Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Jsem dneska po ránu na kmeni našeho modřínu očumoval nějakého malého šplhavce. Lozil a vyklofával něco z mezi kůry. Měl kropenatej bříšek, barvu jako brabec ale řek bych, že o fous menší. Kdo to moh být?

Odesláno

U nás na zahradě se zabydlela sojka. Občas je slyšet od sousedů ze zahrady strakapoud a jinak je v Brně k vidění i exotika ve volné přírodě na Svratce.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Odesláno

Podle popisu pohybu po stromě a velikosti jsem tipoval spíš šoupálka https://cs.m.wikipedia.org/wiki/%C5%A0oup%C3%A1lek_dlouhoprst%C3%BD , který v dešti může působit, že má kropenaté bříško. Ale zda se, že to vyhrála konopka.

Čoveče, bude to tu jak na Miss Universe - přesunuju vítězný vavřín na tvého šoupálka (bhehehé...). Zobáku jsem si nevšiml, ale zato toho opěrného ocásku jo - původně jsem kvůli tomu myslel, že je nějakej polámanej. Byl to na tuty on, i když to moc neladí s obvyklým výskytem.

Odesláno (upraveno)

Jdu si nalít sklénku na vítězného šoupálka. On to mohl být i krátkoprsťák, blbě se to rozlišuje. Šoupálky, brhlíky a sýkory vídám od podzimu do jara na modřínech často, asi tam je něco dobrého k snědku.

Upraveno uživatelem martar
  • po 2 týdnech...
Odesláno

Dneska na zahradním krmítku, co na něj vidím z kuchyn?, během půl hodiny vaření: xx vrabců polních, červenka, kos černý, několik drozdů kvíčala, sýkory koňadry, sýkora modřinka. Nejvíc m? potěšily kvíčaly a červenka. Měl jsem ruce od mletého masa, nefotil jsem.

A tohle jsem teď náhodou našel v compu - rehek domácí neboli čermáček - tedy přesněji paní rehková a rehčátka. Pan rehek je barevn?jší. Foceno před časem při stavbě domu, byli to jeho první obyvatelé :)

Odesláno

Tak na mé zahradě ani v okolí jablon? nejsou, a rehkové jsou dost teritoriální, takže v sezón? nikam daleko za jablky nelétají. Což neznamená, že je na jabloních fakt něco nerajcuje, třeba u mě žijí looseři, kteří si nedokázali vybojovat jabloňový sad :) Každoročně hnízdí pod převisem střechy ve výklenku fasády. Zkoušeli hnízdit i na skalce, ale kočky jim to zatrhly. Mám je rád, jsou to takoví poslové jara, každý rok se těším, až uslyším jejich "škvrkání" (hodně specifickou část jejich hlasového projevu) :)

Odesláno

Kdo ví, jak to mají. Já je prostě viděl (pokud se pamatuju - což mnoho neznamená) vždycky okolo jabloní. Třeba v práci mám za oknem švestky a rehka jsem tu nikdy neviděl, zato strakapoudi sem lítají pravidelně. A teď v zimě tu mám havrany - tučňáky severní polokoule, to jsou moji oblíbenci.

Odesláno (upraveno)

Tučňáky - jako že havrani preferují chládek a mají klátivou chůzi? :)

Havrani jsou fajn, ale bydlet vedle jejich hnízdní kolonie bych teda nechtěl. Nevím, zda se tam zimní a letní populace střídá, ale jsou tam furt. Kousek ode mne, v pražském Čakovickém zámeckém parku, jedna obrovská smíšená kolonie havranů a kavek je, a atmosféra v přilehlé oblasti (rodinné domy se zahradami) je jak z Hitchcocka... jinak je ale park super, kachny, p?nkavy, mlynaříci, sýkory, žluny, strakapoudi, zvonci, sedmihlásci, brhlíci, konipasové bílí (jednou jsem viděl i lučního žlutého!), slavík, krutihlav... Havrani pravidelně v obrovském počtu zalétají na blízkou megaskládku komunálního odpadu a na čerstvě zoraná pole v okolí. Občas člověk neslyší vlastního slova... přelet obrovského hejna trvá i 20 minut a není vidět jeho začátek ani konec.

Upraveno uživatelem martar
Odesláno

Tučňáky - jako že havrani preferují chládek a mají klátivou chůzi? :)

Jo, asi tak. Líbí se mi jejich mazanost, je tu v okolí pár ořešáků a jednak si ty ořechy schovávají a vždycky hrozně koukají jestli se nikdo nedívá a druhak si v louskání pomáhají různým zašprajcováním ořechu na stromě nebo (a to tu vídám často) je házejí z lampy na chodník. Jednou jsem fakt viděl havrana, jak si narafičil ořech na přechod (!) a čekal na chodníku až ho přejede auto. Kdybych to neviděl, neuvěřím.

Ale fakt je, že jsou to tady taková pidihejna, 8 - 15 kusů.

Odesláno

Ořech na přechodu je hodně dobrej. Krkavcovití dokáží překvapit.

Ještě se podělím o jednu věc, kvůli ptákům jsem před desti lety vysadil na zahradě jeřáb a několik okrasných hlohů. Hlohy jsou obsypané poměrně velkými plody (asi jako extra velké šípky) i po opadu listí až do ledna až února, pak teprve černají a začínají padat. V zimě jsou vidět už z dálky a lákají opeřence, takže je pořád na co koukat. Vzhledem k jejich velikosti je ale dokáží spolknout jen ptáci od velikosti kosa... a i ten s tím trochu bojuje :)

jestě fotka s všeobecně známým měřítkem pro porovnání velikosti plodů hybridního hlohu

Odesláno

Jestli todle ten kos spolknul, tak je to fakír a ne fták.

Já si na zahradě u domu neškrtnu, tam se odváží jen nejvetší smělci, kvůlivá našemu kocourovi. Ještě tak mu zvejšky nadávat a občas nějakej ten nálet, to by jim šlo.

• po 3 týdnech...
Odesláno

Dneska odpoledne na zahradě.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...