Přejít na obsah

Bronzové PRIM Sport II

Doporučené příspěvky

Skutečné pouzdro a dýnko mám, ale je nutný to namalovat. Mám i konstruktéry, ale nikdo z nich nemá zkušenost s hodinkama - tolerance, kde a co je důležitý a nemají výkres protikusů, aby se to potom sešlo.

Pokud by se někomu podařilo vyšpatnit výkres, dovolím si říct, že pak už je to o CNC obrábění, drátovém řezání a umění to po sobě změřit. Co bych neuměl sám, to bych poptal u zkušenějších

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tuto aktivitu rád podpořím, ale trochu mi to připomíná diskusi, když se začínalo s Liberty limitkou - chtěli bysme bronzový PSII, no jo, ale to bude v Eltonu raketa a nechce se jim do toho, tak si to uděláme sami, máme CNCáka, pak si ale můžeme udělat i trochu jiný hodinky, že .... :D

Odkaz ke komentáři

Stále nechápu proč dávat energii a peníze do PSII. Hodinky jsou to pěkné ale poplatné době. A nějaký bronz tomu nepomůže. Spíš to bude vypadat kýčovitě. A kdo chce bronz ať si je nechá odchromovat. 

Upraveno uživatelem brut12358
Odkaz ke komentáři

Jediným důvodem je od počátku mých úvah zde masová dostupnost a nízká cena ostatních dílů při zachování nositelnosti. Nemíním za bronz, který bez asi náročných povrchových úprav  ( co jsem tak četl) podléhá korozi, jakkoli atraktivního a módního vzhledu, utrácet hory doly. Móda přejde, peníze nenatisknu ....... 

Mosaz není tak úplně to, co bronz, a nové ostře řezané pouzdro není to, co obroušený ocucaný bonbón, ale jinak odchromování je taky cesta.......... asi po ní půjdu.

Upraveno uživatelem cigi
Odkaz ke komentáři

korozní odolnost bronzí je naopak velmi dobrá a náročných povrchových úprav netřeba

článků více či méně věděckých, nebo populárních na webu je tři perdele a krapet k tomu, takže dozvědět se něco více o bronzích a jejich uplatnění nestojí mnoho úsilí, nicméně pro ty lenivější přikládám celkem vzevrubně slitiny mědi popisující článek

http://www.copper.org/applications/marine/cuni/pdf/pub206.pdf

Upraveno uživatelem Sedlin
Odkaz ke komentáři

Aha, zas jsem se poučil, tak to asi není koroze, ale patina, když v tom někdo technicky asi správně spatřuje rozdíl ...... Každopádně jsem četl, že renomované hodinářské domy proto ten svůj schiffschraubenbronze nějak patentovaně legují, nebo co. Ale  na to bych kašlal, právě ta patina, co se časem mění, se mi na bronzu líbí, zejména u lapidárních soudkových pouzder. Ale asi se mi to nebude líbit věčně.

Upraveno uživatelem cigi
Odkaz ke komentáři

Aha, zas jsem se poučil, tak to asi není koroze, ale patina, když v tom někdo technicky asi správně spatřuje rozdíl ......

jo, rozdíl to je.

V podstatě každý kov je nestálý a má snahu přecházet do okysličeného stavu ? korodovat. Např. u chrómu (Cr) je mnohem větší pravděpodobnost vzniku koroze než u železa (Fe), ale víme, že v určitých prostředích je mnohem odolnější, to je způsobeno ochrannými vlastnostmi nově se tvořící korozní vrstvy na povrchu, tzv. pasivační vrtsvy ? viz. také pozice v potenciálové řadě kovů.

Pokud se při korozi utvoří na povrchu kovu nebo slitiny ochranná vrstva, hovoříme o pasivitě. Podmínkou pasivity je, buď oxidační charakter korozního prostředí, nebo polarizace kovu vnějším zdrojem stejnosměrného proudu na požadovanou potenciálovou hodnotu. Uvažujeme-li mechanismus elektrochemické koroze, můžeme pasivitu definovat jako korozní odolnost kovů nebo slitin (v prostředí, v němž se z termodynamického hlediska jeví jako velmi reaktivní), která je vyvolána značným zpomalením anodového děje.

V případě mědi, je tato ochranná vrstva nazývána měděnkou, v případě bronzi jsme zvyklí jí nazývat patinou.

Tzn. patina na povrchu bronzi je ochranná vrtsva vznikající při korozi, která proces koroze významně zpomaluje, proto jsou bronzi v nejčastěji se vyskytujících prostředích korozně odolné a díky tomu jsou pro tyto vlastnosti vyhledávaným materiálem.

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...