Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

pokud by to tak bylo, nemusíš to na první pohled vidět, čepy jsou schované pod krycími kameny, takže se hlavně podívej, jestli nejsou vytlačené ven (i když bych očekával, že ti v takovém případě vylítnou úplně a bez krycího kamene by se ti setrvačka netočila vůbec). A vůbec - pokud by hřídel setrvačky byla o tolik delší (ten protinárazový systém má rozsah o dost menší než 1mm), došlo by asi nejspíš k ulomení čepů - tzn. k tomu samému co se ti stalo na sekundovém kole. 

Podle mě to bude s největší pravděpodobností nějaký bastl - hřídelka bude původní, ale vlásek bůhví z čeho... proto by bylo nejlepší vzít úplně stejný kalibr a vyměnit setrvačku i s můstkem - zjistíš tak velmi lehce, že problém je opravdu tady...

a pokud by ses chtěl pustit i do opravy té setrvačky, kup si knížku z Jihlavy "opravy setrvačky hodinek", je to tam velmi podrobně popsáno, nářadí k tomu pořídíš řekl bych velmi levně, postup je relativně snadný. Nejtěžší je na tom nepoškodit vlásek a odstranit kulhání...

Odesláno

Tak jsem se dnes díval do strojku a fak jste na to kápli. Klobouk dolů, takhle přesně dělat disgnostiku na dálku.

Je to strojek 68.4 a můstek setrvačky je opravdu o kousíček nižší než okolní můstky. Odhaduji tak o 0,3mm - 0,5mm maximálně. Ale teď když to vím, tak si toho všimnu a určitě tam nepatří.

Zkusím se zeptat hodináře, jestli nemá tu správnou setrvačku. Nebo že by někomu z vás přebývala doma? :0)

Díky za odhalení závady

Odesláno

Nedávno jsem pořídil PS 2.1 a můstek setrvačky taktéž nekoresponduje svou výškou s ostatními můstky a hodinky uhánějí jako o život. Asi ten stejný problém. Škoda že jsou od váženého člena. Pro mne sklamání.

Odesláno

Můstek setrvačky je u šedesátosmičky opravdu trochu níž než ostatní můstky, to není chyba. Pokud jde strojek hodně rychle, viděl bych to na slepený vlásek. Mohlo by pomoct vyndat můstek i se setrvačkou, namočit na chvíli do lekarenského benzínu, nechat oschnout a vrátit zpátky do hodinek. 

Odesláno

Můstek setrvačky je u šedesátosmičky opravdu trochu níž než ostatní můstky, to není chyba. Pokud jde strojek hodně rychle, viděl bych to na slepený vlásek. Mohlo by pomoct vyndat můstek i se setrvačkou, namočit na chvíli do lekarenského benzínu, nechat oschnout a vrátit zpátky do hodinek.

souhlas, pokud jdou hodinky prilis rychle, urcite je kratky vlasek. muze tam byt trochu oleje a pokud nepomuze lekarensky benzin, ktery je cistsi nez technicky, zkus sehnat izopropylalkohol, ten pomuze temer vzdy...

• Po letech...
Odesláno

Ahoj,

oživuju téma. Včera jsem se snažil asi 2 hodiny usadit můstek soukolí a nedaří se mi jej položit, aniž by se mi pohlo krokové kolo.

Hledal jsem, jestli na to neexistuje nějaký fígl a to mě přivedlo sem... :)

Nicméně mám jiný dotaz, zaráží mě určitý kontrast co hodinky zvládnou. například při usazování můstku působí minimálně jeho váha na čepy, než zapadnou do ložiska. Ale zároveň setrvačka nesmí ležet položená směrem dolů, jinak se poškodí. Rozumím, že tady je ten čep nejtenší. Ale, kde je hranice poškození? Pokud se osazené setrvačky dotknu jen lehce párátkem (v radiálním směru), tak už je odepsaná?

Respektive, jak se pozná, že je setrvačka poškozená, za předpokladu, že hodinky běží?

Odesláno (upraveno)

Nejsem hodinář, ale já stav setrvačky amatérsky posuzuji podle úhlu rozkyvu (zde záleží i na stavu převodů a kroku), dále v klidu lehkým dotykem nemagnetického šťourátka se nesmí viklat, a dále setrvačka je lesklá, takže odráží světlo a je na ní při patřičném úhlu pohledu vidět světlé "prasátko" v jednom místě (i když setrvačka se kýve) a to musí "stát" - neměnit místo. Jak to posuzují okem profíci nevím.

Edit: Profíci mají navíc "vibrografy" které jim ukáží mnohem více - kulhání, přesnost atd.

Upraveno uživatelem Mipa
Odesláno

Hodináři ješte rozlišují "setrvačka" a "kompletka".

Mipa svým postupem posuzuje stav "kompletky" - neboli setrvačky, dvojkotouče a vlásku.

... Ale zároveň setrvačka nesmí ležet položená směrem dolů, jinak se poškodí. ...

Asi by to mělo spíš - hrozí její poškození.

