Přejít na obsah

Potápky a GMT

Doporučené příspěvky

Hodinky pro potápěče se vyznačují svou větší robustností, dokonalou přehledností a často skvělou lumi. Jsou ale také doplněny různými komplikacemi, jen tak z hlavy mě napadá chronograf, funkce GMT, ale i třeba měsíční fáze příkladně u hodinek Oris. A když jsem již zmínil Oris, zkusme se na ně v této všeobecné diskusi podívat.

Kolekce hodinek Oris Aquis počínaje modelem Date, přes ultimátní Depth Gauge až k chronografu je velmi populární, ale může vzniknout další model? Jistě může a představit si ho není až tak těžké, vezmeme další ručičku a máme model GMT. A je to i velice reálná představa, kterou nám hodináři ze švýcarského Bielu mohou nabídnout.

Jedinou nezodpovězenou otázkou zůstává strojek, který případně použijí. Vzhledem k postupnému stahování strojků Eta se dá očekávat, že strojky firmy Sellita, již tak hojně u Orisu zastoupeny, postupně nahradí Etu a doplní svou nabídku o strojky s komplikacemi, v tomto případě by šlo o náhradu za známou Etu 2893.

.............................................................................................................................................................................................................................

Jedná se o pouhou kompilaci obrázku a nepodložený dohad, ale jak se vám obecně líbí potápěčské hodinky s GMT funkcí, případně jinými komplikacemi ? Spatřujete v nich nějaký smysl, či naopak dělají hodinky méně přehlednými? Dáváte sami přednost rychlé čitelnosti či funkcím, které můžete mimo zobrazení času využít?

7249053_orig.png

http://www.itsallaboutwatches.com/blog/oris-aquis-gmt

Upraveno uživatelem Daemonultimate
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Naopak GMT je podla mna u potapok pre bezneho smrtelnika asi najuzitocnejsia komplikacia. Taky smrtelnik sa mimo svoje casove pasmo dostane vacsinou prave na dovolenke, kde nejaka ta voda celkom hrozi a nezriedka dojde aj na nejaky ten scuba diving. A moct rychlo odhadnut kolko hodin je prave doma ked planujes trebars hovor je super. Ani tak neide o to, ze by tie hodinky clovek aktivne potreboval pri tom potapani, ale skor o to, ze sa tam neztratia, nemusi ich nikam odkladat a tak, proste mas ich cely cas na ruke, odkrutis celu dovolenku s jednymi hodinkami. U profidajverov je zbytocne sa o tom bavit, ti hodinky tak ako ich pozname dnes vobec k praci nepotrebuju a pouzivaju diving computery.

• Dát hlas 1
Odkaz ke komentáři

Přesně tak, pokud se člověk nenoří jen v českých lomech, je GMT komplikace na potápkách opravdu užitečná komplikace. Já ji na svých automatech hodně postrádám a do zahraničí beru kvůli tomu 200m GMT quartzky.

Odkaz ke komentáři

Pro mě je funkce GMT u potápek naprosto zbytečná, hodinky mají být maximálně jednoduché, lehce čitelné jen mrknutím na ně a bez " rušivých " elementů. Ale jak vidím, co člověk to názor. 

Odkaz ke komentáři

Přesně tak, co člověk to názor. Jistě hodně záleží na využití potápek jako hodinek ke skutečnému potápění, tedy jako druhé jistoty k potápěčským počítačům, kde každá komplikace k pouhému odečtení času stěžuje přehlednost, nebo prostě použití jako volnočasových hodinek určených i k nějakému tomu ponoru. Ale abych také přispěl svým názorem, když vidím tříručky, říkám si, nějaká ta komplikace by se hodila a když naopak třeba chrona s malou vteřinkou - ta velká vteřinka je tak krásná :) , a GMT? Proč ne, ale za větší navýšení ceny mi nestojí.

Upraveno uživatelem Daemonultimate
Odkaz ke komentáři

Návštěvník Kamil

u potápek nemá GMT, moonphase, tourbillon atp. co dělat, ale nositelé udělali z potápek "fun watch" a tam to je vítáno ;)

Definuj "potápky".

Náramkové hodinky na profi potápění stejně nikdo nepoužívá, takže je to jedno. Explorery s GMT, Nautily s moonphase nebo GO Sport Evo s tourbillonem to dokládají. :) Třeba tyhle jsem si v Thajsku užil a GMT se hodilo:

post-147-0-95250700-1408096104_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři

Správn? provedené GMT řešení cifeníku opticky výrazně potlačuje gmt ručku i gmt indexy, takže pod vodou to nijak nevadí a na suchu komplikace potěší, když člověk komunikuje se svou domovinou :-) Já mám u potápek představu ideálního řešení asi takové: luneta klasická potáp?čská s lumi prvkem na 12 a zvýrazněním čtvrthodinky, a k tomu nenápadná krátká šedá, modrá nebo tm.červená GMT ručka a vnitřní gmt prstenec 24 indexů (čísel) ve stejné barv? na vnitřní polovin? černého cifru s výraznými bílými lumi indexy a stejně provedenými ručkami.

