Majk1 Odesláno 6. března 2016 Nahlásit Odesláno 6. března 2016 Mel by byt alespon 4-zilovy kabel (modra, zlutozelena, cerna a buď šedá nebo hnědá)...
tmoris Odesláno 6. března 2016 Autor Nahlásit Odesláno 6. března 2016 Notomeposer... remeslnici.... krom toho v komore mi delal 2samostatny jistice, ktery ale dnes pri zapojeni vysavace vyhazujou chranic a samy nespadnou. Netusim jak velky to je problem..
Majk1 Odesláno 6. března 2016 Nahlásit Odesláno 6. března 2016 Zkus tam pripojit nejaky jiny spotrebic (treba fen nebo rychlovarku), at vis jestli je to instalaci nebo tim vysavacem. Muze to byt jen prkotina.
PepaSFI Odesláno 6. března 2016 Nahlásit Odesláno 6. března 2016 pro vysvětlení, jističe reagují na přetížení, vypnou když je moc velký odběr. Ten chránič, lidově zvaný Fíčko reaguje na proud co leze kam nemá. Když je něco špatně a proud jde přes nějakou vadnou část instalace nebo spotřebiče lidově řečeno "do země".Ty barvy vodičů by měly býtžlutozelený-PEN, ochranný "zemní"modrý-N, nulák, tam není proudčerný, šedý,hnědý-L, fáze,tam je proudPokud by někdo použil neodpovídající barvy, mělo by být samozřejmostí dát na ty vodiče aspoň správně barevné bužírky nebo izolační pásky protože když to pak po něm někdo bude spravovat nebo něco dělat tak to je pak radost se v tom vyznat.
exBURN Odesláno 7. března 2016 Nahlásit Odesláno 7. března 2016 (upraveno) To vypadá že někdo natáhl 3 fáz někam do krabice a od tama vytáhl 2 fáze klasickou 3x2,5mm do té krabice pro desku a jednu fázi použil někam bůh ví kam (možná fakt pro troubu). Nemáš někde ještě velkou krabici nahoře u stropu?BTW. rozvod spojovacíma krabicema a čokoládky.... To nevypadá jak instalace z roku 2009 :-D Upraveno 7. března 2016 uživatelem exBURN
bladerunner Odesláno 8. března 2016 Nahlásit Odesláno 8. března 2016 ako amatér si dovolím otázku- nemali by byť tie vodiče ukončené v šporákovej prípojke???ja som v dome k indukcii ťahal 5x4 mm2, dosku som potom zapájal na 2 fázy, jedna ostala nevyužitá.tie vodiče v stene nie je problém premerať- stačí obyčajná skúšačka, aby si zistil, na ktorých vodičoch je fáza- ak bude aj na modrom, tak asi by to revíziou nemalo prejsť, pokiaľ je to teda TNS sieť
tmoris Odesláno 8. března 2016 Autor Nahlásit Odesláno 8. března 2016 Dekuju za vsem za feedback, mam na ctvrtek domluvene setkani s ochotnym kolegou, tak pak postnu vysledek usili..
eskimak Odesláno 8. března 2016 Nahlásit Odesláno 8. března 2016 Bladerunner: no ono tiez neexistuje dovod tahat 5x4mm k sporaku... 5x2.5mm musi stacit.
bladerunner Odesláno 15. března 2016 Nahlásit Odesláno 15. března 2016 tak chyba to určite nie je....
JaRooN Odesláno 15. března 2016 Nahlásit Odesláno 15. března 2016 Dekuju za vsem za feedback, mam na ctvrtek domluvene setkani s ochotnym kolegou, tak pak postnu vysledek usili..Jak to dopadlo?
tmoris Odesláno 15. března 2016 Autor Nahlásit Odesláno 15. března 2016 Na jednicku! Kolega chronomagor a zkuseny elektrikar objevil treti fazi a napravil chybu predchoziho elektrikare u dvou zasuvek. Proste profik, kteremu moc diky i zde ve vlakne
Jeremy Odesláno 15. března 2016 Nahlásit Odesláno 15. března 2016 Kluci, připojím se - potřeboval bych po matlákovi správně zapojit čerpadlo u venkovního jezírka. Čerpadlo je osazené, elektrika byla zapojena, všechno fungovalo - jen to vyhazovalo chránič. Tak jsem to odpojil a čekám na lepší počasí, které je za rohem.Tj. asi jde o propojení čerpadla a drátů z baráku v nějaké voduvzdorné krabici uložené v zemi (tam je podle mě nyní chyba). Ideálně ještě přizapojit krabičku, která třeba 3h po zapnutí sama vypne, to bych byl nejšťastnější. Tak kdyby tu někdo byl, samo rád zaplatím. Bydlím ve vesnici severovýchod od prahy, hned na kraji..
