Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

před 3 minutami, geometr napsal:

No dobře a když se teda zvýší odvody OSVČ, tak tím se sníží množství ojebávačů mezi OSVČ? Nebo teda OSVČ jako rovnou zrušíme?

Jestli to byl dotaz na mě, tak já si určitě nemyslím, že když se zvýší odvody pro OSVČ, tak se sníží počet ojebávačů :) 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

btw - nemá někdo odkaz na nějakou studii, jak se zvedá šedá ekonomiky na základě zvyšování dani? Asi budou velké rozdíly mezi jednotlivými zeměmi, ale stejně bych se rád vzdělal co tam probíhá za procesy a kde se to láme

Odkaz ke komentáři

Právě teď, geometr napsal:

Spíš na @H-B, než jsem to napsal, přibyly další dva příspěvky. A možná spíš obecně...

Jasně, chápu, v pohodě :)

Ale jinak k věci. Obecně je potřeba nastavit ten systém tak robustně, aby bylo složité ho ojebat a výši odvodů takovou, aby náklady na její ojebávání tyto odvody převyšovaly. Pak je jednodušší platit odvody a neřešit. To je teoretická poučka a teď už ji "jen" aplikovat do praxe :D 

Odkaz ke komentáři

před 8 minutami, lafr napsal:

Jasně, chápu, v pohodě :)

Ale jinak k věci. Obecně je potřeba nastavit ten systém tak robustně, aby bylo složité ho ojebat a výši odvodů takovou, aby náklady na její ojebávání tyto odvody převyšovaly. Pak je jednodušší platit odvody a neřešit. To je teoretická poučka a teď už ji "jen" aplikovat do praxe :D 

👍

Odkaz ke komentáři

Ad šedá ekonomika (osobní názor, který nemám nikterak podložen): často je ojeb státu primárně vyžadován od zákazníka, který chce za služby ušetřit a proto žádá např. řemeslníka o práci bez faktury... zaplatí pak minimálně o třetinu méně... kdo je pak větší ojebávač? Kdyby nebyla poptávka, nebude i nabídka. Kdyby zákazníci nevyžadovali nebo neakceptovali práce bez faktury, tak žádná šedá ekonomika nebude. 

Upraveno uživatelem redd
Odkaz ke komentáři

1 hour ago, lafr said:

To není odvaha, to je nedostatečná mentální kapacita vnímat, jak v dané problematice dotyčný plave a jak je to následně v té debatě jasně vidět pro všechny ostatní, kteří o tom něco ví.

Ne on vi, ze v tom totalne plave. Ale evolucne je pro nej vyhodnejsi si sam sobe lhat a rict si, ze jsou mimo vsichni ostatni. 

Trochu mi to pripomina jak sel Ron Swanson sledovat lidi to veganskeho obchodu. Nature is amazing 😀😀 ja takhle prave obcas sleduju lidi na netu. Ultra zabavny, jak delnik ze sroubarny pise napr. Hamplovi, ze o monetarni politice vi uplny hovno....

https://youtu.be/ABSrYj5_uMQ?si=Iy3EvFCdXu9eS8UN

Odkaz ke komentáři

před 11 minutami, redd napsal:

Ad šedá ekonomika (osobní názor, který nemám nikterak podložen): často je ojeb státu primárně vyžadován od zákazníka, který chce za služby ušetřit a proto žádá např. řemeslníka o práci bez faktury... zaplatí pak minimálně o třetinu méně... kdo je pak větší ojebávač? Kdyby nebyla poptávka, nebude i nabídka. Kdyby zákazníci nevyžadovali nebo neakceptovali práce bez faktury, tak žádná šedá ekonomika nebude. 

🤣🤣🤣

Odkaz ke komentáři

13 minutes ago, redd said:

šedá ekonomika je standart všude. Reálně od nějaké meze je dražší to hlídání než to co z toho vybereš. Žádné desítky miliard tu nikde nemizí natož stovky. To je přesně to idiotské z řetězáků všeci kradou. 

