Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Cylindrické sklíčko si představuji takto:

Cylindr přece znamená válec, proč tedy tvar čočky?

A jak se jmenuje sklíčko, které je z vrchu vypouklé a zespodu duté (takže má všude víceméně stejnou tloušťku)? Není to právě Bubble dome?

Odesláno

Cylindr přece znamená válec, proč tedy tvar čočky?

A jak se jmenuje sklíčko, které je z vrchu vypouklé a zespodu duté (takže má všude víceméně stejnou tloušťku)? Není to právě Bubble dome?

Přesně tohle bych potřeboval pojmenovat, nevím jak se to správně nazývá ani v češtině.
  • po 2 týdnech...
Odesláno (upraveno)

Tento nákres se mi snad lépe podařil, sklíčko je z boku jako-by oválné a vysoké pár milimetrů nad pouzdrem.

Jak se tomu říká? Budu rád za typy.

post-1456-0-82733400-1533562815_thumb.jpg

Upraveno uživatelem ondra_v
Odesláno

Možná blbej dotaz, ale na čem jsi tohle viděl? Já jsem se zatím potkal jen s rovnýma stranama, tedy do "90", takhle zaoblený dovnitř na spodku jsem sklo ještě nikdy neviděl. S ohledem jak těžký je vyrobit to pravoúhlý s neumím představit jak těžký musí být tohle..  :eek:

Odesláno (upraveno)

JoyStick imho narážel na to, že při bočním pohledu se průměr toho skla směrem shora dolů pouze zvětšuje, tzn. že ke kontaktu s lunetou / pouzdrem dochází v jeho nejširším místě ? prostě to má tvar jak když ti kápne pivo na stůl v hospodě, nebo nevím už jak to napsat, abych se do toho nezamotal.

edit: tady je to celkem dobře vidět (obr. 2)

post-35198-0-53214100-1533645265_thumb.jpg

post-35198-0-97612100-1533645743_thumb.jpg

Upraveno uživatelem morbo
Odesláno

Tak tak, treba dneska mam na ruce toto. Taky do praveho uhle. Tedy pri zapusteni do pouzdra to ma rovne strany.

To co si nakreslil je takova nafoukla varianta tohohle, pricemz by to od zakladny (tam kde je kontakt skla s pouzdrem) muselo ji ne nahoru, jako tady, nebo dovnitr, jako u tech Orisu, ale ven, tedy sklo by nahore melo vetsi prumer nez v te zakladne.

To se mi zda dost narocne na vyrobu a neumim rict jestli to ma nejaky pozitivni efekt.

0be0efa1383a1e5d1152553169802108.jpg

• po 2 týdnech...
Odesláno (upraveno)

Čtyřem typům sklíček jako na obrázku od morbo je mi jasné.

Ale nevím jak se jmenuje verze jako by boky v obloučku a vrch rovný.

Našel jsem Curved sapphire lens co se jako by tomu podobá.

Příbuzenstvo našlo LTM - San Martin, sklíčko by odpovídalo co bych chtěl, ale o značce jsem nikdy neslyšel a ani na fórech se nezmiňuje.

ašel jsem zmínku tady: https://forums.watchuseek.com/f71/another-62mas-homage-san-martin-china-4622791.html

post-1456-0-80848500-1534871043_thumb.jpg

Odesláno

Nejsem si úplně jistý, jestli je takový safír vůbec vyrobitelný. Jestli by nebylo lepší si pořídit normální hesalitový moony a k tomu polywatch :-).

• po měsíci...
Odesláno

Zdravím, tak jsem našel různá pojmenování pro vypouklé safíry, ale do-teď si nejsem jistý se správným výrazem.

Budu rád, za další návrhy a alternativy.

Sapphire glass domed
Saphirglas gewölbt
Safírové konvexní

Domed Dial
Convex sapphire crystal
Curved sapphire lens
Odesláno (upraveno)

Nejsem si úplně jistý, jestli je takový safír vůbec vyrobitelný. Jestli by nebylo lepší si pořídit normální hesalitový moony a k tomu polywatch :-).

Vyrobitelný je, ale je drahý. Mají ho přesně Oris Divers 65. Klasický doomed safír má spodní stranu plochou. Kolega shání sklo, které tvarově odpovídá plastovému. Tedy vnější i vnitřní stranu skla klenutou směrem nahoru. Vzhledem k ceně a přece jen retro vzhledu takových hodinek moc není...

Upraveno uživatelem prischera
  • Dát hlas 1
Odesláno

Zdravím, tak jsem našel různá pojmenování pro vypouklé safíry, ale do-teď si nejsem jistý se správným výrazem.

Budu rád, za další návrhy a alternativy.

Sapphire glass domed
Saphirglas gewölbt
Safírové konvexní

Domed Dial
Convex sapphire crystal
Curved sapphire lens

Myslím, že Tvoje hledání toho "pravého" termínu je marné, protože žádná jednoznačná terminologie neexistuje a každý říká čemu chce jak chce. Z uvedených výrazů je akorát Domed Dial mimo, to označuje vypouklý ciferník, ne sklo.

Odesláno

Zdravím,

asi mi kreslení moc nejde.

Ano, zřejmě mám na mysli jako-by desing plexi skla ze safíru (moderní safírové sklíčko v retro vzhledu).

Děkuji za další pojmenování skel.

Budu rád za další návrhy.

• po 3 týdnech...
  • po měsících...
Odesláno (upraveno)

Zdravím, stále se mi nepodařilo nají správný výraz pro safírové sklíčko, které je jako-by vzhledem plastové sklíčko na vintážních hodinkách.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...