Casio CL-301 Odesláno 7. března Nahlásit Odesláno 7. března Koukal jsem teď na eBay a nic moc tam není co se týče náhradních dílů na tyhle dvoje casia ale už jsem měl kolikrát beznaděj,že už svoje CL 301 nedám do kupy a podařilo se,sehnal jsem za dobrou cenu a teď běží krásně,ty vlastně odstartovali moji vášeň k digitálním hodinkám PS: tohle je asi nejrozumnější cena a vypadá že to co hledáš mají,ale je tam investice skoro 2000 s dopravou, ale zkusil bych nabídku možná že sleví. https://ebay.us/m/33odmr
Jerryl Odesláno 22. března Nahlásit Odesláno 22. března Přiznejte se, kdo jste předevčírem vydražil na Aukru tyhle hodinky? zajímalo by mě, jestli půjdou Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.
casiotron Odesláno 16. května Nahlásit Odesláno 16. května Dnes konečně i moje fota. Meister-Anker z roku 1978. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. 2
casiotron Odesláno 16. května Nahlásit Odesláno 16. května CASIO WS-710, modul 145. Vyráběny od června 1982. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. 2
casiotron Odesláno 16. května Nahlásit Odesláno 16. května CASIO AA-84, modul 103. Vyráběny od července 1981. Hodinky se stejným modulem hrály ve filmech "BLUE THUNDER" (AA-85) a "48 HOURS" (AA-81). Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. 3
casiotron Odesláno 16. května Nahlásit Odesláno 16. května CASIOTRON CS-53, modul 79, tedy 79CS-53B-2 z roku 1980. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. 4
Jerryl Odesláno 17. května Nahlásit Odesláno 17. května @casiotron Oboje troje jsou super! Že ty buduješ muzeum Casio?
casiotron Odesláno 23. května Nahlásit Odesláno 23. května CASIO QGS-38, modul 56, tedy 56QGS-38 z roku 1980. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. 1
casiotron Odesláno 23. května Nahlásit Odesláno 23. května CASIO S630, modul 406. Vyráběny od prosince 1982. Modul 406 má stejnou (debilní) konstrukci jako předchozí modul 160, akorát nemá budík, ale jen stopky. Zajímalo by mě, kdo může vzít víčko z nových, ne úplně běžných hodinek a k čemu ho použije... Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. 2
casiotron Odesláno 23. května Nahlásit Odesláno 23. května (upraveno) Meister-Anker z roku 1980. Jako jiné Meister-Anker se vyráběly v několika verzích s drobnými odchylkami podle použitých modulů, ale objednací číslo a funkce měly stejné. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Upraveno 23. května uživatelem casiotron 3
casiotron Odesláno 23. května Nahlásit Odesláno 23. května Meister-Anker z roku 1977. Nejstarší verze. Vyráběny až do roku 1979, stejně jako předchozí model v několika verzích s různými moduly, ale stejnými funkcemi. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. 4
ponorka9 Odesláno 3. srpna Nahlásit Odesláno 3. srpna Ahoj vespolek. Mám pár kousků z počátků LCD éry s tzv. "Dynamic Scattering Mode" displejem, ale většina z nich má nějaký problém (ukazují čas, ale neposouvají ho, část krystalů nejde atd...) Hledám nadšence, který by se jich ujal a pokusil se je dát do funkčního stavu. V případě zájmu prosím SZ. Díky moc i za tip.... Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. 2
bleriot11 Odesláno 3. srpna Nahlásit Odesláno 3. srpna Ponorka9: tohle jsou uplne uzasny kousky.muj tip je kdyz hodinky nezobrazuji vsechny segmenty= neopravitelne(jakou u led),kdyz displej zobrazuje,ale hodinky stoji muze byt na vine oscilator(krystal). Pokusem o opravu jde udelat vic skody nez uzitku.nejakou zakladni kontrolu by udelat jiste slo,ale nikdo se do toho myslim nepohrne. 1
ponorka9 Odesláno 6. srpna Nahlásit Odesláno 6. srpna V 3. 8. 2026 v 22:50, bleriot11 napsal: Ponorka9: tohle jsou uplne uzasny kousky.muj tip je kdyz hodinky nezobrazuji vsechny segmenty= neopravitelne(jakou u led),kdyz displej zobrazuje,ale hodinky stoji muze byt na vine oscilator(krystal). Pokusem o opravu jde udelat vic skody nez uzitku.nejakou zakladni kontrolu by udelat jiste slo,ale nikdo se do toho myslim nepohrne. Bleriot11: díky za koment, vidím to stejně, i když stále tajně doufám, že by to někdo mohl pojmout jako výzvu Odměna pro toho dobrodruha je jeden tento (nejdoucí) kousek a úplné odpuštění, když se akce nezdaří Bohužel já na to nemám ani zkušenosti, ani znalosti, ani trpělivost, ani pomůcky nebo přístroje. Můj pokus by jim zcela jistě neprospěl. Ještě dodám, že mám i nějaké vnitřnosti na ND (komplet nejdoucí strojky), ale fakt netuším, jestli to k něčemu je...
