Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno (upraveno)

Nevím, jestli je to kultovní, ale kdo stavěl přijímač Kňour? Bylo to maličké a hrálo to na první pokus. Ještě mám jeden, zmenšil jsem ho na polovinu. Musím ho najít. Napájel ho knoflíkový článek NiCd.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Upraveno uživatelem VS
  • Like 2
Odesláno

To jste mlaďoši 😂 já si dělal krystalku ze slucháta z telefonu s diodou. Jeden konec na topení a druhý anténa...a bylo to žůžo dobrodrůžo 🤣😁😂😎

Odesláno

jj, hrála i brambora. Fungovala místo diody, jenže se kazila a nebo vyschla a nehrálo to. S tou diodou to bylo lepší.

• Haha 2
Odesláno
před 10 hodinami, Vir napsal:

To jste mlaďoši 😂 já si dělal krystalku ze slucháta z telefonu s diodou. Jeden konec na topení a druhý anténa...a bylo to žůžo dobrodrůžo 🤣😁😂😎

Já to samé, poslouchal jsem tím kdysi Hlas Ameriky nebo Svobodná Evropa, už nevím.. Připadal jsem si jako disident..:-)

Odesláno

No myslím že Hlas Ameriky a Svobodnou evropu určitě ne. Chytlo to nejsilnější stanici a to ty výše zmíněné rozhodně u nás nebyly☝️😎

Odesláno
před 40 minutami, Vir napsal:

No myslím že Hlas Ameriky a Svobodnou evropu určitě ne. Chytlo to nejsilnější stanici a to ty výše zmíněné rozhodně u nás nebyly☝️😎

…proboha Vire, nač kazit dobrou historku pravdou? 😎

Svět, kde Ivan chytá na bramboru dlouhé vlny z Erchingu, se mi tak nějak víc líbí😉 Koneckonců měl ten vysílač výkon 1 MW…😇

• Haha 2
Odesláno

Tak s tím hlasem Ameriky nebo co to bylo je to pravda, páč sice mě bylo cca v 1985 11 let, vůbec jsem tomu nerozuměl, hlásily tam něco ve smyslu např Zbyněk dorazil do cíle atp. Nicméně mě to štvalo, protože později odpoledne tam bylo mikroforum, s mikrofonem za hokejem a večer když už jsem ležel tam kecali pro mě nesmysly. Pořád tam mluvily o nějakým Havlovi a tak jsem si postavil jednoduchej tranzistorák s ladícím kondenzátorem a tam hrála i Hvězda. Vše bylo chytáno v na okraji Brna, jak již bylo řečeno dyoda, zem, anténa sluchátka min 4000 ohmů.

Odesláno

Soudruzi se snažili rušit štvavé vysílačky imperialistů, jak to šlo a přitom prodávali tohle.

Pásmo KV roztažené do 6 rozsahů, kde se daly naladit bez problémů. 

• Dát hlas 2
  • po 3 týdnech...
Odesláno
V 18. 5. 2026 v 21:42, odjinud napsal:

Mam na chate starý gramoradio Grundig, tak 60 - 70ty leta. Radio uz nehraje, je v prd. lanovod, takže je jen jako zesik ke gramci. Ten jsen dojebal posledne ja 😞 neco v šasí ruplo a je v haji - prenoska jde nejmin do pulky desky, bliz ke kraji ne, a hraje to tak sekundu, pak nabyde dojmu, ze je na konci desky a vypne se. Zkusim to jeste rozebrat, ale moc tomu sanci nedavam. 

No a pak stary stero civkac Tesla B73, ten otec nekde nasel vyhozenej, a resim co co znamena jako vstup / vystup, viz foto. Ma to v sobe nejaky zesik, ale slo by to kopnout do toho gramoradia? To ma separé vstupy (petikolik) jak na gramo, tak civkáč.

Druha možnost je, ze cele gramoradio vyhodim a koupim nejaky levny gramec (jaký?). Mam totiz i stare selakove desky na 78 ot./min. a to umi málokterý šasí. To v tom gramoradiu je 4 rychlostni, skoda ho. No a pak bych naopak chtel, aby ten civkáć fungoval jako koncovy stupen (bedny mam). Kam se tam pak pichne gramec? Ale bez extra zesiku to bude hrat nic moc, ne?

Pak jeste mam stary Tesla reciever, do ktereho bych mohl pichnout oboje, no ale ten ma taky tak vykon 2x10W max. Bedny tomu ovsem odpovidaj, delal je tata. nekdy v 70tych letech. 

Tak jsem opět na chatě, jelikož nejde gramec, zapnul jsem ten cívkáč. Nejde taky, svině. Otec ho nasel pred 20 lety u popelnice a ve víře v dobrost lidi jej ani nevyzkousel. Tak myslel, že funguje.

No, takze jsem pustil do opravy gramce. Vyrval jsem sice šasí z bedny, ale ted na nej cumim jako puk. Nekde je tam chyba... ale kde? Asi dojde na kladivo a následně na novy gramec, tohle nedavam. Zasr. automatika.

• Haha 1

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...