Edit: 5 nových příspěvků než jsem to dopsal :-)

Upraveno uživatelem martar
Odkaz ke komentáři

Já vím že jsem neznalý začátečník, ale já osobně vůbec nechápu smysl GMT komplikace jako takové. Pokud mě zajímá čas ve dvou časových pásmech, tak asi většinou vím, jaký je mezi nima časový posun a kouknout na hodinky a prostě od hodin odečíst/přičíst nějaké číslo mi nepřijde o tak moc zdlouhavější...

Odkaz ke komentáři

Já vím že jsem neznalý začátečník, ale já osobně vůbec nechápu smysl GMT komplikace jako takové. Pokud mě zajímá čas ve dvou časových pásmech, tak asi většinou vím, jaký je mezi nima časový posun a kouknout na hodinky a prostě od hodin odečíst/přičíst nějaké číslo mi nepřijde o tak moc zdlouhavější...

Na ten smysl časem přijdeš. Ideálně doporučuji si nějaké GMT hodinky pořídit/půjčit a potom pochopíš.

Odkaz ke komentáři

GMT je IMO naozaj jedna z najzmysluplnejsich komplikacii vobec, urcite lepsia nez zobrazenie nazvu dna v tyzdni, alebo dokonca nazvu mesiaca o zbytocnostiach typu moonphase ani nehovoriac. Povedal by som ze pre cloveka, ktory toho hodne nacestuje to musi byt skoro must-have zalezitost.

Odkaz ke komentáři

Na to, že GMT je opravdu užitečná komplikace hlavně přijdeš, jakmile začneš více cestovat, nebo někde v zahraničí budeš delší domu, ale přitom budeš stále komunikovat s domovinou ale i opačně, mám spoustu přátel v zahraničí a ne jedno časové pásmo vedle, ale třeba od -6 až po +10 a to už se tak snadno nepočítá...Ve výsledku zjistíš, že to GMT je mnohem užitečnější, než to že jsou potápky třeba do 500m, jako by se tam s nima snad člověk potopil :) většina s nima stejně provádí akorát "kancldiving" :)

Odkaz ke komentáři

Teoreticky nemusím mít na potápkách ani datumovku ( ale mám jí na všech ), ale ostatní funkce mě fakt trochu rušej. I když uznávám, to co sem postujete za hodinky, vypadá dobře a moc neruší.

Odkaz ke komentáři

Správn? provedené GMT řešení cifeníku opticky výrazně potlačuje gmt ručku i gmt indexy, takže pod vodou to nijak nevadí a na suchu komplikace potěší, když člověk komunikuje se svou domovinou :-) Já mám u potápek představu ideálního řešení asi takové: luneta klasická potáp?čská s lumi prvkem na 12 a zvýrazněním čtvrthodinky, a k tomu nenápadná krátká šedá, modrá nebo tm.červená GMT ručka a vnitřní gmt prstenec 24 indexů (čísel) ve stejné barv? na vnitřní polovin? černého cifru s výraznými bílými lumi indexy a stejně provedenými ručkami.

Edit: 5 nových příspěvků než jsem to dopsal :-)

Jen pro doplnění mé představy: mé oblíbené GMT potápky, vyhovují mi výrazné ručky a indexy, oproti tomu GMT ručka a gmt prstenec čísel jsou nenápadné a neruší při odečtu času. Kdyby měly potáp?čskou lunetu, WR 300 a nebyla tam Map meter komplikace, byly by to pro mě ideální divery. Tohle řešení GMT mi vyhovuje více než klasická dlouhá GMT ručka, protože opticky neprotíná zónu pro odčítání času.

post-30813-0-51266600-1408152850.jpeg

post-30813-0-38098000-1408152818.jpeg

post-30813-0-34388800-1408152578.jpeg

Odkaz ke komentáři

Definuj "potápky".

Náramkové hodinky na profi potápění stejně nikdo nepoužívá, takže je to jedno. Explorery s GMT, Nautily s moonphase nebo GO Sport Evo s tourbillonem to dokládají. :) Třeba tyhle jsem si v Thajsku užil a GMT se hodilo:

vždyť jsem je rovnou přejmenoval náčelníku a jednoznačně sedí, že pro většinu uživatelů dovolenkových nebo cestovně pracovních kousků je to ideální kombinace (já teda ještě potřebuju digitálky na příliv/odliv, to by pro mě byla komplikace pro vodotěsné hodinky ideální, zatím splňují jen Gshock..)

Steinhart vintage GMT to třeba zvládnul velmi pěkně.

no jen co je pravda, to fakt u Steinhartu vymazlili  :D

post-3210-0-39874700-1408185818.jpg

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...