K růstu šedé ekonomiky zvýšením daní až tak nedochází. Spíš jde o odliv daní pryč. Suprt je to vidět v USA

A jinak Fiala je ekonom? já myslel, že to je slušný člověk :) 

No a kdo je hoší jestli osvč nebo důchodci, tak já volím důchodce, těch se zbavit by bylo vůbec nejlepší. Pak podnikatelé můžou krást ještě víc a na vše bude. Navrhuji to topit jako kočky :D

Odkaz ke komentáři

1 hour ago, H-B said:

Hosi ja nevim, datama to podlozeny taky nemam, ale naproste vetsina OSVC v mem nejblizsim okoli (mineno kamaradi) vice ci mene s penezma caruje a ve vysledku krati danovy odvody. Netroufl bych si delat rovnitko mezi OSVC = podvodnik, to je samozrejme blbost. Ale i bez dat bych si s klidem vsadil, ze OSVC rozhodne maji vetsi procento ojebavacu nez zamestnanci.

A OSVC jsem byl, vim o cem to je. Moje osobni zkusenost je, ze zkratka hodne formatu cinnosti pri OSVC dava hodne prilezitosti jak "optimalizovat" - spis je to tim padem o tom, kdo se ji chopi a kdo ne. Aneb, jak nekdo psal, zakony jsou stejny pro vsechny, ale lidi jsou ruzny.

Já dělám na OSVČ a jde částečně o švarc samozřejmě. Jako zaměstnanec bych platil násobně vyšší daně. Jedu paušální daň, vše přiznávám a pak zaplatím jako fyz.osoba na daních mnohem víc z nájmu bytů co mám. 

Bohužel s odměnama asi přešvihnu limit, který na tu paušální je a stanu se plátcem dph atd...ale stejně je to mnohem výhodnější. Ale taky to má svoje od dovolené po nemocenské a důchod potencionálně. No a proto mám pojistku a investice si řeším sám. Takže mi se líbí i ta svoboda rozhodnutí atd... ale pracovněprávně etc nejsem tak chráněn. 

V mém případě to teda čistý švarc není, protože občas dělám i pro někoho jiného. Ono jsou specifické obory typicky právo a finance, kde tohle je dost běžné. Reálně to teda není šedá ekonomika a samozřejmě je k diskuzi, jestli nezvedat minimálně odvody (což se děje a já to podporuji)

Odkaz ke komentáři

před 15 minutami, chuckie2 napsal:

Ne on vi, ze v tom totalne plave. Ale evolucne je pro nej vyhodnejsi si sam sobe lhat a rict si, ze jsou mimo vsichni ostatni. 

Trochu mi to pripomina jak sel Ron Swanson sledovat lidi to veganskeho obchodu. Nature is amazing 😀😀 ja takhle prave obcas sleduju lidi na netu. Ultra zabavny, jak delnik ze sroubarny pise napr. Hamplovi, ze o monetarni politice vi uplny hovno....

https://youtu.be/ABSrYj5_uMQ?si=Iy3EvFCdXu9eS8UN

Souhlasím, že to je úlet, že dělník ze šroubárny takto píše Hamplovi, ale fakt mám problém věřit tomu, že sám sobě vědomě takto jenom lže. Ty lidi tomu musí věřit. Ona i schopnost lhát koreluje s intelektem. 

Ale jako věřím tomu, že kdybys udělal pokus, takové člověka vzal, posadil proti nějakému odborníkovi a narovinu bys tam na stůl dal výsledky jejich IQ testu (např. 80 vs 130), vysvědčení/diplomy ze škol, co vystudovali (např. výuční list vs prestižní světové ekonomické univerzity), doložitelnou praxi v daném oboru (např. 0 let vs 30 let) a pak jim dal odborný test z daného téma, kde by ten "dělník" měl dobře třeba 10 z 50 a ten druhý člověk třeba 45 dobře z 50. Tak ten "dělník" z toho stejně odejde, že ten druhý je pitomec a nic o tom neví a žádná sebereflexe, uvědomění si a případné dovzdělání by neproběhlo.

Odkaz ke komentáři

Před hodinou, redd napsal:

Chtěl bych na to vidět data. Tohle je právě ta emoce. Předpokládám, že máš na mysli primárně šedou ekonomiku a práci bez faktury...

(Tady já mám asi zkreslené vidění, protože já jedu všechno podle pravidel na fakturu.)

Jj, to jsem myslel.

Kazdopadne dobrej point taky od @lafr, spousta zakazniku tomu jde naproti prave kvuli usetreni. Je to apk slozita debata na urovni jestli bylo driv vejce nebo slepice :D, ja si ale myslim, ze ta odpovednost je v tomhle pripade na OSVC. Necham se rad poucit, jestli vlastne jako zakaznik neco porusuju, kdyz se necham vymalovat byt za cash na ruku bez faktury.