Jerryl Odesláno 6. srpna Nahlásit Odesláno 6. srpna @ponorka9 Ahoj, jelikož se rád hrabu prakticky ve všem a tvé hodinky mě zaujaly, tak jsem se snažil o nich něco najít, jestli je jim pomoci. Našel jsem info, že na vině je nějaká separační folie v displeji. Je to prý neopravitelné a postihlo to většinu těch hodinek. Takže to nevypadá dobře.
MilanBAsk Odesláno 24. srpna Nahlásit Odesláno 24. srpna (upraveno) On 8/3/2026 at 7:22 PM, ponorka9 said: Ahoj vespolek. Mám pár kousků z počátků LCD éry s tzv. "Dynamic Scattering Mode" displejem, ale většina z nich má nějaký problém (ukazují čas, ale neposouvají ho, část krystalů nejde atd...) Hledám nadšence, který by se jich ujal a pokusil se je dát do funkčního stavu. V případě zájmu prosím SZ. Díky moc i za tip.... Tak sme sa s majiteľom týchto hodiniek dohodli v zákulisí. Poslal mi tri kusy "na pokusy". Cieľom bolo zostaviť z tých troch aspoň jedny funkčné hodinky. Dve dosky plošných spojov boli v poriadku, po vložení batérie žili. Tretia doska síce na osciloskope ukázala kmitajúci oscilátor, ale signály na displejových pinoch neboli žiadne - to by chcelo podrobnejšie preskúmanie. Dve funkčné dosky dávali pekný striedavý priebeh napätia, občas prerušovaný. Tu treba podotknúť, že v porovnaní s dnes rozšírenými twisted-nematic displejmi, kde na ich napájanie stačia 3 volty, DSM displeje potrebujú 10 až 20 voltov, čomu aj zodpovedala úroveň signálu na osciloskope. Z troch displejov boli dva DSM LCD a jeden klasický twisted-nematic LCD. Bohužiaľ, ten twisted-nematic a jeden DSM boli ulomené v rohoch. Práve tam sa nachádzajú kontakty na tzv. backplanes, ktoré majú na starosti celú skupinu segmentov. Takže síce na displejoch niečo preblikovalo, ale neboli to pekné celé číslice, ale iba ich časti, a tým pádom boli displeje nefunkčné. Ten jeden funkčný DSM sa nakoniec podarilo spárovať s funkčnou doskou a hodinky krásne nabehli. Nuž som na displej založil pôvodnú upevňovaciu sponu a keďže už bola noc, nechal som hodinky bežať s tým, že ráno sa znova pokochám. Na moje nemilé prekvapenie ma ráno čakali iba čiastočne zobrazené číslice, a to bola zlá predtucha. Zložil som upevňovaciu sponu a oblial ma studený pot - ulomený ľavý dolný roh displeja. Obrovské sklamanie. Vybral som batériu a odložil hodinky nabok. Vtedy som začal chápať, prečo je to ulomenie taká častá príčina nefunkčnosti. Ono tá kovová spona je síce do istej miery pružná, no je tak formovaná, že keď sa založí, najväčší tlak na displej, ktorý je zo skla, je vyvinutý práve v rohových miestach. Keďže zo spodnej strany nie je toto jednostranné namáhanie kompenzované žiadnym protitlakom, krehké sklo to nemusí vydržať a praskne. Majiteľovi som popísal aktuálnu situáciu a dohodli sme sa, že mu všetky hodinky pošlem naspäť, lebo už sa nedalo viac nič robiť. Keď som ich začal pripravovať na zabalenie, ešte raz som vložil batériu do tých ešte včera funkčných hodiniek a ... ony nabehli! Vysvetľujem si to tak, že sa displej nejako usadil tak, že nakoniec chytil ešte aký-taký kontakt na tom rohovom mieste a displej bol predsa len napájaný potrebným signálom. Uvidíme, či hodinky prežijú transport k majiteľovi. Snáď nám tu dá o tom vedieť. Počas skúmania hodiniek som si všimol dve veci. Vysvetlil som si ich posvojom, ale možno nie som ďaleko od pravdy... Číslice blikajú, raz za sekundu, všetky naraz. Nie je to chyba, je to by design. Meranie oboch