Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno
  V 13. 4. 2025 v 15:17, Gustaf napsal:

Ta Zora, jestli si dobře pamatuju, tak mně přišla taková hrozně tuková....já bastil arasidovou Barilu.. vždycky jednu tabulku a rohlík k tomu 😆

Rozšířit  

Jj, rohlík a čokoláda, to je taková chlapská záležitost, většině ženských se z té představy dělá blbě 🙂 

• Haha 1
Odesláno

Ta Zora, jestli si dobře pamatuju, tak mně přišla taková hrozně tuková....já bastil arasidovou Barilu.. vždycky jednu tabulku a rohlík k tomu 😆

Rozšířit  

Jo, proto byla taková měkoučká 🙂 nojo, Barila, hned bych si dal, no ještě že mám ve špajzu klasickou pečeť a za chvíli budou velikonoce, tak určitě nějaká čokoška přiletí 🙂 na PERSku jdu až za 3 týdny

• Dát hlas 1
Odesláno

Ne nadarmo na tom bývalo napsané "Pochúťka", protože ani podle tehdejších norem se ten kýbl výplní čokoládou nazývat nesměl. Dnešní konzerny (viz Mondeléz a vším možným šrotem pančované Milky, Pečeti - a nebo letošní "dubajský" hit) už si s takovými banálními detaily jako obsah kakaa v celém produktu (a ne jen v nějaké pochybné základně a nebo polevě) hlavu nelámou :thumbsdown_anim:

Odesláno

já si naopak myslím, že teď je uvedeno vše z čeho je ta pachutina složena. Takže koncernovým pachutinám a čokoládám se můžeme vyhýbat a kupovat z nepřeberného množství kvalitní čokolády. Ty dvě, tři ingredience si uhlídáme😉

• Dát hlas 1
Odesláno
  V 14. 4. 2025 v 12:13, Humanzero napsal:

já si naopak myslím, že teď je uvedeno vše z čeho je ta pachutina složena. Takže koncernovým pachutinám a čokoládám se můžeme vyhýbat a kupovat z nepřeberného množství kvalitní čokolády. Ty dvě, tři ingredience si uhlídáme😉

Rozšířit  

Dřív byly ty čokolády rozhodně lepší - snědl jsem klidně 3 tabulky na posezení a nepřibral jsem ani gram, dnes projdu okolo prázdného obalu a musím si povolit knoflík 🙂

• Haha 1
Odesláno

no je otázka časového údaje "dřív"...na nic před 89 z potravin a pochutin vyrobeno v RVHP ROZHODNĚ nevzpomínám v dobrém🤮 ještě že jsem měl přísun ze "západu"🙂

• Dát hlas 1
Odesláno
  V 14. 4. 2025 v 18:08, Humanzero napsal:

no je otázka časového údaje "dřív"...na nic před 89 z potravin a pochutin vyrobeno v RVHP ROZHODNĚ nevzpomínám v dobrém🤮 ještě že jsem měl přísun ze "západu"🙂

Rozšířit  

Nevím kolik je Tobě, nicméně taky jsem si "dřív" říkal, že takový nugát, ledové kaštany, lentilky, griliášové vlnky nebo hořické trubičky … že to musí být nic proti tomu, co vidím na rakouské televizi … a pak jsem konečně jako puberťák někdy v sedmasedmdesátém okusil tu správnou čokoládu ze západu a … tak přeslazenou sračku jsem dlouho nejedl, až tedy zase po devadesátém, holt, každý to máme jinak 😞 

Odesláno
  V 14. 4. 2025 v 20:07, lucid napsal:

Nevím kolik je Tobě, nicméně taky jsem si "dřív" říkal, že takový nugát, ledové kaštany, lentilky, griliášové vlnky nebo hořické trubičky … že to musí být nic proti tomu, co vidím na rakouské televizi … a pak jsem konečně jako puberťák někdy v sedmasedmdesátém okusil tu správnou čokoládu ze západu a … tak přeslazenou sračku jsem dlouho nejedl, až tedy zase po devadesátém, holt, každý to máme jinak 😞 

Rozšířit  

vždy záleží co okusíš i na západě byly sračky😄 i díky tomu, že tam byly dřív různý dochucovadla a náhražky, protože kapitalismus🤪 Ale opravdovou čokoládu, jsem poznal až ze západu někdy kolem 80let...