Odkaz ke komentáři

Před hodinou, geometr napsal:

Spíš na @H-B, než jsem to napsal, přibyly další dva příspěvky. A možná spíš obecně...

Na to odpoved nemam. Resp. mam, nemyslim ze reseni je ve zvysovani odvodu, spis v mechanizmu nejakejm co zajisti jejich odvadeni in the first place. Jakem, nevim

Odkaz ke komentáři

14 minutes ago, lafr said:

Souhlasím, že to je úlet, že dělník ze šroubárny takto píše Hamplovi, ale fakt mám problém věřit tomu, že sám sobě vědomě takto jenom lže. Ty lidi tomu musí věřit. Ona i schopnost lhát koreluje s intelektem. 

Ale jako věřím tomu, že kdybys udělal pokus, takové člověka vzal, posadil proti nějakému odborníkovi a narovinu bys tam na stůl dal výsledky jejich IQ testu (např. 80 vs 130), vysvědčení/diplomy ze škol, co vystudovali (např. výuční list vs prestižní světové ekonomické univerzity), doložitelnou praxi v daném oboru (např. 0 let vs 30 let) a pak jim dal odborný test z daného téma, kde by ten "dělník" měl dobře třeba 10 z 50 a ten druhý člověk třeba 45 dobře z 50. Tak ten "dělník" z toho stejně odejde, že ten druhý je pitomec a nic o tom neví a žádná sebereflexe, uvědomění si a případné dovzdělání by neproběhlo.

Vůbec nemusíš nic dávat. Naživo se lidi chovají jinak.

Tohle vůbec není racionální je to emoční věc. 

Svět se stává dost složitý. I v oborech, strašně se specializuje. Já kdybych měl dát dohromady výpočty pro hdp, tak jsem totálně v lese. Stejně se pak nesmyslně zubař a virolog vyjadřuje ke covidu, všude je strašně informací, často špatně. A z Tvého "racionálního" pohledu je snažší příjmout, že všeci kradu, než pochopit celý komplexní systém. Ještě když to mám potvrzené z toho emailu. 

Odkaz ke komentáři

před 31 minutami, chuckie2 napsal:

Já dělám na OSVČ a jde částečně o švarc samozřejmě. Jako zaměstnanec bych platil násobně vyšší daně. Jedu paušální daň, vše přiznávám a pak zaplatím jako fyz.osoba na daních mnohem víc z nájmu bytů co mám. 

Bohužel s odměnama asi přešvihnu limit, který na tu paušální je a stanu se plátcem dph atd...ale stejně je to mnohem výhodnější. Ale taky to má svoje od dovolené po nemocenské a důchod potencionálně. No a proto mám pojistku a investice si řeším sám. Takže mi se líbí i ta svoboda rozhodnutí atd... ale pracovněprávně etc nejsem tak chráněn. 

V mém případě to teda čistý švarc není, protože občas dělám i pro někoho jiného. Ono jsou specifické obory typicky právo a finance, kde tohle je dost běžné. Reálně to teda není šedá ekonomika a samozřejmě je k diskuzi, jestli nezvedat minimálně odvody (což se děje a já to podporuji)

Chapu, to jsem mel stejne. Uprimne, mam tady problem souhlasit, ze je to svarc. Delal jsem praci pro firmu jako osvc v roli, kterou jsem mohl (a mel) delat jako zamestnanec. Takze ano, dle litery zakona o svarc jde, ale me tady vadi, ze jsem si nemohl vlastne svobodne vybrat. Presne pro ty jistoty a nejistoty vyplyvajici z rozdilu OSVC a zamestnanec. Za predpokladu (jak pises), ze svou praci v poradku fakturuju apod., ze zkratka krome toho faktu ze jsem OSVC a tim padem v te roli jde o svarc, ze jinak delam vsechny odvody jak mam.

Je to pro me opravdu rozdil oproti nefakturovani prace a cash platbam na ruku.

Odkaz ke komentáři

před 27 minutami, H-B napsal:

Necham se rad poucit, jestli vlastne jako zakaznik neco porusuju, kdyz se necham vymalovat byt za cash na ruku bez faktury.

No, to je otázka. Možná v tom bude hrát roli i plátce/neplátce DPH. Obecně vzato, když si nevezmu papír (fakturu, hotovostní doklad), tak si myslim, že to je jen muj problém a třeba tím i riskuju, že se nedomohu reklamace. To že to ale živnostník nepřizná, je jeho daňovej únik, nepochybně. No a v případě plátce DPH - "Když nebudete chtít fakturu, dám Vám to o DPH nižší" - tam nevim, jak by se to kvalifikovalo. Otázka je samozřejmě dokazování...