funkčných dosiek potvrdilo toto navlas rovnaké správanie. Podľa mňa je to "LCD screen saver", čiže neustála excitácia a uvoľňovanie kryštálov v záujme dlhodobého zachovania funkčnosti. Predpokladám, že ak by boli segmenty neustále pod prúdom, čiže by číslice neblikali, tak by kryštály časom stratili požadované vlastnosti a displej by bol čoskoro na vyhodenie. Môže niekto skúsenejší túto domnienku potvrdiť alebo vyvrátiť? A ďalšia povšimnutiahodná vec je tzv. "Power Saving Mode", čiže šetrič batérie. Hodinky majú zboku klasickú korunku. Tou sa však nedá otáčať v rozsahu 360°, ale iba cca 120°. Či sa otáča hore alebo dole, vždy narazí na zarážku. To má svoj dôvod - opakovaným dorážaním smerom hore sa nastavujú hodiny, opakovaným dorážaním nadol sa nastavujú minúty. Ak korunku nastavíte zhruba do stredu, tak číslice na displeji stmavnú, resp. sa stanú veľmi málo kontrastnými v porovnaní s odrazivým podkladom displeja. Sú veľmi slabé a vidno ich len z určitého uhla. Ak však korunku trochu vychýlite na hociktorú stranu (avšak nie až na doraz), číslice sa ukážu v plnej paráde. Merania napätia ukázali, že poloha v strede posiela do displeja iba nejaké 2-3 volty, kdežto vychýlenie hore či dolu tam rvalo plných 13-15 voltov. Keďže generovanie takéhoto napätia z 1,5-voltovej batérie niečo stojí, batérie v týchto hodinkách sa údajne vybíjali veľmi rýchlo. Preto museli inžinieri vymyslieť ten power-saving-mode a mne to príde ako geniálny nápad. A znova - ak sa niekto v DSM LCD hodinkách vyzná lepšie, budem rád, ak sa k tomu vyjadrí. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Upraveno 24. srpna uživatelem MilanBAsk 3
t2 Odesláno 24. srpna Nahlásit Odesláno 24. srpna Zajímavé, že mají klasický "tišťák" a ne "keramiku". Jinak za příběh. 1
Jerryl Odesláno 24. srpna Nahlásit Odesláno 24. srpna @MilanBAsk Ahoj, super, že sdílíš informace o opravě. Já mám na stole další trojici od Ponorky9 a je s nimi dost boj. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. U prvních (1. zprava) - v nejhorším stavu jsem nakonec také přišel na vlasovou prasklinku na levé straně displeje. Stejně se v tom už někdo vrtal. Cívka napájení není neoriginálni a značka fixou na švábovi neznačí moc dobrýho. Takže ten kus je KO. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Jako chronický problém všech kousků co mám zapůjčené, se mi zdá korunka. resp. otočné kontakty pod ní, které jsou zoxidované a nešlo nastavit čas. Po vyčištění se to trochu zlepšilo. Jedny hodinky neposunovaly nastavený čas, ale dvojtečka pravidleně blikala 1/s, takže jsem usoudil, že oscilátor signál dává. Čas sa začal hýbat až jsem tebou zmíněný kontakt pod korunkou nastavil přesně mezi mezní polohy. Zobrazení číslic mi ale vypadává a vůbec nejsou tak kontrastní jako u tvého kusu na fotce. Chystám se také rozebrat displej a vyčistit kontakty. U dvou kusů korunka zůstává v krajních polohách, ale je tam pružinka, která by ji měla vracet do střední polohy. Do té se mi vrací sama pouze u jedněch hodinek. Tišták a topologii hodinek jsem přirovnal ke starému rádiu, sestaveno z diskrétních součástek. Tu cívka, dioda, odpor atd. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Beru to jako výzvu! Ahoj J. 1
siwi Odesláno 24. srpna Autor Nahlásit Odesláno 24. srpna To je poprvé, co vidím tenhle typ displeje v chodu. Skvělá práce, pánové 2
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se