Odesláno
  V 14. 4. 2025 v 18:08, Humanzero napsal:

Rozšířit  

Asi proto třeba Německo převzalo naše potravinářské normy, když předtím žádné nemělo. A asi proto je tu teď tolik prostorově výraznějších lidí. Moje generace bude asi poslední, která si bude pamatovat, jak chutnala slovenská paprika, maďarská rajčata,...... Pravda, nebyly v prosinci, ale teď se mi  chce zvracet skoro kdykoli vlezu do jakéhokoli obchodu s " čerstvým ovocem nebo zeleninou ". A budeš se divit, ale i za hranicemi. Ona totiž hydroponie chuť nedodá a o vitaminech by se dalo diskutovat.

Odesláno

tak normu na čokoládu nemusíš mít😀 stačí selský rozum...jíst lokální potraviny v době sklizně, občas si dopřát něco zahraničního, mít "svoje" obchody, kde tě znají a ty máš naopak lidský přístup a větší výběr, jíst  v normálním množství, hýbat se, mít svůj okruh lidí, s kterými trávíš čas a energii a jsi happy....ale to jsme někde jinde než u čokolády🙂

• Díky 1
Odesláno

Rozšířit  

Na čokoládě s rohlíkem jsem vyrostl. :D

Já se najivně domnívám, že pokud produkt neobsahuje potřebné % kakaa, tak se čokoládou nazývat nesmí, tak jako když je místo kakaa použita nějaká jiná náhražka. 

Třeba u mojí oblíbené Kofily se změnila jak gramáž/smrskflace, tak Turek Achmet na obalu už není hnědý, ale poněkud korektněji zmodral, hehe, chuť se také změnila. Asi dva roky zpět jsem myslel, že se jedná o nějakou nepodařenou šarži a i když jsem koupil po čase jinde už to prostě není ono. Ledové kaštany vážily 50g a dnes 45g. Náplně je více, čokolády méně, protože co je nákladnější ve výsledném produktu? Milena není prakticky už k jídlu, atd. 

• Like 1
  • Dát hlas 3
Odesláno
  V 15. 4. 2025 v 5:37, Humanzero napsal:

tak normu na čokoládu nemusíš mít😀 stačí selský rozum...jíst lokální potraviny v době sklizně, občas si dopřát něco zahraničního, mít "svoje" obchody, kde tě znají a ty máš naopak lidský přístup a větší výběr, jíst  v normálním množství, hýbat se, mít svůj okruh lidí, s kterými trávíš čas a energii a jsi happy....ale to jsme někde jinde než u čokolády🙂

Rozšířit  

Jo, tak tohle říkával táta a já se pod to rád podepíšu. Problém je, že místo pole sklad, místo oblíbené cukrárny větev, atd atd. Ale jak píšeš, čokoláda je jinde, a bohužel boby tady v lokalitě nejsou 😞

Vždy, když se někde plácám, čumím okolo a ochutnávám, čokoláda není výjimkou. Neřekl by jsi, kolik je u nás malých výrobců. Třeba v Jeseníku za náměstím směrem k tvrzi ( nebo co to je - čarodějnický procesy tam měly expozici ) je úplně malinká výrobna s neuvěřitelnýma pralinkama, na Kladně zastrčený obchůdek s kořením,  kafem a nugátem, pro který by mne něžnějši polovina firmy honila furt 🙂 Jezdíval jsem do Salcburku pro koule, já tedy raději talířky, ale výrobna se prý přestěhovala jinam a já už tím směrem taky nejezdím 😞 Musím ochutnat tu Amedei, když jí  tady všichni tak vychvalují, ale teď to vypadá spíš na ostropestřec s míchanými vajíčky 

Odesláno

čokoláda, stejně jako ostatní pochutiny, tekuté nevyjímaje má tu výhodu, že každému chutná jinak páč jsme každý originál s jinými chuťovými pohárky. Takže jak píšeš ochutnávání je nekonečný příběh😀 Ano je toho tady plno prostě máme jako národ tu vlastnost být ve všem nejlepší i když podmínky k tomu nemáme👍

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...