Každopádně třeba v mém oboru, kde např. v oblasti katastru nemovitostí je na všechno hromada důkazů (dnes v elektronické podobě) si troufnout nedat fakturu a prachy nepřiznat, bál bych se už jen toho, že nasranej zákazník (z jakéhokoliv důvodu a třeba i letitej) nebo soused, v jehož neprospěch skončilo vytyčení hranice, pujde na FÚ.

Prostě a jednoduše, jak už tu bylo psáno. Nejde všechny obory a živnostníky házet do jednoho pytle. Stejně tak firmy nebo zaměstnance. Každý typ obživy má svá pro a proti a je dobře, že je na každém, že si muže vybrat a rozhodnout se, a to se všemi bonusy a důsledky. Jen je třeba si to na začátku trochu rozmyslet a nejlíp i vyzkoušet. Kdo nic nedělá nic nezkazí. A kdo chce krást, krást bude, jedno, jestli materiál ve fabrice nebo prachy státu.

Upraveno uživatelem geometr
Odkaz ke komentáři

před 3 minutami, geometr napsal:

Prostě a jednoduše, jak už tu bylo psáno. Nejde všechny obory a živnostníky házet do jednoho pytle. Stejně tak firmy nebo zaměstnance. Každý typ obživy má svá pro a proti a je dobře, že je na každém, že si muže vybrat a rozhodnout se, a to se všemi bonusy a důsledky. Jen je třeba si to na začátku trochu rozmyslet a nejlíp i vyzkoušet. Kdo nic nedělá nic nezkazí. A kdo chce krást, krást bude, jedno, jestli materiál ve fabrice nebo prachy státu.

Souhlas (vlastne se vsim, cituju jen cast). Ja jsem spis zminoval jen to, ze diky pozorovani blizkeho okoli mam pocit, ze proporcne na danich vice krati OSVC (nehazim je tim do jednoho pytle). Prijde mi usmevny, ze spousta protiargumentu v sobe obsahuje vysvetleni vsech uskalich a rizik spojenych s praci jako OSVC (jak kdyby to melo jakkoliv souviset s ojebavkama :D )

Odkaz ke komentáři

6 minutes ago, geometr said:

No, to je otázka. Možná v tom bude hrát roli i plátce/neplátce DPH. Obecně vzato, když si nevezmu papír (fakturu, hotovostní doklad), tak si myslim, že to je jen muj problém a třeba tím i riskuju, že se nedomohu reklamace. To že to ale živnostník nepřizná, je jeho daňovej únik, nepochybně. No a v případě plátce DPH - "Když nebudete chtít fakturu, dám Vám to o DPH nižší" - tam nevim, jak by se to kvalifikovalo. Otázka je samozřejmě dokazování...

Každopádně třeba v mém oboru, kde např. v oblasti katastru nemovitostí je na všechno hromada důkazů (dnes v elektronické podobě) si troufnout nedat fakturu a prachy nepřiznat, bál bych se už jen toho, že nasranej zákazník (z jakéhokoliv důvodu a třeba i letitej) nebo soused, v jehož neprospěch skončilo vytyčení hranice, pujde na FÚ.

Tak jasně. Ale ono taky vtipné je jak ti lidi si barvu na plot vezmou v práci. Doma se často vaří z masa z hospody, kde jsem kuchař. Atd atd.. ale pak sednou před tu televizi a říkají: tvl to ti zlí podnikatelé a korupce a to a to. A teď NÁM chcou vzít NAŠE peníze. Mě baví slovo naše už v tomto kontextu. To je jak s těma "vlastencema"  kteří se odvolávají na Masaryka atd.. ale neznají ani celé jeho jméno natož názory a politiku. Nebo mé oblíbené Český národ tu vybudoval fabriky a ted nic nemáme. Český národ v,budoval tak leda hovno, komunisti to šlohli. A kdyby se to neprivatizovalo tak ty fabriky už dávno neexistují. 

Pak je radost když se třeba OKD vrací do "českých rukou" já se na to zběžně díval. A to co to stálo, tak by bylo levnější každému tomu zaměstnanci koupit dům, auto, a platit plat z podpory... jestli teď budou "zachraňovat" dál v Ostravě, tak mě jebne 😀

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...