Odesláno

to Ada_CZ:

"usadit můstek soukolí a nedaří se mi jej položit, aniž by se mi pohlo krokové kolo"

- proč by se ti nemohlo pohnout krokové kolo? kolečka nasázíš do svých kamenů v základně, přikryješ můstkem, a párátkem pomalu posunuješ jedno kolečko za druhým. Když kolečko (čep) najde s správnou polohu v kameni v můstku, ucítíš to, můstek zapadne a svou vahou nasedne na čep. No a šmrdláš dál, až zasadíš druhé i třetí kolo. Na můstek určitě netlač, jen ho lehounce přidržuj prstem. Ze začátku, když jsem to dělal poprvé, tak jsem si myslel, že už je krocan v troubě, přitlačil jsem prstem na můstek, on zapadl, ale bohužel ne proto, že by našel svou díru v kameni, ale proto, že jsem zlomil čep krokového kola. Zpětně vidím, že se něco podobného asi musí stát každému, aby na vlastní prsty pochopil a ucítil, s jakou jemností a jakými silami se v strojku pohybovat. No a když máš všechna kolečka pod můstkem, tak je párátkem protočíš, abys měl radost z toho, jak krásně sviští. No a pak přišroubuješ. Zase taková věda to není, chce to vzít nějaký starý strojek a potrénovat

"setrvačka nesmí ležet položená směrem dolů, jinak se poškodí"

- ano, říká se to, ale spíš asi proto, aby se dal důraz na to, že tento čep je klíčová část hodinek. Kompletka se po vyjmutí má napíchnout na párátko a setrvačku nechat viset na vlásku tak, aby neležela na čepech. Když se ale koukneš třeba na fotky z Jeronimových inzerátů http://forum.chronomag.cz/index.php?/topic/133308-prim-cal-684/ , tak tam vidíš, že na jedné fotce mu způsobně visí, na druhém, ji má položenou v modré mističce - čepem nahoru. Není to zase až tak úplně fragilní, jak by se mohlo zdát, ale určitě dávat bacha. Mluvím tedy o strojcích typu PRIM. Setrvačka z ElPrimera by asi vyžadovala ještě výrazně jiné zacházení, ale tak daleko se fakt nepouštím a pouštět nebudu.

upozorňuji, že nejsem hodinář, toto jsou informace získané o hodinářů a z vlastního výzkumNIČENÍ   :whistle:

Odesláno

Ještě malá vyčtená technická zajímavost. Prý když vyčištěný strojek (nebo strojek v dobrém stavu) setavíme s převody bez kotvy, tak po mírném natažení se soukolí roztočí (není bržděno kotvou) a když dojde síla peru v pérovníku, tak se po chvilce otáčení soukolí zastaví - a pak má nastat jev, který svědčí o správném stavu soukolí - po zastavení soukolí se má soukolí kousek pootočit zpět - viditelné podle posledního kola v převodech, to jest krokového kola. Takhle to mám vyčtený, ale sám jsem takhle daleko ve šťourání se ve strojcích nedošel. :eek:   

Odesláno

Mipa

máš pravdu jde o to pokud se soukolí roztočí tak má nějakou setrvačnost a dokáže mírně natáhnout pero takzvaně proti srsti. A to pak táhne soukolí obráceně. V podstatě jednoduchý test na to že soukolí jde volně.

Odesláno

Díky za reakce. Problém s můstkem již vyřešen. Vyplývá mi z toho, že nemá cenu snažit se ho nasadit pokud není vymontovaná minimálně kompletka. Proto jsem si objednal lepší náčiní a prvně ji vymontuji.

Když jsem s hodinkami začínal a pořídil si první Prim Automatic asi 8-9 let zpátky, safra to uteklo... Tak už při pomyšlení podívat se dovnitř, anebo otevírat zde podobnou diskusi vyvolávalo pocity kacíře. Za tu dobu celkem výrazná změna. Už jenom možnost přečíst si zkušenosti, postupy tu původní touhu naplňuje..:) a když se člověk nakonec do něčeho skutečně pustí není nutně odkázán na neúspěch.. :)

Odesláno (upraveno)

Ne. Ja bych urcite nechtel Eltonu zaplatit polozky na radku 13,14,19.

Zbytek je tvuj vyber.

Ale to je jen muj nazor. Pokud je takto chces, tak neni co resit. ;)

Edit: Dej na Jeronima. Toho beru za Prim servis odbornika. ;)

Upraveno uživatelem Hardslimer
Odesláno

Každý na to má jiný pohled. Udělej jak uznáš za vhodné. Když necháš udělat v Eltonu renovaci, určitě nic hrozného nestane. 

Mimo soutěž: Minulý týden jsem viděl na aukru NOS pouzdro vč. skla a lunety asi za 4.000,- Kč. Je to moc? Je to málo? Nevím. 

Odesláno

zrovna takovéhle primky se dají koupit docela levně a ne za 18kKč. To je fakt palba. 

Položky 13 a 14 bych možná akceptoval jako jednu a ne dvě položky, tudíž za dvojnásobnou cenu.

Dát přes dvojku za ručky přes trojku za cifr... No páni.

číhej na prodejní inzeráty od Jeronima - pěkný hodinky, v cajku a za normální ceny 

(ne, nejsem jeho dohazovač, jen se mi líbí číst jeho inzeráty  :-)

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...