy byly Speedmaster Day/Date (3520.50) a i když to jsou s ohledem na cenu vůči moonwatchkám "obyčejné" hodinky, mají safír, automat a to nemluvím o kompilaci...

Upraveno uživatelem malda
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

To je jak kdyby ses divil, proc nema Jaguar e type palubni pocitac a navigaci....hodinky v teto specifikaci byly schvaleny pro lety do vesmiru, mimochodem i proto, ze hesalit pri uderu jen praskne, kdezto sklo nebo safir se rozleti na kusy, coz v beztiznem stavu je celkem problem, nehlade na hodinky. 
Jinak ty s mesicni fazi tu urcite byly na foru aspon 1x.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Díky za vysvětlení ohledně toho rozdílu safíru a hesalitu ve vesmíru.

Stejně mi to hlava nebere. Nejsem si jistý, jaký je na pohled rozdíl u nových hodinek, jestli mají safír nebo plast s honosným názvem. Určitě ale vím, jaký bude rozdíl mezi takovými hodinkami po roce používání. Můj názor. Ale pochopitelně jak už tady padlo. Kdo chce safír, může ho mít a nemusí to řešit.

 

Ještě bych se rád dotázal majitelů moonwatchek s plastovým sklíčkem na jednu věc. Před časem jsem si nechal opravovat staré fortisky ze 70tých let, u kterých bylo už neopravitelné totálně poškrábané plastové sklíčko. Dle sdělení servisu (Hanák Brno) nebyli schopní zajistit náhradní sklo, protože ho už Fortis jako náhradní díl nenabízí. Nabídli mi ale, že tam dají jiné, které padne. neměl jsem na výběr a sklo takto vyměnili. Sice je méně vypouklé než byl originál, ale účel plní. Až nedávno jsem si ale všiml, že uprostřed sklíčka je z vnitřní strany miniaturní znak omegy.

 

Je to plastové sklíčko, pochopitelně už párkrát označkované, i když hodinky skoro nenosím. Může to být z Moonwatchek?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jen k tomu hesalitu, cena nového je pár korun, cena nového safíru je někde jinde - nehledě na to, že za pár minut z totálně poškrábaného sklíčka (hesalit) pomocí polywatche a nebo xerafolu máš sklo nové.

 

Ten hesalit má prostě svoje kouzlo a k tomu, zda máš sklo možná z Moonů - pochybuju, protože velikostně průměrově by nesedělo - spíše nějaké z jiného modelu od Omegy.

Upraveno uživatelem Peta-Biker
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Je to přesně tak, jak říká Seamaster. Hesalit je sice kus plastu, snadno se odře, ale pokud praskne, není to nebezpečné. Safír (nebo jiné sklo) se prostě

rozletí. Na Zemi to nebude problém, ale uvnitř raketoplánu by to mohlo napáchat fatální škody.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jenže které jiné omegy mají v poslední době hesalit? Jen mě to napadlo, že to mohlo být sklíčko z 3570tek nic víc... Rozměrově by to sedělo. Bohužel už to není originál Fortis:(

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Omega cas od casu zada vyrobu soucastek i pro vintage modely, aby mela skladem, jsou dodnes schopni v ramci renovace v Bienne nahradit temer vse. Tyka se to i pouzder, ciferniku atd...dobre si totiz uvedomuji, ze ta divize renovacni ma potencial. Co vim, problemem je nedostupnost nekterych quartz kalibru, ale co se tyce mechaniky, maji temer vse.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Škoda, že tohle nedělá Fortis:( V rámci generálky po nějakých třiceti letech mi v těch hodinkách měnili hodně, ale co bylo mimo strojek (valjoux 72) - korunka, tlačítka a už zmiňované sklo, tak to byl problém...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...