hufnor Odesláno 29. března 2016 Nahlásit Odesláno 29. března 2016 Nechci zakládat další vlákno, ale potřeboval bych poradit se zapojením LED pásku. Z různých vyhledávání absolutně nejsem chytrý.Chci natáhnout cca 17 metrů LED pásku kolem tří stran podhledu v obýváku. Na stránkách prodejce se uvádí, že maximální délka zapojení pro zachování svítivosti je 10 metrů.Pokud bych pásek rozdělil na dvě části po 8,5 metrech, mohl bych ze zdroje přivést přes stmívač proud způsobem, jaký je na přiloženém neumně načmáraném obrázku?Na vysvětlenou, elektřina jsou pro mě kouzelní trpaslíci, kteří dělají s vysavačem hůůů, s žárovkama svíti-svíti a když se šáhne na kábl, tak kopykopy, tak se mi, prosím, moc nesmějte, pokud jsem vymyslel nějakou totální pakárnu.Předem díky.
kriznik Odesláno 29. března 2016 Nahlásit Odesláno 29. března 2016 (upraveno) Ne, potrebuejs vykonnejsi zdroj. Pokud tento uvadi 10m max tak 17m neutahne, proud se takhle nerozdeli na pulku, vystup dava porad stejne at tam das kolik chces kabliku. anebo se spokojis s nizsi svitivosti celku, coz muze byt porad dostatecny svit pokud to mas jen jako ambient light. Zalezi samozrejme na typu pasku a konkretnim zdroji, ale v kostce takto Upraveno 29. března 2016 uživatelem kriznik
eskimak Odesláno 29. března 2016 Nahlásit Odesláno 29. března 2016 @hufnor, toto zapojenie nieje spravne. Potrebujes vykonnejsi zdroj.
hufnor Odesláno 29. března 2016 Nahlásit Odesláno 29. března 2016 To omezení na 10 metrů tam není uvedené u zdroje, ale u pásku. Zdroj budu mít kapacitně dostačující, na 17 metrů x 4,8 W/m mi vychází nějakých 80 W a já budu brát zdroj 120 W, protože mají buď 75 nebo 120 W. Pokud tomu dobře rozumím, tak to omezení by měla být otázka odporu (???) samotného LED pásku. Prostě, když se to tam cpe z jedné strany, tak když je to dlouhé, tak už to na konci začne svítit míň. Já se domnívám, že bych to mohl pořešit tím, že to tam nebudu cpát z jedné strany jako do Učka o délce 17 m, ale z prostředka, takže budu mít dvě Lka každé o délce 8,5m. Jenom nevím, jestli to můžu takhle rozdvojit na tom stmívači za předpokladu, že odběr to má mít cca 80 W, stmívač je do 96 W/8A budu to tam cpát zdrojem o 120 W.
kriznik Odesláno 29. března 2016 Nahlásit Odesláno 29. března 2016 Aha, spatne jsem pochopil.Pak ano, takhle to udelat muzes, mam to v tomto smeru podobne i se stmivacim vypinacem.
hufnor Odesláno 29. března 2016 Nahlásit Odesláno 29. března 2016 Díky, tak snad to pak budou ti trpaslíci běhat jak mají a kam mají.
Majk1 Odesláno 29. března 2016 Nahlásit Odesláno 29. března 2016 Nevím, jak výkonný pásek máš, ale 10m už je sakra hodně - bude ti to na koncích svitit mnohem méně než na začátku. Obecně se doporučuje max. 5m a i to už je většinou znatelné... Zapojení je ok, jen pozor na výkon stmívače, aby stačil (na trafu i stmívači nech alespoň 15-20% rezervu). Kdyžtak se dá ještě za stmívač vřadit zesilovač.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se